Το μενού είναι απλό, με είκοσι δύο προτάσεις που καλύπτουν τις ανάγκες μας για φαγητό με φρεσκάδα και χωρίς πολλές φιοριτούρες.
Το μενού είναι απλό, με είκοσι δύο προτάσεις που καλύπτουν τις ανάγκες μας για φαγητό με φρεσκάδα και χωρίς πολλές φιοριτούρες.

 

Μια αντισυμβατική επιλογή περιοχής για τη δημιουργία ενός εστιατόριου οφείλει να συνοδεύεται από μια πολύ ενδιαφέρουσα –και ίσως εξίσου αντισυμβατική– φιλοσοφία στην κουζίνα για να μπορέσει να σταθεί εμπορικά. Υπ' αυτήν την οπτική οι επιλογές που έκαναν ο Φώτης Φωτεινόγλου και ο Θοδωρής Κασσαβέτης για το εστιατόριό τους, το ΦΙΤΑ, όσον αφορά τόσο την περιοχή όσο και την κουζίνα, αποδεικνύονται ιδιαιτέρα επιτυχημένες.

 

Ο Φώτης, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του με το εστιατόριό του Σεϋχέλλες στον Κεραμεικό, και ο Θοδωρής –και οι δύο αποφεύγουν επιμελώς την ιδιότητα του σεφ και προτιμούν αυτήν του μάγειρα– διάλεξαν ένα παλιό καφενείο στον Νέο Κόσμο απέναντι από τον σταθμό του τραμ, μπήκαν στην (ανοιχτή) κουζίνα και επιδόθηκαν σε έναν μαγειρικό αυτοσχεδιασμό, προσπαθώντας με απλές προσεγγίσεις να ξαναδώσουν ζωή σε κοινά υλικά.

 

Το μενού είναι απλό, με είκοσι δύο προτάσεις που καλύπτουν την ανάγκη μας για φαγητό με φρεσκάδα, χωρίς πολλές φιοριτούρες. Άλλωστε, η διάθεση των σεφ είναι να μαγειρεύουν με όποια φρέσκα υλικά βρίσκουν στην αγορά και κάπως έτσι θα διαμορφώνεται ο κατάλογος.

 

Τη βραδιά που επισκέφτηκα το ΦΙΤΑ, ο Φώτης πρότεινε για το τσιπουράκι ένα πλατό με όστρακα που μόλις είχαν αφιχθεί από Λήμνο. Καλοδεχούμενες οι καλόγνωμες, οι φούσκες και τα άγρια στρείδια που ήταν πραγματικά φρέσκα. Οι θησαυροί της θάλασσας είναι προσφιλείς στους σεφ και στο μενού θα ανακαλύψεις ονομασίες μικρών ψαριών που δεν ακούς συχνά.

 

Η ευγενική σερβιτόρα με χαμόγελο θα σου εξηγήσει ό,τι θέλεις να μάθεις για το πιάτο ντάσκα με χόρτα (€9). Πρόκειται για ένα ψάρι που ανήκει στην κατηγορία των τονοειδών με σκουρόχρωμο κρέας. Το διαπιστώσαμε όταν ήρθε στο τραπέζι μαζί με σταμναγκάθι σαλάτα και καυτερή μουστάρδα. Η βελούδινη σάρκα του ήταν εξαιρετικά γευστική και ταίριαζε με το ελαιόλαδο και τη σόγια, η καυτερή μουστάρδα, δε, ανέβαζε τον γευστικό πήχη.

 

Ωραία η ιδέα της μελιτζανοσάλατας, δουλεμένης με το πιρούνι, που συνδυάζεται νόστιμα με παστό μυξινάρι (€8), δηλαδή παστό κέφαλο που φτιάχνουν στην κουζίνα. Η ταραμοσαλάτα θυμίζει αφρό και η διακριτικά ξινούτσικη γεύση της σε βάζει στο παιχνίδι για πολλές δοκιμές, ενώ οι τηγανητές πατάτες που τη συνόδευαν ήταν κομμένες σε λεπτές ροδέλες.

 

Παπαρδέλες με παστή σαρδέλα Καλλονής και ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα.
Παπαρδέλες με παστή σαρδέλα Καλλονής και ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα.

 

Ενδιαφέρον, τόσο από πλευράς συνδυασμού υλικών όσο και γεύσης, προκαλεί το θράψαλο που ψήνεται στη σχάρα και πατάει πάνω σε φαγόπυρο με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και μαϊντανό (€11,50). Τις ωραιότατες ψητές σαρδέλες σχάρας αναλαμβάνει να συνοδέψει σαλάτα κινόα, με ψιλοκομμένη ντομάτα και κρεμμυδάκι (€9,50).

 

Αλησμόνητη μένει η νοστιμιά από τις παπαρδέλες με παστή σαρδέλα Καλλονής και ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα (€12). Γεύσεις οικείες σε αναπάντεχους συνδυασμούς. Μπορεί το μαγειρικό ρεπερτόριο να δείχνει την αγάπη του στο ψάρι, όμως υπάρχουν και τέσσερις προτάσεις με κρεατικά, όπως βιολογικό μπριζολάκι χοιρινό με πατάτες τηγανητές.

 

Για το τέλος, η γλύκα του σαραγλιού με παγωτό καϊμάκι (€8) σε συνοδεύει στον δρόμο της επιστροφής. Το ΦΙΤΑ έχει αποκτήσει ήδη φανατικούς θαυμαστές που απολαμβάνουν τις νοστιμιές της κουζίνας στη λιτή σάλα του με τα ξύλινα τραπέζια με το μάρμαρο και τις καρέκλες καφενείου.


ΦΙΤΑ, Ντουρμ 1 & Κασομούλη 6, Νέος Κόσμος, 211 4148264