Η προκλητική αφίσα που σχεδίασε η καλλιτέχνις Μαρίνα Αμπράμοβιτς σχολιάζοντας με τον τρόπο της την Barcolana -τη ρεγκάτα της Τεργέστης, ένα από τα μεγαλύτερα ναυτικά γεγονότα της πόλης- προκάλεσε την μήνι του δεξιού αντιδημάρχου της και κυρίως για το σύνθημά της. 

 

Τι έλεγε αυτό; «Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα».

 

Κάθε χρόνο, οι διοργανωτές της Barcolana αναθέτουν σε έναν καλλιτέχνη να δημιουργήσει την αφίσα για τον ιστορικό αγώνα, που διεξήχθη για πρώτη φορά το 1969 στη βόρεια Ιταλία και έγινε ένας πραγματικός θεσμός της παγκόσμιας ιστιοπλοΐας. Η αφίσα που ανέλαβε να δημιουργήσει η Αμπράμοβιτς για την 50ή Barcolana, του φετινού Οκτωβρίου, έγινε σε συνεργασία με τη δημοφιλή φίρμα καφέ Illy. 

 

Μάλιστα είχε παρουσιαστεί τον Ιούλιο ως μία σύνθεση που κρύβει ένα «παγκόσμιο» μήνυμα, το οποίο προωθεί τον σεβασμό στο περιβάλλον.

 

Ωστόσο, λίγες εβδομάδες μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης των ιταλικών αρχών τα λιμάνια της χώρας να μένουν κλειστά σε ροές προσφύγων, ο Ματέο Σαλβίνι, Ιταλός υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Lega και ο βουλευτής Mateo Polydori επιτέθηκαν στην Αμπράμοβιτς μέσω Facebook.

 

«Στην ίδια βάρκα είμαστε όλοι»: Η αφίσα της Αμπράμοβιτς που έκανε έξαλλη την ιταλική ακροδεξιά

 

"Απαράδεκτο, κακόγουστο και  ανήθικο το να κάνει πολιτική προπαγάνδα πάνω στη Barcolana, ένα γεγονός που ανήκει σε ολόκληρη την πόλη", έγραψε. Σε άλλο ποστ, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να συγκρίνει τη συγκεκριμένη αφίσα με μια χαρακτηριστική φωτογραφία του Μάο Τσε Τουνγκ.

 

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο Polidori δήλωσε ότι η αφίσα πρέπει να αφαιρεθεί από φυλλάδια, προσκλήσεις και επίσημα φυλλάδια και να απαγορευθεί η κυκλοφορία της οπουδήποτε στο "διαδίκτυο, στην Τεργέστη, οπουδήποτε στον κόσμο". Μάλιστα, απειλεί να αποσύρει τη χρηματοδότηση του Δήμου προς τη διοργάνωση, ύψους 30.000 ευρώ. 

 

Την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος έγραφε -και πάλι στο Facebook- ότι πρόκειται "για ένα φρικτό, παραπλανητικό έργο που δεν πρέπει να υπάρχει στην Τεργέστη", ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν αρχικά είχε εγκρίνει το έργο της Αμπράμοβιτς, απέφυγε να απαντήσει... 

 

Από την πλευρά της διοργάνωσης, ένας εκπρόσωπος της Barcolana δήλωσε ότι η αφίσα δεν έχει αποσυρθεί, ότι η λογοκρισία δεν θα περάσει, ενώ τόνισε ότι το σχετικό πόστερ θα χρησιμοποιηθεί κανονικά, τόσο εντός όσο και εκτός Τεργέστης για την προώθηση της Barcolana, ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί.

 

Όσο για την Αμπράμοβιτς μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο. 

 

Με στοιχεία από το theartnewspaper.com