Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 χρόνων ο τραγουδιστής Μory Kanté, που σύστησε την αφρικανική μουσική στο παγκόσμιο κοινό.

 

Όπως γνωστοποίησε ο γιος του στο γαλλικό πρακτορείο, η υγεία του πατέρα του ήταν ταραγμένη και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας τη Γουινέας Κόνακρι, όπου και κατέληξε.

 

«Έπασχε από χρόνιες ασθένειες και συχνά ταξίδευε στη Γαλλία για θεραπεία. Κάτι, ωστόσο, που πλέον δεν ήταν εφικτό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία, όμως πραγματικά με εξέπληξε γιατί είχε ξεπεράσει χειρότερες καταστάσεις στο παρελθόν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Balla Kanté.

 

Γεννημένος σε μία οικογένεια διάσημων «griots» (μουσικών και αφηγητών της Δυτικής Αφρικής) είχε το παρωνύμιο «electronic griot» και φημιζόταν για τη επιδεξιότητά του στο kora - άρπα της δυτικής Αφρικής.

 

Το τραγούδι του Yéké Yéké έγινε τεράστια επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του '80 και γνώρισε πλήθος διασκευών, συστήνοντας την αφρικανική μουσική σε ένα πολύ ευρύτερο δυτικό κοινό. 

 

 

 

 

Ο Kanté είναι ο τελευταίος μιας λίστας μεγάλων καλλιτεχνών που πεθαίνει, μετά το θάνατο των Manu Dibango, Tony Allen και Idir.

 

Με πληροφορίες από BBC