Στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί ο Eυρωπαϊκός Oργανισμός Φαρμάκων, παρά τις δηλώσεις του αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ότι το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό συνδέεται με περιστατικά θρομβώσεων.

 

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δηλώνει σε ανακοίνωσή του που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων, αφού στέλεχος του οργανισμού δήλωσε σήμερα στον Τύπο ότι υπάρχει τέτοια σύνδεση.

 

Η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του EMA.

 

Απόφαση για το θέμα θα ανακοινωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

 

Κομισιόν: Σε επικοινωνία με ΕΜΑ για AstraZeneca

 

Σε στενή επαφή βρίσκεται η Κομισιόν με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων όπως ανέφερε με ανάρτησή της η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου. Ειδικότερα, επισήμανε:

 

«Σε στενή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σχετικά με την αξιολόγηση φαρμακοεπαγρύπνησης του εμβολίου AstraZeneca. Η αξιολόγηση αναμένεται αργά την Τετάρτη».

 

 

Τι προηγήθηκε

 

Σημειώνεται ότι σήμερα ο κορυφαίος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δήλωσε πως το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό συνδέεται με περιστατικά θρομβώσεων.

 

Ο επικεφαλής του τμήματος εμβολιασμών, Marco Cavaleri, ανέφερε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero: «κατά τη γνώμη μου μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο», παρότι δεν είναι σαφές τι προκαλεί αυτή την αντίδραση.

 

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως η διασύνδεση θα επιβεβαιωθεί από τον οργανισμό μέσα στις επόμενες ώρες.

 

Ωστόσο, τόσο η Κομισιόν όσο και ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκαθαρίζουν πως η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.