Σύντομη παρουσίαση ενός σπουδαίου βιβλίου για τις ουσίες

Σύντομη παρουσίαση ενός σπουδαίου βιβλίου για τις «ουσίες». Facebook Twitter
Όσο εμβαθύνουμε στην ιστορία αυτού του ανθρώπου και της οικογένειάς του, τόσο περισσότερες απαντήσεις μπορούμε να δώσουμε στα ερωτηματικά που γεννά το αίνιγμα της τοξικομανίας.
0

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΧΝΙΚΗ καταγραφή του οδοιπορικού ενός νέου ανθρώπου στους δρόμους της εξάρτησης από ουσίες, στα θεραπευτικά προγράμματα, στις επιτυχίες της απεξάρτησής του και στα πισωγυρίσματα, τις υποτροπές του.

Συγγραφέας του η αδελφή του εξαρτημένου, η οποία έζησε δίπλα του, προσπαθώντας όλα αυτά τα χρόνια να τον «τραβήξει» από τις ουσίες, να τον επαναφέρει στον ίσιο δρόμο. Βίωσε κι αυτή το μαρτύριο των παλινωδιών του, τον πόνο της μάνας τους, την απελπισία του πατέρα, την απογοήτευση των φίλων. Δεν κατάφερε, όπως λέει, να τον σώσει, αφού ο ίδιος δεν ήθελε. Κατάλαβε, όμως, πολλά για την εξάρτηση, προπαντός για το φαινόμενο της συνεξάρτησης. Μετά από χρόνια τα κατέγραψε όλα ως ένα είδος μνημόσυνου.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια που καταγράφουν πρωτοπρόσωπα τη φωνή κάθε εμπλεκόμενου σε αυτή την ιστορία –του ίδιου, της μάνας, του πατέρα, της αδελφής, της φίλης, των φίλων– σε διαφορετικές στιγμές της κοινής ζωής και της κοινής διαδρομής τους. Έτσι αποκαλύπτονται πτυχές της προσωπικότητας και των σχέσεων που δημιουργήθηκαν στην πορεία του χρόνου ανάμεσά τους και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση της εξάρτησης και στη συντήρησή της.

Μέσα από αυτούς τους μονολόγους χωρίς ανταπόκριση ξετυλίγεται το κουβάρι της ζωής ενός εξαιρετικά ευαίσθητου και πονεμένου παιδιού που σε κάποια κρίσιμη στιγμή της ζωής του στράφηκε στα ναρκωτικά. Και χάθηκε μέσα σ’ αυτά.

Το βιβλίο της Μ. Μαυρικάκη μας βοηθά να συλλάβουμε πολλά κρυμμένα νοήματα, να καταρρίψουμε πολλά στερεότυπα και να αναζητήσουμε τις κατάλληλες λύσεις στο πρόβλημα κάθε περίπτωσης, που είναι εξ ορισμού μοναδική και ιδιαίτερη.

Καθώς παρακολουθούμε τον ένα μονόλογο μετά τον άλλο συνειδητοποιούμε, μαζί με τη συγγραφέα, ότι οι σχέσεις ανάμεσα στα μέλη αυτής της αξιοσέβαστης οικογένειας  είχαν κάτι παθολογικό.

Όλη η οικογένεια λειτουργούσε σαν κουκούλι γύρω από τον εξαρτημένο. Τα πάντα εκεί μέσα είχαν ως άξονα αναφοράς το πρόβλημα των ναρκωτικών του παιδιού. Όλες οι λύπες αλλά και οι σπάνιες χαρές πήγαζαν από εκεί, από την εξάρτηση και τις ανάγκες που αυτή δημιουργεί. Λες και κανείς δεν είχε το δικαίωμα μιας ανεξάρτητης από όλα αυτά προσωπικής ζωής. Λες και τίποτε άλλο πέρα από τα ναρκωτικά δεν υπήρχε στη ζωή αυτής της οικογένειας, μιας κοινής, μικροαστικής οικογένειας που, κατά τα άλλα, αγαπούσε τα παιδιά της. Λέει, χαρακτηριστικά, η συγγραφέας, απευθυνόμενη στον-νεκρό πια-αδελφό της: «Στον αστερισμό της ύπαρξής σου κινούμασταν όλοι. Κι όσο σου δίναμε τόσο ζητούσες. Οι γονείς προλάβαιναν τις επιθυμίες σου πριν τις εκφράσεις». Είναι ο ορισμός της συνεξάρτησης.

εξαρταται
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Μαρία Μαυρικάκη, Εξαρτάται, μια ιστορία ζωής δίπλα στην εξάρτηση, εκδόσεις Πατάκη

Μα πώς γίνεται να μη λειτουργούν έτσι όλοι σε ένα σπίτι, όταν η ζωή του παιδιού τους παίζεται κορόνα-γράμματα κάθε μέρα; Και πώς να διώξεις το φάσμα του θανάτου, που μαυρίζει όλες τις στιγμές; αναρωτιέται εύλογα ο καθένας. Όμως η εμπειρία όλων των θεραπευτικών προγραμμάτων αποδεικνύει ότι είναι δυνατό να σπάσει ο φαύλος κύκλος της συνεξάρτησης στο πλαίσιο της ένταξης όλης της οικογένειας στη θεραπευτική διαδικασία της απεξάρτησης.

Όσο εμβαθύνουμε στην ιστορία αυτού του ανθρώπου και της οικογένειάς του τόσο περισσότερες απαντήσεις μπορούμε να δώσουμε  στα ερωτηματικά που γεννά το αίνιγμα της τοξικομανίας. Τόσο περισσότερο μπορούμε να προσεγγίσουμε και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, αυτές που η συγγραφέας αποκαλεί «αδάμαστες» εξαρτήσεις.

Γιατί κάποιοι γίνονται καλά και κάποιοι άλλοι όχι; Μπορεί να ξεφύγει κανείς από τα δίχτυα της εξάρτησης; Υπάρχει ελπίδα;

Το βιβλίο της Μ. Μαυρικάκη μας βοηθά να συλλάβουμε πολλά κρυμμένα νοήματα, να καταρρίψουμε πολλά στερεότυπα και να αναζητήσουμε τις κατάλληλες λύσεις στο πρόβλημα κάθε περίπτωσης, που είναι εξ ορισμού μοναδική και ιδιαίτερη.

Σε μια εποχή σαν τη σημερινή, της κρίσης και της πανδημίας, με την τεράστια διάδοση των εξαρτήσεων σε όλο και πιο νέους σε ηλικία ανθρώπους απ' όλα τα κοινωνικά στρώματα, βιβλία σαν αυτό πρέπει να διαβάζονται από όλους, είτε έχουν παιδιά στα ναρκωτικά είτε όχι. Άλλωστε, όπως έλεγε ο μεγάλος φιλόσοφος Μπαρούχ Σπινόζα, το ζήτημα δεν είναι να κλαις ή να γελάς αλλά να καταλαβαίνεις. Κι έτσι, να δρας ανάλογα. 

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Η Κατερίνα Μάτσα είναι ψυχίατρος, πρώην διευθύντρια της Μονάδας Απεξάρτησης 18 άνω.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ