Cinematherapy - Μπορεί να μας σώσει;

Cinematherapy - Μπορεί να μας σώσει; Facebook Twitter
0

 Η τέχνη έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στον επιστημονικό τομέα, όπως για παράδειγμα στην Ψυχολογία.

Ο βασικός λόγος είναι ότι τα έργα επηρεάζουν άμεσα την ψυχολογία του ανθρώπου, κυρίως μέσω της ταύτισης, αποστροφής, πρότυπου ή παραδειγματισμού, αλλά και γενικότερα στον τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων ψυχικής υγείας.

Σκεφτείτε πόσες φορές έχει αλλάξει το συναίσθημα ή η διάθεσή σας ακούγοντας ένα τραγούδι, βγαίνοντας από μια θεατρική αίθουσα ή κλείνοντας την τηλεόραση μετά το τέλος μιας ταινίας.

 

 

Τι ρόλο μπορεί να παίζει όμως ο κινηματογράφος και πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιον;

‘Cinematherapy: The viewing of thought-provoking or inspiring films as a form of therapy’

 

 

Για να ενημερωθούμε επικοινωνήσαμε με την Ελίνα Πανταλέων, ψυχολόγο με ειδίκευση στη συμβουλευτική ψυχολογία. Η Ελίνα είναι ειδική να μας μιλήσει για αυτό καθώς, αφενός ήταν το θέμα του μεταπτυχιακού της και αφετέρου, διοργανώνει μαζί με μία συνάδελφό της, βραδιές cinematherapy στην Αθήνα.

Σε γενικές γραμμές, έχει ερευνήσει το πώς μπορούν οι ψυχολόγοι να χρησιμοποιούν ταινίες ως εργαλείο στη δουλειά τους, είτε σε one-on-one συνεδρείες είτε σε ομάδες.

Πώς ορίζεις την έννοια cinematherapy;

Ως ‘cinematherapy’ ορίζεται μία θεραπευτική τεχνική που περιλαμβάνει την επιλογή ταινιών που είτε θα έχουν άμεσο θεραπευτικό αποτέλεσμα για τον συμμετέχοντα/θεραπευόμενο, είτε θα χρησιμοποιηθούν ως ερέθισμα και αφετηρία για να ανοίξουν κάποια θέματα σε επόμενες συνεδρίες. Ιστορικά, ο όρος επινοήθηκε από τους Berg-Cross, Jennings & Baruch (1990), ως μία φυσική συνέχεια της επιτυχίας που είχε η αντίστοιχη τεχνική με τη χρήση της λογοτεχνίας.

Πώς λειτουργεί όλο αυτό;

Οι ταινίες δίνουν στους συμμετέχοντες/θεραπευόμενους βαθύτερες γνώσεις και διορατικότητα γύρω από προσωπικά τους διλήμματα, τους βοηθούν να κατανοήσουν καλύτερα την προσωπικότητά τους και να δημιουργήσουν σημαντικές θεραπευτικές μεταφορές,  εντοπίζοντας την ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στο εδώ-και-τώρα.

Στο εξωτερικό, πολλοί θεραπευτές συνιστούν τη χρήση των ταινιών, επειδή ο κινηματογράφος μπορεί να αναδείξει ισχυρές αντιδράσεις και να κάνει το θεατή να συμμετάσχει συναισθηματικά, σωματικά και νοητικά χάρη στη χρήση διαλόγων, εικόνων, μουσικής, φωτισμού ή ειδικών εφέ.

Επομένως, η ταινία χρησιμοποιείται σαν κίνητρο για συζήτηση στις συνεδρίες.

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι; Υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα;

Προέρχομαι από καλλιτεχνική οικογένεια και πάντα ήθελα να συνδυάσω τις δύο μου «αγάπες», την ψυχολογία και τον κινηματογράφο. Όσο σπούδαζα λοιπόν ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο, παρακολούθησα, ως μάθημα επιλογής, την «Ιστορία και Θεωρία του Κινηματογράφου» και τότε άρχισα να σκέφτομαι πιο σοβαρά το ενδεχόμενο να τα συνδυάσω.

Η ενασχόλησή σου με όλο αυτό όμως ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού σου...

Ναι, στο μεταπτυχιακό τελικά, πήρα συνέντευξη από έξι επαγγελματίες του χώρου, ψυχολόγους και ψυχιάτρους, Άγγλους και Αμερικάνους, οι οποίοι είτε έχουν εξειδικευθεί πάνω στο cinematherapy είτε χρησιμοποιούν ταινίες με τους ασθενείς τους.

Από όσα μου είπαν στις συνεντεύξεις και με όσα στοιχεία συνέλεξα από την βιβλιογραφία, κατέληξα σε τρία βασικά συμπεράσματα:

Τα κυριότερα οφέλη – πλεονεκτήματα της θεραπευτικής χρήσης των ταινιών είναι τα εξής:

1. Οι ταινίες με βοηθούν ως ψυχολόγο, να γνωρίσω καλύτερα τον «πελάτη» μου και διευκολύνουν τη θεραπευτική σχέση που θα δημιουργηθεί ανάμεσά μας.

2. Οι ταινίες ανοίγουν «έναν νέο χώρο» για να μιλήσουμε. Ο χώρος αυτός μπορεί να είναι ανάμεσα στον ψυχολόγο και τον «πελάτη», αλλά και ανάμεσα στον «πελάτη» και την οικογένειά του. Επίσης, μια ταινία μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά ως εργαλείο για να γνωριστούν και να δεθούν μεταξύ τους τα μέλη μιας θεραπευτικής ομάδας ή ομάδας αυτογνωσίας.

3. Για άτομα που δυσκολεύονται να κατανοήσουν κάποιο πρόβλημά τους, είναι μια καλή αρχή να το δουν και να το αναγνωρίσουν σε έναν κινηματογραφικό χαρακτήρα στην οθόνη και να παρακινηθούν να κάνουν κι εκείνοι κάτι γι’ αυτό.

Τι άλλα εργαλεία μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας θεραπευτής;

Η Κινηματογραφο-θεραπεία είναι μια φυσική εξέλιξη της Βιβλιο-θεραπείας.

Τα βιβλία αποτελούσαν πάντα ένα εργαλείο των ψυχολόγων.

Ο ψυχολόγος σου μπορεί να σου προτείνει να διαβάσεις το τάδε βιβλίο, επειδή πχ. ο ήρωας αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με εσένα και έπειτα να το συζητήσετε.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μια ταινία μπορεί να αντικαταστήσει την αξία ενός βιβλίου. Πρόκειται για δύο εξίσου αποτελεσματικά εργαλεία, με τη διαφορά ότι μία ταινία κρατάει περίπου δύο ώρες ενώ είναι πολλοί εκείνοι που δεν έχουν χρόνο να διαβάσουν βιβλία παρά μόνο στις καλοκαιρινές τους διακοπές.

 

Θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ως cinematherapy το να δει μια ταινία στο σπίτι του, η οποία θα βοηθήσει ψυχολογικά; Μπορεί όλο αυτό να αντικαταστήσει την ‘επαγγελματική υποστήριξη’;

Οι ταινίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλευτική ή την ψυχοθεραπεία, αλλά αποτελούν ένα διορατικό και ψυχαγωγικό «συστατικό» στη θεραπευτική διαδικασία.

Το Cinematherapy είναι πολύ περισσότερα από τα να δεις απλά μια ταινία που απευθύνεται σε ένα δικό σου πρόβλημα. Περιλαμβάνει τη μετέπειτα ψυχολογική – θεραπευτική συζήτηση πάνω στην ταινία, εστιάζοντας σε θέματα όπως είναι οι πιθανές ταυτίσεις με τους κινηματογραφικούς χαρακτήρες μέσω στοχευμένων ερωτήσεων και μεταφορών.

Υπάρχουν ταινίες που παράγονται για αυτό το συγκεκριμένο σκοπό;

Από όσο ξέρω όχι. Αν κάποιος όμως έχει δημιουργήσει μια ταινία με θεραπευτικό σκοπό και διαβάζει αυτό το άρθρο, ας επικοινωνήσει μαζί μας!

 

Τι είναι οι «Cinematherapy Nights» και πώς ακριβώς τις χρησιμοποιείτε εσείς συγεκριμένα;

Από τον Νοέμβριο της περσινής χρονιάς, με τη συνάδελφο Μαρία Κωσταλά, συντονίζουμε τις Βραδιές Ψυχολογίας και Κινηματογράφου, γνωστές και ως Cinematherapy Nights.

Πρόκειται για μία εφαρμογή της θεωρίας του cinematherapy σε ομαδικό και λιγότερο θεραπευτικό πλαίσιο.

Οι βραδιές είναι ανοιχτές και κάποιος μπορεί να συμμετάσχει όσες και όποιες φορές θέλει.

Θέλαμε να διοργανώσουμε ένα event που να συνδυάζει το group therapy με την ψυχαγωγία,  χωρίς να πρέπει να δεσμευτεί κανείς να παρευρίσκεται κάθε φορά.

Αν σου αρέσει ή σε «αγγίζει» η θεματική, δηλώνεις συμμετοχή και έρχεσαι!

Τί ακριβώς δηλαδή συμβαίνει σε αυτές τις συναντήσεις;

Η δομή των Cinematherapy Nights έχει συνήθως ως εξής:

Μαζευόμαστε κάθε Τετάρτη στις 19:00 και αφού γνωριστούμε πίνοντας έναν καφέ, βλέπουμε την ταινία ή αποσπάσματα από μία ή περισσότερες ταινίες.

Έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα, επανερχόμαστε και ανταλλάσσουμε εμπειρίες και σκέψεις για το θέμα της βραδιάς, με αφορμή το κοινό – για όλους πλέον – ερέθισμα. Ο καθένας μπορεί να μιλήσει όσο προσωπικά θέλει, άλλωστε εμείς το ενθαρρύνουμε.

Τι θέματα καλύπτονται; Μπορεί εκτός από λόγους θεραπείας να συμμετέχει κάποιος και από απλό ενδιαφέρον;

Θέματα με τα οποία έχουμε ασχοληθεί έως τώρα περιλαμβάνουν τη στασιμότητα, το ρόλο της τύχης στη ζωή μας, την οικονομική κρίση, το σεξ, την αναζήτηση συντρόφου, το αν αλλάζει ο άνθρωπος, το φόβο της δέσμευσης και πολλά άλλα.

Από τη μία, είναι μεν μία μορφή group therapy αλλά από την άλλη, δεδομένου του ψυχαγωγικού χαρακτήρα των βραδιών, είναι πολλοί εκείνοι που συμμετέχουν επειδή τους φάνηκε ενδιαφέρουσα η ιδέα ή και από απλή περιέργεια!

Τελικά είναι στο χέρι του καθενός τι θα αποκομίσει από τα Cinematherapy Nights.

Ο σκοπός μας είναι, ως ψυχολόγοι να συντονίσουμε τη συζήτηση και να συνθέσουμε τα διάφορα σχόλια, δίνοντας παράλληλα στους συμμετέχοντες «τροφή για σκέψη» και εναλλακτικές οπτικές μιας κατάστασης.

 Πρόγραμμα Σεπτεμβρίου 2012:

Τετάρτη 12/09: "Νέα Ξεκινήματα..."

Τετάρτη 19/09: "Έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες;"

Τετάρτη 26/09: "Πόσο διαφέρει ο έρωτας από την τρέλα;"

Πρόγραμμα Οκτωβρίου 2012:

Τετάρτη 03/10: "Θετική Ψυχολογία στην καθημερινότητα!"

Τετάρτη 10/10:  "Οικογενειακά θέματα..."

Τετάρτη 17/10: "Πόσο ρισκάρουμε όταν εμπιστευόμαστε;"

Τετάρτη 24/10: "Aπώλεια: εσείς τι νιώθετε ότι έχετε χάσει;"

Τετάρτη 31/10: "Γνωρίζω πώς να διεκδικώ;"

Για περισσότερες πληροφορίες για το Cinematherapy Nights μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους στο [email protected] ή μέσω του Facebook group

*Η Ελίνα Πανταλέων είναι αδειούχος ψυχολόγος, απόφοιτη Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Συμβουλευτική Ψυχολογία του Manchester Metropolitan University.

Εκπαιδεύεται στη Συστημική – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία. Εργάζεται εθελοντικά στη Συμβουλευτική Γραμμή «Μαζί για το παιδί» και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Χαλάνδρι.( [email protected])

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ