Ούγγροι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον τάφο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή

Ούγγροι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον τάφο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή Facebook Twitter
0

Ούγγροι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν τα απομεινάρια του τύμβου όπου κείτεται ο Οθωμανός σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπή, ο οποίος πέθανε το 1566 στη σκηνή του την ώρα που οι στρατιώτες του πολιορκούσαν το οχυρό Szigetvar στη νότια Ουγγαρία.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη ο ιστορικός Norbert Pap από το πανεπιστήμιο του Pecs ισχυρίζεται ότι ο τύμβος έχει οικοδομηθεί στο σημείο όπου έστεκε η σκηνή του Οθωμανού σουλτάνου. Ο Ούγγρος ιστορικός υποστηρίζει ακόμη ότι η πιθανότητα να ανήκει ο τάφος στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της ανασκαφής και σε συνδυασμό με άλλα ιστορικά στοιχεία. Παρόλα αυτά τονίζει ότι χρειάζονται και άλλες ανασκαφές για να επιβεβαιωθεί το σημαντικό εύρημα.

«Έχουμε στοιχεία που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση», λέει ο Pap και προσθέτει «Γι αυτό και λέμε "κατά πάσα βεβαιότητα", γιατί δεν έχει νόημα να υποστηρίζουμε το αντίθετο. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερα στοιχεία, γιατί πρόκειται για πολύ ευαίσθητο ζήτημα».

Μέχρι το θάνατο του σε ηλικία 71 ετών, ο Σουλεϊμάν υπήρξε ο μακροβιότερος σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Υπό την 46χρονη ηγεσία του, οι Τούρκοι κατάφεραν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο τύμβος που πιστεύεται ότι ανήκει στο σουλτάνο βρίσκεται στο πρώην οθωμανικό οχυρό του Turbek, το οποίο καταστράφηκε τη δεκαετία του 1680. Η εκ νέου ανακάλυψη του ανακοινώθηκε το 2013.

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η καρδιά και τα εσωτερικά όργανα του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή θάφτηκαν στο συγκεκριμένο τύμβο, ενώ το υπόλοιπο σώμα του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο θάνατος του στην πόλη - φρούριο Szigetvar κρατήθηκε μυστικός για 48 μέρες, για να εμποδίσουν τους πολεμιστές του από το να εγκαταλείψουν τη μάχη.

Το οχυρό της Szigetvar υπερασπίστηκαν οι ντόπιοι μαχητές κάτω από τις εντολές του Ουγγροκροάτη ευγενή Miklos Zrinyi. Η πολιορκία κατέληξε σε μία πύρρειο νίκη για τους Οθωμανούς, αφού καθυστέρησε σημαντικά και εν τέλει ματαίωσε την προέλαση τους προς τη Βιέννη επί δεκαετίες.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο Pap τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν και άλλα υπόγεια κτίσματα κοντά στον τύμβο και πιθανώς να πρόκειται για ένα μικρό τζαμί και ένα μοναστήρι δερβίσηδων, ενώ συμπλήρωσε πως οι εκσκαφές στο σημείο θα αρχίσουν ξανά τον Απρίλιο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ