Βγες έξω επιτελους!

Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
0

 

  • Γευστικές γέφυρες από το παρελθόν στο μέλλον. Με σύνθημα «στο Belle Amie η ελληνικότητα μαγειρεύει το μέλλον της», το καινούργιο μαγαζί του Πειραιά άνοιξε τις πύλες του. Το όνομά του παραπέμπει ευθέως σε άλλες εποχές, όπως και η τοποθεσία του, αφού επέστρεψε στο ανανεωμένο υπέροχο νεοκλασικό κτίριο που το φιλοξένησε για πολλές δεκαετίες. Εδώ μιλάμε για ολική επαναφορά στις παλιές αξίες σε έναν χώρο αστικού καφενείου, με το καλό γούστο να περισσεύει. Αυθεντικές απλίκες, αστραφτερά μπρούντζινα πόμολα, βιεννέζικες καρέκλες, τραπέζια-αντίκες και παλιές τοιχογραφίες. Ο αρχιτέκτονας-σκηνογράφος Ζήσης Παπαμίχος επιμελήθηκε την αρχιτεκτονική μελέτη του χώρου. Ένα στολίδι που έχουν κάθε λόγο να καμαρώνουν οι ιδιοκτήτες του Δημήτρης Παναγόπουλος και ο interior architect Κοσμάς Καραβάς. Η επιστροφή στην παράδοση περνάει και στην κουζίνα, όπου ο δημιουργικός σεφ Χρήστος Τζιέρας αναζητά τα προϊόντα από κάθε ελληνική γωνιά και τις γεύσεις της απλής καθημερινότητας. Η ιεροτελεστία του μεζέ και τα συνοδευτικά αποστάγματα φλερτάρουν με την απόλαυση του σήμερα. Ο τεράστιος δίσκος με την ποικιλία των μεζέδων σε συστήνει στην ντόπια παραγωγή. Τα ευωδιαστά κεφτεδάκια της γιαγιάς (€3,80) χαρίζουν θαλπωρή με την αληθινή γεύση τους. Βελούδινη η λευκή ταραμοσαλάτα (€3,80), εξαιρετικές οι μικρασιάτικες σαρδέλες (€5,80) τυλιγμένες σε αμπελόφυλλο, που έρχονται ψημένες ιδανικά και τρώγονται απνευστί, η σαλάτα με φακές Λευκάδας που παντρεύονται ωραιότατα με ντομάτα, φέτα και μυρωδικά (€3,80). Το παιχνίδι της γευστικής μνήμης  ξεκινά από το πρωί με ελληνικό καφέ και λουκούμι, για κολατσιό ζυμωτό ψωμί με παστράμι μοσχαρίσιο, ντομάτα και κασέρι (€4,50), το μεσημέρι τη σκυτάλη παίρνουν τα γιουβετσάκια και οι χοιρινές τηγανιές και για το απογευματάκι γαλακτομπούρεκο. Τη νύχτα, ο Σπύρος Κερκύρας παντρεύει ελληνικά αποστάγματα με βότανα και φρούτα πίσω από την μπάρα. Το ρεπερτόριο της κουζίνας καλύπτει κάθε επιθυμία και διάθεση. Αν θα ξαναπάω; Οπωσδήποτε, γιατί έχω πεθυμήσει βανίλια υποβρύχιο.
    Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
    ☛ Belle Amie, Αγγέλου Μεταξά 11 & Βούλγαρη, πλατεία Κανάρη, Πειραιάς, 210 4175740.
  • Στην Καισαριανή με καλές προθέσεις. H πολύβουη πλατεία της Καισαριανής ποτέ δεν σταματά να ανανεώνεται. Η πλέον πρόσφατη γευστική άφιξη ακούει στο όνομα «Ήμαρτον». Περίεργο; Ίσως. Υπάρχει εξήγηση για το πώς προέκυψε. Το ζευγάρι των ιδιοκτητών, ο Δημήτρης και η Γεωργία, βρήκε την αφορμή να πει την ιστορία του: όταν βρέθηκαν πριν από μερικά χρόνια στο Ναύπλιο, αναζητούσαν ένα μαγαζί όπου να μπορούν να πιουν ένα τσίπουρο με μεζέ και οι άκαρπες προσπάθειες οδήγησαν τον Δημήτρη να αναφωνήσει... ήμαρτον . Έτσι ξεκίνησε και η ιδέα να στήσουν το μαγαζί τους στην πόλη του Ναυπλίου και αφού διέγραψε έναν κύκλο έξι χρόνων, αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο τους, την Αθήνα. Ο χώρος είναι μικρός, με ζωηρά χρώματα, και ακολουθεί την πεπατημένη αισθητική του νεο-μπακάλικου. Τραπεζάκια στην πλατεία, λαδόκολλα, ποικιλία σε τσίπουρα και χύμα κρασί. Ο Δημήτρης στην κουζίνα «παίζει» με τα μυρωδικά και τα εξωτικά μπαχαρικά. Δεν είναι σεφ, αλλά η μαγειρική είναι η μεγάλη αγάπη του. Θα το ανακαλύψεις σε μια ωραιότατη σαλάτα με ρεβίθια που απογειώνονται με ρας ελ χανούτ (χαρμάνι μαροκινών μπαχαρικών), παπαρουνόσπορο, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και άνηθο (€5). Η τσιριγώτικη καπονάτα (€6) παντρεύει σε αυτή την εκδοχή μελιτζάνα, πιπεριά Φλωρίνης, κάππαρη και σάλτσα ντομάτας. Δίνει αφορμές για να βουτάς την μπουκιά το ψωμί σου. Ευωδιαστό το πιάτο με τη σουπιά μαγειρεμένη με καυκαλήθρες, μυρώνια και καπνιστή πάπρικα (€8,5). Η μελιτζανοσαλάτα (€4), πνιγμένη στην κυριολεξία στο σκόρδο, χάνει γευστικούς πόντους, αφού δεν επιτρέπει στο κάπνισμα της μελιτζάνας να ακουστεί. Τα κεφτεδάκια (€7), που σερβίρονται σε τηγάνι, θέλουν δουλειά ακόμα για να είναι αφράτα και νόστιμα. Εδώ η κουζίνα αλλάζει συχνά, ακολουθώντας τις εποχές. ☛ Ήμαρτον, πλατεία Καισαριανής, 6978 496935.
  • Τσίπουρα και μεζέδες με άποψη.
    Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
    Το Tsipourito προσδιορίζει ευθύς εξαρχής τη φιλοσοφία του. Με το που θα βρεθείς στο οικείο περιβάλλον του χαλαρώνεις και απολαμβάνεις μεζεδάκια νόστιμα, μαζί με τσίπουρο. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Παύλος Ζαχαρής από τον πολύπαθο εκδοτικό χώρο, που ξέρει να εκτιμά το καλό φαγητό, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην εστίαση – και, όπως όλα δείχνουν, έχει κερδίσει το στοίχημα. Αυλή με ξύλινο ντεκ πνιγμένη στο πράσινο, όαση ηρεμίας σε μια γειτονιά του Χολαργού. Ο Παύλος έφτιαξε ένα μαγαζί απλό, καθημερινό, ιδανικό για την έξοδό σου. Η κουζίνα κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Μεζέδες ποιοτικοί, σε τιμές που δεν φοβίζουν. Τσίπουρο Αποστολάκη χωρίς γλυκάνισοΣου δίνει τη δυνατότητα, ακόμα και μια καθημερινή που δεν έχεις μαγειρέψει στο σπίτι σου, να πεταχτείς και να φας ωραίο σπιτικό φαγητό. Εδώ μαγειρεύουν όπως και μια νοικοκυρά, αγοράζοντας καθημερινά  τις πρώτες ύλες, έτσι ώστε πάντα οι μεζέδες να είναι της ημέρας. Με αυτές τις βασικές πληροφορίες έρχονται και τα ρολάκια με κατσικίσιο τυρί, λουσμένα διακριτικά στο ρακόμελο (€3,40), ό,τι πρέπει για τις πρώτες γουλιές του τσίπουρου. Ακολουθούν οι αφράτοι κεφτέδες της πεθεράς του (€4) και η ωραιότατη σαντορινιά φάβα (€2,80) που απογειώνουν γευστικά η τηγανητή κάππαρη και το φρέσκο ψιλοκομμένο βιολογικό κρεμμυδάκι. Την παράσταση έκλεψε ο βουβαλίσιος καβουρμάς με αυγά και λιωμένη γραβιέρα (€4,40), που η πικάντικη, πληθωρική γεύση του σε στέλνει στα ουράνια. Με τις πρώτες μπουκιές έχουμε χαλαρώσει, αφήνοντας πίσω την γκρίζα καθημερινότητα. Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια με τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο του Αποστολάκη, μέχρι να αριβάρουν τα κολοκυθάκια σβησμένα στο ούζο με γαύρο μαρινάτο (€4,10). Στο ρεπερτόριο του καταλόγου υπάρχει και μια ενότητα για τους κλασικούς  με μπριζολάκια στη σχάρα, χόρτα βραστά και σύγκλινο Μάνης που θα τιμήσουμε στην επόμενη επίσκεψή μας. Το Tsipourito έχει μια ζεστή ανθρώπινη φιλοξενία  που την απολαμβάνεις με αγαλλίαση. ☛ Tsipourito, Αγαμέμνονος 23, Χολαργός, 210 6511307.
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ