__________________

1.


Σε ποια ηλικία πρέπει μια κοπέλα να αρχίζει να ξυρίζεται κι αποτριχώνεται (πόδια, μασχάλες, κ.λπ.); 12;13;15;18;......


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Έχεις δίκιο, πρέπει να βρούμε ένα όριο για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως, δεν είναι θέμα για να το αφήνουμε τυχαία στην καθεμία. Τώρα που το σκέφτομαι, επειδή τα γυναικεία σώματα είναι θέμα δημόσιας διοίκησης, κανονικά πρέπει να μπει αυτό το θέμα στη νομοθεσία, όπως το όριο για να ψηφίζουν, και μετά βέβαια πρέπει να σκεφτούμε με ποιον τρόπο θα τιμωρούνται όσες δεν υπακούν. Αν και αυτό έχει καλυφθεί ήδη, εδώ που τα λέμε.

 

 

 

__________________
2.

 

Για πες μου και εσύ βρε Αμπα μου, γιατί τέτοια περίπτωση μέχρι τώρα στα 35 μου δε μου έχει ξανατυχει και άκρη δε βγάζω. Μέχρι τώρα όποτε γνώριζα κάποιον ή θέλαμε και οι δύο και προχωρούσε ή δεν ηθελε ο ένας από τους δύο και τελείωνε το πράγμα.. Μου ζητάει κάποιος ραντεβού, η πρώτη βδομάδα σούπερ, λόγια που δε μου έχουν ξαναπεί. Μετά το σεξ, αποφεύγει να με δει, παρόλα αυτά, η επικοινωνία καθημερινή, μου λέει να μην ανησυχώ.. Εν τέλει μετά από τρεις εβδομάδες μου λεει ότι χώρισε πρόσφατα άσχημα, πήγαινε για γάμο και δεν είναι έτοιμος για σχέση. Θέλει να μείνουμε φίλοι, του λέω ότι δε θέλω, αλλά συνεχίζουμε να μιλάμε για άλλες δυο εβδομάδες 3-4 ώρες την ημέρα. Μου το ξαναγυρναει, να το δούμε για σχέση αλλά δε ξέρει αν θα μπορεί να υπάρξει συναίσθημα.. Βγαίνουμε, δε γίνεται κάτι, θεωρώ ότι δεν του βγήκε και θα απομακρυνθεί. Την επόμενη ημέρα όμως ξαναεπικοινωνει και όταν τον ρωτώ μου ξαναλέει να έχουμε φιλική σχέση. Το έκοψα και του είπα ότι με έπαιζε. Ήξερε πως ένιωθα και μου εδωσε ελπίδες. Δεν ήθελε σχέση, ας το εκοβε. Ήθελε να μείνουμε φίλοι, ας το τηρουσε. Όχι τη Δευτέρα με θέλει για γκόμενα, την Τετάρτη για φίλη.
Και σε ρωτώ, ότι δε με ήθελε το ξέρω. Αυτό που δε μπορώ να καταλάβω είναι γιατί ασχολιόταν επί ενάμιση μήνα καθημερινά. Να πεις ότι έπαιρνε σεξ, ούτε αυτό το έπαιρνε. Του έφτιαχνα τη ψυχολογία επειδή τον γούσταρε μια ωραία γκόμενα? Ξεχνιοταν από τις συζητήσεις μας και δε σκεφτόταν την πρώην? Αν μπορείς να μου δώσεις μια πιθανή εξήγηση γιατί είναι η μόνη απορία που μου έχει μείνει..
Ευχαριστώ πολύ!


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Γιατί δεν σε καλύπτουν οι εξηγήσεις που έχεις ήδη δώσει από μόνη σου; Επειδή θα ήθελες να ισχύει κάτι άλλο;


Ασχολήθηκε μαζί σου γιατί περνούσε ωραία. Αυτό δεν σημαίνει ότι ήθελε να τα φτιάξετε. Σε ήθελε αρκετά ώστε να κάνει όσα έκανε, όχι περισσότερο.

 

Για άλλη μια φορά: τα λόγια που δεν έχετε ακούσει ποτέ στη ζωή σας από την πρώτη εβδομάδα είναι κακά μαντάτα.

 

 

 

__________________
3.

 

Α μπα μου αγαπημένη, πιστεύεις ότι δύο άνθρωποι που είχαν κάποτε σχέση και έχουν χωρίσει μπορούν να ξαναείναι μαζί;
Η ιστορία έχει ως εξής: ήμουν 18 και ήταν 22 όταν τα φτιάξαμε και για μένα ήταν η πρώτη μου σχέση. Περάσαμε μαζί 6 χρόνια που είχαν μέσα από όλα, απόσταση, συγκατοίκηση, στρατό, εράσμους δικό μου και όλα ήταν όμορφα. Κάποια στιγμή στην 5ετία, και σε μία μεταβατική φάση και για τους δυο μας, φάνηκε ότι θέλαμε διαφορετικά πράγματα εκείνη την περίοδο. Εγώ σκεφτόμουν το εξωτερικό για μεταπτυχιακό, αυτός ενώ υποτίθεται ότι ήθελε να έρθει μαζί μου, έκανε μια στροφή και αποφάσισε να μείνει Αθήνα για ξεκινήσει να κάνει αυτό που αγαπούσε. Το παλέψαμε για ένα χρόνο ακόμα, εγώ τελικά έμεινα Ελλάδα για μεταπτυχιακό, αλλά είχε αρχίσει η κατάσταση να ξεφτίζει. Και χωρίσαμε..ήταν κοινή απόφαση, αλλά πληγωθήκαμε και οι δύο πολύ.
Έχουν περάσει 2,5 χρόνια από τότε μέσα στα οποία έχουμε μιλήσει αρκετά, μου έχει στείλει δώρα, έχει προσπαθήσει να τα ξαναβρούμε, αλλά για μένα ποτέ δεν ήταν κατάλληλη στιγμή. Αυτό γιατί πάλευα να βρω ποιο θα είναι το επόμενό μου βήμα, και φοβόμουν πολύ να δεσμευτώ. Σήμερα σου γράφω από την Αγγλία όπου και κάνω διδακτορικό εδώ και 1,5 χρόνο και πλέον νιώθω πιο ήρεμη και κατασταλαγμένη με το επαγγελματικό κομμάτι της ζωής μου. Στο διάστημα που έχει περάει έχω νιώσει ότι έχω ερωτευτεί κάποιον άλλον, έχω κάνει σχέσεις και dating, αλλά για κάποιον λόγο αυτόν τον άνθρωπο τον έχω στο μυαλό μου πάντα σαν τον άνθρωπο που θα ήθελα να περάσω τη ζωή μου και να κάνω οικογένεια. Ενώ εκείνη τη στιγμή που ακυρώσαμε τα σχέδια που κάναμε μαζί είχα νιώσει θυμό, σήμερα είμαι πολύ χαρούμενη που έκανε τελικά αυτό που αγαπούσε και εξελίχθηκε σαν άνθρωπος, όπως και εγώ. Ξέρω ότι πάντα θα είναι χαρούμενος με τη χαρά μου κι εγώ το ίδιο. Αλλά...καμιά φορά τον σκέφτομαι και λέω πως θα ήταν αν ξαναγνωριζόμασταν τώρα; Από απόσταση ξέρω ότι δεν δομείται κάτι αυτή τη στιγμή, αλλά αναρωτιέμαι ρε συ α, μπα: είναι η γλυκιά ανάμνηση της πρώτης και όμορφης σχέσης ή μήπως τελικά είμασταν και οι δύο ακόμα ανώριμοι και ανέτοιμοι και τώρα μπορεί να δούλευε κάτω από άλλες συνθήκες;
Συγγνώμη για το σεντόνι, αλλά με έπιασε μια γλυκιά νοσταλγία...
Σε φιλώ, να σου ζήσει το αμπάκι!
-Προβληματισμένη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ευχαριστώ πολύ!

 

Εδώ έχουν ξανπαντρευτεί άνθρωποι που έχουν πάρει διαζύγιο. Δεν είναι συχνό, αλλά στα ανθρώπινα φαινόμενα πάρα πολύ λίγα είναι αυτά που «δεν γίνονται». Η επιτυχία εξαρτάται από την ενδεχόμενη πικρία που έχει κρατήσει κάποιος απέναντι στον άλλον, και μερικές φορές είμαστε τυφλοί απέναντι στα συναισθήματα του άλλου, ακόμα και όταν τα έχει εκφράσει. Τείνουμε να παραγκωνίζουμε τις πληροφορίες που δεν μας αρέσουν. Αν και αυτός νιώθει τη νοσταλγία με τον ίδιο τρόπο, χωρίς να σκιάζεται η εμπειρία του από κάποιο άλυτο αρνητικό συναίσθημα απέναντί σου, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να πάει καλά.


 

 

__________________
4.

 

Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη ερώτηση αλλά ήθελα να μοιραστώ με σένα και τους αναγνώστες της στήλης μία σοκαριστική ανακάλυψη που έκανα πρόσφατα, μετα απο μια συζητηση εκ βαθεων με φιλους, μόλις στα 35 μου χρόνια... Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ερωτεύονται, δεν εχουν ερωτευτεί ποτέ, άγνωστο αν θα ερωτευτουν καποια στιγμη και δεν ειναι στη δεκαετια των 20. Δεν ειναι φτιαγμένοι έτσι από τις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις; Φοβουνται τοσο πολύ που έχουν αναπτύξει άμυνες και αντισωματα; Δεν ξερω. Και για να σε προλάβω, όταν λεω "ερωτευονται", επειδη ο καθενας μπορει να εννοει κατι διαφορετικο, εννοω αυτο το αισθημα του απιστευτου ενθουσιασμου, να νιωθεις οτι χανεις τον έλεγχο, οτι τρελαινεσαι απο την επιθυμία να δεις και να αγγιξεις τον αλλον, να αναπηδας καθε φορα που χτυπαει το τηλεφωνο ή εχεις μηνυμα μήπως ειναι αυτος, να νομιζεις οτι ειναι ο πιο ομορφος ανθρωπος που εχεις δει ποτε, να πεφτεις και στα πατωματα έτσι και κατι δεν παει καλα. Υπαρχουν ανθρωποι που γουσταρουν αλλους ανθρωπους, τους θελουν σεξουαλικά, κανουν σχεσεις, τους αγαπουν, νιωθουν συντροφικότητα, εχουν αισθηματα αλλά ενθουσιασμό όχι... Πώς ζουν; Όλα αυτα τα ερωτικά τραγουδια που ειναι μεσα στο πικ της καψουρας και της υπερβολης κάποιες φορες, συμφωνοι, τι τους λενε; Νομιζουν οτι περιγραφουν εξωγηινους;
-Μαρίνα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Το πώς εκφράζεται κανείς είναι κάτι πολύ διαφορετικό από το πώς νιώθει, ακόμα και πώς εκφράζεται με λόγια, σε μια κουβέντα μαζί σου. Μερικοί έχουν μάθει να υποφέρουν σιωπηλά. Άλλοι δεν καταλαβαίνουν καν πότε υποφέρουν. Άλλοι δεν το παραδέχονται. Μην πιστεύεις πάντα αυτά που σου λένε.


Ακόμη γενικότερα, η έκφραση του έρωτα είναι έκφραση εγωισμού. Ναι, έχει να κάνει με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις, αλλά ακόμα και με την ανατροφή και την κουλτούρα. Για να ερωτευτείς πρέπει να το θέλεις, να θέλεις αυτό το χάι, που είναι η αίσθηση αθανασίας του εαυτού, πάνω από όλα. Δεν είναι απαραίτητο να «φοβούνται» όσοι δεν πέφτουν στα πατώματα. Δεν είναι ικανότητα ο έρωτας για να λυπάσαι που κάποιοι δεν κάνουν λογαριασμό στα μπουζούκια όταν ερωτεύονται, γιατί νομίζω ότι βγαίνει κάποιος οίκτος από αυτά που γράφεις.


 

 

__________________
5.

 

Δεν μπορώ να κατασταλάξω σε μια γνώμη για ένα θέμα και θα με ενδιέφερε η οπτική γωνία σου. Έχω μια πολύ καλή φίλη η οποία πριν κάποιους μήνες γνώρισε κάποιον και έκτοτε είναι μαζί. Αυτός έχει πολλά καλά και ταυτόχρονα πολλά κακά στοιχεία. Μεγάλες αντιθέσεις. Ενώ είναι καλός και δοτικός άνθρωπος (χαλί να τον πατήσεις ώρες ώρες), είναι πάρα πολύ κυκλοθυμικός. Και όταν κάτι του πάει στραβά, του μαυρίζει όλη του την ύπαρξη και αυτό έχει πάρα πολύ έντονο αντίκτυπο στη φίλη μου φυσικά. Ότι νεύρα μπορεί να έχει αυτός πχ. γιατί είχε μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, τα ξεσπάει πάνω της. Της μιλάει απότομα και άσχημα, συχνά της κρατάει μούτρα, ή την απομακρύνει (δεν την παίρνει τηλέφωνο, εξαφανίζεται κλπ). Μετά το μετανιώνει και της ζητάει συγνώμες. Και όταν είναι όλα καλά, περνάνε σούπερ. Αλλά κάθε φορά που γίνεται κάτι ζόρικο γι' αυτόν, η φίλη μου περνάει δύσκολα μαζί του. Και όταν τη ρωτάω πως τα πάνε, εκείνη πάντα μου απαντάει "Κάνω πολύ υπομονή μαζί του. Ελπίζω να το εκτιμήσει"! Της έχω ήδη πει ότι αυτή η σκέψη είναι από προβληματική ως επικίνδυνη. Ότι δεν χρειάζεται να κάνει υπομονή με κανέναν και ότι αυτός δεν θα αλλάξει, και η υπομονή κάποια στιγμή θα εξαντληθεί. Και ενώ το ξέρει και η ίδια ότι είναι έτσι, παρατηρώ ότι συνεχίζει να πιστεύει (ελπίζει?) ότι η σχέση αυτή θα έχει κάποιου είδους μέλλον. Παρόλο που φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν είναι έτσι.
Αυτός έχει παντρευτεί δύο φορές και χώρισε και τις δύο. Έχει ένα παιδί από τον κάθε γάμο του και τα παιδιά του έχουν περίπου 10 χρόνια διαφορά μεταξύ τους. Επίσης και τις δύο φορές, παντρεύτηκε σχεδόν αμέσως μόλις γνώρισε τις συζύγους του, και τις χώρισε όταν τα παιδιά ήταν πάρα πολύ μικρά. Η ερώτησή μου είναι η εξής: είναι λογικό να σκεφτεί κάποιος ότι αυτοί οι δύο γάμοι-χωρισμοί, σε συνδυασμό με τη δύσκολη συμπεριφορά που έχει, είναι πολύ ενδεικτικοί για το ποιόν του? Θα μπορούσες να πεις ότι είναι μια σαφής ένδειξη για τη φίλη μου, για να φύγει μακριά και να μην θεωρήσει ότι μαζί του θα υπάρξει μέλλον?
Επειδή η φίλη μου έχει πολλά παράπονα από αυτόν, και θέλει σε κάποιον να τα λεει, εγώ ακούω κυρίως παράπονα και λιγότερα καλά. Οπότε μπορεί και η δική μου γνώμη να είναι στρεβλή. Αλλά το γεγονός ότι αυτός έχει χωρίσει δύο (όχι μία, αλλά δύο) φορές από βιαστικούς γάμους με πολύ μικρά παιδιά, μπορεί κάποιος να το θεωρήσει κακό δείγμα? Είναι δίκαιο?
Η φίλη μου λέει ότι κάποιος που χωρίζει και φεύγει από έναν γάμο, μια σχέση κλπ. είναι γενναίος, γιατί νίκησε τη συνήθεια και βγήκε από τη σχέση που ενδεχομένως και να τον βασάνιζε. Αλλά και η φίλη μου ήταν 11 χρόνια παντρεμένη με το highschool sweatheart της και χώρισε όταν κατάλαβε ότι δεν ταίριαζαν καθόλου και ότι από τα 20 στα 30 τους άλλαξαν πάρα πολύ τα θέλω τους και δεν συνέπιπταν πουθενά.
Τελικά είναι σωστό να καταλογίζουμε σε κάποιον τις "αποτυχημένες" σχέσεις του? Ή ισχύει αυτό που λέει η φίλη μου περί γενναιότητας? Ποια είναι η άποψή σου?

- Miss Απορία 2018


AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Το πιο προβληματικό στην ιστορία δεν είναι οι δυο γάμοι, δεν είναι η υπομονή που κάνει, είναι το «ελπίζω να το εκτιμήσει». Η φίλη σου προσπαθεί να εκβιάσει σχέση μέσω αφοσίωσης χωρίς όρους. Δεν αποκλείεται να πετύχει, αλλά αν πετύχει, θα γίνει στη βάση της περιφρόνησης. Ο άλλος θα μείνει μαζί της επειδή είναι βολικό θύμα, αλλά δεν θα την σεβαστεί γιατί η ίδια δεν σέβεται τον εαυτό της. Η ανισορροπία αυτή είναι ό,τι πιο διαβρωτικό για έναν χαρακτήρα, και για τους δύο χαρακτήρες. Ο ένας θα σιχαθεί τον εαυτό του που εκμεταλλεύτηκε ένα θύμα, ο άλλος θα σιχαθεί τον εαυτό του επειδή δεν τον προστάτεψε. Και τα δύο παίρνουν πολύ καιρό για να γίνουν, και πολύ περισσότερο για να γιατρευτούν.


Και για την ερώτηση: γιατί χρειάζεται να του κάνουμε ψυχογράφημα βάσει του παρελθόντος του; Όταν περνάει άσχημα, ξεσπάει πάνω της. Χρειάζεται να έχουμε περισσότερες πληροφορίες; (Μάντεψε γιατί ξεσπάει πάνω της: επειδή τον αφήνει, περιμένοντας ως αντάλλαγμα τη «σχέση»).

 

 

 

__________________
6.

 

Ρε συ άμπα η πρώην του αγοριού μου με είπε άσχημη και αυτό με πείραξε. Με πειράζει που με πείραξε. Πριν τους γνωρίσω η σχέση τους ήταν σε τέλμα. Τον γνώρισα στο εργαστήριο που πήγα για πρακτική και αρχίσαμε να κάνουμε παρέα. Νιώσαμε μια έλξη και αυτός της το έιπε άμεσα. Αρχικά αυτή δεν ασχολήθηκε καθόλου , λέγοντας ότι εγώ αποκλείεται να τον ήθελα. Μετά από κάποιες μέρες του είπα ότι νιώθω ενδιαφέρον και αυτός αποφάσισε να χωρίσει. Της το έιπε, αυτή θεώρησε ότι τον θέλει πίσω και ότι θέλει να κάνει προσπάθεια μαζί του. Τελίκα χώρισαν και αυτή σε κάποιο παραλλήρημα είπε ότι είμαι κακός άνθρωπος και άσχημη. Πως απορεί με το ότι αυτός νιώθει έλξη γα εμένα. Γενικά όυτε κακιά με θεωρώ ούτε άσχημη. Το αντίθετο έχω καλή εικόνα για τον εαυτό και με σοκάρει που κάπως με στεναχώρησε το άσχημη. Έφαγα χυλόπιτα από την πρώην και με πείραξε? τι μου συμβαίνει?
- απόρριψη για πρώτη φορά


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Τι να σου συμβαίνει; Σε πείραξε που σε είπαν άσχημη. Φυσικά και σε πείραξε. Ειδικά οι γυναίκες έχουν μεγάλη ευαισθησία σε αυτό το θέμα. Εσένα σε είπε και η πρώην, και μπήκες σε ανταγωνιστική πλατφόρμα. Αν κρίνω από το ψευδώνυμο, θεωρείς ότι είσαι όμορφη, μάλλον είσαι, και πιστεύεις ότι δεν πρόκειται να σε απορρίψει ποτέ κανείς. και έτσουξε διπλά. 


 

 

_________________
7.

 

Αγαπητή μου α,μπα γεια σου!Εύχομαι να είσαι καλά!Να σε ρωτήσω τι γνώμη έχεις για την άποψη πως δεν ξέρω αν αυτός είναι ο καλύτερος για μένα αφού δεν έχω γνωρίσει αρκετούς ή όλους τις άντρες ή γυναίκες της γης?Ακούω από πολλούς αυτό και λέω μα είναι λογική αυτή?λες και είναι δυνατόν να γνωρίσεις όλα τα δισεκατομμύρια του πλανήτη και μετά να εκλέξεις?Θα ήθελα τη γνώμη σου για να μπορώ να τους τη λέω και να μην έχουν να απαντήσουν(φατσούλα που βγάζει τη γλώσσα,δεν ξέρω πως γίνεται με το πληκτρολόγιο)
- λοβερ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

«Δεν ξέρεις αν αυτός είναι ο καλύτερος για σένα επειδή δεν ξέρεις τον εαυτό σου.»