Η ζωή και ο θρύλος του Ριν Τιν Τιν

Facebook Twitter
0

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφραση ενός μικρού αποσπάσματος από το τελευταίο βιβλίο της Σουζαν Ορλίν με τίτλο Rin Tin Tin: The Life and the Legend, το οποίο δημοσιεύτηκε τις προάλλες στην εφημερίδα The Telegraph

Η τηλεοπτική σειρά “Οι περιπέτειες του Ριν Τιν Τιν”, έκανε το ντεμπούτο της στην αμερικάνικη τηλεόραση το 1954. “Δεν ήξερα τίποτα για τον Ριν Τιν Τιν, εκτός από ότι ήταν το τέλειο σκυλί, και ότι ήταν ένας χαρακτήρας στην τηλεόραση. Όταν κατά τύχη έμαθα ότι Ριν Τιν Τιν ήταν ένα πραγματικό σκυλί, και όχι μόνο ένας χαρακτήρας  στην τηλεόραση - ένα πραγματικό σκυλί με μια πραγματική ζωή που ήταν εξαιρετική – ένιωσα να με ελκύει αυτή η ιστορία που τελικά αποτέλεσε και την ιδέα της συγγραφής του τελευταίου μου βιβλίου”, εξηγεί η Σούζαν Ορλίν, δημοσιογράφος του περιοδικού New Yorker και συγγραφέας του βιβλίου «Ο κλέφτης των ορχιδέων» πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία Adaptation με τους Νίκολας Κέιτζ και Μέριλ Στριπ.

Πίστευε ότι ο σκύλος ήταν αθάνατος. "Θα υπάρχει πάντα ένας Ριν Τιν Τιν”, έλεγε ο Λι Ντάνκαν, ξανά και ξανά, στους δημοσιογράφους, σε αυτούς που τον επισκέπτονταν, στους γείτονες, στην οικογένεια, στους φίλους. Στην αρχή αυτό ακουγόταν παράλογο – σαν ευχολόγια για το πλάσμα που είχε απαλύνει τη μοναξιά του και τον έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο. Και όμως, ακριβώς όπως πίστευε και ο Λι, υπήρξε πάντα ένας Ριν Τιν Τιν. Ο δεύτερος Ριν Τιν Τιν δεν είχε το ταλέντο του πατέρα του, αλλά και πάλι, ήταν ένας Ριν Τιν Τιν, που συνέχιζε αυτό που είχε ξεκινήσει το πρώτο σκυλί. Μετά τον Ριν Τιν Τιν τον νεότερο υπήρξε ο Ριν Τιν Τιν ο τρίτος, και στη συνέχεια άλλος ένας και άλλος ένας. Και ο Ριν Τιν Τιν ήταν πάντα κάτι παραπάνωαπό ένα σκυλί. Ήταν μια ιδέα και ένα ιδανικό, ένας ήρωας ο οποίος ήταν επίσης ένας φίλος, ένας μαχητής που ήταν επίσης ένας φύλακας, μια βουβή ιδιοφυία. Ήταν ένας σκύλος και πολλά σκυλιά, ένα πραγματικό ζώο και ένας επινοημένος χαρακτήρας, ένα κατοικίδιο ζώο καθώς και μια διεθνής προσωπικότητα.



Ο Ριν Τιν Τιν γεννήθηκε μέσα σε ένα πεδίο μάχης στην ανατολική Γαλλία, τον Σεπτέμβριο του 1918. Η ακριβής ημερομηνία δεν είναι βέβαιη, αλλά όταν ο Λι βρήκε τα κουτάβια στις 15 Σεπτεμβρίου 1918, ήταν κατά πάσα πιθανότητα μόλις λίγων ημερών. Ο Λι, ήταν ένας αξιωματούχος οπλίτης του αμερικανικού στρατού, και είχε σταλεί για να επιθεωρήσει τα ερείπια ενός γερμανικού καταυλισμού για να καθορίσει εάν θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημείο κατάλληλο για αεροδρόμιο. Εκεί παρατήρησε ένα μακρύ, χαμηλό κτίριο από μπετόν στην άκρη του χωραφιού. Επειδή ήταν εξοικειωμένος με τα σκυλιά, ήξερε αμέσως ότι το κτίριο αυτό ήταν ένα εκτροφείο σκύλων, το οποίο πιθανότατα είχε κτιστεί από τους Γερμανούς. Έσκυψε κάτω και κοίταξε στο εσωτερικό του κτιρίου. Μόλις η όρασή του προσαρμόστηκε στο σκοτάδι, είδε την αποτρόπαια εικόνα μιας σφαγής: 20 ή περισσότερα σκυλιά είχαν σκοτωθεί από βλήματα του πυροβολικού. Περπάτησε μέσα στο ρείθρο ανάμεσα στα κουφάρια των ζώων. Μέσα στην ησυχία, άκουσε κλαψούρισμα. Ακολούθησε τον ήχο ο οποίος τον οδήγησε στο πίσω μέρος του εκτροφείου. Εκεί, στην πιο απόμακρη γωνιά ήταν ένας θυλυκός γερμαννικός ποιμενικός που είχε μόλις γεννήσει πέντε κουτάβια. Του πήρε μια ώρα για να καταφέρει να βάλει την ταραγμένη σκύλα στο αυτοκίνητό του μαζί με τα κουτάβια της. Όταν πια ήταν σε ασφαλές μέρος κοντά στη βάση την άφησε, φροντίζοντας όμως να κρατήσει τα δύο πιο όμορφα κουτάβια για τον ευατό του.

Από τη στιγμή που βρήκε αυτά τα κουτάβια, ο Λι θεωρούσε τον εαυτό του τυχερό. Πίστευε ότι ήταν τυχερός παρά την απουσία του πατέρα του, τη μοναξιά της παιδικής του ηλικίας, τα δύσκολα χρόνια που είχε περάσει με την αδελφή του, Μάρτζορι, σε ένα ορφανοτροφείο. Για το υπόλοιπο της ζωής του, ευγονωμονούσε την καλή του τύχη που βρήκε αυτά τα κουτάβια.


Αναλογίστηκε αυτή την καλή του τύχη όταν ήρθε η στιγμή να δώσει ονόματα στα δύο κουτάβια. Εκείνη την εποχή, το πιο δημοφιλές γούρι για καλή τύχη ήταν ένα ζευγάρι από κούκλες, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, φτιαγμένες από νήμα ή μετάξι, περίπου όσο ένα δάχτυλο στο μέγεθος. Οι κούκλες ονομάζονταν Ριν Τιν Τιν και Νανέτ, προς τιμήν ενός ζευγαριού νεαρών εραστών που είχαν επιβιώσει ύστερα από μια βομβιστική επίθεση σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού. Το ζευγάρι ήταν τυχερό και θα έφερνε τύχη και στα κουτάβια, σκέφτηκε.

Τον Ιούλιο του 1919, μετά την ανακωχή, ο Λι μεταφέρθηκε στη Βρέστη. Ήταν μια τεταμένη και   χαοτική χρονική στιγμή. Θα ήταν πιο εύκολο να βρει κάποιον νεαρό Γάλλο και να του χαρίσει τα κουτάβια, αλλά δεν μπορούσε να τα αποχωριστεί. Τα κουτάβια είχαν καταλήξει να σημαίνουν πάρα πολλά για τον ίδιο. «Ένιωσα ότι υπήρχε κάτι σχετικά με τη ζωή τους που μου θύμισε τη δική μου ζωή», έγραψε ο Λι. «Είχαν παρεισφρήσει μέσα στη ζωή μου και είχαν γίνει ένα κομμάτι του εαυτού μου”.  


Ο Λι ήταν ένας μανιώδης αναγνώστης της Φυσικής Αγωγής, ενός περιοδικού που κήρυττε την αυτο-βελτίωση και την αυτοδυναμία, με θέματα όπως το "Είχα σκωληκοειδίτιδα και την θεράπευσα μόνος μου". Μετά τον πόλεμο, το περιοδικό διεύρυνε τους ορίζοντές του συμπεριλαμβάνοντας την ιδέα του πλούτου. Το να πλουτίσει κανείς, ήταν η υπέρτατη μορφή αυτο-βελτίωσης, ειδικά αν ήταν το αποτέλεσμα του να κάνεις κάτι από το οποίο μπορείς να αντλείς ευχαρίστηση. Το άρθρο που προωθούσε αυτή τη θεωρία, και τράβηξε την προσοχή του Λι ονομαζόταν «Γιατί να μην κάνετε το χόμπι σας να αποδώσει και χρήματα!" Αυτό που απολάμβανε ο Λι ήταν ο σκύλος του. Επίσης, πίστευε ότι ο Ριν Τιν Τιν έδειχνε "σημάδια ιδιοφυίας". Μετά την ανάγνωση του άρθρου  το 1921, και νιώθωντας επηρεασμένος από την λάμψη του Χόλιγουντ, ααποφάσισε να κάνει ακριβώς αυτό: να γράψει ένα σενάριο με πρωταγωνιστή τον Ριν Τιν Τιν.

( ... συνεχίζεται)

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ