45 νέα βιβλία από τη non-fiction εκδοτική κίνηση

ΚΥΡΙΑΚΗ Νέες εκδόσεις NON FICTION Facebook Twitter
0

Donald R. Kirsch – Ogi Ogas

Κυνηγοί Φαρμάκων - Η απίθανη αναζήτηση για την ανακάλυψη νέων γιατρικών

Mτφρ.: Αγορίτσα Μπακοδήμου

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 272

Μια γλαφυρή και διαφωτιστική αφήγηση της έρευνας για νέα γιατρικά από τους νεολιθικούς προγόνους µας µέχρι τους σηµερινούς επαγγελµατίες, µε σπάνια αφηγηµατική ζωντάνια για το πώς ανακαλύπτονται νέα φάρµακα, τις στρατηγικές ανάπτυξής τους, τα λάθη και τις σπάνιες επιτυχίες των κυνηγών φαρµάκων από πολλές χώρες του κόσµου. 

Jürgen Kocka

Ιστορία του καπιταλισμού

Mτφρ.: Μαρία Τοπάλη

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 200

Σε τούτο το πυκνό, συνοπτικό αλλά και ιδιαίτερα προσιτό βιβλίο, ο Jürgen Kocka αναλύει τον καπιταλισμό στην ιστορική του εξέλιξη, από τις μεσαιωνικές απαρχές του έως την κρίση του 2008 – πάντοτε σε συνάρτηση με το κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό πλαίσιο της εκάστοτε εποχής. 

Κώστας Καμπουράκης

Τι είναι, τελικά, τα γονίδια;

Mτφρ.: Μαριλένα Παπαϊωάννου

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 368

Τι είναι τα γονίδια και τι κάνουν; Τούτες οι φαινομενικά απλές ερωτήσεις είναι στην πραγματικότητα δύσκολο να απαντηθούν με ακρίβεια. Γι’ αυτό, λοιπόν, δίνονται υπερβολικά απλοϊκές απαντήσεις και δημιουργούνται πολύ μεγάλες παρανοήσεις. Το βιβλίο συνοψίζει ό,τι γνωρίζουμε για τα γονίδια και αναλύει ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις της γενετικής έρευνας στην ανθρώπινη ζωή.

Όταν η λογική κυνηγάει τη μνήμη

Επιμέλεια: Γιάννης Σωτηρόπουλος, Χριστίνα Δάλλα

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 376

Ο συλλογικός αυτός τόμος επιχειρεί να διεισδύσει με επιστημονικά υπεύθυνο λόγο στις ποικίλες πλευρές του σύνθετου και πολυπαραγοντικού προβλήματος της νόσου Αλτσχάιμερ. Απευθύνεται πρωτίστως σε γιατρούς, φοιτητές της Ιατρικής και επαγγελματίες υγείας, ταυτόχρονα όμως ενδιαφέρει το ευρύτερο κοινό, αφού, μαζί με την κλινική διάσταση του προβλήματος, πραγματεύεται και την αντίστοιχη κοινωνική. 

Κοσμάς Πολίτης

Το Λεμονοδάσος

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 536

Το γνωστό κείμενο συνοδεύεται από τη μελέτη της Αγγέλας Καστρινάκη, που επιχειρεί να αποκαλύψει το κρυμμένο υπόστρωμά του, φέρνοντας στην επιφάνεια τη δεύτερη σημασία των ονομάτων, των τόπων, των πράξεων των ηρώων. Το ταξίδι του ήρωα για την αναζήτηση της τελειότητας γίνεται ταυτόχρονα και μια περιπλάνηση στους μύθους και στα σύμβολα του ανθρώπινου πολιτισμού.

Τανίθ Κάρεϊ

Τι σκέφτεται το έφηβο παιδί μου;

Μτφρ.: Ελένη Δασκαλάκη

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 224

Αυτό το πρακτικό βιβλίο µε συµβουλές και οδηγίες για την ανατροφή ενός παιδιού στην εφηβεία αναλύει χαρακτηριστικές συµπεριφορές και σας δείχνει πώς µπορείτε να ανταποκριθείτε ως γονείς. Εξετάζοντας εκατό διαφορετικά σενάρια, προτείνει τρόπους για να διαχειριστείτε ποικίλες καταστάσεις. Ανακαλύψτε πώς µπορείτε να δηµιουργήσετε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον προκειµένου να βοηθήσετε το έφηβο παιδί σας.

Βασιλική Μαρκάκη, Ζήνωνας Ζαμπακίδης

Τα πρόσωπα της Επανάστασης

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 144

Πενήντα άνθρωποι, περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί, αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο τις ιστορίες τους, δίνοντας μια ανθρώπινη νότα στα γεγονότα της εποχής. Όλοι τους ξεχώρισαν και συνέδεσαν τη ζωή και το όνομά τους με ένα από τα κρισιμότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας και έβαλαν το λιθαράκι τους για τη δημιουργία της Ελλάδας.

Linn Ullmann

Ανησυχία

Μτφρ.: Χίλντα Παπαδημητρίου

Eκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 464

Η κόρη του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Λιν, βάσει των μαγνητοφωνημένων συνομιλιών τους, αναπλάθει την ιστορία ενός πατέρα, μιας μητέρας, ενός κοριτσιού – ενός παιδιού που ανυπομονεί να μεγαλώσει και δυο γονιών που θα προτιμούσαν να είναι παιδιά. Μια σπαρακτική και σκοτεινά αστεία απεικόνιση για την οικογενειακή ζωή και την πολυπλοκότητα των σχέσεων, την παιδική ηλικία και τα γηρατειά.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Η δε γυνή ίνα

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 104

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος παρατηρεί το «σχεδόν πειραµατικό κοινωνιολογικό εργαστήρι» µετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, που έδωσαν το έναυσµα να ξεσπάσει το ελληνικό MeToo. Και ανοίγει µια δηµόσια συζήτηση προκειµένου οι πόθοι να «πνεύσει ορµητικός άνεµος» αλλαγής στον τρόπο µε τον οποίο οι γυναίκες αντιµετωπίζουν την κακοποίησή τους να µη µείνουν, άλλη µια φορά, ευσεβείς.

Δημήτρης Κόκορης

Ο Καζαντζάκης ως ποιητής

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 288

Μια εμπεριστατωμένη μελέτη που προσεγγίζει τα ποιητικά έργα του Καζαντζάκη ως στάδια της εξελικτικής συγγραφικής του πορείας, ποιητικά έργα που εντάσσονται στο γενικότερο ιστορικοκοινωνικό και γραμματολογικό πλαίσιο και εξετάζονται ως προς τη ρυθμολογική τους υφή, τη φιλοσοφική τους διάσταση και την κριτική τους πρόσληψη.


1821

Επιμέλεια: τμήμα Ιστορίας της Κ.Ε. του ΚΚΕ

Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Σελ.: 400

Η συµπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αποτελεί σηµαντική ευκαιρία για να προσεγγίσουµε και να γνωρίσουµε βαθύτερα τα γεγονότα που οδήγησαν στη συγκρότηση του ελληνικού αστικού κράτους. Ωστόσο, γίνεται προσπάθεια να αναδειχτεί η ουσία των ιστορικών γεγονότων, ώστε να διαµορφώσει ο αναγνώστης ταξικά κριτήρια για τη µελέτη της Ιστορίας.

Γκρ. Λ. Αρς

Η Φιλική Εταιρία στη Ρωσία

Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Σελ.: 464

Μια έκδοση της Σύγχρονης Εποχής και του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο Σοσιαλισμό», η οποία αποτελεί σημαντικό εργαλείο για κάθε προοδευτικό ιστορικό, για κάθε εργαζόμενο, για κάθε νέο και νέα που επιθυμεί να γνωρίσει την οργάνωση-οργανωτή της ελληνικής αστικής Επανάστασης.

ΚΥΡΙΑΚΗ Νέες εκδόσεις NON FICTION Facebook Twitter

Συλλογή

Ο «Στρατηγός»

Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Σελ.: 304

Μια έκδοση με αφορμή τη συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από τη γέννηση του Φρίντριχ Ένγκελς. Μέσα από τα κείμενά της, τις αναμνήσεις, τις αφηγήσεις, τις προσωπικές μαρτυρίες και τις επιστολές δίνεται στον αναγνώστη η ευκαιρία να γνωρίσει την πολυσχιδή ζωή και το έργο του μεγάλου επαναστάτη και θεωρητικού. 

Brené Brown

Δείξε γενναιότητα στα δύσκολα

Μτφρ.: Στέλλα Κάσδαγλη 

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 198

Οι τέσσερις πρακτικές του ουσιαστικού ανήκειν απαιτούν από εμάς να νιώσουμε ευαλωτότητα, ακόμα και δυσφορία, και να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τους ανθρώπους γύρω μας χωρίς να θυσιάζουμε αυτό που είμαστε και αυτό που θεωρούμε σημαντικό. Η άσκηση θάρρους που έχουμε να κάνουμε είναι να προστατευτούμε από τη συνεχή αξιολόγηση, ιδιαίτερα τη δική μας.

Θάνος Βερέμης – Αντώνης Κλάψης

1821 – Η Επανάσταση των Ελλήνων

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 448

Δεκαέξι κείμενα από ισάριθμους πανεπιστημιακούς καθηγητές και ιστορικούς ερευνητές πραγματεύονται ζητήματα του Αγώνα, γνωστά και λιγότερο προβεβλημένα, προκειμένου να ερμηνεύσουν, να αναδείξουν και να θέσουν νέους προβληματισμούς στον μακρύ δρόμο προς τη μελέτη και την κατανόηση αυτής της κορυφαίας ιστορικής στιγμής.

Kelly Noonan Gores

Heal

Μτφρ.: Χαριτωμένη Βοντά

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 272

Το Heal μας προσφέρει μια νέα αντίληψη για τη θαυμαστή φύση του ανθρώπινου σώματος και την απίστευτη θεραπευτική δύναμη μέσα μας. Με νέες πληροφορίες και εργαλεία, μας διαφωτίζει για το τι είναι δυνατόν να συμβεί όταν αξιοποιούμε τη δύναμη της σύνδεσης νου-σώματος και για το πώς μπορούμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο της υγείας μας.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Οι αφανείς – Οι πολίτες μιλούν για την Ελλάδα

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 800 (α’ τόμος), 752 (β’ τόμος) 

Πρόκειται για ένα δίτομο έργο, βασισμένο σε δύο αντίστοιχες, επιστημονικά καινοτόμες έρευνες με αντικείμενο την κατάσταση, τον τρόπο ζωής και τις σχέσεις τους με το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας Ελλήνων πολιτών, στους οποίους σπάνια δίνεται ο λόγος, αποσκοπώντας να καταστήσει τους απλούς, αφανείς, άσημους καθημερινούς Έλληνες συμπρωταγωνιστές του γεγονότος της εθνικής επετείου.

Καρίνα Λάμψα - Ιακώβ Σιμπή

Η διάσωση

Εκδόσεις Καπόν

Σελ.: 448

Πότε έμαθε ο κόσμος για τη γενοκτονία των Εβραίων στην καρδιά της Ευρώπης; Τι έκαναν οι Σύμμαχοι για να σταματήσουν τη σφαγή; Γιατί η εβραϊκή ηγεσία στην Πα- λαιστίνη άργησε τόσο πολύ να αντιδράσει; Υπήρξε εβραϊκή αντίσταση; Μια νέα αφήγηση για τον διωγμό και τη διάσωση των Εβραίων στο Γ’ Ράιχ, που ανατρέπει στερεότυπα και μύθους.

Γιάννης Σκαρίμπας

Το 1821 και η αλήθεια 

Εκδόσεις Κάκτος

Σελ.: 760

«Τολμώ να πω ότι ο Γιάννης Σκαρίμπας ήταν, είναι και θα είναι ακατάλληλος για ανηλίκους όλων των ηλικιών. Το ’21 και η Αλήθεια δεν είναι το Ευαγγέλιο – ούτε ο μπαρμπα-Γιάννης, είμαι βέβαιος, θα ζητούσε από εμάς ανάλογη τυφλή πίστη σε όσα γράφει. […] η ανάγνωση ενός τόσο ρηξικέλευθου βιβλίου συνάδει με το υποχρεωτικό πέρασμά μας από την εθνική μας εφηβεία…» 

Κώστας Μ. Σταματόπουλος

Πώς φτάσαμε στην Καταστροφή

Εκδόσεις Καπόν

Σελ.: 128

Tο νέο βιβλίο του Κώστα Μ. Σταματόπουλου, αξιοποιώντας την εγχώρια και τη διεθνή βιβλιογραφία, επιχειρεί να δώσει περιεκτικές απαντήσεις σε βασικά ζητήματα του Μικρασιατικού, επιθυμώντας να συμβάλει στην επικράτηση μιας νηφάλιας ενατένισης των συγκλονιστικών γεγονότων που πραγματεύεται, απαλλαγμένης από ψυχοσυναισθηματική φόρτιση και εμπαθείς αντιπαραθέσεις.


Γεώργιος Ι. Γκέκος

Η επιστροφή

Εκδόσεις Καπόν

Σελ.: 192

Μια πρωτότυπη έρευνα για την ιστορία των αγωνιστών του Αλέξανδρου Υψηλάντη, που επέζησαν από τις φονικές συγκρούσεις της Επανάστασης του 1821 στη Μολδοβλαχία. Πολλοί από αυτούς κατέφυγαν στην Οδησσό και αποκεί ξεκίνησαν τη δραματική πορεία της επιστροφής τους στην Ελλάδα. 

Μελέτης Η. Μελετόπουλος

Παναγιώτης Κανελλόπουλος

Εκδόσεις Καπόν

Σελ.: 752

Η περιπετειώδης ζωή ενός κορυφαίου Έλληνα πολιτικού και διανοούμενου, που διατρέχει ολόκληρη την ταραγμένη πορεία της Ελλάδας τον εικοστό αιώνα, με αποκαλυπτικά στιγμιότυπα και άγνωστα παρασκήνια.

Μάρκος Δενδρινός

Αναζητώντας τον έτος μηδέν

Εκδόσεις Αρμός

Σελ.: 90

Μια επιστημονική εκτίμηση των ημερομηνιών γέννησης, θανάτου και ανάστασης του βιβλικού Ιησού με βάση τις ευαγγελικές περικοπές και τα ιστορικά στοιχεία της εποχής. Στην προσπάθεια αυτή θα βασιστούμε κατά κύριο λόγο στα Ευαγγέλια, στον Ιώσηπο, στον Σουητώνιο αλλά και στον Νεύτωνα.

ΚΥΡΙΑΚΗ Νέες εκδόσεις NON FICTION Facebook Twitter

Άγγελος Ξενάκης

Τα πάντα για το Airbnb – Η βέλτιστη εκμετάλλευση του ακινήτου σας

Εκδόσεις Δίαυλος

Σελ.: 172

Το βιβλίο απευθύνεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και σε επαγγελματίες που είτε βρίσκονται είτε επιθυμούν να μπουν στην τουριστική βιομηχανία. Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τη διαχείριση κρατήσεων και την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των ακινήτων.

Νικόλαος Π. Σοϊλεντάκης

Υπουργοί στο Ειδικό Δικαστήριο

Εκδόσεις Αρμός

Σελ.: 346

Το βιβλίο αποτελεί και πηγή πολιτικής ιστορίας της νεότερης Ελλάδας, με τις παρεμβολές περιγραφών της πολιτικής συγκυρίας για να εξηγηθούν με κάποιον τρόπο οι παραπομπές υπουργών στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά και πηγή της νομοθεσίας.

Έιμι Ράνσομ

Οι αρετές του χωρισμού 

Mτφρ.: Χαρά Γεωργίου

Εκδόσεις Κάκτος

Σελ.: 320

Αυτό το βιβλίο θα σας δείξει πώς ο χωρισμός μπορεί να γίνει το μέσο που θα σας βοηθήσει να ζήσετε μια ευχάριστη ζωή, ειδικά αν βρίσκεστε στα πρόθυρα ενός χωρισμού, αν έχετε μόλις χωρίσει και αγωνίζεστε να προχωρήσετε μπροστά ή αν δοκιμάζετε την πρώτη σας απογοήτευση έχοντας χάσει τον έρωτα της ζωής σας.

Αναστάσιος Χ. Κοντοκώστας

Drones – Οδηγός χειρισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Εκδόσεις Δίαυλος

Σελ.: 196

Τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣΜηΕΑ) ή drones έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Είτε ως παιχνίδι, είτε ως απειλή, είτε ως υπηρεσία, είναι εδώ ή, μάλλον, από πάνω μας, και θα είναι όλο και περισσότερο. Τι πρέπει να γνωρίζουμε, λοιπόν, για τα είδη, τις χρήσεις και τους κινδύνους, τις υποχρεώσεις. 

Στάθης Παπαγιαννίδης

Facebok: Η εξάρτηση του σήμερα, η ψύχωση του αύριο

Εκδόσεις Δίαυλος

Σελ.: 120

Δεν είναι βιβλίο ψυχολογίας αλλά ένα εγχειρίδιο αυτοβοήθειας, γραμμένο από έναν «κομπιουτερά» που αποφάσισε να απομυθοποιήσει τα κομπιούτερ και το Facebook. Πολλοί υποστηρίζουν ότι χάρη στο ίντερνετ διευρύνθηκε η ανθρώπινη επικοινωνία, λίγοι όμως έχουν συνειδητοποιήσει ότι εξίσου διευρύνθηκε και η ανθρώπινη μοναξιά.
 

Τζοσάια Όμπερ

Η άνοδος και η πτώση της κλασικής Ελλάδας

Μτφρ.: Μιχάλης Λαλιώτης

Εκδόσεις Δώμα

Σελ.: 654

Στηριζόμενος σε έναν τεράστιο όγκο ιστορικού, αρχαιολογικού και φιλολογικού υλικού, και αντλώντας από τα πεδία της πολιτικής φιλοσοφίας, της θεσμικής οικονομικής, της θεωρίας των παιγνίων αλλά και της οικολογίας και της εξελικτικής βιολογίας, ο Όμπερ χτίζει ένα θεωρητικό σχήμα που αναδεικνύει την απολύτως καινοφανή προσέγγιση των Ελλήνων στην πολιτική, προσέγγιση θεμελιωμένη στην έννοια του πολίτη και στον ρόλο που αυτή είχε στην οικονομική άνθηση της αρχαίας Ελλάδας.

Σπύρος Στάβερης

Δεν υπάρχει τίποτα πίσω από τη φωτογραφία

Εκδόσεις Πόλις

Σελ.: 296

Τι υπάρχει πίσω από μια φωτογραφία; Κάποιες φορές τίποτα, κάποιες φορές μια περιπέτεια, μια ιστορία που μόνο ο φωτογράφος γνωρίζει. Από μόνη της, η φωτογραφία υπενθυμίζει μια συνθήκη, μια τοπογραφία, μια διάθεση, ίσως και μια έξαψη, αλλά δεν μαρτυράει τα κρυφά της ελατήρια. 

Etel Adnan

Ο Ορφέας απέναντι στο κενό – Χάινερ Μύλλερ και Τιντορέττο

Μτφρ.: Ελένη Γκέτσιου – Σπύρος Γιανναράς

Εκδόσεις Άγρα

Σελ.: 64

Η Ετέλ Αντνάν στον Ορφέα απέναντι στο κενό διαβάζει τον αρχαίο μύθο ως «θρίαμβο πάνω στον φόβο του θανάτου» και στο Χάινερ Μύλλερ και Τιντορέττο ασχολείται με τον στίχο του Μύλλερ «το πιθανό τέλος του τρόμου», κοιτάζοντας το έργο του Τιντορέττο μέσα από τα μάτια του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα Χ. Μύλλερ. 

Ελένη Φάσσα

Η γένεση μιας λατρείας

Βιβλιοπωλείο της Εστίας

Σελ.: 224

Πώς μπορούν να ερμηνευτούν οι ποικίλες εκδοχές ενός μύθου; Στόχος του βιβλίου είναι να παρουσιαστεί ο τρόπος με τον οποίο σταδιακά συγκροτήθηκε η προσωπικότητα του θεού κατά τον 3ο αιώνα π.Χ., δηλαδή στα χρόνια που τέθηκαν οι θεολογικές και τελετουργικές βάσεις της λατρείας, προτού κατακλύσει τον ελληνορωμαϊκό κόσμο. 

Η Ελλάδα του Ελύτη

Επιμέλεια: Ιουλίτα Ηλιοπούλου 

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 144

Ο Οδυσσέας Ελύτης αποσαφηνίζει, προτρέπει, καταγγέλλει και μας δίνει τον μίτο μιας νοητής περιπλάνησης στα μονοπάτια ιδεών και αισθήσεων της χώρας μας, όπως την είδε και την έζησε ο ίδιος, που δεν φοβήθηκε να δηλώσει Έλληνας «οργανικά, ψυχολογικά, αισθησιακά, ακατανίκητα!».

Κωστής Παπαϊωάννου

Άγρια ιστορία για μεγάλα παιδιά

Εκδόσεις Πόλις

Σελ.: 296

Ο φασισμός στοχεύει πάντα στην καρδιά και το μυαλό όλων, αλλά περισσότερο των νέων. Τους διδάσκει να υποτάσσουν τους αδύναμους και να υποτάσσονται στους ισχυρούς, να αποτελούν τα υλικά μιας πυραμίδας φόβου και ανελευθερίας. Γίνεται ολοένα και πιο πιεστική η ανάγκη να μελετάμε, να γνωρίζουμε και να αναγνωρίζουμε το ακροδεξιό φαινόμενο. Αυτό τον σκοπό θέλει να υπηρετήσει το παρόν βιβλίο.

ΚΥΡΙΑΚΗ Νέες εκδόσεις NON FICTION Facebook Twitter


Κάμαλα Χάρις

Οι αλήθειες μας

Μτφρ.: Θεοδώρα Δαρβίρη

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 368

Ένα βιβλίο που λαμβάνει υπόψη τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι μας και χρησιμοποιεί την αποθησαυρισμένη σοφία και γνώση που η Χάρις έχει συλλέξει, ενώ αποτελεί και εξαιρετικό παράδειγμα επίλυσης προβλημάτων, διαχείρισης κρίσεων και ηγεσίας σε ιδιαίτερα απαιτητικές εποχές.

Dan Harris

10% Πιο Ευτυχισμένος

Μτφρ.: Μπέτυ Σαβούρδου

Εκδόσεις Key Βooks

Σελ.: 320

Σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις, το μυαλό μας είναι το σημαντικότερο εργαλείο μας. Αρκεί να ξέρουμε να το αξιοποιήσουμε. Μέσα από την πορεία του συγγραφέα στον κόσμο της πνευματικότητας και της προσωπικής ανάπτυξης μας αποκαλύπτεται με χιούμορ και ευφυΐα ένας απόλυτα εφικτός και αποτελεσματικός τρόπος να γίνουμε 10% πιο ευτυχισμένοι – πιθανότατα και πολύ παραπάνω.


Stephen L. Petranek

Πώς θα ζήσουμε στον Άρη

Εκδόσεις Key Βooks

Σελ.: 144

Σε αυτό το συναρπαστικό βιβλίο, ο Petranek συνδυάζει εκτενή έρευνα και συνεντεύξεις με πρόσωπα κλειδιά, κάνοντας το Πώς θα ζήσουμε στον Άρη μια πρώτης τάξης γνωριμία με ένα θέμα που τα επόμενα χρόνια θα αποτελεί καυτό αντικείμενο συζήτησης στην επιστημονική κοινότητα και ανάμεσα σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη μας.

Φράνσες Άµπλερ

Μπάουχαους

Eκδόσεις Μέλισσα

Σελ.: 304

Η ιστορία του Μπάουχαους µέσα από 100 θέµατα: προσωπικότητες, αντικείµενα, ιδέες και γεγονότα που διαµόρφωσαν το µνηµειώδες αυτό κίνηµα. Πάουλ Κλέε, Βάλτερ Γκρόπιους, Άνι Άλµπερς, Βασίλι Καντίνσκι, ξέφρενα πάρτι, άλλοι τρόποι σκέψης και αντίληψης της κοινωνίας, καινούργια οπτική και οι πρωτοποριακές πρωτοβουλίες που έφεραν την επανάσταση στον σύγχρονο σχεδιασµό.

Σοφία Γιαλουράκη

Κυκλαδικά ειδώλια ταξιδεύουν στον χρόνο

Eκδόσεις Μέλισσα

Σελ.: 60

Το βιβλίο παρουσιάζει είκοσι επτά µοναδικά κυκλαδικά ειδώλια και αντικείµενα από τις Κυκλάδες και την Αττική, ορισµένα άγνωστης προέλευσης, έργα τέχνης περιόδων που ξεκινούν από το 3200 και φτάνουν µέχρι το 2000 π.Χ., κυρίως από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αλλά και από το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου ή το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. 

Πολ Κάρτλετζ

Συνοπτική εισαγωγή στην αρχαία Ελλάδα

Μτφρ.: Αναστασία Καραστάθη

Eκδόσεις Μέλισσα

Σελ.: 192

H αφήγηση του παρελθόντος μέσα από την ιστορία έντεκα σημαντικών περιπτώσεων αρχαιοελληνικής πόλεως. Από τα πρώτα τεκμήρια χρήσης της ελληνικής γλώσσας, τις δόξες της κλασικής και της ελληνιστικής περιόδου και την εξάπλωση του αρχαιοελληνικού πνεύματος σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου μέχρι την ίδρυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, το ζωντανό αυτό κείμενο καλύπτει κάθε πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

Μιχάλης Ρέππας – Αλέξανδρος Αντωνόπουλος

Μην ενοχλείτε τη μις Κάλλας

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 256

Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος είχε μόνο πέντε σύντομες συναντήσεις με την Κάλλας. Από αυτές πλέκεται εικόνα, όπως καταγράφηκε στην παιδική και νεανική ψυχή του, μια εικόνα εκπέμπει ακόμα την αινιγματική της σαγήνη. Πραγματικότητα, φαντασία, εξιδανίκευση και απομυθοποίηση συμπλέκονται και αλλοιώνουν την εύθραυστη ύλη της αλήθειας των γεγονότων, που φαντάζει όλο και πιο απροσπέλαστη. 

Νίκος Μπελαβίλας

Ιστορία της πόλης του Πειραιά

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Σελ.: 600

Το παρόν βιβλίο μιλά για την πόλη-λιμάνι που ξεκίνησε να χτίζεται στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα, ωρίμασε, έφτασε στην ακμή της και παράκμασε οδεύοντας προς το τέλος του εικοστού αιώνα. 

Gaston Dorren

Βαβέλ

Μτφρ.: Γιώργος Μαραγκός

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 440

Συνδυάζοντας γλωσσολογία και πολιτισμική ιστορία, ο Gaston Dorren μας καλεί σε μια απολαυστική ξενάγηση στον κόσμο των 20 γλωσσών με τους περισσότερους ομιλητές. Με χιούμορ και ζωηρή αφήγηση, ερευνά σε βάθος τις ιδιορρυθμίες τους, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα διαδεδομένες παρανοήσεις.

Gunnar Hering

Ο αγώνας των Ελλήνων για την ανεξαρτησία και ο φιλελληνισμός

Μτφρ.: Αγαθοκλής Αζέλης

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 120

Η μελέτη του Gunnar Hering αποτελεί μια γενική επισκόπηση της φιλελληνικής κίνησης στην Ευρώπη και την Αμερική.

Dr. Spencer Johnson

Το Πολυτιμότερο Δώρο 

Μτφρ.: Bασίλης Πουλάκος

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 88

Η συναρπαστική πορεία ενηλικίωσης ενός μικρού αγοριού και της διαρκούς αναζήτησής του για ένα μυστηριώδες και δυσεύρετο δώρο, για το οποίο του μιλάει ένας σοφός ηλικιωμένος άνδρας. 
 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

lea ypi

Βιβλίο / Λέα Ούπι: Ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα για το τέλος του σοσιαλισμού στην Αλβανία

Στο βιβλίο «Ελεύθερη. Μεγαλώνοντας στο Τέλος της Ιστορίας» η Αλβανή συγγραφέας αφηγείται με συναίσθημα και στοχασμό τα χρόνια της κατάρρευσης του σοσιαλιστικού καθεστώτος.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ρόντρικ Μπίτον: «Η ιστορική συνέχεια του ελληνισμού δεν εδράζεται στην κοινή καταγωγή αλλά στη γλώσσα»

Βιβλίο / Ρόντρικ Μπίτον: «Η ιστορική συνέχεια του ελληνισμού δεν εδράζεται στην κοινή καταγωγή αλλά στη γλώσσα»

Μια συνομιλία με ιστορικές, γλωσσολογικές, πολιτιστικές όσο και πολιτικές προεκτάσεις με τον γνωστό Σκωτσέζο ακαδημαϊκό και ελληνιστή με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του πονήματος «Έλληνες - Μια παγκόσμια ιστορία» και στα ελληνικά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Δέκα πρόσφατες σημαντικές εκδόσεις για το Ολοκαύτωμα

Βιβλίο / Δέκα πρόσφατες σημαντικές εκδόσεις για το Ολοκαύτωμα

Μια επιλογή από τις πρόσφατες εκδόσεις, συγκεκριμένα των τριών τελευταίων ετών, που διαχειρίζονται την τραυματική μνήμη της Σοά, από μυθιστορήματα έως δοκίμια και εφηβικά αναγνώσματα με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χανίφ Κιουρέισι «Κάτι έχω να σας πω»

Το πίσω ράφι / «Κάτι έχω να σας πω»: Oι πολλές ταυτότητες του Χανίφ Κιουρέισι

Περιπλανώμενος ανάμεσα στο Λονδίνο της νιότης του και στο Λονδίνο της εποχής του Τόνι Μπλερ, ο Βρετανός συγγραφέας ανακεφαλαιώνει προσφιλή του θέματα όπως η φυλετική ταυτότητα και τα όρια της σεξουαλικής ελευθερίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πώς η αρχαιολογία συνδέεται με την αποικιοκρατία και τον ρατσισμό και τι είναι η αρχαιογενετική;

Βιβλία και Συγγραφείς / Πώς η αρχαιολογία συνδέεται με την αποικιοκρατία και τον ρατσισμό;

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Γιάννη Χαμηλάκη, καθηγητή Αρχαιολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ, για το βιβλίο «Αρχαιολογία, έθνος και φυλή», που συνυπογράφει με τον Ράφαελ Γκρίνμπεργκ, καθηγητή Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Βιβλίο / Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας μιλά, με αφορμή το νέο της βιβλίο, για τον «ορατό και αόρατο ρατσισμό», τους βολικούς εθνικούς μύθους αλλά και τον «ακροδεξιό ανδρισμό από ατσάλι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ Μπενχαμίν Λαμπατούτ: Ο συγγραφέας φαινόμενο γράφει για την τρέλα

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: Ο συγγραφέας φαινόμενο γράφει για την τρέλα

Στον «Λίθο της τρέλας» ο Χιλιανός συγγραφέας του «Όταν παύουμε να καταλαβαίνουμε τον κόσμο» αποκαλύπτει την ορμητική παρουσία της τρέλας στη λογοτεχνία, τις τέχνες και τις επιστήμες αλλά και στον κόσμο που ζούμε σήμερα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Μια λέξη μετά την άλλη, μέχρι να νιώσω ότι κάτι ξυπνάει μέσα μου»: Ο Χανίφ Κιουρέισι υπαγορεύει μηνύματα ελπίδας από το κρεβάτι του πόνου

Βιβλίο / «Πίστευα ότι μου έχουν απομείνει μόλις τρεις αναπνοές»: Ο Χανίφ Κιουρέισι υπαγορεύει μηνύματα ελπίδας από το κρεβάτι του πόνου

Παράλυτος μετά το σοβαρό χριστουγεννιάτικό του ατύχημα, ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας αφηγείται το δράμα του υπαγορεύοντας tweets στους δικούς του
THE LIFO TEAM
Τα χρήματα δεν θα σου δώσουν ευτυχία ούτε status

Βιβλίο / Τα χρήματα δεν θα σου δώσουν ευτυχία ούτε status

Στο νέο βιβλίο του «Η επανάσταση του στάτους», ο Chuck Thompson υποστηρίζει ότι τα ταξικά σημαίνοντα έχουν αντιστραφεί, έτσι ώστε αυτό που κάποτε ήταν πολυτελές να είναι τώρα «εκτός», ενώ αυτό που κάποτε ήταν ή θεωρείτο χαμηλών προδιαγραφών να είναι τώρα trend. Ωραίοι ισχυρισμοί, αλλά κάτι ξεχνά...
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
«Λόλα Καραμπόλα»

Βιβλίο / «Λόλα Καραμπόλα»: Το queer λογοτεχνικό διαμάντι της Ερωφίλης Κόκκαλη

Η νεοεμφανιζόμενη συγγραφέας μας μιλά για το πρώτο της μυθιστόρημα, για τη ΛΟΑΤΚΙ+ και την τρανς συνθήκη, για επιθυμίες κι έρωτες, για τα διδάγματα του παρελθόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ