ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Βγες έξω επιτελους!

Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
0

 

  • Γευστικές γέφυρες από το παρελθόν στο μέλλον. Με σύνθημα «στο Belle Amie η ελληνικότητα μαγειρεύει το μέλλον της», το καινούργιο μαγαζί του Πειραιά άνοιξε τις πύλες του. Το όνομά του παραπέμπει ευθέως σε άλλες εποχές, όπως και η τοποθεσία του, αφού επέστρεψε στο ανανεωμένο υπέροχο νεοκλασικό κτίριο που το φιλοξένησε για πολλές δεκαετίες. Εδώ μιλάμε για ολική επαναφορά στις παλιές αξίες σε έναν χώρο αστικού καφενείου, με το καλό γούστο να περισσεύει. Αυθεντικές απλίκες, αστραφτερά μπρούντζινα πόμολα, βιεννέζικες καρέκλες, τραπέζια-αντίκες και παλιές τοιχογραφίες. Ο αρχιτέκτονας-σκηνογράφος Ζήσης Παπαμίχος επιμελήθηκε την αρχιτεκτονική μελέτη του χώρου. Ένα στολίδι που έχουν κάθε λόγο να καμαρώνουν οι ιδιοκτήτες του Δημήτρης Παναγόπουλος και ο interior architect Κοσμάς Καραβάς. Η επιστροφή στην παράδοση περνάει και στην κουζίνα, όπου ο δημιουργικός σεφ Χρήστος Τζιέρας αναζητά τα προϊόντα από κάθε ελληνική γωνιά και τις γεύσεις της απλής καθημερινότητας. Η ιεροτελεστία του μεζέ και τα συνοδευτικά αποστάγματα φλερτάρουν με την απόλαυση του σήμερα. Ο τεράστιος δίσκος με την ποικιλία των μεζέδων σε συστήνει στην ντόπια παραγωγή. Τα ευωδιαστά κεφτεδάκια της γιαγιάς (€3,80) χαρίζουν θαλπωρή με την αληθινή γεύση τους. Βελούδινη η λευκή ταραμοσαλάτα (€3,80), εξαιρετικές οι μικρασιάτικες σαρδέλες (€5,80) τυλιγμένες σε αμπελόφυλλο, που έρχονται ψημένες ιδανικά και τρώγονται απνευστί, η σαλάτα με φακές Λευκάδας που παντρεύονται ωραιότατα με ντομάτα, φέτα και μυρωδικά (€3,80). Το παιχνίδι της γευστικής μνήμης  ξεκινά από το πρωί με ελληνικό καφέ και λουκούμι, για κολατσιό ζυμωτό ψωμί με παστράμι μοσχαρίσιο, ντομάτα και κασέρι (€4,50), το μεσημέρι τη σκυτάλη παίρνουν τα γιουβετσάκια και οι χοιρινές τηγανιές και για το απογευματάκι γαλακτομπούρεκο. Τη νύχτα, ο Σπύρος Κερκύρας παντρεύει ελληνικά αποστάγματα με βότανα και φρούτα πίσω από την μπάρα. Το ρεπερτόριο της κουζίνας καλύπτει κάθε επιθυμία και διάθεση. Αν θα ξαναπάω; Οπωσδήποτε, γιατί έχω πεθυμήσει βανίλια υποβρύχιο.
    Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
    ☛ Belle Amie, Αγγέλου Μεταξά 11 & Βούλγαρη, πλατεία Κανάρη, Πειραιάς, 210 4175740.
  • Στην Καισαριανή με καλές προθέσεις. H πολύβουη πλατεία της Καισαριανής ποτέ δεν σταματά να ανανεώνεται. Η πλέον πρόσφατη γευστική άφιξη ακούει στο όνομα «Ήμαρτον». Περίεργο; Ίσως. Υπάρχει εξήγηση για το πώς προέκυψε. Το ζευγάρι των ιδιοκτητών, ο Δημήτρης και η Γεωργία, βρήκε την αφορμή να πει την ιστορία του: όταν βρέθηκαν πριν από μερικά χρόνια στο Ναύπλιο, αναζητούσαν ένα μαγαζί όπου να μπορούν να πιουν ένα τσίπουρο με μεζέ και οι άκαρπες προσπάθειες οδήγησαν τον Δημήτρη να αναφωνήσει... ήμαρτον . Έτσι ξεκίνησε και η ιδέα να στήσουν το μαγαζί τους στην πόλη του Ναυπλίου και αφού διέγραψε έναν κύκλο έξι χρόνων, αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο τους, την Αθήνα. Ο χώρος είναι μικρός, με ζωηρά χρώματα, και ακολουθεί την πεπατημένη αισθητική του νεο-μπακάλικου. Τραπεζάκια στην πλατεία, λαδόκολλα, ποικιλία σε τσίπουρα και χύμα κρασί. Ο Δημήτρης στην κουζίνα «παίζει» με τα μυρωδικά και τα εξωτικά μπαχαρικά. Δεν είναι σεφ, αλλά η μαγειρική είναι η μεγάλη αγάπη του. Θα το ανακαλύψεις σε μια ωραιότατη σαλάτα με ρεβίθια που απογειώνονται με ρας ελ χανούτ (χαρμάνι μαροκινών μπαχαρικών), παπαρουνόσπορο, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και άνηθο (€5). Η τσιριγώτικη καπονάτα (€6) παντρεύει σε αυτή την εκδοχή μελιτζάνα, πιπεριά Φλωρίνης, κάππαρη και σάλτσα ντομάτας. Δίνει αφορμές για να βουτάς την μπουκιά το ψωμί σου. Ευωδιαστό το πιάτο με τη σουπιά μαγειρεμένη με καυκαλήθρες, μυρώνια και καπνιστή πάπρικα (€8,5). Η μελιτζανοσαλάτα (€4), πνιγμένη στην κυριολεξία στο σκόρδο, χάνει γευστικούς πόντους, αφού δεν επιτρέπει στο κάπνισμα της μελιτζάνας να ακουστεί. Τα κεφτεδάκια (€7), που σερβίρονται σε τηγάνι, θέλουν δουλειά ακόμα για να είναι αφράτα και νόστιμα. Εδώ η κουζίνα αλλάζει συχνά, ακολουθώντας τις εποχές. ☛ Ήμαρτον, πλατεία Καισαριανής, 6978 496935.
  • Τσίπουρα και μεζέδες με άποψη.
    Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
    Το Tsipourito προσδιορίζει ευθύς εξαρχής τη φιλοσοφία του. Με το που θα βρεθείς στο οικείο περιβάλλον του χαλαρώνεις και απολαμβάνεις μεζεδάκια νόστιμα, μαζί με τσίπουρο. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Παύλος Ζαχαρής από τον πολύπαθο εκδοτικό χώρο, που ξέρει να εκτιμά το καλό φαγητό, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην εστίαση – και, όπως όλα δείχνουν, έχει κερδίσει το στοίχημα. Αυλή με ξύλινο ντεκ πνιγμένη στο πράσινο, όαση ηρεμίας σε μια γειτονιά του Χολαργού. Ο Παύλος έφτιαξε ένα μαγαζί απλό, καθημερινό, ιδανικό για την έξοδό σου. Η κουζίνα κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Μεζέδες ποιοτικοί, σε τιμές που δεν φοβίζουν. Τσίπουρο Αποστολάκη χωρίς γλυκάνισοΣου δίνει τη δυνατότητα, ακόμα και μια καθημερινή που δεν έχεις μαγειρέψει στο σπίτι σου, να πεταχτείς και να φας ωραίο σπιτικό φαγητό. Εδώ μαγειρεύουν όπως και μια νοικοκυρά, αγοράζοντας καθημερινά  τις πρώτες ύλες, έτσι ώστε πάντα οι μεζέδες να είναι της ημέρας. Με αυτές τις βασικές πληροφορίες έρχονται και τα ρολάκια με κατσικίσιο τυρί, λουσμένα διακριτικά στο ρακόμελο (€3,40), ό,τι πρέπει για τις πρώτες γουλιές του τσίπουρου. Ακολουθούν οι αφράτοι κεφτέδες της πεθεράς του (€4) και η ωραιότατη σαντορινιά φάβα (€2,80) που απογειώνουν γευστικά η τηγανητή κάππαρη και το φρέσκο ψιλοκομμένο βιολογικό κρεμμυδάκι. Την παράσταση έκλεψε ο βουβαλίσιος καβουρμάς με αυγά και λιωμένη γραβιέρα (€4,40), που η πικάντικη, πληθωρική γεύση του σε στέλνει στα ουράνια. Με τις πρώτες μπουκιές έχουμε χαλαρώσει, αφήνοντας πίσω την γκρίζα καθημερινότητα. Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια με τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο του Αποστολάκη, μέχρι να αριβάρουν τα κολοκυθάκια σβησμένα στο ούζο με γαύρο μαρινάτο (€4,10). Στο ρεπερτόριο του καταλόγου υπάρχει και μια ενότητα για τους κλασικούς  με μπριζολάκια στη σχάρα, χόρτα βραστά και σύγκλινο Μάνης που θα τιμήσουμε στην επόμενη επίσκεψή μας. Το Tsipourito έχει μια ζεστή ανθρώπινη φιλοξενία  που την απολαμβάνεις με αγαλλίαση. ☛ Tsipourito, Αγαμέμνονος 23, Χολαργός, 210 6511307.
Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ