ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η πρώτη Covid-free Ολομέλεια

Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η πρώτη Covid-free Ολομέλεια Facebook Twitter
Έπειτα από ένα μεγάλο διάλειμμα και συνόδους σε υβριδική μορφή, το Στρασβούργο υποδέχτηκε ξανά τους επισκέπτες του.
0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέστρεψε στην επίσημη έδρα του. Είναι γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε σημαντικά και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., με αποτέλεσμα η Oλομέλεια του φετινού Σεπτεμβρίου να είναι πρωτόγνωρη συγκριτικά με τις προηγούμενες. 

Έπειτα από ένα μεγάλο διάλειμμα και συνόδους σε υβριδική μορφή, το Στρασβούργο υποδέχτηκε ξανά τους επισκέπτες του. Η LiFO παρακολούθησε από κοντά την πρώτη, ουσιαστικά, Covid-free Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Αλσατίας. 

Η ετήσια ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Κατάσταση της Ένωσης, η κρίση στο Αφγανιστάν, η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και η καλύτερη αντιμετώπιση των διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας, η στήριξη των χωρών και των περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το καλοκαίρι, η έμφυλη βία ως νέος τύπος εγκλήματος καθώς και τα προβλήματα και οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤΚΙ πολίτες και οικογένειες στην Ευρώπη ήταν μερικά από τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν στο αποκορύφωμα της δραστηριότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Ωστόσο, οι γνώριμες εικόνες του ετερόκλητου πλήθους, της διαρκούς κινητικότητας στους διαδρόμους, των πολύβουων γραφείων του κεντρικού κτιρίου, των ασφυκτικά γεμάτων αιθουσών των δημοσιογράφων και των σχολικών επισκέψεων αποτελούν, προσωρινά έστω, παρελθόν λόγω του αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου που αντικατοπτρίζεται στον περιορισμένο αριθμό προσέλευσης, στο έρημο αναγνωστήριο και στους άδειους εκθεσιακούς χώρους. 

Οι γνώριμες εικόνες του ετερόκλητου πλήθους, της διαρκούς κινητικότητας στους διαδρόμους, των πολύβουων γραφείων του κεντρικού κτιρίου, των ασφυκτικά γεμάτων αιθουσών των δημοσιογράφων και των σχολικών επισκέψεων αποτελούν, προσωρινά έστω, παρελθόν λόγω του αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου που αντικατοπτρίζεται στον περιορισμένο αριθμό προσέλευσης, στο έρημο αναγνωστήριο και στους άδειους εκθεσιακούς χώρους. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι συζητήσεις που μονοπώλησαν τα «πηγαδάκια» των ανώτατων αξιωματούχων με τους δημοσιογράφους περιστράφηκαν γύρω από την παγκόσμια υγειονομική κρίση, την υλοποίηση του σχεδίου για την ανάκαμψη, το Σύμφωνο Σταθερότητας, την κλιματική κρίση, τις γερμανικές εκλογές, τις γεωπολιτικές προκλήσεις αλλά και τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.

  

Το βέβαιο είναι ότι όλοι ανεξαιρέτως, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφοι, άνθρωποι του Κοινοβουλίου, εξέφραζαν τη χαρά τους που μπόρεσαν να δώσουν το «παρών» ως φυσική παρουσία. Παρά την αναπόφευκτη προσαρμογή στην εποχή της πανδημίας, χωρίς αμφιβολία, κάθε επίσκεψη στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ταυτότητας αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, με ή χωρίς μάσκα.

Τι λένε οι αριθμοί

• Η Ε.Ε. θα έχει γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 και οι εκπομπές CO2 θα έχουν μειωθεί κατά 55% έως το 2030. 

•  Η Ε.Ε. διέθεσε 1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της πρώτης παγκόσμιας  πρόσκλησης για έρευνα και καινοτομία σχετικά με την Πράσινη Συμφωνία.

• Έως το τέλος Αυγούστου του 2021, το 70% των Ευρωπαίων ηλικίας άνω των 18 ετών είχε εμβολιαστεί πλήρως.

• Διατέθηκαν περισσότερα από7,6 δισ. ευρώ σε δράσεις υγειονομικής περίθαλψης μέσω της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του κορωνοϊού στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής.

• Η οικονομία της Ε.Ε. αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,8% το 2021 και κατά 4,5% το 2022.

• Το σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση θέτει βασικούς στόχους για το 2030: βελτίωση της ποιότητας του αέρα και των υδάτων κατά 55% και 50% αντίστοιχα.

•  7,6 δισ. ευρώ διατέθηκαν στα νοσοκομεία για την εξασφάλιση ιατροτεχνολογικών προϊόντων, εξοπλισμού ατομικής προστασίας, αναπνευστήρων και διαγνωστικών μέσων. 

• 11,2 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν στη στήριξη επιχειρήσεων, ιδίως εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες εστίασης.

• 4,1 δισ. ευρώ για παροχή άμεσης στήριξης σε πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, μέσω της εφαρμογής και της στήριξης προγραμμάτων διατήρησης της απασχόλησης.

• Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 10 έτη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Europe's Recovery
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού θα πάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

LiFO politics / Πού θα πάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης;

H Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Γιάννη Παπαδογιάννη, οικονομικό συντάκτη και διευθυντή του businessdaily.gr, για το πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα πάνε στην πραγματική οικονομία; Ποιοι θα ωφεληθούν; Υπάρχουν εγγυήσεις και όροι;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ