Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε σήμερα στη στήριξη του χώρου Πολιτισμού, μετά την πληθώρα αντιδράσεων από επαγγελματίες - καλλιτέχνες και τεχνικούς - εξαιτίας της αβεβαιότητας που έφερε η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα. 

 

Ο καλλιτεχνικός κόσμος είχε αντιδράσει, ζητώντας συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης, με δεδομένες τις ακυρώσεις αναρίθμητων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην δέσμευση του πρωθυπουργού για την διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης από το Υπουργείο Πολιτισμού και τους συναρμόδιους φορείς. 

 

Σχετικά με την ενίσχυση του Πολιτισμού, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως όσοι καλλιτέχνες είχαν ενεργές συμβάσεις πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, καλύπτονται από τα μέτρα ενίσχυσης, τα οποία έχουν ληφθεί. Δηλαδή, τη χορήγηση των 800 ευρώ, τα μέτρα αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς και τις διευκολύνσεις στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.

 

Όσοι ήταν άνεργοι ή και μακροχρόνια άνεργοι και προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο, έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως διευκρίνισε ο Στέλιος Πέτσας.

 

Έφερε δε ως παράδειγμα, το πρόγραμμα 8.500 θέσεων γι' αυτούς που είναι από την ηλικία των 55 έως τα 67, το πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τα προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.

 

Για τους ανθρώπους που υπολόγιζαν να βρουν εργασία τους επόμενους μήνες, υπάρχει πρόνοια ώστε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού να έχει 15 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα προκειμένου να ετοιμάσει συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης των διαφόρων κλάδων του καλλιτεχνικού προσωπικού, από οπτικοακουστικό υλικό, μέχρι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με animation, με χορό, με θέατρο. Σε όλες αυτές τις δράσεις, θα μπορούν να βρουν απασχόληση οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου που πλήττονται.

 

Για τους ωρομισθίους, όπως για παράδειγμα μουσικούς των Ωδείων, ηθοποιούς, ταξιθέτριες, διερμηνείς, ή άλλους παρόχους πολιτιστικού περιεχομένου, μετά από συνεννόηση του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας εκδόθηκε σχετική ΚΥΑ ώστε να λάβουν και αυτοί την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.