10 σπάνιες φωτογραφίες από πανκ κοινότητα του Μπέλφαστ στα 90ς Facebook Twitter

10 σπάνιες φωτογραφίες από πανκ κοινότητα του Μπέλφαστ στα 90ς

0

Η Warzone κολεκτίβα ξεκίνησε το 1984 στο Μπέλφαστ της βόρειας Ιρλανδίας, όταν μερικά τοπικά πανκ συγκροτήματα εμπνευσμένα από τους Crass και την αναρχική ιδεολογία, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να βρούν τον δικό τους χώρο. Το 1986 η κολεκτίβα άνοιξε την πρώτη της εγκατάσταση, τον Giros, με χορτοφαγικό καφέ, χώρους πρακτικής  για τα μουσικά συγκροτήματα, καθώς και ένα εργαστήρι μεταξοτυπίας. Ο Giros σύντομα μετατράπηκε σε κομβικό σημείο για την εναλλακτική κουλτούρα της πόλης ενώ το 1991 μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερο και πιο φιλόξενο χώρο. Στον καινούργιο αυτόν χώρο, το Warzone Centre ή σκέτο The Centre όπως το 'ελεγαν κάποιοι, έγινε ένας δημοφιλής συναυλιακός χώρος και πολιτιστικός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή του Μπέλφαστ. Συγκροτήματα απ' όλο τον κόσμο έπαιξαν εκεί και ήταν διάσημο σαν μία από τις καλύτερες πανκ σκηνές της Ευρώπης.

Ο φωτογράφος Ricky Adam κατέγραψε την πανκ κουλτούρα του Μπέλφαστ, η οποία είχε σαν επίκεντρο την κολλεκτίβα του Warzone και τον χώρο του Giros. «Πήρα τη πρώτη μου φωτογραφική μηχανή το 1997. Τραβούσα φωτογραφίες από δω και από κεί· ήμουν πολύ μέσα στη μουσική και έπαιζα ντραμς σε διάφορα συγκροτήματα. Δεν ήξερα τι ακριβώς έκανα και αυτό κατά κάποιο τρόπο ήταν καλό. Υπάρχει μία αθωότητα της νιότης που βγαίνει μέσα απ' όλο αυτό.»

Δεν ήξερα τι ακριβώς έκανα και αυτό κατά κάποιο τρόπο ήταν καλό. Υπάρχει μία αθωότητα της νιότης που βγαίνει μέσα απ' όλο αυτό. ―Ricky Adam

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Damiani το βιβλίο Belfast Punk με φωτογραφίες του, μεταξύ του 1997 και του 2003, όταν πια το The Centre έκλεισε αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στην ριζοσπαστική κουλτούρα του Μπέλφαστ. Άνοιξε και πάλι το 2011 σε ένα διαφορετικό χώρο στην απέναντι πλευρά της πόλης και συνεχίζει ακμαίο μέχρι και σήμερα. Σας παρουσιάζουμε μερικές εικόνες από το βιβλίο του Ricky Adam.

10 σπάνιες φωτογραφίες από πανκ κοινότητα του Μπέλφαστ στα 90ς Facebook Twitter
©Ricky Adam
10 σπάνιες φωτογραφίες από πανκ κοινότητα του Μπέλφαστ στα 90ς Facebook Twitter
"Αυτός ήταν ο χώρος υποδοχής. Στις σκάλες κάθονταν ένα σωρό νεαροί πάνω από τους οποίους έπρεπε να σκαρφαλώσεις για να μπεις στον κύριο χώρο. Το να βγεις ήταν μια επίσης πολύπλοκη διαδικασία", λέει ο φωτογράφος. ’©Ricky Adam
10 σπάνιες φωτογραφίες από πανκ κοινότητα του Μπέλφαστ στα 90ς Facebook Twitter
"Οι Bastard Youth, ένα πανκ συγκρότημα εφήβων από το Δουβλίνο- δεν πρέπει να συγχέεται με τη ρώσικη μπάντα που έχει το ίδιο όνομα-είχαν μια καταπληκτική ενέργεια και ζωντάνια όταν έβγαιναν στη σκηνή. Εδώ ο τραγουδιστής τους Ken υψώνεται στα δοκάρια της στέγης." ©Ricky Adam
10 σπάνιες φωτογραφίες από πανκ κοινότητα του Μπέλφαστ στα 90ς Facebook Twitter
©Ricky Adam
10 σπάνιες φωτογραφίες από πανκ κοινότητα του Μπέλφαστ στα 90ς Facebook Twitter
"Δεν θυμάμαι πολλά από εκείνο το βράδυ εκτός από το ότι έσπασε το φλας μου ξεκάθαρα γιατί κάποιος έπεσε πάνω μου και πέταξε τη φωτογραφική μου μηχανή. Αυτή ήταν η τελευταία λήψη μου δευτερόλεπτα πριν την σύγκρουση"’©Ricky Adam
10 σπάνιες φωτογραφίες από πανκ κοινότητα του Μπέλφαστ στα 90ς Facebook Twitter
©Ricky Adam
10 σπάνιες φωτογραφίες από πανκ κοινότητα του Μπέλφαστ στα 90ς Facebook Twitter
©Ricky Adam
10 σπάνιες φωτογραφίες από πανκ κοινότητα του Μπέλφαστ στα 90ς Facebook Twitter
"Αυτός είναι ο Mero, τραγουδιστής των Knifed. Θυμάμαι πώς γύρισα να κοιτάξω και αυτά τα παιδιά εμφανίστηκαν από το πουθενά σε ένα διάλειμμα. Ο Mero, προς μεγάλη ευχαρίστηση του κοινού, άρχισε να τα ρωτάει αν απολάμβαναν τη παράσταση. Πιθανότατα τα τρομοκράτησε για μια ζωή" ©Ricky Adam
10 σπάνιες φωτογραφίες από πανκ κοινότητα του Μπέλφαστ στα 90ς Facebook Twitter
"Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2000 στο ετήσιο Warzone festival. Ο τραγουδιστής είναι ο Wayne,μέλος των Devils από το Leeds. Ήταν πολύ επιθετικός και συχνά την έπεφτε στο κοινό. Δυστυχώς πέθανε το 2005. ©Ricky Adam
10 σπάνιες φωτογραφίες από πανκ κοινότητα του Μπέλφαστ στα 90ς Facebook Twitter
"Αυτός είναι ο Darzo, ο τραγουδιστής των Mr Nipples and the Dangleberries (όσο λιγότερα λες γι' αυτούς τόσο το καλύτερο), μαζί με την τότε φίλη του Sarah.’©Ricky Adam


Πληροφορίες για τον Ricky Adam στην ιστοσελίδα του rickyadamphoto.com. Για το βιβλίο του Belfast Punk πατήστε εδώ.  

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Το φωτογραφικό έργο της Ανιές Βαρντά σε μια νέα έκθεση/ Το Παρίσι της Ανιές Βαρντά έχει χιούμορ/ Η Ανιές Βαρντά εκτός από το σινεμά αγάπησε με πάθος και τη φωτογραφία/ Το ανορθόδοξο και διψασμένο για ζωή βλέμμα της Ανιές Βαρντά

Φωτογραφία / Η Ανιές Βαρντά εκτός από το σινεμά αγάπησε με πάθος και τη φωτογραφία

Μία νέα έκθεση στο Μουσείο Καρναβαλέ στο Παρίσι παρουσιάζει το ελάχιστα γνωστό φωτογραφικό έργο της σπουδαίας Γαλλίδας σκηνοθέτριας της Νουβέλ Βαγκ, αναδεικνύοντας τη λοξή και χιουμοριστική ματιά της στην πόλη του Παρισιού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

Φωτογραφία / Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

«Η ζωή τους γινόταν όλο και πιο δύσκολη. Δεν ήθελαν να πάνε σε οίκο ευγηρίας και κανένας από τους δύο δεν ήθελε να ζήσει χωρίς τον άλλον. Έτσι έφυγαν από τη ζωή μαζί». Η πιο προσωπική φωτογραφία του Martin Roemers
THE LIFO TEAM
Αποτυπώνοντας την ολοκληρωτική χαρά του ποδοσφαίρου σε μια και μόνο στιγμή

Φωτογραφία / Αποτυπώνοντας την έκσταση του ποδοσφαίρου σε μερικά κλικ

Ο φωτογράφος André Coelho βρέθηκε στο στάδιο Nilton Santos στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που ήταν γεμάτο με χιλιάδες οπαδούς της Μποταφόγκο που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα από κοντά.
THE LIFO TEAM
Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Νίκος Οικονομόπουλος / Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Σε μια σπάνια συνέντευξή του, ο διεθνούς φήμης φωτογράφος του Magnum μιλά στον M. Hulot για την συναρπαστική φωτογραφική του ανέλιξη και τις σκέψεις του πάνω στα αιώνια διλήμματα της τέχνης του.
M. HULOT
Αγκαλιές και φιλιά στο τέλος του κόσμου. H τρυφερή μελαγχολία στις εικόνες του Spyros Rennt

Spyros Rennt / «Το κουίρ είναι το βάρος που σηκώνουμε απέναντι στην κοινωνία που δεν μας αγκαλιάζει»

Φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, εραστές: Στο τέταρτο φωτογραφικό του βιβλίο «Intertwined», ο Έλληνας καλλιτέχνης Spyros Rennt στρέφει το βλέμμα του προς μια πιο ήσυχη πλευρά της κουίρ επαφής.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι φωτογραφίες της Χλόης Ακριθάκη γίνονται έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Φωτογραφία / Μια έκθεση για τους πολύ προσωπικούς χώρους των καλλιτεχνών

Η έκθεση «Συναντήσεις» της Χλόης Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια σειρά φωτογραφιών που ξεκινά το 1992, στο ατελιέ του πατέρα της, και φτάνει μέχρι σήμερα, με την ίδια να επισκέπτεται φίλους εικαστικούς κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Φωτογραφία / Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Οι νικητές του δεύτερου ετήσιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας Φύσης παρουσιάζουν εκπληκτικές εικόνες που κόβουν την ανάσα και αποκαλύπτουν τη ζωή στον πλανήτη μας. Ο φετινός διαγωνισμός αναδεικνύει τη δύναμη της φωτογραφίας να αποτυπώνει τοπία, την άγρια ζωή και τη λεπτή ισορροπία που διατηρεί τη ζωή στη Γη.
THE LIFO TEAM
«Η ζωή είναι παράξενη και αστεία» - Μία ταινία για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Βρετανού φωτογράφου Martin Parr

Φωτογραφία / Η ζωή και το έργο του φωτογράφου Martin Parr γίνονται ντοκιμαντέρ

«Προσπαθώ να δείξω τα πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα και μερικές φορές είναι αστεία. Οι άνθρωποι είναι αστείοι, οπότε πώς γίνεται να μην είναι και το έργο αστείο; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου χιουμοριστικό φωτογράφο, αλλά η ζωή είναι παράξενη και αστεία».
THE LIFO TEAM