ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Βγές έξω επιτελους!

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
0
  • Αθηναϊκά και εξωτικά. Η Αθήνα πλέον έχει αποκτήσει τα δικά της ινδικά φαγάδικα. Ένα από αυτά είναι και το Indian Kitchen κοντά στο Σύνταγμα, στην οδό Απόλλωνος. Ο νεαρός Ινδός που παίρνει παραγγελία μιλάει λίγα ελληνικά, αν και έχει μόλις τρία χρόνια στην Ελλάδα, άρα η συνεννόηση είναι εύκολη. Κουζίνα ανοιχτή, με δύο Ινδούς μαγείρους να ετοιμάζουν κλασικό φαγητό, με γεύσεις προσαρμοσμένες όμως στα ελληνικά δεδομένα. Κάποια από τα καυτερά πιάτα της ινδικής κουζίνας που εντυπωσιάζουν με την ένταση των μπαχαρικών εδώ σερβίρονται με ήπια γεύση και χάνουν πόντους από την αυθεντικότητά τους. Αρχή με paratha, έναν τύπο ινδικού ψωμιού που μοιάζει με πίτα. Είναι ό,τι πρέπει για να συνοδέψει τον νόστιμο αρακά με φυτικό τυρί, μαγειρεμένο με σάλτσα ντομάτας και μπαχαρικά (€8). Τα samosa με λαχανικά (€5) είναι πιτάκια χορταστικού μεγέθους, χωρίς κάποιο γευστικό ενδιαφέρον. Καλοφτιαγμένο ήρθε το κλασικό chicken tandoori (€11) και ωραίο το γλυκό ρύζι με σταφίδες, αμύγδαλα, κάσιους και κάρδαμο (€6,2). Με δυο λόγια, το φαγητό, χωρίς να είναι κακό, δεν σε ταξιδεύει στη μαγεία και στα αρώματα της ινδικής κουζίνας. ☛ Indian Kitchen, Απόλλωνος 6, Σύνταγμα, 210 3237720.
  • Κρασί, μια πολύ παλιά αγάπη. «Σύμφωνα με έναν από τους μύθους που μνημονεύει ο Απολλόδωρος, ο Οινέας διδάχτηκε την καλλιέργεια του αμπελιού από τον ίδιο τον θεό Διόνυσο», διαβάζω, μεταξύ άλλων, στην πρώτη σελίδα του μενού του εστιατορίου Οινέας. Πρόκειται για ένα εστιατόριο που οι ιδιοκτήτες του έστησαν το 1999, εκφράζοντας την αγάπη τους για τη μικρή γειτονιά του Ψυρρή. Ο χώρος είναι ονειρεμένος. Έκρηξη χρωμάτων από τις παλιές φιάλες και τα τσίγκινα κουτιά που φυλάκιζαν τα μπισκότα Παπαδοπούλου, και σε μια γωνιά ένα κόκκινο ποδηλατάκι. Οι ιδιοκτήτες του Οινέα, όπως δηλώνει και η ονομασία του, αγαπούν το κρασί. «Δεν είναι απλό συνοδευτικό, αλλά μια μεγάλη αγάπη» τονίζει η Μίνα. Στο τραπέζι προσγειώνεται η σαλάτα με τις καταπράσινες καλοκαιρινές αλμύρες (€4). Ακολουθεί ορεκτικό γαυράκι, ξεκοκαλισμένο και περασμένο ιδανικά από το τηγάνι (€5), που τρώγεται απνευστί. Βελούδινο και το τυρί μαστέλο Χίου, που ψήνεται ελαφρά στη σχάρα και μαζί με ντομάτα αναπαύεται πάνω σε τραγανές αραβικές πίτες (€6). Τα τυροπιτάκια με φύλλο κανταΐφι (€6) κρύβουν πληθωρική γεύση. Οι χρυσαφένιες φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες έρχονται καυτές σχεδόν, αφού βγαίνουν εκείνη τη στιγμή από το τηγάνι (€3,5). Είναι τέλειες, αληθινές. Το ριζότο με λεμόνι και φρέσκα σπαράγγια (€11) δεν είναι από τα πιάτα που θα θυμάμαι - χρειάζεται τεχνική για να βγει σωστό. Στον Οινέα θα περάσεις όμορφα και μέσα από τη γοητευτική ατμόσφαιρά του θα ταξιδέψεις στον χρόνο. 
Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter

☛ Οινέας, Αισώπου 9, Ψυρρή, 210 3215614. 

  • Ουζερί όπως παλιά. Ο  Ήρωας ξεπροβάλλει ανάμεσα από μεζέδες κλασικού ελληνικού ουζερί περασμένων δεκαετιών, έπιπλα και διάκοσμο της δεκαετίας του '60, όπου κυριαρχεί η φορμάικα. Το μαγαζί δηλώνει στον κατάλογό του «ελληνικό εστιατόριο, γι' αυτό όλα τα προϊόντα του είναι ελληνικά, όπως παλιά». Το διαπιστώνεις ευθύς από την ανάγνωση του μενού, που περιλαμβάνει πιάτα θαλασσινά και στεριανά σε μικρές μερίδες του μεζέ και συνδυασμούς με άποψη. Η σπιτική ρώσικη (€4,80) που δοκίμασα ήταν νόστιμη, αλλά θα την ήθελα πιο «δεμένη». Καλή και η εζμέ (€4,50). Τα Αυγά στο τηγάνι από κότες ελευθέρας βοσκής με σουτζούκι αρμένικο και κεφαλοτύρι φάκας (€6,60) ξεχείλιζαν από αρώματα και γεύσεις, αλλά δυο-τρεις φλοιδίτσες ακόμα από το σουτζούκι δεν θα με χάλαγαν. Δροσερός και ισορροπημένος ο μαϊντανός με ρόδι και κουσκούς (€4,80) και καλοφτιαγμένα τα συκωτάκια στο τηγάνι (€7,80). Η ράσα με σάλτσα μουστάρδας (€7,80) ήταν αδιάφορη, ενώ πολύ καλό αποδείχτηκε το τηγανητό χταπόδι με μαγιονέζα κάππαρης (€10,80). Ο κατάλογος, πάντως, δεν εξαντλείται εύκολα, με 52 επιλογές σε μεζεδάκια και τέσσερα γλυκά. Όσο για το ποτό, υπάρχουν πολλές επιλογές σε ούζα, τσίπουρα και μπίρες (όλες ελληνικές). Το κρασί είναι χύμα, αλλά με ονοματεπώνυμο. Συμπέρασμα: οι μεζέδες του Ήρωα δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να συναντήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά είναι καλοφτιαγμένοι και νόστιμοι. Αν θα ξαναπάω; Οπωσδήποτε, αν λάβω, μάλιστα, υπόψη μου ότι, όταν το επισκέφτηκα, είχε ανοίξει μόλις μια εβδομάδα, άρα θα υπάρξουν βελτιώσεις. Η σύνθεση του καταλόγου, εξάλλου, έχει ενδιαφέρον και μπορεί να σε τραβήξει να αποκτήσεις ένα στέκι σε μια μοναδική τοποθεσία του Πειραιά. ☛ Ο Ήρωας, Κουμουνδούρου 50, Μικρολίμανο, 210 4101110.
  • Με πρωταγωνιστή το ψάρι. Ο σεφ Βασίλης Σικαλιάς στο «25αράκι» αφήνει την καλή πρώτη ύλη να μιλήσει στο πιάτο. Το ανακαλύπτεις με την πρώτη μπουκιά από το εξαιρετικό ταρτάρ ροφού που «παντρεύεται» ιδανικά με τραγανά σπαράγγια, σχοινόπρασο και ευωδιαστό μοσχολέμονο (€12,5). Σαν βάλσαμο ηρεμεί το μέσα σου κάθε κουταλιά από τη βελούδινης υφής ψαρόσουπα με σφυρίδα, που ενισχύεται με λάδι λευκής τρούφας (€9,80). Νοστιμιά μεγατόνων. Μου άρεσε που στο μενού φιγουράρει ένα πιάτο από την εποχή του '70 που δεν είναι άλλο από την κλασική αθηναϊκή. Θυμάμαι που ήμουν μικρή και η μαμά μου με έστεφε βοηθό της στην κουζίνα κι έκοβα σε μικρούς κύβους τα καρότα και τις πατάτες, όταν ετοίμαζε αθηναϊκή, πιάτο της αστικής ελληνικής κουζίνας. Δεν ξέρω αν ήταν η φόρτιση των παιδικών αναμνήσεων, όμως η αθηναϊκή (€10) που γεύτηκα ήταν άνευρη, αν και με υπερβολική δόση μαγιονέζας. Οι ταπεινές ψητές σαρδέλες στη σχάρα (€9) στέκονταν στο ύψος τους, αλλά τα μπαρμπουνάκια, αν είχαν ψηθεί λιγότερο, θα ήταν μεγαλείο. Το ευγενικό σέρβις και η ειλικρινής φιλοξενία εκφράζεται μέσα από τα μπουκαλάκια-κέρασμα με τεντούρα, μαστίχα και λιμοντσέλο για τη χώνεψη και καλό κατευόδιο. 

 

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter

☛ Το 25αράκι, Αρτέμιδος 3 &Αγ. Ιωάννου, πλ. Εσπερίδων, Γλυφάδα, 210 8944112.

  • Γεύσεις σε δύο ρόδες. Το μεζεδοπωλείο Μοτοσακό, που η κουζίνα του κλείνει το μάτι στην Κρήτη, έχει αποκτήσει φανατικό κοινό τόσο με τις γεύσεις του όσο και με τις απίθανα προσιτές τιμές του. Φίλοι που πρόσφατα το επισκέφθηκαν μίλησαν με ενθουσιασμό τόσο για τον όμορφο χώρο του με τον μαυροπίνακα, όπου αναγράφονται με χρωματιστές κιμωλίες τα πιάτα του μενού, όσο και για τις γεύσεις αλλά και τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές, αφού πλήρωσαν μόνο 15 ευρώ το άτομο. Αναφέρω κάποια πιάτα του μενού, όπως μύδια αχνιστά μυρωδάτα, θράψαλο με λαχανικά, σαλάτα του ονείρου με κολοκύθι , καρότο και μυρωδικά και τραγανές πατάτες στη λαδόκολλα. Θα σπεύσω και σύντομα θα έχω νεότερα από την κουζίνα. 
Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter

☛ Μοτοσακό, Παναγή Τσαλδάρη 157, Καλλιθέα, 210 9588390.

Γεύση
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ