Ηλέκτρα: η εκδικήτρια ηρωίδα της ελληνικής μυθολογίας

Ηλέκτρα: η εκδικήτρια ηρωίδα της ελληνικής μυθολογίας Facebook Twitter
H Μπίργκιτ Νίλσον στο ρόλο της Ηλέκτρας. Royal Opera House, Covent Garden (1969)
1

Ο τρόπος που λάτρεψε τον πατέρα της Αγαμέμνονα έγινε σύμβολο αφοσίωσης ανά τους αιώνες. Η μανία με την οποία μίσησε τη μητέρα της Κλυταιμνήστρα αποτέλεσε το κίνητρο για μία από τις κορυφαίες πράξεις εκδίκησης. Η αγάπη για τον αδερφό της Ορέστη μετατράπηκε σε σημείο αναφοράς για τις άδολες αδερφικές σχέσεις. Και ο τρόπος που παραδόθηκε στη μοίρα της είναι ακόμα και σήμερα η πράξη εκείνη που δίνει διαφορετική υπόσταση στην αυτοθυσία.

Πρωταγωνίστρια μυθολογικών, αρχαίων παραδόσεων, θεατρικών και άλλων λογοτεχνικών έργων, η Ηλέκτρα κρατά εξέχοντα ρόλο στο δράμα των Ατρειδών και συνεχίζει μια πορεία μοναχική, ανελέητη, παθιασμένη και κυρίως εκδικητική μέσα στον χρόνο. Το κορίτσι που πασχίζει να κρατήσει ζωντανό ένα παλιό σκάνδαλο, γιατί μόνο μέσα από αυτή την εμμονή νιώθει πως έχει λόγο να ζει, έχει προκαλέσει αμέτρητους δημιουργούς να δώσουν τις πιο ετερόκλητες ερμηνείες του μύθου της.

Ήταν ο ρόλος με τον οποίο ταυτίστηκε και μας χάρισε ανεπανάληπτες ερμηνείες η Μαρίκα Κοτοπούλη. Εκείνη που ενέπνευσε τον Στράους να της αφιερώσει μία από τις πιο απαιτητικές του όπερες. Ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών στην τριλογία του Ευγένιου Ο’Νιλ «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», με την οποία ο συγγραφέας ακούμπησε στην «Ορέστεια» του Αισχύλου για να σκιαγραφήσει τον εμφύλιο σπαραγμό της Αμερικής. Αυτή που ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι επιστράτευσε το 1997 για να μιλήσει για τα δεινά των βαλκανικών συγκρούσεων κι εκείνη που παρουσίασε σχεδόν ως εξτρεμίστρια ηρωίδα ο μέγας Πέτερ Στάιν πριν από δέκα χρόνια στην Επίδαυρο. 

Το κορίτσι που πασχίζει να κρατήσει ζωντανό ένα παλιό σκάνδαλο, γιατί μόνο μέσα από αυτή την εμμονή νιώθει πως έχει λόγο να ζει, έχει προκαλέσει αμέτρητους δημιουργούς να δώσουν τις πιο ετερόκλητες ερμηνείες του μύθου της.

Τα παραδείγματα είναι ατελείωτα γιατί η μορφή της έχει ζήσει όσες λογοτεχνικές, ποιητικές, θεατρικές και μουσικές περιπέτειες αξίζουν σε μια εκδικήτρια ηρωίδα της ελληνικής μυθολογίας που έχει χαρίσει το όνομά της μέχρι και σε αστεροειδή. Να μερικές ιστορίες:

Η μυθολογική διάσταση

Κόρη του βασιλιά των Μυκηνών Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, η Ηλέκτρα κουβαλά τα δεινά της καταραμένης οικογένειας των Ατρειδών. Μετά τον φόνο του πατέρα της από τη γυναίκα του και τον εραστή της Αίγισθο, έμεινε στην ιστορία όχι μόνο ως η εκδικήτρια και τιμωρός του φόνου αλλά και ως ηθική αυτουργός της μητροκτονίας που ακολούθησε. Στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή τη συναντάμε στο Άργος να θρηνεί σπαρακτικά και συγχρόνως να καταριέται τη μητέρα και τον πατριό της για τη δολοφονία του πατέρα της. Η άβουλη αδελφή της Χρυσόθεμις συμμερίζεται μεν τη στενοχώρια της αλλά θέλει να ξεφύγει από την κοινή τους μοίρα, ενώ ο αδερφός της Ορέστης που μεγάλωσε με παιδαγωγό στη Φωκίδα επιστρέφει και γίνεται για την Ηλέκτρα το απόλυτο εργαλείο για την εκδίκηση που διψά να πάρει. Αυτό ήταν: Κλυταιμνήστρα και Αίγισθος καταλήγουν σφαγμένοι.

Ηλέκτρα: η εκδικήτρια ηρωίδα της ελληνικής μυθολογίας Facebook Twitter
Ερυθρόμορφος κρατήρας που απεικονίζει συνάντηση του Ορέστη με την Ηλέκτρα. 375 - 350 π. Χ. Βρετανικό Μουσείο.

Η Ηλέκτρα του Γιάννη Ρίτσου

 «Μια ολόγυμνη απουσία. Έτσι είναι. Όλα μας παράτησαν/ Όλοι μας άφησαν/ Ένα κόκκινο ποτάμι κυκλόφερνε το σπίτι μας». Στο «Νεκρό Σπίτι» (1959), όπως και στις 16 συνθέσεις της αριστουργηματικής «Τέταρτης Διάστασης», ο Γιάννης Ρίτσος αντλεί πρώτη ύλη από τον μύθο των Ατρειδών, μεταφέροντας μνήμες από τους ήρωες και τις ηρωίδες της αρχαιότητας στην εποχή του. Η Ηλέκτρα που απαγγέλλει τους στίχους είναι πλέον τρελή και γερασμένη, ανατρέχει στα μίση, στα πάθη και στα γυρίσματα της τύχης που τσάκισαν την οικογένειά της. Στην πραγματικότητα, είναι ένα προσωπείο του ποιητή για να περιγράψει την απώλεια και την παρακμή στη δική του οικογένεια: τον θάνατο της μητέρας και του αδερφού του από φυματίωση, την προσβολή του ίδιου από την ασθένεια σε νεαρή ηλικία και την πορεία προς την τρέλα που βίωσαν ο πατέρας και η αδερφή του.

Ηλέκτρα: η εκδικήτρια ηρωίδα της ελληνικής μυθολογίας Facebook Twitter
Αφίσσα για την κινηματογραφική εκδοχή της Ηλέκτρας του Μιχάλη Κακογιάννη με την Ειρήνη Παππά στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Από την Κερατέα στις Κάννες

Γυρισμένη στο μεγαλύτερο μέρος της στην Κερατέα Αττικής, η «Ηλέκτρα» (1962) του Μιχάλη Κακογιάννη μεταφέρεται στο αγροτικό τοπίο (η ηρωίδα άλλωστε έχει παντρευτεί έναν χωρικό), μακριά από το ανάκτορο της ομότιτλης σοφόκλειας τραγωδίας. Ο Κακογιάννης επιλέγει το έργο του Ευριπίδη, ο οποίος θα αποδειχτεί ο αγαπημένος του τραγικός, καθώς θα ακολουθήσουν οι κινηματογραφικές διασκευές των «Τρωάδων» και της «Ιφιγένειας». Τα μεγάλα μάτια της Ειρήνης Παππά και τα τονισμένα φρύδια της δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από τα πλάνα με φόντο το αττικό τοπίο, ενώ η μορφή του Μάνου Κατράκη ως βοσκού-παιδαγωγού δεν επιτρέπει να φανταστούμε καμία άλλη επιλογή για τον ρόλο. Η πραγματική τόλμη του σκηνοθέτη, πάντως, δεν είναι η διάθεσή του να περικόψει και να διασκευάσει μια τραγωδία αλλά το γεγονός ότι το επιχειρεί (σε παραγωγή της Φίνος Φιλμς) μια εποχή κατά την οποία κυριαρχούν οι αισθηματικές ταινίες και οι κωμωδίες. Το φιλμ έφυγε από το Φεστιβάλ Καννών με το βραβείο καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς, ενώ ήταν υποψήφιο για Όσκαρ στην κατηγορία των ξενόγλωσσων ταινιών.

Ηλέκτρα: η εκδικήτρια ηρωίδα της ελληνικής μυθολογίας Facebook Twitter
Η Ηλέκτρα ως κόμικ της Marvel, ως ηρωίδα σε σειρά της Netflix.

Γεννημένη στον ελληνικό Εμφύλιο!

Εντάξει, ο μεγαλύτερος αδερφός της ονομάζεται Ορέστιζ (Orestez), αλλά ο πατέρας της είναι ο Ούγκο Κόστας Νάτσιος και η μητέρα της λέγεται Κριστίνα. Γεννήθηκε σε ένα νησί του Αιγαίου πελάγους και μέσα σε δευτερόλεπτα έχασε τη μητέρα της. Σύμφωνα με μία εκδοχή η Κριστίνα δολοφονείται από πληρωμένους εκτελεστές του Ορέστιζ, ενώ, σύμφωνα με μια δεύτερη, από αντάρτη κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφύλιου πολέμου. Αυτά, για να μη λέει κανείς ότι η φαντασία του Φρανκ Μίλερ δεν οργιάζει. Ο μεγάλος κομίστας κατάφερε να τοποθετήσει την Elektra της Marvel στην 22η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τις «πιο σέξι ηρωίδες κόμικς», εφοδιάζοντάς την με κόκκινο εφαρμοστό μπούστο και κόκκινες μπότες. Η ηρωίδα πρωτοεμφανίστηκε στο τεύχος «Daredevil» αρ. 168 (Ιανουάριος 1981) και έκτοτε έγινε αντικείμενο του πόθου για τον υπερήρωα Daredevil. Το 2005 απέκτησε και δική της κινηματογραφική ταινία –η «Elektra» του Ρομπ Μπόουμαν−, όπου την υποδύθηκε η Τζένιφερ Γκάρνερ, μετά την πρώτη της εμφάνιση στην ταινία «Daredevil» (2003) του Μαρκ Στίβεν Τζόνσον, όπου πρωταγωνιστούσε ο Μπεν Άφλεκ. Έναν χρόνο αργότερα οι δυο τους θα επισημοποιούσαν μια σχέση που οδήγησε στο γάμο 11 ετών και, τελικά, στο φετινό διαζύγιο.

Ηλέκτρα: η εκδικήτρια ηρωίδα της ελληνικής μυθολογίας Facebook Twitter
Η αφίσσα της Ηλέκτρας του 1942 με διευθυντή ορχήστρας τον Φραντς φον Χέσλιν

Η όπερα- θηρίο του Στράους    

Παραδομένος στην επικρατούσα ατμόσφαιρα των αρχών του 20ού αιώνα και γοητευμένος από τον τρόπο που ο Φρόιντ διατύπωνε τη θεωρία της ψυχανάλυσης, ο αποφάσισε με αυτό το αδιανόητο έργο να δείξει τη δική του «ψυχολογική πολυφωνία». Εστίασε στη διπλή εικόνα ενός πλάσματος το οποίο έγινε άγριο επειδή ταπεινώθηκε, «ξέπλυνε» τις εμμονές της Ηλέκτρας και την παρουσίασε καθαγιασμένη από τη θλίψη, συγκρούστηκε με τις μουσικές επιρροές του παρελθόντος και ώθησε τις φωνές μέχρι τα όριά τους. Επιλέγοντας ως σύμμαχο το ποιητικό κείμενο του Αυστριακού συγγραφέα και ποιητή Ούγκο φον Χόφμανσταλ, και όχι αυτό του Σοφοκλή, συνέθεσε με απίστευτη δεξιοτεχνία μια μονόπρακτη όπερα που για να την ερμηνεύσει κανείς χρειάζεται μια θηριώδη ορχήστρα που ξεπερνά σε αριθμό τους εκατό μουσικούς και περιλαμβάνει 20 ξύλινα πνευστά, 20 χάλκινα, 62 έγχορδα, γκλόκενσπιλ, τσελέστα, δύο άρπες και κρουστά. Οι δυνάμεις είναι μεγαλύτερες από αυτές που απαιτεί ο Βάγκνερ στο «Δαχτυλίδι του Νίμπελουνγκ», αλλά η παρτιτούρα είναι ένα κέντημα διάρκειας 100 λεπτών που δίνει νόημα στην κάθε υποκριτική λεπτομέρεια και σχεδόν σχολιάζει ψυχαναλυτικά όσα διαδραματίζονται επί σκηνής. Το έπος αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Όπερα της Αυλής της Δρέσδης στις 25 Ιανουαρίου 1909 με μαέστρο τον Αυστριακό Ερνστ φον Σουχ.

Ηλέκτρα: η εκδικήτρια ηρωίδα της ελληνικής μυθολογίας Facebook Twitter
H ζωντανή ηχογράφηση της Ηλέκτρας του 1957 με διευθυντή ορχήστρας τον Δημήτρη Μητρόπουλο.
Ηλέκτρα: η εκδικήτρια ηρωίδα της ελληνικής μυθολογίας Facebook Twitter
Ηχογράφηση της Ηλέκτρας με διευθυντή ορχήστρας τον Γκέοργκ Σόλτι Γκέοργκ Σόλτι και Ηλέκτρα την Μπίργκιτ Νίλσον.

«Ηλέκτρα» στη γερμανική κατοχή

Την 1η Φεβρουαρίου 1931 ο Δημήτρης Μητρόπουλος αναλαμβάνει με μια συναυλία του Ωδείου Αθηνών να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό, σε πανελλήνια πρώτη, ένα μικρό δείγμα (μια «Φαντασία») από την «Ηλέκτρα» του Στράους. Ωστόσο, στην πλήρη της μορφή η όπερα κάνει πρεμιέρα το καλοκαίρι του 1942, αμέσως μετά τον βαρύ χειμώνα της Κατοχής. Την ιστορία αυτής της παράστασης γράφει στο πρόγραμμα της «Ηλέκτρας» που κάνει απόψε πρεμιέρα η Στέλλα Κουρμπανά, διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και έφορος του Αρχείου του Ωδείου Αθηνών. «Ο χειμώνας αυτός ήταν δύσκολος και για τους μουσικούς του Ωδείου Αθηνών, παρότι από τον Δεκέμβριο ο οργανισμός μοίραζε συσσίτιο στα μέλη του και παρακαλούσε την Επιτροπή Διανομής Τροφίμων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να αποστείλει όσπρια, πατάτες, κρεμμύδια, παστά και αυγά...». Την άνοιξη του 1942, όμως, τα αποθέματα είχαν τελειώσει, με αποτέλεσμα να διακοπεί το συσσίτιο προς το προσωπικό, το οποίο «παρά τα γλίσχρα μέσα, εξακολουθούσε την προσπάθεια να διατηρήσει το μουσικόν επίπεδον της χώρας στο ύψος που οι εθνικές και εκπολιτιστικές παραδόσεις του ιδρύματος αυτού είχαν θέσει». Έναν μήνα μετά, υπό αυτές τις συνθήκες, ξεκίνησαν οι πρόβες της «Ηλέκτρας». Μαέστρος ήταν ο Φραντς φον Χέσλιν, σκηνοθέτης ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και τον ομώνυμο ρόλο ερμήνευε η Έλζα Βαρένα. Η πρεμιέρα δόθηκε στις 24 Ιουνίου 1942 στο Ηρώδειο και την επομένη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος απέστειλε, εν ονόματι της ελληνικής κατοχικής κυβέρνησης του Γεωργίου Τσολάκογλου, ευχαριστήριο τηλεγράφημα προς τον συνθέτη: «Προς τον μεγάλον μαιτρ Ριχάρδον Στράους. Βερολίνον. Κάτωθεν του ελληνικού ουρανού, περιβαλλόμενοι από την μαγείαν της αρχαιότητος, ζώμεν διά πρώτην φοράν την “Ηλέκτραν” σας και χαιρετώμεν ενθουσιασμένοι τον μέγαν διδάσκαλον».

Ηχογραφήσεις

Ο κατάλογος με τις ηχογραφήσεις τις «Ηλέκτρας» ούτε ατελείωτος είναι ούτε αμέτρητα πρόσωπα πρωταγωνιστούν, καθώς εκείνοι που τόλμησαν να παλέψουν με το θεριό του Στράους είναι λίγοι για τα 100 και πλέον χρόνια του. Η Φιλαρμονική της Βιέννης, με ιστορία που ξεκινά το 1842, αν μη τι άλλο μπορούσε να αναμετρηθεί μαζί της. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, οι δύο κορυφαίες ηχογραφήσεις της όπερας είναι από αυτό το μεγαλειώδες σύνολο. Στη ζωντανή ηχογράφηση του 1957 στο πόντιουμ βρίσκεται ο Δημήτρης Μητρόπουλος και τις δύο αδερφές ερμηνεύουν οι Ίνγκε Μπόργκ (Ηλέκτρα) και Λίζα ντέλα Κάζα (Χρυσόθεμις). Η δεύτερη σπουδαία ηχογράφηση έρχεται δέκα χρόνια μετά με μαέστρο τον παθιασμένο για τελειότητα Γκέοργκ Σόλτι και Ηλέκτρα την one and only Μπίργκιτ Νίλσον, μία από τις πιο δραματικές σοπράνο της οπερατικής ιστορίας, η οποία τραγουδούσε τόσο δυνατά, που μπορούσε να κάνει σκόνη τη μεγαλύτερη ορχήστρα. 

Ηλέκτρα: η εκδικήτρια ηρωίδα της ελληνικής μυθολογίας Facebook Twitter
Ερυθρόμορφος αμφορέας που απεικονίζει τον Ορέστη να σκοτώνει την Κλυταιμνήστρα. 350 - 320 π.Χ. Μουσείο Getty
Ηλέκτρα: η εκδικήτρια ηρωίδα της ελληνικής μυθολογίας Facebook Twitter
H Αγνή Μπάλτσα, Κλυταιμνήστρα στην παραγωγή της ΕΛΣ που ξεκινά απόψε.

Μπάλτσα, η απόλυτη Κλυταιμνήστρα

 Σύμφωνα με τον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, η Αγνή Μπάλτσα είναι «η μεγαλύτερη δραματική μέτζο σοπράνο της εποχής μας». Και σύμφωνα με τους ειδικούς, εκείνη που έχει αποδώσει καλύτερα την υπνοβάτισσα, τρομοκρατημένη, δόλια Κλυταιμνήστρα. Τραγουδίστρια που σαρώνει τη σκηνή σαν καταιγίδα, ταμπεραμέντο μοναδικό και φωνητική απόδοση που λαμβάνει πάντα υπ’ όψιν τις υποκριτικές λεπτομέρειες, η Αγνή Μπάλτσα είναι η τέλεια ερμηνεύτρια για τον ρόλο της μητέρας της Ηλέκτρας. Την πρώτη φορά που αποφάσισε να υποκύψει στη δοκιμασία αυτού του ρόλου (έπειτα από δύο χρόνια παρακάλια του μαέστρου Σέιτζι Οζάουα) ήταν στο Τόκιο, ενώ εμείς εδώ στην Αθήνα την ακούσαμε το 2007 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην «Ηλέκτρα» που σκηνοθέτησε ο Μίκαελ Χάμπε. Η διεθνής Ελληνίδα έχει μπει στο κοστούμι της Κλυταιμνήστρας δεκάδες φορές, αλλά, όπως είχε παραδεχτεί ενώπιον όλων μας λίγο πριν από την πρεμιέρα στο Μέγαρο: «Πρώτη φορά νιώθω τόσο μόνη στη σκηνή».

Ηλέκτρα: η εκδικήτρια ηρωίδα της ελληνικής μυθολογίας Facebook Twitter
Ηλέκτρα του Πατρίς Σερό.
 

Το κύκνειο άσμα του Πατρίς Σερό

 Μέσα σε ένα γκρίζο σκηνικό σκληρής γεωμετρίας και με διάθεση να χαρίσει άλλοθι σε καθέναν από τους πρωταγωνιστές της όπερας, ο εικονοκλάστης σκηνοθέτης παρουσίασε τον Ιούλιο του 2013 στην Εξ-αν- Προβάνς τη δική του εκδοχή του έργου του Ρ. Στράους. Η μοναξιά, ο αγώνας για επιβίωση και η πάλη με όσα στριμώχνονται στην ψυχή μας υπήρξαν πάντα τα αγαπημένα θέματα του Γάλλου κι έτσι στην «Ηλέκτρα» βρήκε πεδίο λαμπρό. Τρεις μήνες μετά την πρεμιέρα ο Σερό έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, αλλά αυτή η ιστορική παράσταση έχει κινηματογραφηθεί και κυκλοφορεί σε DVD (διευθύνει ο Έζα Πέκα Σάλονεν) με μπόνους μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του σκηνοθέτη. Μάλιστα, στο οπισθόφυλλο του DVD ο Σερό, πανευτυχής, ορμά στην υπόκλιση μαζί με όλους τους συντελεστές της παραγωγής. Μπορεί να μην ήξερε τι του επιφύλασσε η μοίρα, αλλά γνώριζε πως είχε δικαιωθεί από το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του προσωπικού του ρέκβιεμ. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι η ερμηνεία της Ηλέκτρας από την Έβελιν Ερλίτσιους υπήρξε ένας ερμηνευτικός θρίαμβος. Ντυμένη με αμάνικο φανελάκι κι ένα ασήμαντο παντελόνι, αλλά με όπλο την αστραφτερή της φωνή, η Γερμανίδα σοπράνο είχε μια ένταση που στο φινάλε έμοιαζε με μανία. 

Η «Ηλέκτρα» των εγκαινίων

 Με αυτό, λοιπόν, το εμμονικό, καταθλιπτικό κορίτσι αποφάσισε η Εθνική Λυρική Σκηνή να εγκαινιάσει επισήμως την Κυριακή τη νέα της έδρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Στη δική μας “Ηλέκτρα” η σκηνή γίνεται ένας τόπος που μιλά για τον εγκλωβισμό και την τρέλα, την εμμονή και τη φαντασίωση, τη λάσπη και τον χρυσό. Και ταυτόχρονα την αντοχή αρχαίων ιστοριών, οι οποίες ζουν στο παρόν. Υπάρχει η ανάμνηση των Μυκηνών και της Βιέννης, όπως επίσης θραύσματα μιας πρόσφατης ιστορικής μνήμης. Όμως, πάνω απ’ όλα υπήρξε η πρόθεση να καταστεί ορατή αυτή η ελληνική μήτρα από την οποία ξεπροβάλλει η τρομακτική άβυσσος του ασυνειδήτου, η οποία ακριβώς διερευνάται στη Βιέννη της αυγής του 20ού αιώνα, όπου μαίνεται η καταιγίδα της “Ηλέκτρας”» λέει ο σπουδαίος Γιάννης Κόκκος που σκηνοθετεί και σχεδιάζει τα σκηνικά. Στο πόντιουμ θα βρίσκεται ο διεθνής Βασίλης Χριστόπουλος, τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας τραγουδά η Αγνή Μπάλτσα (στην πρώτη της συνεργασία με τη Λυρική!), του Ορέστη ο φορμαρισμένος Δημήτρης Τηλιακός και αυτόν της Ηλέκτρας η διακεκριμένη Γερμανίδα Ζαμπίνε Χογκρέφε που υπόσχεται μια πυρακτωμένη ερμηνεία, αντάξια ενός ανεξάντλητου μύθου. 

 

Θέατρο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ