Γιατί είναι πραγματικά απογοητευτική η συνεργασία του Αρκά με το «Πρώτο Θέμα»

Γιατί είναι πραγματικά απογοητευτική η συνεργασία του Αρκά με το «Πρώτο Θέμα» Facebook Twitter
40
Γιατί είναι πραγματικά απογοητευτική η συνεργασία του Αρκά με το «Πρώτο Θέμα» Facebook Twitter

Από την Κυριακή που μας έρχεται τα νέα σκίτσα του Αρκά θα δημοσιεύονται στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα του Θέμου Αναστασιάδη. 

Πολλοί αντέδρασαν αρνητικά, κι αυτός απάντησε:

Εκτιμώ από παιδί μέχρι και σήμερα τη δουλειά του και τον έχω υπερασπιστεί αρκετές φορές (πιο πρόσφατα όταν είχε κατηγορηθεί για χιτλερικές διαθέσεις και κάποιοι έλεγαν πως «Ο Αρκάς επιτίθεται συλλήβδην σε ένα λαό και ζητά στείρωση. Αυτό είναι φασισμός»). Αλλά δεν θα κρύψω ότι απογοητεύτηκα και για τη νέα συνεργασία του και για την απάντηση στους επικριτές του. 

  

Καταρχάς δέχομαι πως είναι απολύτως θεμιτή η συνεργασία οποιουδήποτε με οποιοδήποτε έντυπο. Αυτό δε σημαίνει πως δεν έχω το δικαίωμα να απογοητευτώ. Κρίνω κυρίως αρνητικά τη μεταπήδησή του Αρκά εκεί, γιατί έτσι δίνει πυρομαχικά στους αντιπάλους του και μοιάζει να επιβεβαιώνει όσους θεωρούν ότι είναι πλέον πλήρως κομματικοποιημένος. Νιώθω λίγο χαζός που τόσες φορές τον υπερασπιζόμουν απορρίπτοντας τις θεωρίες ότι «τα παίρνει πχ. απ' τη ΝΔ». Και νιώθω χαζός όχι γιατί τώρα πιστεύω πως οι θεωρίες είναι αληθινές -αντιθέτως, πιστεύω πως δεν είναι και πως αν είχε κάτι να κρύψει ο Αρκάς θα το έκρυβε πετυχημένα, όπως κρύβει την ταυτότητά του εδώ και δεκαετίες, δεν θα πήγαινε να καρφωθεί μόνος του- αλλά γιατί μόνος του αποδυναμώνει τη φωνή και την αξιοπιστία του. 

  

Είναι δυνατόν να μη σκέφτηκε πως όσοι υποψιάζονταν ότι κάποιο λάκκο είχε η φάβα με τα αντικυβερνητικά του σκίτσα τώρα θα ένιωσαν τρομερά δικαιωμένοι; Δεν τον πειράζει που κάνει κακό στο brand του;

  

Το να μπορεί πιθανότατα να συνεργαστεί με όποιον θέλει, και να επιλέγει μια εφημερίδα που θεωρείται σχεδόν σκουπίδι από κάποιους είναι σαφώς δικαίωμά του - εξάλλου μέχρι πρόσφατα συνεργαζόταν με το Έθνος του Μπόμπολα και κανείς δεν τον χλεύαζε γι' αυτό. [UPDATE: Παρότι το γράφω ξεκάθαρα, ας το ξανατονίσω για να μην παρεξηγηθώ: δεν θεωρώ εγώ το Θέμα σκουπίδι, μιλάω για τους κάποιους που την έπεφταν όλο αυτόν τον καιρό στον Αρκά. Το Θέμα είναι εφημερίδα που εκτός των άλλων έχει και δεκάδες εκλεκτούς δημοσιογράφους.]

Όμως βρήκα μάλλον ενοχλητική την απάντηση, η οποία όχι απλά δεν μπαίνει έστω και λίγο στην ουσία των αντιδράσεων, αλλά με αφοριστικό και ειρωνικό τρόπο -με τον τρόπο που οι διαχειριστές της σελίδας στο Facebook (ή μήπως είναι ο ίδιος που τα γράφει) απαντούν εδώ και καιρό και συχνότατα φέρνουν τον αναγνώστη σε αμηχανία.  

Καταρχάς θεωρεί πως όλοι όσοι έκριναν αρνητικά τη μεταπήδησή του στο Πρώτο Θέμα είμαστε τζαμπατζήδες που βλέπουμε ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ -το τονίζει αυτό με κεφαλαία- τη δουλειά του και έχουμε το θράσος να κρίνουμε το έντυπο απ' το οποίο βγάζει το ψωμάκι του. Κι όμως, πολλοί από εμάς έχουμε αγοράσει δεκάδες βιβλία του Αρκά, και συνεχίζουμε να αγοράζουμε.

Το ότι επιλέγει να ανεβάζει ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ σκίτσα του στο Facebook δε σημαίνει ότι θα είναι ΟΚ άμα κλείσει ντιλ και με το Μακελειό του Στέφανου Χίου και πως θα πρέπει να μας ειρωνευτεί αν πούμε κάτι. Και επιπλέον μου χτύπησε άσχημα το «του κάνουν κριτική για το έντυπο από το οποίο βγάζει τα προς το ζην!» γιατί πραγματικά δεν μπορώ να πιστέψω πως χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα τα λεφτά του Θέμου ή ότι δεν θα έβγαζε τα προς το ζην από ένα λιγότερο αμφιλεγόμενο και περισσότερο στο στυλ του μέσο. 

Το λάθος του Αρκά για μένα είναι επικοινωνιακό (και δεν έχει καν σχέση με το αν στ' αλήθεια είναι κακό ή καλό το Θέμα). Στεναχωριόμουν τόσο καιρό που τον βρίζουν και στεναχωρήθηκα με την πλήρη απαξίωση και τις αντιδράσεις των φανς του στη σελίδα του. Αν όντως ήταν το τελευταίο καταφύγιο το Θέμα για να μην πεινάσει, απόλυτα κατανοητό, αλλιώς θα μπορούσε να είχε αποφύγει ίσως αυτόν τον άδικο διασυρμό πηγαίνοντας σε μια πιο low profile εφημερίδα.

Σε μια εποχή που ο Αρκάς κατηγορείται για πληρωμένη αντιπολίτευση, χτυπάει άσχημα να πηγαίνει σε εφημερίδα που θεωρείται πως κάνει πληρωμένη αντιπολίτευση. Όπως και αν κατηγορούνταν ότι έκανε πληρωμένη διαφήμιση στον Τσίπρα και ενώ το αρνιόταν πήγαινε ξαφνικά στην Αυγή. Θεωρώ πως δεν αποδεικνύεται απολύτως τίποτα απ' τη μεταγραφή του στο Πρώτο Θέμα - θεωρώ σαχλαμάρες τα περί πληρωμένων σκίτσων, όμως δεν κλείνει καθόλου τα στόματα που τον κατηγορούσαν (αντιθέτως) κι αυτό ήταν για μένα κρίμα. Θα μου πεις, αυτοί που τον κατηγορούν είναι "χαμένες υποθέσεις" έτσι κι αλλιώς. 

Σε κάθε περίπτωση δικαίωμά του να κάνει ό,τι θέλει, όπως δικαίωμα και των φανς να απογοητευόμαστε (ή μη). Σε αντίθεση με άλλους που τον αποκήρυξαν τις τελευταίες μέρες πάντως, εγώ συνεχίζω να τον αγαπώ και να τον θαυμάζω. Εξάλλου πιστεύω πως τα τελευταία χρόνια είναι ίσως και καλύτερος από ποτέ.

Μακάρι όμως τουλάχιστον στο παρθενικό του σκίτσο για το Πρώτο Θέμα να σχεδιάσει τον Θέμο Αναστασιάδη στη μπανιέρα...

Mικροπράγματα
40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

8 σχόλια
Δεν νομίζω Άρη να είσαι εσύ, εγώ, ή κανείς άλλος, μέσα στην τσέπη του Αρκά, για να γνωρίζουμε αν και τι ανάγκες έχει, όπως επίσης και τι άλλες επιλογές είχε. Τον κρίνουμε μόνο από το έργο του και τις ιδέες του - όχι από την επιλογή εκδοτικής συνεργασίας. Και το όλο θέμα είναι και απίστευτα αστείο καθότι -όπως περίπου αναφέρεις και εσύ- έως πρόσφατα τον φιλοξενούσε ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ, που μπροστά του ο Θέμος είναι γατάκι του καναπέ, σε όλα τα επίπεδα...
Δηλαδή Άρη, για να μην απογοητευτεί η αριστερή πελατεία του Αρκά θα έπρεπε να το παίζει αριστερός ακόμη και αν ο ίδιος έχει απογοητευτεί από την κυβέρνηση; Εάν είναι ο Αρκάς πχ Φιλελεύθερος, θα έπρεπε να ντρέπεται και να το κρύβει;Είναι πράξη αντίστασης να δηλώνει οποιοσδίποτε αριστερός στην Ελλάδα σήμερα; Είναι τίτλος τιμής; Τέλος, Θα έκλεινε στόματα εάν συνεργάζοταν με την ΕφΣυν ή τον Ριζοσπάστη; Ο Θέμος έχει φυλλάδα, σωστά. Ο Χ"νίκος δεν έχει; Έχουμε σήμερα πολλές ΜΗ στρατευμένες εφημερίδες;Σε δύο μόνο χρόνια, οποιοσδίποτε δήλωσε αριστερός στην Ελλάδα από το '40 πήρε κάποια θέση εζουσίας. ¨οσα ρομαντικά έλεγαν για δεκαετίες δοκιμάστηκαν στον πραγματικό κόσμο. Γιατί παραμένει ιερή μια αγελάδα που φαγώθηκε ήδη; Ρητορικά τα ερωτήματα, καθώς γνωρίζεις την απάντηση.
Μα δεν θέλω να κάνει αριστερά σκίτσα. Ούτε πρέπει να το κρύβει αν είναι φιλελεύθερος - τα σκίτσα του είναι τέλεια όπως ακριβώς είναι. Για την επιλογή του Θέμου είπα (και μη μου πεις ότι το Πρώτο Θέμα είναι φιλελεύθερο.)
Άρη εσύ ο ίδιος είπες ότι το Θέμα είναι εφημερίδα που εκτός των άλλων έχει και δεκάδες εκλεκτούς δημοσιογράφους. Ε, ας έχει και έναν εκλεκτό σκιτσογράφο.
Ε ναι! Δεν είναι δυνατόν να συνεργάζεται με το Πρώτο Θέμα! Θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον αδέκαστο και τίμιο Κουρή όπως ο γνωστός αριστερός αγωνιστής Στάθης.
Δεν συμφωνώ μαζί σου Άρη.Ο Αρκάς τόσο καιρό δημοσίευε στο ΕΘΝΟΣ. Όπως είναι γνωστό το συγκεκριμένο έντυπο έχει θέμα επιβίωσης και προφανώς δεν μπορούσε να εξασφαλίσει στον Αρκά τα προς το ζην.Το Πρώτο Θέμα, ανεξάρτητα με το τι πιστεύεις εσύ και εγώ, είναι η πρώτη σε κυκλοφορία κυριακάτικη εφημερίδα και σίγουρα δεν έχει καμιά σχέση με έντυπα τύπου μακελειού.Θα ήθελα και εγώ τον Αρκά σε κάποιο μέσο φιλικότερο στην αισθητική μου. Ας του κάνετε μια πρόταση να έχει στήλη στην Lifo λοιπόν.
Ούτε εμένα μου άρεσε το σχόλιό του, από την άλλη όμως, μην ξεχνάμε ότι ο Αρκάς κυρίως σατιρίζει κοινωνικές συμπεριφορές, όχι πολιτικές απόψεις. Σε αυτό το τελευταίο έχει συρθεί τα τελευταία χρόνια, μιας και η πολιτική αντιπαράθεση πήρε εμφανώς ψυχοπαθολογική χροιά. Δεν είναι σαν έναν πολιτικός σχολιαστής να μεταπηδά από αριστερό σε δεξιό έντυπο.
Το έργο είναι αυτό που εξιδανικεύει τον καλλιτέχνη και όχι οι πολιτική του τοποθέτηση. Τον Θεοδωράκη δεν τον ακούμε επειδή είναι κομμουνιστής. Ούτε τον Χατζηδάκη τον απορρίπτουμε γιατί ήταν δεξιός.
Ομολογουμένως είναι απογοητευτικό ο Αρκάς να δημοσιεύει στο Π.Θ. παρόλα αυτά η επίκριση πιστεύω ότι δεν γίνεται μόνο για αυτό αλλά για το γεγονός ότι εδώ και κάποια χρόνια ασκεί πολύ σκληρή κριτική (μή κομματοποιημένη άσχετα αν καπελώθηκε από τον Κυριάκο) στις επιλογές και στο μυαλό του νεο-έλληνα. Αν ήταν κάποιος άλλος θεωρώ ότι θα είχε περάσει απαρατήρητο. Από την άλλη είναι πολύ αφοριστικό να θεωρούμε ότι όποιος δουλεύει για το Π.Θ. είναι πουλημένος. Όσο αντιπαθητικός και να είναι ο εκδότης στην εφημερίδα (όπως και σε άλλες πχ το ΤΟC) μπορεί κάποιος να βρεί μερικά ενδιαφέροντα άρθρα ή καλούς αρθρογράφους. Κάτα 'τάλα ότι είπα και χτές: η σάτιρα είναι ωραία όταν λειτουργεί υπέρ μας, άμα δεν μας αρέσει είναι πουλημένη προπαγάνδα των αφεντικών.
Όταν σπούδαζα γυρίζοντας από το Σαββατιάτικο ξεφάντωμα παίρναμε ελευθεροτυπία για να διαβάσουμε και στο "Ε" τις χαμηλές πτήσεις.Δεν νομίζω κανένας φοιτητής να αγοράζει πλέον εφημερίδα και νομίζω ότι είναι δικαίωμα του να εκτίθεται όπου θέλει και εμείς να μην τον αγοράζουμε.