ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στο «φως» έρχονται οι θησαυροί του Τελλογλείου

Στο «φως» έρχονται οι θησαυροί του Τελλογλείου Facebook Twitter
Έργο του Γιάννη Γαΐτη από τη συλλογή
0


Στο φως έρχονται σταδιακά οι θησαυροί του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. καθώς τα περίπου 7.000 έργα που περιλαμβάνει η συλλογή, καταγράφονται και ταυτοποιούνται, στο πλαίσιο δύο ερευνητικών προγραμμάτων, προκειμένου, στη συνέχεια, να εκτεθούν.


«Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη προσπάθεια καταγραφής του υλικού και των αρχείων και ψηφιοποίησης γιατί, από τα 5000 έργα που είχαμε στη συλλογή το 1999, πλέον ξεπεράσαμε τα 7.000 και δημιουργείται θέμα αναδιοργάνωσης του Τελλογλείου», ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου, η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος, καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά.
Ανακοινώνοντας, παράλληλα, το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους, έκανε μνεία στην έκθεση Συλλογής Τσιγκόγλου, χαρακτηρίζοντάς την ως «μια θέα στη σύγχρονη ελληνική τέχνη».


Η έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 18 Φεβρουαρίου 2017, περιλαμβάνει περισσότερα από 200 έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και γλυπτά. Ανάμεσα στους Έλληνες καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται στην έκθεση είναι και οι: Φασιανός, Μυταράς, Παπαλουκάς, Μαλέας, Γαΐτης, Μόραλης, Τσαρούχης, Καρράς, Στέρης, Φιλόλαος, Ζογγολόπουλος, Αδαμάκος, Χάρος, Κυπραίος, Σπηλιόπουλος, Σακαγιάν, Παπαδημητρίου. Επίσης, παρουσιάζονται έργα που φέρουν την υπογραφή μεγάλων ξένων καλλιτεχνών (Πικάσο, Μιρό, Νταλί, Κοκόσκα), καθώς και δημιουργίες του ίδιου του συλλέκτη.


Ο Σταύρος Τσιγκόγλου είναι χειρουργός παίδων και καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Γ.Γ. της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (ΑICA).


Τον Φεβρουάριο εγκαινιάζεται και η έκθεση "Το Ψηφιδωτό ως σύγχρονη Τέχνη" όπου 30 σύγχρονοι καλλιτέχνες από διάφορες χώρες, παρουσιάζουν το ευρύ φάσμα του ψηφιδωτού σήμερα, με ανάγλυφα, κολάζ, γλυπτά, αντικείμενα και εγκαταστάσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.