Αρχιτεκτονικό γραφείο της Νέας Υόρκης προτείνει τη δημιουργία ενός ουρανοξύστη με «γλυπτικό κενό» και κρεμαστούς κήπους στο κέντρο του Σιάτλ. 

 

Ο ένοικος ενός τυπικού ουρανοξύστη βρίσκεται απομονωμένος πάνω από τους δρόμους της πόλης, αποσυνδεδεμένος από τους γείτονες και από το περιβάλλον. Όπως αναφέρει το designboom, αυτή η στροφή προς την «κάθετη ζωή» έχει δημιουργήσει μια κοινότητα παρατηρητών αλλά όχι συμμετεχόντων καθώς η τυπολογία αυτή δεν έχει κανένα στοιχείο κοινωνικής αλληλεπίδρασης και αποσυνδέει τους κατοίκους από τον έξω κόσμο. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ότι η τεχνολογία δεν έχει υποστηρίξει ιστορικά τολμηρές αρχιτεκτονικές προτάσεις, όπως όροφοι πραγματικά ανοιχτοί στη φύση, ή έναν κήπο στον 53ο όροφο, όπως προτείνει η το νεοϋορκέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο ODA. 

 

Στο κέντρο του Σιάτλ, στον ουρανοξύστη που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο, υπάρχει ένα γλυπτικό κενό. Ο σχεδιασμός του «υπακούει» στην αρχή του αρχιτεκτονικού γραφείου ODA, σύμφωνα με την οποία κάθε κάτοικος της πόλης πρέπει να έχει πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο στα σπίτι του. Το έργο φιλοδοξεί να φιλοξενήσει κρεμαστούς κήπους και να προσφέρει στους ενοίκους έναν κοινόχρηστο εξωτερικό χώρο με θέα στην πόλη. 

 

Ουρανοξύστης με «γλυπτικό κενό» και κρεμαστούς κήπους - Η τολμηρή αρχιτεκτονική πρόταση
ODA

 

Όπως αναφέρει το desingboom η πρόταση εκφράζει νέες μορφές και επιδιώκει να γεφυρώσει τις κοινότητες και να δημιουργήσει χώρους σύνδεσης με όχημα την αρχιτεκτονική. Αντί να ανοίξει ένα παράθυρο, η ομάδα σχεδιασμού αναζητά τρόπους με τους οποίους ο ένοικος, θα μπορεί να ανοίξει μια πόρτα σε έναν κήπο πάνω από την επιφάνεια της γης. 

 

Ουρανοξύστης με «γλυπτικό κενό» και κρεμαστούς κήπους - Η τολμηρή αρχιτεκτονική πρόταση
ODA

 

«Πρέπει να υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να σχεδιάζουμε τα σπίτια μας στις ολοένα και πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε την ιδιωτικότητά μας ενώ γνωρίζουμε τους γείτονές μας, έχοντας πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους και νιώθοντας τον ήλιο το πρόσωπό μας», ανέφερε ο Eran Chen, ιδρυτής του ODA.
 

 

Με πληροφορίες από desingboom