Δύο από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του Σπύρου Παπαλουκά που έχουν συμμετάσχει ποτέ σε διεθνή δημοπρασία, εξασφάλισαν τιμές που υπερβαίνουν κατά πολύ τις εκτιμήσεις σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στο Λονδίνο.

 

Οι πίνακες παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας δημοπρασίας του οίκου «Τέχνη του 20ού αιώνα-Μία διαφορετική οπτική», μία δημοπρασία η οποία ήταν αφιερωμένη στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

 

Ο Κωνσταντίνος Φράγκος, επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικής Τέχνης του οίκου Sotheby's, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, επισημαίνοντας ότι ο οίκος θα συνεχίσει να προσφέρει τα καλύτερα έργα της ελληνικής τέχνης του 19ου και 20ού αιώνα που διατίθενται προς πώληση.

 

Με ύψος σχεδόν εννέα πόδια, το έργο «A travers la ville» του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα προσέλκυσε τέσσερις πλειοδότες, οι οποίοι ώθησαν την τελική τιμή πώλησης σε 273.000 δολάρια (306.687 ευρώ), ενώ η εκτιμώμενη τιμή πώλησης άγγιζε τις 100.000-150.000 δολάρια.

 

Συμμετέχοντας πρώτη φορά σε δημοπρασία, το έργο «Αρσανάς Μονής Παντοκράτορος, Άγιο Όρος» του Σπύρου Παπαλουκά -ένας από τους πλέον έξοχους πίνακες που ανήκουν στην περίοδο παραμονής του καλλιτέχνη στο Άγιο Όρος- σημείωσε παρόμοια ζήτηση.

 

Πίνακας του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα πουλήθηκε για 300.000 ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's
Tο έργο «Αρσανάς Μονής Παντοκράτορος, Άγιο Όρος» του Σπύρου Παπαλουκά

 

Τρεις πλειοδότες μονομάχησαν προκειμένου να αποκτήσουν τον πίνακα, με έναν Ευρωπαίο ιδιώτη συλλέκτη που πλειοδοτούσε τηλεφωνικά να πραγματοποιεί τη νικητήρια προσφορά των 141.250 δολαρίων-158.680 ευρώ (τιμή εκτίμησης 80.000-120.000 δολάρια), η δεύτερη υψηλότερη τιμή για τον καλλιτέχνη στο πλαίσιο δημοπρασίας.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο οίκος Sotheby's θα προσφέρει τον επόμενο μήνα έναν πίνακα του Γεώργιου Ιακωβίδη, που αποτελεί νέα πρόσφατη ανακάλυψη.

 

Ο πίνακας με τίτλο «Ο Αχόρταγος», που δημιουργήθηκε το 1883-1884, αποτελεί μία μεγάλη σύνθεση που ήταν παλαιότερα γνωστή μόνο από ένα ασπρόμαυρο χαρακτικό.

 

Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για τον πίνακα που εκτέθηκε στη Βασιλική Ακαδημία των Τεχνών στο Βερολίνο το 1884 με τον τίτλο DerUnersättliche (Ο Αχόρταγος), την ίδια χρονιά που δημοσιεύτηκε το χαρακτικό.

 

Με τιμή εκτίμησης 100.000-150.000 δολάρια, ο δημοπρατούμενος πίνακας προέρχεται από μία αμερικανική ιδιωτική συλλογή και θα λάβει μέρος στη δημοπρασία του οίκου Sotheby's, «Ευρωπαϊκοί πίνακες του 19ου αιώνα» που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 13 Δεκεμβρίου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ