ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Η (δύσκολη) αποδοχή της Τσέλσι Μάνινγκ

Η (δύσκολη) αποδοχή της Τσέλσι Μάνινγκ Facebook Twitter
7

[Λ.Φ.]

Το 2010 η πηγή των WikiLeaks Μπράντλεϊ Μάνινγκ εκμυστηρεύτηκε στον Άντριαν Λάμο, έναν πρώην χάκερ, ο οποίος τελικά κατέδωσε τον Μάνινγκ στην κυβέρνηση, ότι «δεν με νοιάζει να μπω φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής μου, ή ακόμη να εκτελεστώ, αν δεν υπήρχε η πιθανότητα να δημοσιευτούν σε όλο τον κόσμο φωτογραφίες μου ως αγόρι.»

Την Πέμπτη, μια μέρα μετά την καταδίκη του σε 35 χρόνια φυλάκισης, ο Μάνινγκ δήλωσε "Είμαι η Τσέλσι Μάνινγκ. Είμαι γυναίκα. Δεδομένου του τρόπου που νιώθω, και έχω νιώσει από την παιδική ηλικία, θέλω να ξεκινήσω το συντομότερο δυνατό ορμονοθεραπεία. Θέλω την υποστήριξη όλων σας σε αυτή τη μετάβαση."

Όμως η δυτική κοινωνία έχει προ πολλού αποφασίσει ότι το φύλο είναι κάτι αμετάβλητο, ότι οι άντρες είναι άντρες και οι γυναίκες είναι γυναίκες στο διηνεκές – ότι, με κάποιο τρόπο, ο Θεός ή όποιος είναι υπεύθυνος για τον σχηματισμό γεννητικών οργάνων και χρωμοσωμάτων είναι αδύνατον να κάνει λάθος. Μπορεί σήμερα να ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, αλλά ακόμη δεν έχουμε βρει τρόπο να χειριστούμε το θέμα.

Το στρατοδικείο του Μέριλαντ, όπου καταδικάστηκε η Μάνινγκ, έχει αναγνωρίσει το θέμα. Με ομόφωνη απόφαση μεταξύ τριών δικαστών ορίστηκε ότι η άρνηση εγχείρησης αλλαγής φύλου σε έναν transgender κρατούμενο ισοδυναμεί με απάνθρωπη και ασυνήθιστη τιμωρία.

Ωστόσο η στρατιωτική φυλακή του Φορτ Λίβενγουορθ στο Κάνσας, όπου η Μάνινγκ θα εκτίσει την ποινή που της επιβλήθηκε για τη διαρροή στο WikiLeaks, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν πρόκειται να παρέχει τέτοια πρόσβαση στην κρατούμενη πέραν της ψυχιατρικής υποστήριξης.

Η Μάνινγκ, μια 25χρονη με δύσκολη παιδική ηλικία, και η οποία βρισκόταν σε απομόνωση μετά τη σύλληψη της, θα είναι στη φυλακή για τουλάχιστον οχτώ χρόνια. κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων θα πρέπει να ζει με τη γνώση ότι ο κόσμος έχει δει τις φωτογραφίες της ως αγόρι, και ότι οι άλλοι νιώθουν ότι έχουν το δικαίωμα να ορίσουν το φύλο της -αυτό που νιώθει μέσα στο σώμα της- για λογαριασμό της.

[via]

7

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Το άρθρο αναφέρει τη "δυτική κοινωνία".Μπορεί εγώ απλά να είμαι τελείως άσχετος με το θέμα, αλλά γιατί η "δυτική κοινωνία" και όχι η "κοινωνία" σκέτο; Η "ανατολική κοινωνία" είναι πιο εξελιγμένη σε τέτοια θέματα;
νομίζω στις Φιλιππίνες είναι ΟΚ-επιβάλλεται σύμφωνα με την παράδοση υπό συνθήκες ένα αγόρι να μεγαλώσει σαν γυναίκα (έχουν κι ένα όνομα που δεν το θυμάμαι, κάτι σαν Φαφαφίνο) και στην Ινδονησία ισχύει το ίδιο για κορίτσια που μεγαλώνουν σαν άντρες.Πάντως και εκεί δεν πρόκειται για επιλογή του ατόμου, αλλά για ανάθεση ρόλου με το στανιό από την παραδοσιακή κοινωνία.
Oι φααφαφίνε είναι στη Σαμόα. Υπάρχουν και οι χίτζρα (ευνούχοι) στη Νότια Ασία. Μάλιστα το Πακιστάν και το Νεπάλ τους αναγνωρίζουν ως "τρίτο φύλο" στα επίσημα έγγραφα. Και βέβαια οι βερδάχοι των ιθαγενών της Αμερικής.
είμαστε υπέρ του να υπάρξει κάποια στιγμή τεχνολογία τέτοια που να ταυτίζεται πλήρως το βιολογικό φύλο με το ψυχολογικό, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, πώς το φαντάζεστε αυτό το φύλο που δεν εδράζεται στα χρωμοσώματα; Ότι π.χ. γυναίκες είναι αυτές που φοράνε υποχρεωτικά φούστα και μαγειρεύουν στο σπίτι; Που γουστάρουν υποχρεωτικά άντρες; ΜΟΝΟ βιολογική διάσταση μπορεί να έχει το φύλο σε μια κοινωνία ισότητας και δεν είναι καθόλου τυχαίο που και τα transgender άτομα βιολογικές αλλαγές αποζητούν. Χώρια που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τουλάχιστον ύποπτο που η ασθενής θυμήθηκε ότι πάσχει από σοβαρό ψυχοσωματικό πρόβλημα που συνεπάγεται αλλεπάλληλες εγχειρήσεις και (κυρίως) αυτόματη έξοδο από τη δικαιοδοσία του στρατού λίγα λεπτά αφού έφαγε κάμποσες δεκαετίες κάθειρξη από στρατοδικείο.
Γνωρίζουμε ότι είχε απευθυνθεί σε ειδικό για το θέμα ήδη από το 2009 - αν και τότε είχε επιλέξει διαφορετικό όνομα (Μπριάνα). Οι ανώτεροι στον στρατό είχαν ενημερωθεί από το 2010 και επέλεξαν να αγνοήσουν το θέμα.Ένα ενδιαφέρον ζήτημα που θα άξιζε να συζητηθεί με αφορμή τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η φράση που αναφέρει το άρθρο: "Η άρνηση εγχείρησης αλλαγής φύλου σε έναν διεμφυλικό κρατούμενο ισοδυναμεί με απάνθρωπη και ασυνήθιστη τιμωρία." Ή όπως διαβάζω κάπου αλλού "H δυσφορία φύλου αποτελεί σοβαρή ιατρική πάθηση και η ορμονοθεραπεία αποτελεί μία αποδεκτή μέθοδο για την αντιμετώπισή της. Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, η δυσφορία φύλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα όπως κρίσεις άγχους και αυτοκτονικές τάσεις. Όταν η Πολιτεία φυλακίζει έναν κρατούμενο, είναι υποχρεωμένη να του παράσχει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα." ( http://www.advocate.com/politics/transgender/2013/08/22/watch-wikileaks-source-comes-out-transgender )Την ίδια στιγμή όμως γίνεται προσπάθεια να αφαιρεθεί το "στίγμα" της ψυχιατρικής πάθησης από τη δυσφορία φύλου. Πολλά τρανς άτομα επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να απαιτείται καν ψυχιατρική γνωμάτευση σε περίπτωση που ένα άτομο επιθυμεί να αλλάξει φύλο, καθώς θεωρούν ότι μια τέτοια προϋπόθεση αποτελεί προσπάθεια επιβολής της έξωθεν "αυθεντίας" ενός "ειδικού" στα υποκειμενικά αισθήματα του ατόμου. Μάλιστα στην Αργεντινή ο νόμος προβλέπει ήδη ότι η αλλαγή φύλου μπορεί να γίνεται με απλή δήλωση στο δικαστήριο, χωρίς να έχει προηγηθεί ψυχιατρική παρακολούθηση.Οπότε η αντίφαση που δημιουργείται είναι ότι από τη μία φορείς όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, ο στρατός κτλ. καλούνται να καλύψουν θεραπείες, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται προσπάθεια να μην αντιμετωπίζονται τα τρανς άτομα σύμφωνα με τους όρους της ιατρικής παθολογίας, δηλαδή ως "ασθενείς"...
"βιολογικό φύλο με το ψυχολογικό" Αρχικά είναι βιολογικό (sex) με κοινωνικό (gender).Κατά δεύτερον, τα transgender άτομα είναι transgender επειδή ΔΕΝ έχουν κάνει αλλαγή στο βιολογικό τους φύλο παρά μόνο στο κοινωνικό. Τα άτομα που κάνουν αλλαγές στο βιολογικό φύλο, ονομάζονται transexual. Επίσης, στην κατηγορία των trans ατόμων συμπεριλαμβάνονται πάρα πολλες κατηγορίες φύλου που δεν έχουν κάνει απαραίτητα αλλαγή ή δεν έχουν πάρει ΚΑΝ ορμόνες.