To Kέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική εκπαίδευση

To Kέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική εκπαίδευση Facebook Twitter
0

Με την πεποίθηση ότι η χώρα μας δεν επιτρέπεται να μείνει έξω από όσες επαναστατικές αλλαγές συντελούνται παγκοσμίως βάσει νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ιδρύθηκε το 2015 ως ένα ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας.

Αποκλειστικός σκοπός του ήταν η δημιουργία και η δωρεάν προσφορά σε φοιτητές, επαγγελματίες επιστήμονες αλλά και στο ευρύτερο κοινό, διαδικτυακών μαθημάτων στο επίπεδο των καλύτερων διεθνών προτύπων.

Τα Massive Open Online Courses, τα οποία αρχικά ξεκίνησαν από μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια το 2011, έχουν φέρει τόσο σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια εκπαίδευση και πλέον εφαρμόζονται με απόλυτη επιτυχία σε όλες τις χώρες του κόσμου που διαμορφώνουν το κοινό μας μέλλον.

To Kέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική εκπαίδευση Facebook Twitter

Η πλατφόρμα του Mathesis, το OpenEdX/gr, είναι η εξελληνισμένη εκδοχή αυτής που χρησιμοποιεί το edX: Ο φορέας διαδικτυακών μαθημάτων που έχουν ιδρύσει το Harvard και το ΜΙΤ.

Εκτός από τον ίδιο το θεσμό των Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων, το Mathesis είναι εκείνο που έφερε στην Ελλάδα και την καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία για τη διαχείριση και προσφορά τους.

Tα αποτελέσματα της πρώτης τριετίας λειτουργίας του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis είναι σαφέστατα εντυπωσιακά με το Κέντρο να χαίρει όλο και μεγαλύτερης απήχησής στο πλατύ κοινό.

Μέχρι σήμερα το Κέντρο έχει δημιουργήσει και προσφέρει 26 μαθήματα. Ο συνολικός αριθμός των εγγραφέντων φοιτητών έχει υπερβεί τις 56.000, ενώ αντίστοιχα οι επιτυχείς αποφοιτήσεις είναι περίπου 34.000.

Νούμερα τα οποία εάν συγκριθούν με τα αντίστοιχα μεγάλων πανεπιστήμιων θα δείξουν ότι το Mathesis, παρά τη σύντομη πορεία του, μπορεί και στέκεται ανάμεσα στα πιο επιτυχημένα κέντρα διαδικτυακών μαθημάτων του κόσμου.

Το Μathesis είναι αυτόνομο και αυτοχρηματοδοτούμενο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο με τη νέα δωρεά του υποστηρίζει τη διεξαγωγή περίπου 7 νέων μαθημάτων το χρόνο, ενταγμένων σε τρεις βασικούς κύκλους: α) Μαθήματα γενικής παιδείας για τον ανήσυχο Έλληνα πολίτη, β) Μαθήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και γ) Μαθήματα που απευθύνονται σε καθηγητές ή μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης.

To Kέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική εκπαίδευση Facebook Twitter

Πέρα από τη συνέχιση και ολοκλήρωση των κύκλων μαθημάτων που έχουν ήδη αρχίσει –με αυξανόμενη όμως έμφαση στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική και τα μαθήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης– το πρόγραμμά του Μathesis για τα επόμενα χρόνια θα ενσωματώσει και 2 πιο φιλόδοξους κύκλους μαθημάτων, τόσο στο επίπεδο της γενικής παιδείας των πολιτών όσο και στο επίπεδο της δημόσιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Ο πρώτος κύκλος υπό τον τίτλο «Αρχαίος ελληνικός πολιτισμός: Η Ελλάδα του κόσμου» σκοπεύει να καλύψει όλα τα θεμελιώδη επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που τον έκαναν πραγματικά παγκόσμιο: Από την Αθηναϊκή δημοκρατία και το αρχαίο θέατρο έως τα αρχαία μαθηματικά και τη φιλοσοφία.

Η σειρά εγκαινιάζεται τον Απρίλιο με το πρώτο μάθημα «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία 1: Βασικές Τεχνολογίες» και διδάσκοντα τον κατ' εξοχήν ειδικό στο θέμα· τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ κ. Θεοδόση Τάσιο.

To Kέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική εκπαίδευση Facebook Twitter


Το δεύτερο μάθημα της σειράς με θέμα το «Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο» θα προσφερθεί το φθινόπωρο με διδάσκοντα τον καθηγητή του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Βάϊο Λιαπή.

Η κ. Τζελίνα Χαρλαύτη, καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ, θα διδάξει το νέο μάθημα ελληνικής ιστορίας με τίτλο «Στην κορυφή του Παγκόσμιου Στόλου», το οποίο θα προσφερθεί το φθινόπωρο και αφορά στην ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας από τον 18ο μέχρι τον- 21ο αιώνα.

Ο δεύτερος κύκλος των νέων μαθημάτων του Κέντρου φιλοδοξεί να «ανοίξει» τα στενά όρια ενός στείρου εγκυκλοπαιδισμού στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Υπό τον γενικό τίτλο «Εύρηκα-Εύρηκα: Για μια πιο δημιουργική εκπαίδευση» η σειρά θα εγκαινιαστεί το προσεχές φθινόπωρο με το πιο αντιπροσωπευτικό της μάθημα.

Μια διεθνώς καταξιωμένη εκπαιδευτικός, η κ. Τίνα Νάντσου της Σχολής Hill, θα αναλάβει να μεταφέρει τη μοναδική εμπειρία της σε σχολικά πειράματα με απλά υλικά σε εκπαιδευτικούς της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Το «Εργαστήριο του Δημιουργικού Εκπαιδευτικού» που θα ακολουθήσει δεν θα είναι ένα συμβατικό μάθημα, αλλά ένας χώρος προβληματισμού και διαλόγου μέσα από τον οποίο οι πιο δημιουργικοί εκπαιδευτικοί της χώρας –με πρώτη ομάδα εκείνους που έχουν ήδη διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς για πρωτότυπες διδακτικές προσεγγίσεις με βάση το πείραμα– θα μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε πρότυπη μορφή υπό την καθοδήγηση και τεχνική ευθύνη του Mathesis.

Μια ιδιαίτερη συνιστώσα της σειράς θα είναι τα «Διαδικτυακά Σχολεία» για μαθητές, με πρώτο σχετικό μάθημα το «Ταξίδι στο Σύμπαν. Σταθμός πρώτος: Το ηλιακό μας σύστημα», το οποίο θα προσφερθεί μέσα στις επόμενες ημέρες του Απριλίου, με διδάσκοντες τους καθηγητές του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Βάσω Παυλίδου και κ. Κώστα Τάσση.

To Kέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική εκπαίδευση Facebook Twitter

Κι ενώ ο πιλοτικός χαρακτήρας αυτής της εξέχουσας προσπάθειας του Κέντρου έχει ξεπεράσει το «πειραματικό» στάδιο και έχει εξελιχθεί σε έναν αποδοτικό πυρήνα νέας εκπαίδευσης, το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis συνεχίζει να στοχεύει όλο και πιο ψηλά.

Αρχικά με την προσέλκυση ως διδασκόντων του Mathesis των καλύτερων Ελλήνων επιστημόνων των εξωτερικού. Μια προσπάθεια, η οποία έχει ήδη δεσμεύσει τον καθηγητή του ΜΙΤ, κ. Κώστα Δασκαλάκη, τον πιο προικισμένο νέο Έλληνα επιστήμονα σήμερα, να διδάξει ένα μάθημα Επιστήμης Δεδομένων σε περίπου 1 με 2 χρόνια από τώρα.

Ένας ακόμη μεγάλος στόχος τoυ Κέντρου είναι η υλοποίηση του προγράμματος «Mathesis Plus», το οποίο σε συνεργασία με τα σημαντικότερα μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας θα σχεδιάζει μαθήματα τα οποία θα συνδέονται οργανικά με τα εκθέματα, το αρχειακό υλικό και την εμπειρογνωμοσύνη αυτών των σημαντικών ιδρυμάτων.

Για το πλήρες πρόγραμμα και τα νέα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα του Mathesis κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://mathesis.cup.gr/

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εραστής του Βορρά

Βιβλίο / Δημήτριος Καπετανάκης, ο εραστής του Βορρά

Ολοκληρώθηκε το σπουδαίο γεγονός της έκδοσης όλων των έργων του Δημητρίου Καπετανάκη, ενός ακατάτακτου, τελικά, συγγραφέα και στοχαστή με σύντομη αλλά μυθιστορηματική ζωή, που γεννήθηκε το 1912 και πέθανε το 1944.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
“Re eiste oloi poly gay kai sas variemai”

Radio Lifo / “Re eiste oloi poly gay kai sas variemai”

Το queer performer Μότσι Γεωργίου μιλά για τη νέα του ποιητική συλλογή, τη μοναξιά των queer ατόμων, τη διεκδίκηση μιας νέας συντροφικότητας αλλά και για τη θέση των χοντρών σωμάτων στην ομοκανονική πραγματικότητα. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Λ. Τολστόι «Πόλεμος και Ειρήνη»

Βιβλίο / Υποψιαζόταν άραγε ο Λέων Τολστόι πόσες γενιές έμελλε να τραφούν με το «Πόλεμος και Ειρήνη»;

Έργο προοδευτικό και πρωτοποριακό που άνοιξε νέους ορίζοντες στη λογοτεχνία, το μυθιστόρημα-ποταμός του Τολστόι εξετάζει τη σχέση του ανθρώπου με την Ιστορία, καταρρίπτοντας την αυταπάτη ότι τα άτομα μπορούν να κατανοήσουν και να ελέγξουν την πορεία των γεγονότων από μόνα τους.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Και τελικά, τι (δεν) μάθαμε από την αυτοβιογραφία της Μπρίτνεϊ;

Βιβλίο / «Όταν ξύρισα τα μαλλιά μου, ήθελα να πω ένα "άντε γ***ου"»: Τι (δεν) μάθαμε από την αυτοβιογραφία της Μπρίτνεϊ;

Όσοι περίμεναν κάτι περισσότερο από τις αποκαλύψεις των tabloids, λίγο περισσότερο βάθος ή, έστω, συναίσθημα, μάλλον θα απογοητευθούν διαβάζοντας αυτές τις 286 σελίδες.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
«Φελιτσιτά»: Το νέο μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα είναι από τα καλύτερα της χρονιάς

Βιβλίο / «Φελιτσιτά»: Το νέο μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα είναι από τα καλύτερα της χρονιάς

Ένας άστεγος στην οδό Αιόλου, τα μέλη της οικογένειάς του, μία γάτα, μία πολυφωνική αφήγηση για έναν μικρόκοσμο με ρευστά όρια μεταξύ τρυφερότητας και κυνισμού.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τάκης Φραγκούλης: «Κανείς δεν κατάφερε να καπηλευθεί το Πολυτεχνείο»

Βιβλίο / Τάκης Φραγκούλης: «Κανείς δεν κατάφερε να καπηλευθεί το Πολυτεχνείο»

Ο άνθρωπος που κρατάει το τιμόνι των εκδόσεων Αλεξάνδρεια εδώ και σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια μιλάει για πρώτη φορά για τις ημέρες του Πολυτεχνείου και τις ακρότητες της ανθρώπινης φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ελέν Μπερ «Ημερολόγιο 1942-1944»

Το πίσω ράφι / Ελέν Μπερ: Το Ημερολόγιο της «Γαλλίδας Άννας Φρανκ» εμπνέει τις νέες γενιές αναγνωστών

Μια ταλαντούχα νεαρή Γαλλίδα εβραϊκής καταγωγής πρόλαβε να καταγράψει μοναδικά την ατμόσφαιρα στο γερμανοκρατούμενο Παρίσι προτού οδηγηθεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ