Το θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία απεικονίζει η κεφαλή αγάλματος που βρέθηκε τυχαία 1,5 μ. κάτω από τη γη, στην οδό Αιόλου, κατά τη διάρκεια εργασιών αναβάθμισης υποδομών. 

 

«Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο του έργου "Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 4 ης και 5 ης Δημοτικής Κοινότητας" του Δήμου Αθηναίων, που εποπτεύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών, έναντι του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης, στο ύψος της οδού Αιόλου 25 και σε βάθος 1.30 μ. από το οδόστρωμα, απεκαλύφθη κεφαλή Ερμού, εικονίζουσα τον θεό σε ώριμη ηλικία, προφανώς απότμημα ερμαϊκής στήλης», αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η εικονογραφία του γλυπτού προσιδιάζει στον τύπο του Ερμού Προπυλαίου του Αλκαμένους». 

 

«Η κεφαλή είχε εντοιχιστεί σε β' χρήση στο νότιο πλευρικό τοιχίο σύγχρονου συνδετήριου αγωγού αποχέτευσης. Το εύρημα που διατηρείται σε καλή κατάσταση, αμέσως μετεφέρθη σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων», προστίθεται. 


«Πρόκειται για πρωτότυπο έργο πιθανότατα του τέλους του 4ου ή αρχών 3 ου αι π.Χ. Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες», καταλήγει το ΥΠΠΟ. 

 

Το εύρημα απεικονίζει το θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια εκσκαφικών...

Δημοσιεύτηκε από Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στις Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2020

 

 

Η κεφαλή του αγάλματος βρέθηκε κατά τη διάρκεια έργων στην οδό Αιόλου, στην Αθήνα και το γεγονός έκανε γνωστό ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Μπακογιάννης, μέσω ανάρτησης στα social media. 

 

«Βρέθηκε μόλις ενάμιση μέτρο κάτω από τη γη, κατά τις εργασίες αναβάθμισης υποδομών στην οδό Αιόλου, επί της Πλατείας Αγίας Ειρήνης. Μοναδική Αθήνα! Υπερηφάνεια και θαυμασμός», έγραψε ο δήμαρχος Αθηναίων.

 

Βρέθηκε μόλις ενάμιση μέτρο κάτω από τη γη, κατά τις εργασίες αναβάθμισης υποδομών στην οδό Αιόλου, επί της Πλατείας...

Δημοσιεύτηκε από Κώστας Μπακογιάννης στις Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020