ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Καθαρές πετσέτες... άστο καλύτερα

Καθαρές πετσέτες... άστο καλύτερα Facebook Twitter
0


Καθαρές πετσέτες... άστο καλύτερα Facebook Twitter


Στατιστικά είμαστε ο πιο καθαρός λαός της Ευρώπης αν λάβει κανείς υπ' όψη την κατανάλωση σαπουνιού ανά κάτοικο. Αυτό βέβαια αφορά τα σπίτια όπου κατοικούμε, διότι αν βγει κανείς έξω στους δρόμους, αν πάει τώρα «καλοκαιριάτικα» στις παραλίες, άστο καλύτερα. Εδώ λειτουργούν παράξενες κοινωνικές ευαισθησίες που σίγουρα δεν είναι δικής μας αρμοδιότητας αλλά κοινωνιολόγων ίσως και ψυχιάτρων...

Όσοι ξένοι ερχόντουσαν στην Αθήνα της δεκαετίας του 1840 παραξενευόντουσαν βλέποντας τους παλαιούς μας προγόνους να κυκλοφορούν στη μέση του δρόμου. Ο λόγος ήταν απλός και γινόταν άμεσα αντιληπτός όταν άνοιγε ξαφνικά μια πόρτα και απόνερα ανακατωμένα με σκουπίδια πεταγόντουσαν απλά «έξω»!

Στο σημερινό μας σημείωμα ο εξαίρετος δημοσιογράφος Σωτήρης Σκίπης της εφημερίδας «Σκριπ» (1914) με αφορμή κάποια προσωπικά βιώματα κάνει κάποιες σκέψεις γύρω από το θέμα:


Ανέγνωσα κάπου, ότι εις την Γαλλίαν η Αστυνομία ανέλαβεν ένα σωτήριον δια τον λαόν έργον. Θα επιθεωρή της κουζίνες των εστιατορίων και αλλοίμονον εις εκείνους, τους οποίους θα συλλαμβάνη να σκουπίζουν τα πιάτα και τα μαχαιροπήρουνα με πετσέτες που εχρησίμευσαν ήδη δια τους πελάτας και με τας οποίας εσκουπίσθησαν ήδη μίαν φοράν.


Εις την Αμερικήν συμβαίνει κάτι καλλίτερον ακόμη. Οι αστυίατροι έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν και εις αυτά τα σπίτια και να επιθεωρήσουν δια την καθαριότητα. Εις την οικογενείαν που θα την εύρουν ακάθαρτον επιβάλλουν πρόστιμον ανάλογον με την ακαθαρσίαν της.

Εδώ, όμως, όλ' αυτά θεωρούνται απλώς ως φιλολογία. Δεν ομιλώ δια τρία-τέσσερα εστιατόρια, που υπάρχει η πιθανότης να σκουπισθήτε με πετσέτες που δεν εσκούπισαν πριν από το δικό σας, άλλο σαγόνι. Σας έτυχεν όμως, να πάτε εις μικρόν εστιατόριον συνοικίας ή εις ιδιαίτερον μπακάλικο; Εμένα μου έτυχε.

Καθαρές πετσέτες... άστο καλύτερα Facebook Twitter


Η πετσέτα είνε το μαντήλι της χολέρας. Και να ζητήσης ακόμη επί αμοιβή καθαράν πετσέταν, θα σου φέρουν την ολιγώτερον λερωμένην και θα σου πουν ότι δεν υπάρχει άλλη καθαρωτέρα από αυτήν. Αυτό δε θα είνε μία εύνοια που σας κάμνουν.

Εννοείται τώρα ότι υπό τοιούτους όρους δεν μπορείτε να φάτε. Αλλά εσείς είσθε ο ένας ή οι δύο, οι τρεις, αι εξαιρέσεις. Οι περισσότεροι, όμως, εις την Ελλάδα, το ευρίσκουν φυσικώτατον. Ούτε ρίχνουν καν βλέμμα εις την πετσέταν που τους φέρνουν δια να σκουπισθούν, την μεταχειρίζονται με τόσην ανυποψίαν και με τόσην ευχαρίστησιν, ως να είνε ιδική των και ως να μη εσκουπίσθησαν μ' αυτήν παρά οι ίδιοι χθες και προχθές.


Όλ' αυτά μου τα εθύμισε προχθές η πετσέτα ενός μεγαλόσχημου κουρείου της οδού Σταδίου. Δεν θα πω τ' όνομά του. Βέβαιος ότι το κουρείον είνε καθαρό, όπως δείχνη δα και η επιφάνειά του, αφέθηκα να με ξυρίσουν. Την στιγμήν όμως που επήρα την πετσέταν δια να σκουπισθώ, την εκύτταξα και είδα ότι δεν ήτο καθόλου καθαρά.

Ο υπάλληλος μόλις αντελήφθη ότι την κυττάζω με αμφιβολίαν, έσπευσε να μου φέρη μίαν άλλην, φρεσκοσιδερωμένην και καθαράν.
-Δεν μου λέτε, κύριε, του είπα, τι σας χρωστώ να μου δώσετε βρώμικη πετσέτα;
-Λάθος συνέβη κύριε.
-Θα ήτο προτιμότερον για σας και δια το κατάστημά σας εάν δεν συνέβαινον τέτοια λάθη, εις βάρος της υγείας των πελατών σας.

Καθαρές πετσέτες... άστο καλύτερα Facebook Twitter


Ο υπάλληλος εκοκκίνησε και μου εξεμυστηρεύθη ότι τοιαύτη είνε η διαταγή του καταστήματος. Μόνον εις τους τακτικούς πελάτας να δίδουν πετσέταν καθαράν∙ εις δε τους άλλους, που έρχονται τυχαίως ή από καιρού εις καιρόν, δεν πρέπει να δίδουν παρά από τας μεταχειρισμένας.

Του είπα ό,τι είχα να του πω, τον πλήρωσα και έφυγα με την ιδέαν να μην ξαναπατήσω πλέον εκεί. Αλλά ότι μ' έχασαν ως πελάτην δεν θα τον πολυσκοτίση βεβαίως. Πόσοι, θα πεις, είνε μανιακοί όπως ο κύριος δια να μη ξανάλθουν εις το μαγαζί μου, διότι τους εδώσαμε πετσέτα μεταχειρισμένη. Μετρούνται εις τα δάκτυλα.

Σημειώσατε δε, ότι αυτό γίνεται εις όλα σχεδόν τα κουρεία των Αθηνών, τα οποία παίρνουν δι' ένα απλούν ξύρισμα 50 ολόκληρα λεπτά, δηλαδή το διπλάσιον από ό,τι παίρνουν εις όλα ανεξαιρέτως τα Παρισινά κουρεία. Ποιον θα φοβηθούν; Την Αστυνομίαν μας ή την Αστυιατρικήν μας;

Αλλ' αυτά τα πράγματα τα γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είνε παρά σύμβολα εις τον τόπον και ότι ουσιαστικώς δεν υφίστανται. Διότι εάν υπήρχον κάθε μέρα θα εδέχοντο την επίσκεψίν των και θα ήξεραν ότι δεν έχουν το δικαίωμα να περιφρονούν τόσον πολύ την υγείαν των πελατών και να εκμεταλλεύονται την αφηρημάδα των ή την άγνοιάν των.


Κύριε αστυίατρε, μιμηθήτε τους Ευρωπαίους συναδέλφους σας και πατάξατε την ακαθαρσίαν των κουρείων, εστιατορίων και ζαχαροπλαστείων μας, εάν θέλετε να σας ευγνωμονή ο κοσμάκης».


Φοβάμαι ότι παρ' όλο που πέρασαν 100 χρόνια από τη δημοσίευση του άρθρου ισχύει δραματικά το «Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου!».

Εσείς τι λέτε;


Η ανοιξιάτικη Παλιά Αθήνα περιμένει πάντα την επίσκεψή σας.

0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ