50 βιβλία για το καλοκαίρι

50 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter
0

1

Δημήτρης Σίμος

Τοξικά Μάτια

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 360

Ο αστυνόμος Καπετάνος αναλαμβάνει τη δυσκολότερη υπόθεση της καριέρας του. Η σορός του άντρα στον λόφο του Παλιού Γηροκομείου πυροδοτεί έναν κόσμο μυστικών που ξεκινά να φλέγεται στο δάσος γύρω από τη φάρμα του θύματος. Παράνομα στοιχήματα, απόπειρες δολοφονίας, εργοστάσια χημικών και μία μόνο επιλογή: για να νικήσει, πρέπει να ρισκάρει, μόνος.


2

Joe Hill

Παράξενος Καιρός

Μτφρ.: Βεατρίκη Κάντζολα Σαμπατάκου

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 544

Ο Τζο Χιλ, «ένας από τους καλύτερους Αμερικανούς συγγραφείς βιβλίων τρόμου», σύμφωνα με το περιοδικό «Time», επιστρέφει με μια συλλογή τεσσάρων ιστοριών, μια αριστοτεχνικά δουλεμένη τετραλογία τρόμου, και δοκιμάζει τις δυνάμεις του σε ένα διαφορετικό είδος αφήγησης, ξεσκεπάζοντας δεξιοτεχνικά το σκοτάδι που παραμονεύει κάτω την επιφάνεια της καθημερινής ζωής.


3

Alex North

Ο Ψιθυριστής

Μτφρ.: Βεατρίκη Κάντζολα Σαμπατάκου

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 448

Συντετριμμένος ακόμα από τον θάνατο της γυναίκας του, ο Τομ Κένεντι μετακομίζει, μαζί με τον γιο του, τον μικρό Τζέικ, στο γαλήνιο Φέδερμπανκ, που κρύβει ένα σκοτεινό παρελθόν: ένας δολοφόνος που έγινε γνωστός ως «o Ψιθυριστής» σκότωσε πέντε μικρά αγόρια. Τώρα, όμως, αγνοείται άλλο ένα αγόρι και ο Τζέικ αρχίζει να φέρεται παράξενα.


4

Ίρις Καλβά

Το ποτάμι της φωτιάς

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 384

Η Ίρις Καλβά επιστρέφει με μια ιστορία που είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και μας καλεί να αφεθούμε να μας παρασύρει το ποτάμι της φωτιάς. Ένα ποτάμι γεμάτο μυστικά, ψέματα, μίσος, κρυφά πάθη και με τον έρωτα να παραφυλά στις όχθες του. Γιατί μόνο ο έρωτας μπορεί να σβήσει τη φωτιά. Ή μήπως όχι;


5

Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ

∆ιαβολιάδα

Μτφρ.: Άλκης Πατσιούρας

Εκδόσεις Πλέθρον

Σελ.: 201

Χρησιµοποιώντας το γκροτέσκο, ο Μπουλγκάκοφ αφήνεται χωρίς άλλες άµυνες στην υπερβολή, κυριολεκτικά παίζοντας µε τις φαντασιώσεις, τα οράµατα, τις ελπίδες, τις λογικές κατατάξεις και τους µύθους. Όλα γίνονται συστατικά µιας ατέλειωτης, ανίερης φάρσας, ενός παιχνιδιού µέσα στο αφηγηµατικό παιχνίδι, όπου οι ζαβολιές του συγγραφέα µάς κάνουν να είµαστε διαρκώς ανήσυχοι.


6

Philip Sington

Το κορίτσι του Αϊνστάιν

Μτφρ.: Ιουλία Ραλλίδη

Εκδόσεις Πλέθρον

Σελ.: 460

Προϊόν εξονυχιστικής έρευνας που κρατά αµείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, το Κορίτσι του Αϊνστάιν είναι ένα µυθιστόρηµα µυστηρίου γύρω από τον έρωτα και τη δίψα για γνώση. Ένα ζοφερό ταξίδι στο ψυχολογικό υπόβαθρο του σπουδαιότερου µυαλού του 20ού αιώνα, που κορυφώνεται µε µια απίστευτη ανατροπή.


7

Jack Kerouac

Στο ∆ρόµο

Μτφρ.: Mιχάλης Λαλιώτης

Εκδόσεις Πλέθρον

Σελ.: 406

Τον Απρίλιο του 1951, σε τρεις εβδομάδες, ο Τζακ Κέρουακ έγραψε την πρώτη εκδοχή του Στο δρόμο σε οκτώ φύλλα λεπτού χαρτιού ιχνογραφίας που σχημάτιζαν ένα ρολό. Το «ρολό» αποτελεί τη «χωρίς περικοπές» εκδοχή του αριστουργήματος του Κέρουακ – ακατέργαστο, άγριο και απροκάλυπτα σεξουαλικό σε σχέση με την ξαναδουλεμένη εκδοχή που κυκλοφόρησε το 1957.


8

Δημήτρης Παναγάκος

Τα έξυπνα παιχνίδια του κυρίου Πλάτωνα

Εκδόσεις Δίαυλος

Σελ.: 112

Με πρόσχημα ένα καλοκαιρινό διήγημα το βιβλίο εισάγει τον αναγνώστη στον υπέροχο κόσμο των μαθηματικών μέσα από γνωστά και λιγότερο γνωστά παιχνίδια, βοηθώντας τον να ανακαλύψει και, γιατί όχι, να αγαπήσει τα «μισητά» μαθηματικά.

50 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter


9

Laszlo Krasznahorkai

Η Σέιομπο πέρασε από εκεί κάτω

Μτφρ.: Μανουέλα Μπέρκι

Εκδόσεις Πόλις

Σελ.: 496

Από το Κιότο στη Βενετία, από το Παρίσι στην Αθήνα, και ακόμη περνώντας από τη Γρανάδα και τη Γενεύη, ο Λάσλο Κρασναχορκάι μάς παρασύρει σε ένα γοητευτικό ταξίδι μέσα από δεκαεπτά αφηγήσεις που αποτελούν παραλλαγές και στοχασμούς γύρω από την τέχνη και τη δημιουργία, αλλά και την αναζήτηση του ιερού.

10

Γιώργος Σταυρίδης

Ποιήματα 1975-2012

Εκδόσεις Δίαυλος

Σελ.: 128

Η ποίηση του Γιώργου Σταυρίδη πολεμάει την τυραννία του εφήμερου, μεταφέροντας στο χαρτί τις εντυπώσεις που δημιουργούν στον ποιητή η καθημερινότητα και τα απλά πράγματα της ζωής. Η ποίησή του διαθέτει εύρος θεματολογίας, όχι από επιδίωξη αλλά επειδή τα ποιήματά του είναι αποτυπώματα ψυχής. Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που τα κάνει ξεχωριστά.


11

T.S. Eliot

Η έρημη γη

Μτφρ.: Γρ. Σταμπουλού

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 139

Ένα από τα διασημότερα κείμενα των νεότερων χρόνων, ένα θεμελιακό ποίημα του 20ού αιώνα σε δίγλωσση έκδοση, σύγχρονη μετάφραση και πλούσια σχόλια που φωτίζουν το περιεχόμενο και αναδεικνύουν τη σημασία του για τη σύγχρονη λογοτεχνία. «Από τις σπουδαιότερες σελίδες που γράφτηκαν ποτέ στην αγγλική γλώσσα», σύμφωνα με τον Έζρα Πάουντ.


12

Rachel Cusk

Περίγραμμα

Μτφρ.: Aθήνα Δημητριάδη

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 247

Σε ένα αεροπορικό ταξίδι στην Ελλάδα η αφηγήτρια αρχίζει να συνομιλεί με διάφορους συνταξιδιώτες της και καθένας τής διηγείται κάτι από την καθημερινότητά του. Έτσι αρχίζει να σχηματίζεται και το δικό της «περίγραμμα», το πορτρέτο μιας γυναίκας που μαθαίνει να αντιμετωπίζει την απώλεια ως συνθήκη της ζωής και να προχωρά.


13

Josephine Tey

Η κόρη του χρόνου

Μτφρ.: Στράτος Μυρογιάννης

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 309

Ακινητοποιημένος λόγω ενός σοβαρού ατυχήματος, ο επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιαρντ Άλαν Γκραντ αποφασίζει να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από το πιο πολυσυζητημένο έγκλημα στην ιστορία της Αγγλίας: τη δολοφονία των δύο ανιψιών του Ριχάρδου Γ'. Με τη βοήθεια φίλων, νοσοκόμων και ενός νεαρού ερευνητή αναζητά τα ίχνη του δολοφόνου σε ιστορικές πηγές και έργα σπουδαίων συγγραφέων.

14

Παρασκευάς Λιβάνης

Μέθοδοι λύσης όλων των sudoku

Εκδόσεις Δίαυλος

Σελ.: 240

Το βιβλίο που θα σας κάνει ικανούς να λύνετε όλα τα sudoku! Το καλύτερο βιβλίο για να αρχίσετε ή να βελτιώσετε μια ασχολία, που, όπως συμφωνούν οι επιστήμονες, χαρίζει άπειρες ώρες ευχαρίστησης, δημιουργικής απασχόλησης και εκτόνωσης, ενώ αναπτύσσει τον εγκέφαλο των παιδιών και απομακρύνει την πιθανότητα άνοιας από τους ενήλικες.


15

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Περικλής

Μτφρ.: Διονύσης Καψάλης

Εκδόσεις Gutenberg
Σελ.: 150

Από τα πιο δημοφιλή έργα της ελισαβετιανής εποχής, ο Περικλής συνδυάζει το δραματικό με το κωμικό στοιχείο και την κοινωνική περιπέτεια με την υπαρξιακή αναζήτηση, μέσα από συνεχείς ανατροπές και εκπλήξεις. «Τομή στην εξέλιξη της σαιξπηρικής δραματουργίας», όπως εξηγεί ο μεταφραστής, «οδηγεί στον θαυμαστό κόσμο των σαιξπηρικών παραμυθοδραμάτων».


16

Πέτρος Μάρκαρης

H εποχή της υποκρισίας

Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Σελ.:352

Η γιορτινή διάθεση του αστυνόμου Κώστα Χαρίτου για το πιο χαρούμενο γεγονός της ζωής του επισκιάζεται από την είδηση του φόνου ενός άμεμπτου επιχειρηματία με φιλανθρωπική δράση. Κατά τη διάρκεια της έρευνας για την εξιχνίαση του εγκλήματος έχει να αντιμετωπίσει κι άλλους φόνους. Ο συγγραφέας ρίχνει φως στα παρασκήνια των κέντρων αποφάσεων που η φιλολαϊκή πολιτική τους στην πραγματικότητα είναι βιτρίνα.

50 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter


17

Jidi Majia

Από τον λιόπαρδο του χιονιού στον Μαγιακόφσκι

Μτφρ.: Γιώργος Μπλάνας

Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Σελ.:344

Η σκέψη του Jidi Majia συνδυάζει τον σαμανισμό, την οικολογία, τον διεθνισμό και τον μαρξισμό. Η ανθολογία Από τον Λιόπαρδο του χιονιού στον Μαγιακόφσκι περιλαμβάνει τις σημαντικότερες ποιητικές και δοκιμιακές στιγμές του. Οι μεταφράσεις στα ελληνικά έγιναν από τις αγγλικές μεταφράσεις του σινολόγου Denis Mair και του Κινέζου πανεπιστημιακού Huang Shaozheng.

18

Γρηγόρης Βασδέκης

Κατακλυσμός, ανθρωποφαγία, γεωργία (πολιτισμός)

Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Σελ.:592

Τα στοιχεία μαρτυρούν ότι κάπου γύρω στο 12.000 π.Χ. συντελέστηκε ένα πραγματικά τεράστιο περιβαλλοντικό γεγονός. Όσοι σώθηκαν προσπάθησαν, όπως μπορούσαν, να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να επιβιώσουν, π.χ. με την ανθρωποφαγία, η οποία υπήρξε, με τα τότε δεδομένα, συστηματική και οργανωμένη. Το βιβλίο αυτό ερευνά τον τρόπος που η συγκεκριμένη κατάσταση ξεπεράστηκε.


19

Στιγκ Ντάγκερμαν

Γερμανικό φθινόπωρο

Μτφρ.: Αγγελική Νάτση

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 160

Σκιαγράφηση των συνεπειών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με τόσο συγκλονιστικό τρόπο ώστε το κείμενο να ξεπερνά τα στενά χωροχρονικά του όρια και να διεκδικεί την αιωνιότητα. Η κατεστραμμένη Γερμανία και τα ερείπιά της δεν διαφέρουν σε τίποτε απ' όλα τα μέρη του κόσμου που επλήγησαν από τα μοιραία και αναπόφευκτα επακόλουθα κάθε πολέμου.


20

Μάρτζερι Άλινγκχαμ

Το δέκατο πέμπτο λεπτό

Μτφρ.: Άλκηστις Τριμπέρη

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 328

Για πρώτη φορά κυκλοφορεί στα ελληνικά ένα διαχρονικό, κλασικό μυθιστόρημα με σφιχτοδεμένη πλοκή που διαδραματίζεται εν καιρώ πολέμου. Η Μάρτζερι Άλινγκχαμ συγκαταλέγεται στους εξέχοντες συγγραφείς που έφτασαν το μυθιστόρημα στην ωριμότητά του τις δεκαετίες του Μεσοπολέμου. Θεωρείται μια κλασική συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων ίδιου επιπέδου με την Άγκαθα Κρίστι.


21

Άννυ Πρου

Άνθρωποι του δάσους

Μτφρ.: Γιώργος Κυριαζής

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 832

Το επικό αριστούργημα της σπουδαίας Αμερικανίδας συγγραφέως, ένα εξαίσιο πάντρεμα ιστορίας και φαντασίας, ένα εκθαμβωτικό, υπέροχα δραματικό μυθιστόρημα για την καταστροφή των δασών του κόσμου, με ήρωες ολοζώντανους, γεμάτους απληστία, πόθο, εκδικητικότητα ή συμπόνια και ελπίδα.


22

Mαργαρίτα Καραπάνου, Φωτεινή Τσαλίκογλου

Μήπως;

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 200

Δυο φίλες, σαν αδελφές, με εναλλασσόμενους ρόλους. Καθηγήτρια ψυχολογίας - συγγραφέας, υγιής - άρρωστος, θεραπευτής - θεραπευόμενος: ετικέτες ρευστές και αβέβαιες, που σαν δεύτερο δέρμα κολλάνε πάνω σου. Αναμμένα φώτα που ξεγελούν πιο πολύ και από το ίδιο το σκοτάδι. «Δεν θα τα χρειαστούμε ξανά» είπαμε και ξεκινήσαμε το Μήπως;. «Ας παίξουμε με το ανέφικτο. Κι αν χάσουμε, τι είχαμε τι χάσαμε».


23

Κίκε Φεράρι

Από μακριά μοιάζουν με μύγες

Μτφρ.: Άννα Βερροιοπούλου

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 192

Ο κύριος Μάτσι, ιδιοκτήτης μιας μικρής αυτοκρατορίας στην Αργεντινή, αποτελεί την ιδανική ενσάρκωση της επιτυχίας και της αλαζονείας. Όταν στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του ανακαλύπτει ένα πτώμα, δεμένο μ' εκείνες τις χειροπέδες που χρησιμοποιεί στις ερωμένες του, τότε αρχίζει μια άλλη ιστορία. Ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα που ρίχνει κροσέ στα σαγόνια των αναγνωστών.


24

Matthew Walker

Tα μυστικά του ύπνου

Μτφρ.: Νέλλα Γιατράκου

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 413

Το βιβλίο καταγράφει όλα τα συναρπαστικά ευρήματα των νεότερων πρωτοποριακών ερευνών για τον ύπνο, τις εφαρμογές και τις επιπτώσεις τους στη ζωή μας. Με σαφήνεια, απλότητα και αμεσότητα, ο συγγραφέας εξηγεί τη ζωτική λειτουργία του ύπνου σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

50 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter


25

Δέσποινα Χατζή

Οι Αλεξανδρινές

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 648

Η Δέσποινα Χατζή επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα που τοποθετείται ανάμεσα σε δύο παγκόσμιους πολέμους και σκιαγραφεί τη ζωή των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου και στην εμβληματική Αλεξάνδρεια, την πόλη της μπελ επόκ, των αντιθέσεων, των εστέτ, των μποέμ, των εμπόρων, των διανοουμένων, της φτώχειας και των χαμαιτυπείων.


26

Ελένη Σκριβάνου

Ερωταποκρίσεις

Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Σελ.: 64

«Οι άντρες που ταράζαμε με τα γέλια μας,/ γυμνοί, τις φεγγαρόλουστες ακρογιαλιές,/ φορούν πια κοστούμι και μιλούν χαμηλόφωνα./ Μα, σε πείσμα των καιρών, εγώ συνεχίζω /να τους αποκαλώ παιδιά κι αυτοί εμένα / κορίτσι, κι ας μην γνωριζόμαστε στ' αλήθεια πια».

27

Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ

Ο μετρ και η Μαργαρίτα

Μτφρ.: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 608

Για να ξανασυναντήσει τον άνθρωπο που αγαπά, έναν καταραμένο συγγραφέα κλεισμένο σε άσυλο, η Μαργαρίτα συμφωνεί να παραδώσει την ψυχή της στον Διάβολο. Το μυθιστόρημα Ο μετρ και η Μαργαρίτα αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή του μύθου του Φάουστ, τοποθετημένη στη Μόσχα της δεκαετίας του 1930, και μία από τις πιο δυνατές ιστορίες αγάπης που γράφτηκαν ποτέ.


28

Jo Nesbo

Μαχαίρι

Μτφρ.: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 680

Ο Χάρι Χόλε έχει ξανακυλήσει στο ποτό και η Ράκελ τον έχει διώξει. Ο Σβάιν Φίνε κυκλοφορεί πλέον ελεύθερος, αποφασισµένος να συνεχίσει το εγκληµατικό του έργο και να πάρει εκδίκηση από τον αστυνοµικό που τον έκλεισε φυλακή. Όταν ο Χάρι ξυπνά µε τα χέρια του ματωμένα και χωρίς να θυμάται τίποτα, ξέρει πως τα πράγµατα είναι δύσκολα...


29

Leonardo Benevolo

Η πόλη στην Ευρώπη

Μτφρ.: Άννα Παπασταύρου

Εκδόσεις Eλληνικά Γράμματα

Σελ.: 394

Ένα γοητευτικό οδοιπορικό στην ιστορία των ευρωπαϊκών πόλεων, η πορεία της οποίας είναι σε μεγάλο βαθμό παράλληλη με την ιστορία της Ευρώπης. Aσχολείται με τη σύσταση των πόλεων στην Ευρώπη από τον 10ο αιώνα έως τις μέρες μας, αναζητώντας σε αυτές τα στοιχεία που παραμένουν ιδιαίτερα «ευρωπαϊκά» και καθορίζουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.


30

Σπύρος Πετρουλάκης

ΣΑΣΜόΣ

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 504

Ένας ατέρμονος κύκλος αίματος συνεχίζεται και η παλιά βεντέτα, σαν εφιάλτης, σκορπά τον τρόμο ανάμεσα σε δύο χωριά της Κρήτης. Οι λέξεις ποτέ δεν είχαν αρκετή δύναμη για να περιγράψουν τόσο ακραία συναισθήματα. Τι θα μπορούσε να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο Σασμό;


31

Clare Mackintosh

Ξέχασέ με

Μτφρ.: Βάσια Τζανακάρη

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 472

Οι γονείς της Άνα αυτοκτόνησαν. Η ίδια πιστεύει ότι πρόκειται για δολοφονία. Έτσι, με ένα νεογέννητο στην αγκαλιά αρχίζει να θέτει ερωτήματα για τον θάνατο των γονιών της. Μήπως, όμως, σκαλίζοντας το παρελθόν, βάζει το μέλλον της σε κίνδυνο; Κάποιες φορές είναι πιο ασφαλές να αφήνεις τα πράγματα να ξεχαστούν.

32

Διονύσης Π. Σιμόπουλος

Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 384

Ξεκινώντας από τους πρωτοπόρους αστρονόμους και τα πρώτα τηλεσκόπια, ο Έλληνας αστροφυσικός μάς αφηγείται με αμεσότητα τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις που μας οδήγησαν στο Φεγγάρι αλλά και πώς διαδραματίστηκε η κούρσα της κατάκτησης του Διαστήματος στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Παράλληλα, ξετυλίγει το κουβάρι της προσωπικής του διαδρομής μέσα από γεγονότα-σταθμούς.

50 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter


33

Χριστίνα Πουλίδου

Πέρα δώθε

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 456

Μια πανοραμική αποτύπωση της ανόδου και της πτώσης μιας πόλης και ενός νησιού, που γίνεται χωνευτήρι διαφορετικών εθνοτικών ομάδων. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για το πώς οι μυλόπετρες της ιστορίας διαμορφώνουν την πορεία μιας οικογένειας.


34

Thomas Κ. Trautmann

ΙΝΔΙΑ: Σύντομη ιστορία ενός μεγάλου πολιτισμού

Μτφρ.: Μαρία Παπαηλιάδη

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 400

Το βιβλίο του Thomas Trautmann είναι ένας ασφαλής οδηγός σ' ετούτη την πολυδαίδαλη ιστορική διαδρομή, ένας οδηγός που δεν παρασύρεται σε βιαστικές υπεργενικεύσεις αλλά βοηθά τον σύγχρονο αναγνώστη να γνωρίσει τις βασικές πτυχές του ινδικού πολιτισμού με τρόπο προσιτό, συνεκτικό και απόλυτα τεκμηριωμένο.

35

Lucy Crehan

Φυτώρια Ευφυΐας

Μτφρ.: Μαρία Παπαηλιάδη

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 384

Ουσιαστικά ένας «εκπαιδευτικός γύρος του κόσμου», τα Φυτώρια Ευφυΐας απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, αρμόδιους για την παιδεία αλλά και σε κάθε πολίτη που πιστεύει πως η εκπαίδευση είναι το θεμέλιο του κοινού μας μέλλοντος.

36

Έρη Σταυροπούλου

Κωνσταντίνος Θεοτόκης: Η τιμή και το χρήμα

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 304

Η μελέτη της Έρης Σταυροπούλου, με αφετηρία το έργο του Θεοτόκη, επιχειρεί να φωτίσει το θέμα της ερωτευμένης γυναίκας στην ελληνική και ευρύτερα στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία, από τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα ως τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.


37

Sara Mesa

Πίσω από τους θάμνους

Μτφρ.: Μαρία Παλαιολόγου

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 144

Μια παράξενα γοητευτική ιστορία για τη δυσκολία προσαρμογής στις κοινωνικές συμβάσεις, που «παίζει» συνεχώς με το φως και το σκοτάδι. Η μοίρα δύο ιδιαίτερων ανθρώπων διασταυρώνεται σε ένα πάρκο και η φιλόδοξη λογοτεχνία της Sara Mesa προχωρά πολλά βήματα μπροστά.


38

Γιώργος Σεφέρης

Μέρες Θ΄

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 352

Στον τόμο αυτό εμπεριέχονται αμιγώς ημερολογιακές εγγραφές, σημειώσεις για τα βιβλία που μελετούσε ο Γιώργος Σεφέρης, αποκόμματα εφημερίδων, σχέδια επιστολών, ακόμη και διευθύνσεις. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο «εργαλείο δουλειάς» του νομπελίστα ποιητή που διαμορφώνει μέσα από τις σελίδες του μια ιδιαίτερη τοιχογραφία της εποχής και αποτελεί αδιαμφισβήτητο σημείο αναφοράς για τις σεφερικές σπουδές.


39

Juan Gabriel Vasquez

Οι υπολήψεις

Μτφρ.: Αχιλλέας Κυριακίδης

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 192

Ο συγγραφέας του πολυβραβευμένου μυθιστορήματος Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν προσεγγίζει δεξιοτεχνικά στις Υπολήψεις τις πιο έντονες εμμονές του: το βάρος του παρελθόντος, τα λάθη της μνήμης, τον τρόπο με τον οποίο διασταυρώνονται οι ζωές μας με τον πολιτικό κόσμο και τη σημασία της άποψης για τις κοινωνίες μας.


40

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Ήτον πνοή, ίνδαλμα αφάνταστον, όνειρον...

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 440

Στη μελέτη της η Αγγέλα Καστρινάκη επιχειρεί να φωτίσει τα αινιγματικά παπαδιαμαντικά κείμενα. Παρακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο ο Παπαδιαμάντης χειρίζεται το θέμα του προπατορικού αμαρτήματος, υποστηρίζει ότι ο συγγραφέας έμμεσα αλλά επίμονα υποβάλλει την ανάγκη αποφυγής του σαρκικού έρωτα και της τεκνογονίας, κινούμενος έτσι στα όρια της αποδεκτής χριστιανικής πίστης.

50 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter

41

Νίκος Καχτίτσης

Η ομορφάσχημη

Εκδόσεις Κίχλη

Σελ.: 232

Κινούμενος στο μεταίχμιο μεταξύ πραγματικού και επινοημένου, χρησιμοποιώντας συγχρόνως ένα ολόκληρο σύστημα ρητορικών και λογοτεχνικών τεχνασμάτων, ο Καχτίτσης αναδεικνύει τη μαρτυρία ως κειμενική κατασκευή, ως πρακτική λόγου που ανακινεί μια σειρά από υπαρξιακά και ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με το τραύμα, τη γλώσσα, την επιβίωση.


42

Νικόλας Σεβαστάκης

Άνθρωπος στη σκιά

Εκδόσεις Πόλις

Σελ.: 280

Όταν μια πεζοπόρος ανακαλύπτει τυχαία το πτώμα του Φάνη Αυγερινού σε μια πλαγιά του Υμηττού, κανείς δεν φαντάζεται το παρελθόν του αυτόχειρα. Γύρω από την ολιγόχρονη νεανική συμμετοχή του στην ελληνική τρομοκρατία ξεδιπλώνονται οι φωνές των παλιών του φίλων, του πρώτου του έρωτα, μορφές της παράνομης δράσης και συνηθισμένοι άνθρωποι που ψάχνουν να δώσουν νόημα στην καθημερινότητα και στις απώλειές της.


43

Αν Κάρσον

Έρως ο γλυκόπικρος

Μτφρ.: Ανδρονίκη Μελετλίδου

Εκδόσεις Δώμα

Σελ.: 230

Στο κλασικό αυτό δοκίμιο η Αν Κάρσον ανατέμνει το παράδοξο του έρωτα στην αρχαία σκέψη. Σ' έναν αληθινά σπάνιο συνδυασμό φιλολογικής εμβρίθειας, φιλοσοφικής οξυδέρκειας και ποιητικής ευαισθησίας, ξεκινά από τη λυρική ποίηση για να καταλήξει, περνώντας από την τραγωδία και το αρχαίο μυθιστόρημα, στον Πλάτωνα, όπου ο έρωτας φανερώνεται ως «η θεμελιώδης δομή της ανθρώπινης σκέψης».

44

Shaun Bythell

Το ημερολόγιο ενός βιβλιοπώλη

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 400

Σε αυτό το έξυπνο και ξεκαρδιστικό ημερολόγιο, ο συγγραφέας προσφέρει μία εκ των έσω ματιά στον κόσμο του βιβλίου. Από τις δυσκολίες με τους εκκεντρικούς πελάτες και τις λογομαχίες με το δικό του προσωπικό μέχρι τα ταξίδια σε παλιές επαύλεις και οίκους πλειστηριασμών.


45

Κατερίνα Μπέη

Το τελευταίο reunion

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 386

Tρεις γυναίκες θα συναντηθούν μετά από είκοσι χρόνια σε ένα σχολικό reunion. Προσδοκίες και ψευδαισθήσεις θα αναμετρηθούν με την πραγματικότητα, φοβίες κι ελπίδες θα αναζωπυρωθούν. Μια σειρά από συμπτώσεις θα φέρει κοντά τις ζωές τους. Με ανατρεπτικό χιούμορ, τρυφερότητα και σαρκασμό θα αντιμετωπίσουν τις επίπονες αλήθειες, αλλάζοντας για πάντα.


46

Στέφανος Ξενάκης

Κάπταιν

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 240

Διαβάζοντας τον Κάπταιν θα νιώσεις έναν σεισμό μέσα σου που ίσως σε κάνει να αναθεωρήσεις τη σχέση με τους γονείς σου, είτε ζουν είτε όχι. Σίγουρα θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τη σχέση με τον γονιό που έχεις μέσα σου. Όταν έρθει η ώρα να την κάνεις, μόνο θύμησες, μυρωδιές κι αγκαλιές θα αφήσεις πίσω, και αγάπη.


47

Bob Burg - John David Mann

Ο γενναιόδωρος τα παίρνει όλα

Μτφρ.: Τάσος Νικογιάννης

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 200

Για να λάβεις, πρέπει να δώσεις, για να κερδίσεις, πρέπει να προσφέρεις. Η γενναιοδωρία είναι το κυρίαρχο συστατικό ενός τρόπου ζωής που οδηγεί στην επιτυχία και στα εξαιρετικά αποτελέσματα με μαθηματική ακρίβεια. Αυτό αφηγείται με τρόπο συναρπαστικό η ιστορία μύησης του Τζο σε έναν νέο τρόπο σκέψης και δράσης.

48

Elizabeth Jane Howard

Τα χρόνια του πολέμου

Μτφρ.: Αγορίτσα Μπακοδήμου

Εκδόσεις Eλληνικά Γράμματα

Σελ.: 640

Πρόκειται για ένα πραγματικά υπέροχο μυθιστόρημα, στο οποίο η Χάουαρντ περιγράφει δυναμικά τις βαθιές ανακατατάξεις της δημόσιας και της οικογενειακής ζωής της Βρετανίας κατά τις δεκαετίες του 1930 και του 1940. Αποτυπώνει με γλαφυρό και συναρπαστικό τρόπο τους ήρωές της καθώς εγκαταλείπουν απρόθυμα τον γνώριμο και ασφαλή κόσμο τους.


49

Antonio Fusco

Υπόθεση 178

Μτφρ.: Γιάννα Σκαρβέλη

Εκδόσεις Eλληνικά Γράμματα

Σελ.: 272

Η επιστροφή ενός σπουδαίου αστυνομικού, ο οποίος επιστρατεύει το θάρρος, το ήθος και την ανυποχώρητη επιμονή του για να μας αποδείξει ότι η αλήθεια πρέπει πάντα να αποκαλύπτεται και η δικαιοσύνη πρέπει πάντα να αποδίδεται. Ένα ιστορικό, πολιτικό και αστυνομικό θρίλερ με εξαιρετικές στιγμές στοχασμού γύρω από την ανθρώπινη φύση και τη ζωή.


50

Ερνάν Ριβέρα Λετελιέρ

Η αφηγήτρια ταινιών

Μτφρ.: Λένα Φραγκοπούλου

Εκδόσεις Αντίποδες

Σελ.: 99

Σε ένα μικρό χωριό στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι δουλεύουν στα ορυχεία του νίτρου, ένα χαρισματικό κορίτσι αποκτά απρόσμενα το ρόλο της αφηγήτριας ταινιών. Μέσα από την πορεία της μικρής αφηγήτριας μεταφερόμαστε στο άνυδρο τοπίο της πάμπας, όπου η ζωή είναι σκληρή και απογυμνωμένη από κάθε κίνητρο να τη ζήσεις.

________________________

Ας φυσά τώρα

To νέο βιβλίο του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου κυκλοφορεί.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ SHOPLIFO

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Τζιόβας: «Θέλουμε να ζούμε με μύθους και ένας από αυτούς είναι ότι έχουμε την ομορφότερη χώρα»

Βιβλίο / Δημήτρης Τζιόβας: «Θέλουμε να ζούμε με μύθους και ένας από αυτούς είναι ότι έχουμε την ομορφότερη χώρα»

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, που τιμήθηκε με το φετινό Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, μιλά στη LiFO για την εποχή μας, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις συλλογικές αντιλήψεις και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Βιβλίο / Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Μια «underground» συζήτηση με τον Λέανδρο Κυριακόπουλο περί ρέιβ, νέων τεχνολογιών και άλλων «δαιμονίων», με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Αναπαραστάσεις του ανοίκειου - νομαδισμός και αισθητική στην ρέιβ ψυχεδελική σκηνή» (εκδ. Νήσος).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΟΣΟΥΑ

Το πίσω ράφι / «Ρετροσπεκτίβα» του Α. Γεοσούα: Μπορεί ένα μυθιστόρημα ιδεών να σε κρατάει δέσμιο ως το τέλος;

Από τους σημαντικότερους συγγραφείς του Ισραήλ, ο πρόσφατα χαμένος Αβραάμ Γεοσούα αφηγείται εδώ την ιστορία ενός εβδομηντάχρονου κινηματογραφιστή που κουβαλά ένα νεανικό αμάρτημα κι εξετάζει αναδρομικά τα πεπραγμένα του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Έλληνες και Τούρκοι πρέπει να ξαναγράψουν τα βιβλία της Ιστορίας χωρίς μύθους»

Εμινέ Γεσίμ Μπεντλέκ / «Έλληνες και Τούρκοι πρέπει να ξαναγράψουν τα βιβλία της Ιστορίας χωρίς μύθους»

Η πρώην επίκουρη καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Bingöl της Τουρκίας μιλά στη LiFO για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Η ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 - Τραύμα και φαντασιακές κοινότητες σε Ελλάδα και Τουρκία».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
leonardo padura

Βιβλίο / Λεονάρδο Παδούρα: Η Κούβα πέρα από τα σύνορα

Ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος Λεονάρδο Παδούρα στο πρόσφατο έργο του με τίτλο «Σαν σκόνη στον άνεμο» αναζητά την ταυτότητα της Κούβας του τότε και του σήμερα μέσα από τα όνειρα μιας παρέας νέων που έφτασαν να σκορπίζονται κι αυτοί σαν σκόνη στον άνεμο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ