Σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδος αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca και την ενδεχόμενη σύνδεσή του με την εμφάνιση θρομβώσεων.

 

Η διαδικτυακή αυτή συνέντευξη Τύπου θα έχει θέμα τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων, που αναφέρθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου αυτού, διευκρίνισε ο ΕΜΑ.

 

Υπενθυμίζεται ότι κορυφαίος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δήλωσε χθες πως το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό συνδέεται με περιστατικά θρομβώσεων. 

 

Ο επικεφαλής του τμήματος εμβολιασμών, Marco Cavaleri, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero: «κατά τη γνώμη μου μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο», παρότι δεν είναι σαφές τι προκαλεί αυτή την αντίδραση.

 

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως η διασύνδεση θα επιβεβαιωθεί από τον οργανισμό μέσα στις επόμενες ώρες.

 

Ωστόσο, ο ΕΜΑ λίγο αργότερα [άδειασε» τον επικεφαλής της επιτροπής και δήλωσε σε ανακοίνωσή του, που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων.

 

Η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε ο EMA.

 

Στα τέλη Μαρτίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ερευνούσε 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως και οδήγησαν ορισμένες χώρες να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca.

 

Στη Γερμανία, οι ειδικοί συνιστούν σε όσους έκαναν ήδη την πρώτη δόση του AstraZeneca, να κάνουν τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο κάποιας άλλης εταιρείας. 

 

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι εμβολιασμοί με AstraZeneca συνεχίζονται κανονικά προς το παρόν και, χθες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Δρ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, έχει καταγραφεί και αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που είναι πιθανό να συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

 

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της ΑstraZeneca και στο ενδεχόμενο της σύνδεσης με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία, είπε πως «φαίνεται ότι είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, αλλά έχουν παρουσιαστεί περιστατικά σε όλο το φάσμα ηλικιών (...) Η επιτροπή εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το θέμα.»