Το έργο «Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων για γάτες» μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

 

Το «Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων για γάτες» παρουσιάζεται στα πλαίσια της έκθεσης σύγχρονης ιαπωνικής τέχνης με τίτλο «Λαμπαδηδρομία προς Τόκιο - Κληρονομιά και αφομοίωση». Τα εγκαίνιά της είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, ενόψει της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας του Τόκιο 2020. Ωστόσο η έκθεση αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού.

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι κορυφαίοι σύγχρονοι καλλιτέχνες της Ιαπωνίας, δημοφιλείς και έξω από τα σύνορα της χώρας τους.

 

Στο έργο Νομπουάκι Τακεκάβα πρωταγωνιστούν 1.500 μικρές κεραμικές γάτες. Στο «Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων για γάτες» ο Τακεκάβα δεν σχεδίασε μόνο την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, αλλά και τη μικρογραφία του ολυμπιακού σταδίου στο οποίο πρωταγωνιστού οι γάτες, όλες διαφορετικές μεταξύ τους. Το «Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων για γάτες» συνοδεύεται από άλλα συμπληρωματικά έργα, ζωγραφική σε ξύλο, με πρωταγωνίστριες πάλι τις γάτες και που παρουσιάζονται σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.

 

Οι πρωτοπόροι Ιάπωνες καλλιτέχνες, ανιχνεύουν την επίδραση του παρελθόντος στο παρόν και το μέλλον, μέσα από τη συνεχόμενη μεταβολή των ανθρώπινων βιωμάτων που σχετίζονται με την «κληρονομιά» και την «αφομοίωσή» της στο εκάστοτε παρόν. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό, έως τις 15 Σεπτεμβρίου.