Οι Pet Shop Boys, ως σωστοί Άγγλοι τζέντλεμεν, διάλεξαν τον τίτλο “Can you forgive her?” για ένα από τα τραγούδια τους από το ομώνυμο βιβλίο του Άντονι Τρόλλοπ. Στο τραγούδι τους, ένα κορίτσι χωρίζει με το αγόρι του επειδή προτιμάει μια παλιά αγάπη -  στο βιβλίο η ηρωίδα αδυνατεί να διαλέξει μεταξύ δύο υποψηφίων παίζοντας με τα νεύρα τους και με τα νεύρα των αναγνωστών. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να τη συγχωρήσεις;

 

 

Αν οι Pet Shop Boys ζούσαν στην εποχή του Tρόλοπ είμαι σίγουρη ότι θα παρακολουθούσαν την ιστορία που δημοσιευόταν σε σειρές με αγωνία, όπως εμείς παρακολουθούμε τα πετυχημένα σήριαλ. Ποιόν θα διαλέξει η Άλις; Η ιστορία της και οι ιστορίες δύο άλλων γυναικών προσπαθούν να απαντήσουν στο αιώνιο ερώτημα «τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα με τη ζωή της;» όταν η μοναδική απάντηση ήταν ο γάμος. Τα επεισόδια δημοσιευόταν κάθε μήνα με τιμή ένα σίλινγκ και όταν το έπος ολοκληρώθηκε, βγήκε και σε βιβλίο.

 

O Άντονι Τρόλοπ

 

Βλέπω ένα αόρατο νήμα μεταξύ των Pet Shop Boys και του Άντονι Τρόλοπ, το οποίο συνδέει Άγγλους καλλιτέχνες μεταξύ τους: πέρα από τον τίτλο της ιστορίας, ο οποίος είναι σκανδαλιστικά και παιχνιδιάρικα ανοιχτός, ταιριάζοντας στις ζωές όλων μας, τράβηξε κι άλλους Άγγλους στη σφαίρα επιρροής του. Το περιοδικό Punch της εποχής του Τρόλοπ, σατιρικό και πανέξυπνο, είχε συχνά ως αντικείμενο την εκκεντρικότητα του Όσκαρ Ουάιλντ, ενώ στις σελίδες του φιλοξενούσε τη σειρά “The Snobs of England, by one of themselves” του Θάκερεϊ, για να γίνει στη συνέχεια το καταπληκτικό βιβλίο «Το βιβλίο των σνομπ», που πρέπει να διαβάσετε οπωσδήποτε (είναι μοναδικά απολαυστικό!). Το Punch, παρακολουθώντας τις περιπέτειες της Άλις, δεν άντεξε να μη σχολιάσει και ρώτησε “Can you stand her?”

 

o Όσκαρ Ουάιλντ, αντικείμενο σάτιρας στο Punch

 

To Can you forgive her? κράτησε από το 1864 μέχρι το 1865 και οι δύο τόμοι φιλοτεχνήθηκαν οπτικά από δύο διαφορετικούς εικονογράφους. Ο δεύτερος είχε εικόνες της Miss E. Taylor, την οποία διάλεξε ο συγγραφέας. Νομίζω ότι μαζί με τις λεζάντες είναι απολαυστικές:

 

"Αν ήταν δική σου φίλη, τι θα τη συμβούλευες;"

 

"Η πιο ισχυρογνώμων γυναίκα που έχω γνωρίσει στη ζωή μου"

 

"Θα μπορούσες να κλείσεις το παράθυρο;"

 

"Μερικές φορές μου φέρεσαι πολύ σκληρά"

 

Το βιβλίο μπορείτε να διαβάσετε (ή να κατεβάσετε) στο Project Gutenberg