Οι περιπέτειες του ιδιωτικού στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης

Οι περιπέτειες του ιδιωτικού στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης Facebook Twitter
Το φετινό Συμπόσιο της Εταιρείας Σπουδών της Σχολής Μωραΐτη «Περιπέτειες του ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική Ελλάδα» θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο του συλλόγου Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής.
0

Έχουμε συνηθίσει το ερώτημα για το τι έχει αλλάξει στο κράτος και στα κόμματα της χώρας. Είναι πια πολλά χρόνια που κρατούν οι συζητήσεις για την αναιμική συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα ή για τα ποσοστά της αποχής στις φοιτητικές εκλογές.


Τι γίνεται όμως με τα άτομα και την ιδιωτική σφαίρα; Πώς αλλάξαμε αυτές τις τελευταίες δεκαετίες και μαζί μας ένας ολόκληρος πολιτισμός της καθημερινότητας; Ποιο βάρος είχαν και έχουν σήμερα τα συναισθήματα, οι προσωπικές αγωνίες, η διαμόρφωση της ατομικής εμπειρίας;


Συχνά κάνουμε την επιλογή να μείνουμε σε γενικούς όρους, στον εκσυγχρονισμό, στον εξευρωπαϊσμό, στην μια και άλλη αντίσταση που προβάλλουν οι παραδόσεις. Μας απορροφάει –και λογικά, ως ένα βαθμό– το θέμα του λαϊκισμού και των μεταλλάξεών του. Έχει όμως σημασία το πως αφομοιώνουν τα άτομα και οι οικογένειες το πέρασμα στη σύγχρονη ελληνική ζωή. Και επειδή εδώ και εφτά χρόνια νιώθουμε τους κλονισμούς της κρίσης έχει γίνει πιο έντονη η ανάγκη να τα ξαναδούμε όλα: τους δημόσιους θεσμούς, φυσικά, αλλά και τις ατομικές πρακτικές και τους τρόπους που ερμηνεύουμε την καθημερινότητα. Τι θα γινόταν, ας πούμε, το 1980, αν ένας υπουργός σε ταξίδι στο εξωτερικό έπαιζε στο καζίνο; Θα ήταν ένα αυστηρά ιδιωτικό θέμα (όπως ειπώθηκε από άλλον υπουργό) ή κάτι που μπορεί να άγγιζε τα όρια του σκανδάλου;


Το φετινό Συμπόσιο της Εταιρείας Σπουδών της Σχολής Μωραΐτη «Περιπέτειες του ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική Ελλάδα» (Παρασκευή/ Σάββατο 13 και 14 Οκτωβρίου, στον Πολυχώρο του συλλόγου Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής) έρχεται να συναντήσει αυτό το, σχετικά παραμελημένο, πεδίο. Πολλά χρειάζονται να ξαναμελετηθούν στο φως των σημερινών μεταστροφών: τα υλικά των ονείρων της ελληνικής μεσαίας τάξης, οι φόβοι της Αριστεράς για την ιδιώτευση και οι ανησυχίες πολύ περισσότερων για τις «σειρήνες» του καταναλωτισμού. Το πώς μπλέχτηκαν γενναία βήματα ελευθερίας με καθηλώσεις και αναχρονισμούς. Και μαζί το αίσθημα απώλειας σε μια Ελλάδα που πήδηξε από τη σχολική ποδιά στις μάρκες και στα λογότυπα, σε μια χώρα που μέσα σε τρεις δεκαετίες πέρασε από την ΥΕΝΕΔ στο Netflix.


Σε όλα αυτά προφανώς οι οπτικές θα διαφέρουν ενώ αναδύονται καινούριες διαφωνίες πάνω στις παλιές. Αυτό όμως είναι και το νόημα συναντήσεων όπως το συγκεκριμένο Συμπόσιο. Να οργανώνουν έναν αξιόπιστο διάλογο πέρα από ακαδημαϊκά στεγανά και επιστημονικές μονομέρειες.


Αυτή τη φορά με θέμα τις περιπέτειες του ιδιωτικού που είναι, όμως, μέρος ενός συλλογικού βιώματος: αυτού του βιώματος που ολοένα ανατρέπεται και συνεχώς επιστρέφει ζητώντας μας το λόγο.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.
Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Culture / Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε να πραγματοποιήσει δύο μόνο παραστάσεις στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου», έρχεται σε on demand προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ