Κοντεύουν 30 χρόνια από τότε που οι πρώτοι εξωγήινοι έφτασαν στη Γη: δεν έμοιαζαν εχθρικοί, δεν έφεραν μαζί τους εντυπωσιακά τεχνολογικά επιτεύγματα, στην πραγματικότητα ήταν εξωγήινοι-μετανάστες από τον πλανήτη τους. Και καθώς τα έθνη διαπραγματεύονταν για το πώς έπρεπε να τους χειριστούν, αποφασίστηκε να τους εγκαταστήσουν στη Νότια Αφρική, στην περιοχή District 9. Σήμερα, την ευθύνη των εξωγήινων έχει η MNU (Multi-National United), μια εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων που θα αποκομίσει τεράστια κέρδη, αν καταφέρει να χρησιμοποιήσει τα πανίσχυρα όπλα τους, τα οποία όμως προϋποθέτουν εξωγήινο DNA για να μπουν σε λειτουργία.

Όταν ο Βίκους βαν ντερ Μέρβε (Σάρλτο Κόπλεϊ), ένας υπάλληλος της MNU, προσβληθεί από έναν εξωγήινο ιό που αλλάζει το DNA του, γίνεται ο άνθρωπος-κλειδί για την εξερεύνηση της εξωγήινης τεχνολογίας. Και ενώ όλοι τον καταδιώκουν, δεν του μένει άλλη επιλογή: πρέπει να κρυφτεί στο District 9. Η ματιά του αλλάζει δραματικά, μπαίνει στη θέση των μεταναστών, διώκεται αλύπητα, νιώθει στο ταχύτατα μεταλλασσόμενο κορμί του την προκατάληψη και τη νοσταλγία του άπατρη.

Διαιρεμένο σε τρεις συναρπαστικές πράξεις, το District 9 είναι μια αποκάλυψη, καθαρόαιμο σινεμά, που σε μεθάει με το blend επιστημονικής φαντασίας, περιπέτειας δράσης και πολιτικής αλληγορίας - το Γιοχάνεσμπουργκ ως καθόλου τυχαίο ντεκόρ ρατσισμού και εκκίνησης για global ανατροπή των δεδομένων των ανθρώπινων αποβλήτων. Ο σκηνοθέτης είναι σπάνιο ταλέντο, αλλά το πνεύμα της κινηματογράφησης χρεώνεται σε μεγάλο ποσοστό και στον παραγωγό Πίτερ Τζάκσον.