ΒΟΟΚ ΑΤΤΑCK: «Ένας Αργός Άνθρωπος» του J. M. Coetzee

Facebook Twitter
0

Ο 60+ Πολ Ρέιμεντ, φωτογράφος στο επάγγελμα, συνταξιούχος στην πράξη, βρίσκεται από τη μια στιγμή στην άλλη – έπειτα από ατύχημα που είχε με το ποδήλατό του - ανήμπορος να εκτελέσει και τις πιο απλές καθημερινές κινήσεις, αδύναμος να αυτοεξυπηρετηθεί και απόλυτα πεισμένος ότι η λύση του πρόσθετου ποδιού δεν είναι γι’ αυτόν. Με βασανιστική απροθυμία αλλά και στωϊκή απελπισία, ο Πολ δέχεται ότι πρέπει πλέον να στηρίζεται σε άλλους ανθρώπους. Η απόφασή του να προσλάβει μία νοσοκόμα να τον προσέχει αποτελεί την αρχή μιας πρωτόγνωρης εσωτερικής αναμέτρησης.

Αναθεωρήσεις μιας ολόκληρης ζωής αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές, όχι όμως με φρενήρεις ρυθμούς και σπασμωδικές κινήσεις. Ο Πολ ερωτεύεται την κροάτισσα νοσοκόμα του, Μαριγιάννα, και μέσα από την ευάλωτη θέση του αφήνεται να νιώσει γεμάτος ανάγκη για τρυφερότητα, πατρότητα, μοίρασμα και συντροφικότητα. Μια πλουσιοπάροχη γυναίκα, σε συναίσθημα και σωματική διάπλαση, μια εργάτρια που θέλει να ζήσει την οικογένειά της, γίνεται για τον μεσοαστό Πολ η απόλυτη απόλαυση, τόσο γήινη που πονάει.

Κι εν μέσω έρωτος και παραίτησης, εμφανίζεται μία μυστηριώδης γυναίκα – χαρακτήρας που ξεπήδησε από το προηγούμενο βιβλίο του Coetzee, «Elizabeth Costello» -  που προσπαθεί να πιέσει τον μαλθακό Πολ να έρθει προ των ευθυνών του, να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ενός ανεκπλήρωτου έρωτα και να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του ηρωϊκά και όχι πια μουδιασμένα κι αργά.

Η ψύχραιμη, σχεδόν δοκιμιακή, γραφή του Κούτσι δημιουργεί τον αργό άνθρωπο, εκείνον τον τύπο που τον χτυπά η μοίρα αλλά, έχοντας ζήσει εβδομήντα χρόνια συναισθηματικής νωχελικότητας, δεν γνωρίζει τον τρόπο να κάνει την ανατροπή. Στον «Αργό Άνθρωπο» δεν ξεφυσάς με απελπισία, ούτε τρέμεις από νεύρα για την τύχη του πρωταγωνιστή. Βαδίζεις μαζί του στοχαστικά, άλλοτε κουρασμένα, άλλοτε ελπιδοφόρα, κι αναρωτιέσαι ενίοτε πόσο αληθινός είναι τελικά αυτός ο Πολ, που αφήνει τις μεγάλες αποφάσεις  και τις ανατρεπτικές πράξεις στην άκρη και συνεχίζει να ζει με τα δυο του πόδια καλά ριζωμένα στη γη.

Άννα Κουτσιλοπούλου

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Σύλβια Πλαθ έλεγε την αλήθεια της, και τη διεκδικούσε

Το Πίσω Ράφι / Η Σύλβια Πλαθ μετέτρεψε το προσωπικό της τραύμα σε ποιητικό υλικό

Στην αποκατεστημένη έκδοση της εμβληματικής συλλογής «Άριελ» η Αμερικανίδα ποιήτρια μιλά για θέματα όπως ο θάνατος, η αυτοκαταστροφή, η γυναικεία ταυτότητα, η μητρότητα, η πατρική εξουσία, η οργή, η ερωτική προδοσία, κι όλα αυτά σε μια γλώσσα που βγάζει σπίθες, κοφτή, πυκνή, επιθετική, με βίαιες εικόνες και απροσδόκητες μεταφορές.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαγειρεύοντας για τους δικτάτορες

Βιβλίο / Τι τρώνε οι δικτάτορες; Ένα βιβλίο γράφει την ιστορία της όρεξής τους

Ταξιδεύοντας σε τέσσερις ηπείρους για τέσσερα χρόνια, ο Βίτολντ Σαμπουόφσκι εντόπισε τους πιο ασυνήθιστους μάγειρες του κόσμου, καταγράφοντας κομβικές στιγμές της ιστορίας του 20ού αιώνα μέσα από το φαγητό.
M. HULOT
Μέσα στον γοητευτικό κόσμο των χαμάμ

Βιβλίο / Μέσα στον γοητευτικό κόσμο των χαμάμ

Το βιβλίο «Με τους Ευρωπαίους περιηγητές στα χαμάμ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» φωτίζει όψεις αυτών των χώρων, τους ανθρώπους που σύχναζαν εκεί και τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν, όπως και τον ρόλο τους στη ζωή της Ανατολής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στα «Νέα» μου έλεγαν: «Πότε θα φύγεις για να πάρουμε αύξηση;»

Συνέντευξη / Μικέλα Χαρτουλάρη: «Στα ΝEA με ρωτούσαν πότε θα φύγω για να πάρουν αύξηση»

Από τις χρυσές εποχές των εφημερίδων και τις «Κεραίες της εποχής μας» έως το «Βιβλιοδρόμιο», τις συγκρούσεις, το μπούλινγκ και την έξοδο από τα «Νέα», η Μικέλα Χαρτουλάρη μιλά για τη δημοσιογραφία ως στάση ζωής, για την αριστερά, την εξουσία καθώς και για όλα όσα δεν συγχωρεί και δεν ξεχνά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεσποτικό: το ιερό του Απόλλωνα αλλάζει τον αρχαιολογικό χάρτη των Κυκλάδων

Βιβλίο / Δεσποτικό: το ιερό του Απόλλωνα αλλάζει τον αρχαιολογικό χάρτη των Κυκλάδων

Απέναντι από την Αντίπαρο, ένα ακατοίκητο νησί φέρνει σταδιακά στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαϊκά ιερά του Αιγαίου. Το νέο λεύκωμα «Δεσποτικό. Φωτογραφίες και ιστορίες» συμπυκνώνει περισσότερα από είκοσι χρόνια συστηματικής ανασκαφικής έρευνας και αναστήλωσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Αρχαία Ρώμη είναι παρεξηγημένη στη χώρα μας»

Βιβλίο / «Η Αρχαία Ρώμη είναι παρεξηγημένη στη χώρα μας»

Πόση Ρώμη υπάρχει ακόμη στην Ευρώπη, την Εγγύς Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ελλάδα; Ο μεταφραστής και επιμελητής της ελληνικής έκδοσης της «Ρωμαϊκής Ιστορίας», Σωτήρης Μετεβελής, μιλά για τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία του αρχαίου κόσμου και την κληρονομιά που άφησε πίσω της.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Λονγκ Άιλαντ»του Κολμ Τομπίν: Μυστικά και ψέματα στην Ιρλανδία του '70

The Review / «Λονγκ Άιλαντ»: Ένα ακόμα συναρπαστικό βιβλίο από τον Κολμ Τομπίν;

Ο μεγάλος Ιρλανδός συγγραφέας γράφει ένα σίκουελ του μυθιστορήματός του «Μπρούκλιν», γνωστού και από την πολύ καλή κινηματογραφική του μεταφορά. Η Βένα Γεωργακοπούλου και ο αρχισυντάκτης του πολιτιστικού τμήματος της «Καθημερινής», Σάκης Ιωαννίδης, συζητούν για το βιβλίο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τζορτζ Μάικλ: Η ζωή και τα σκοτάδια του σε μια βιογραφία

Βιβλίο / Τζορτζ Μάικλ: Η ζωή και τα σκοτάδια του σε μια βιογραφία

Πεθαίνει σαν σήμερα ένα μεγάλο είδωλο της ποπ. Στο βιβλίο «George Michael - Η ζωή του» ο Τζέιμς Γκάβιν δεν μιλάει μόνο για τις κρυφές πτυχές του μεγαλύτερου ειδώλου της ποπ αλλά και για την αδυναμία του να αποκαλύψει τη σεξουαλική του ταυτότητα, κάτι που μετέτρεψε το πάρτι της ζωής του σε πραγματική τραγωδία.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ