Γιατί είναι πραγματικά απογοητευτική η συνεργασία του Αρκά με το «Πρώτο Θέμα»

 

Από την Κυριακή που μας έρχεται τα νέα σκίτσα του Αρκά θα δημοσιεύονται στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα του Θέμου Αναστασιάδη. 

 

Πολλοί αντέδρασαν αρνητικά, κι αυτός απάντησε:

 

 

Εκτιμώ από παιδί μέχρι και σήμερα τη δουλειά του και τον έχω υπερασπιστεί αρκετές φορές (πιο πρόσφατα όταν είχε κατηγορηθεί για χιτλερικές διαθέσεις και κάποιοι έλεγαν πως «Ο Αρκάς επιτίθεται συλλήβδην σε ένα λαό και ζητά στείρωση. Αυτό είναι φασισμός»). Αλλά δεν θα κρύψω ότι απογοητεύτηκα και για τη νέα συνεργασία του και για την απάντηση στους επικριτές του. 

  

Καταρχάς δέχομαι πως είναι απολύτως θεμιτή η συνεργασία οποιουδήποτε με οποιοδήποτε έντυπο. Αυτό δε σημαίνει πως δεν έχω το δικαίωμα να απογοητευτώ. Κρίνω κυρίως αρνητικά τη μεταπήδησή του Αρκά εκεί, γιατί έτσι δίνει πυρομαχικά στους αντιπάλους του και μοιάζει να επιβεβαιώνει όσους θεωρούν ότι είναι πλέον πλήρως κομματικοποιημένος. Νιώθω λίγο χαζός που τόσες φορές τον υπερασπιζόμουν απορρίπτοντας τις θεωρίες ότι «τα παίρνει πχ. απ' τη ΝΔ». Και νιώθω χαζός όχι γιατί τώρα πιστεύω πως οι θεωρίες είναι αληθινές -αντιθέτως, πιστεύω πως δεν είναι και πως αν είχε κάτι να κρύψει ο Αρκάς θα το έκρυβε πετυχημένα, όπως κρύβει την ταυτότητά του εδώ και δεκαετίες, δεν θα πήγαινε να καρφωθεί μόνος του- αλλά γιατί μόνος του αποδυναμώνει τη φωνή και την αξιοπιστία του. 

  

Είναι δυνατόν να μη σκέφτηκε πως όσοι υποψιάζονταν ότι κάποιο λάκκο είχε η φάβα με τα αντικυβερνητικά του σκίτσα τώρα θα ένιωσαν τρομερά δικαιωμένοι; Δεν τον πειράζει που κάνει κακό στο brand του;

  

Το να μπορεί πιθανότατα να συνεργαστεί με όποιον θέλει, και να επιλέγει μια εφημερίδα που θεωρείται σχεδόν σκουπίδι από κάποιους είναι σαφώς δικαίωμά του - εξάλλου μέχρι πρόσφατα συνεργαζόταν με το Έθνος του Μπόμπολα και κανείς δεν τον χλεύαζε γι' αυτό. [UPDATE: Παρότι το γράφω ξεκάθαρα, ας το ξανατονίσω για να μην παρεξηγηθώ: δεν θεωρώ εγώ το Θέμα σκουπίδι, μιλάω για τους κάποιους που την έπεφταν όλο αυτόν τον καιρό στον Αρκά. Το Θέμα είναι εφημερίδα που εκτός των άλλων έχει και δεκάδες εκλεκτούς δημοσιογράφους.]

 

Όμως βρήκα μάλλον ενοχλητική την απάντηση, η οποία όχι απλά δεν μπαίνει έστω και λίγο στην ουσία των αντιδράσεων, αλλά με αφοριστικό και ειρωνικό τρόπο -με τον τρόπο που οι διαχειριστές της σελίδας στο Facebook (ή μήπως είναι ο ίδιος που τα γράφει) απαντούν εδώ και καιρό και συχνότατα φέρνουν τον αναγνώστη σε αμηχανία.  

 

Καταρχάς θεωρεί πως όλοι όσοι έκριναν αρνητικά τη μεταπήδησή του στο Πρώτο Θέμα είμαστε τζαμπατζήδες που βλέπουμε ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ -το τονίζει αυτό με κεφαλαία- τη δουλειά του και έχουμε το θράσος να κρίνουμε το έντυπο απ' το οποίο βγάζει το ψωμάκι του. Κι όμως, πολλοί από εμάς έχουμε αγοράσει δεκάδες βιβλία του Αρκά, και συνεχίζουμε να αγοράζουμε.

 

Το ότι επιλέγει να ανεβάζει ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ σκίτσα του στο Facebook δε σημαίνει ότι θα είναι ΟΚ άμα κλείσει ντιλ και με το Μακελειό του Στέφανου Χίου και πως θα πρέπει να μας ειρωνευτεί αν πούμε κάτι. Και επιπλέον μου χτύπησε άσχημα το «του κάνουν κριτική για το έντυπο από το οποίο βγάζει τα προς το ζην!» γιατί πραγματικά δεν μπορώ να πιστέψω πως χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα τα λεφτά του Θέμου ή ότι δεν θα έβγαζε τα προς το ζην από ένα λιγότερο αμφιλεγόμενο και περισσότερο στο στυλ του μέσο. 

 

Το λάθος του Αρκά για μένα είναι επικοινωνιακό (και δεν έχει καν σχέση με το αν στ' αλήθεια είναι κακό ή καλό το Θέμα). Στεναχωριόμουν τόσο καιρό που τον βρίζουν και στεναχωρήθηκα με την πλήρη απαξίωση και τις αντιδράσεις των φανς του στη σελίδα του. Αν όντως ήταν το τελευταίο καταφύγιο το Θέμα για να μην πεινάσει, απόλυτα κατανοητό, αλλιώς θα μπορούσε να είχε αποφύγει ίσως αυτόν τον άδικο διασυρμό πηγαίνοντας σε μια πιο low profile εφημερίδα.

 

Σε μια εποχή που ο Αρκάς κατηγορείται για πληρωμένη αντιπολίτευση, χτυπάει άσχημα να πηγαίνει σε εφημερίδα που θεωρείται πως κάνει πληρωμένη αντιπολίτευση. Όπως και αν κατηγορούνταν ότι έκανε πληρωμένη διαφήμιση στον Τσίπρα και ενώ το αρνιόταν πήγαινε ξαφνικά στην Αυγή. Θεωρώ πως δεν αποδεικνύεται απολύτως τίποτα απ' τη μεταγραφή του στο Πρώτο Θέμα - θεωρώ σαχλαμάρες τα περί πληρωμένων σκίτσων, όμως δεν κλείνει καθόλου τα στόματα που τον κατηγορούσαν (αντιθέτως) κι αυτό ήταν για μένα κρίμα. Θα μου πεις, αυτοί που τον κατηγορούν είναι "χαμένες υποθέσεις" έτσι κι αλλιώς. 

 

Σε κάθε περίπτωση δικαίωμά του να κάνει ό,τι θέλει, όπως δικαίωμα και των φανς να απογοητευόμαστε (ή μη). Σε αντίθεση με άλλους που τον αποκήρυξαν τις τελευταίες μέρες πάντως, εγώ συνεχίζω να τον αγαπώ και να τον θαυμάζω. Εξάλλου πιστεύω πως τα τελευταία χρόνια είναι ίσως και καλύτερος από ποτέ.

 

Μακάρι όμως τουλάχιστον στο παρθενικό του σκίτσο για το Πρώτο Θέμα να σχεδιάσει τον Θέμο Αναστασιάδη στη μπανιέρα...