Μια αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ πουλήθηκε σε διαδικτυακή δημοπρασία έναντι 18,7 εκατ. δολαρίων, τιμή ρεκόρ για πορτρέτρο του Ολλανδού καλλιτέχνη, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's.

 

Πρόκειται για ελαιογραφία σε δρύινο πίνακα τού 1632 που απεικονίζει τον τότε νεαρό ζωγράφο που είχε μόλις καθιερωθεί στο Άμστερνταμ.

 

Ο Ρέμπραντ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πρωτοπόρος των σέλφι καθώς δημιούργησε περίπου 80 πίνακες, σκίτσα και γκραβούρες με τη μορφή του, καταγράφοντας τη διάθεση και την εμφάνισή του από την ηλικία των 22 έως 63 χρόνων.

 

 

«Πορτρέτο με κολλάρο και μαύρο καπέλο» (“Self portrait wearing a ruff and black hat") αποκαλείται το έργο που παρουσιάζει τον Ρέμπραντ στην ηλικία των 26 ετών.

 

H τελευταία αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη δημοπρατήθηκε έναντι 8,9 εκατ.δολαρίων το 2003. Ο πίνακας ήταν ο ένας από τις μόλις τρεις αυτοπροσωπογραφίες του ζωγράφου που παραμένουν σε χέρια ιδιωτών. Είναι μεγέθους 22 επί 16 εκατοστών.

 

Στη δημοπρασία που έγινε σε live streaming, πουλήθηκαν δεκάδες άλλα έργα που καλύπτουν χρονική περίοδο πέντε αιώνων τέχνης, από Ρέμπραντ και Πικάσο έως Μιρό και Μπάνκσι.

 

Με πληροφορίες από CNN/ABC