Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός θα φιλοξενήσει δύο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, σε επιμέλεια της πολιτιστικής πλατφόρμας «Δύο Χωριά», που ιδρύθηκε το 2015 από την ιστορικό τέχνης Μαρίνα Βρανοπούλου και εδρεύει μόνιμα στη Μύκονο.

 

Έμπνευση για τη μετοίκηση της πλατφόρμας στην Αθήνα αποτελεί η ιστορία του Συλλόγου Παρνασσός και η επιθυμία των Δύο Χωριών να συμβάλουν σε μια ευρύτερη προσπάθεια που γίνεται στην πόλη: μία προσπάθεια ενεργοποίησης ιστορικών χώρων μέσω της σύγχρονης τέχνης.

 

Συγκεκριμένα, στόχος της πολιτιστικής πλατφόρμας «Δύο Χωριά» είναι να συμβάλει στη διάδραση μεταξύ της τέχνης και της κοινωνίας με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν αυτές τις ημέρες η Μπιενάλε της Αθήνας -φιλοξενούμενη σε τέσσερα εμβληματικά κτήρια της οδού Σταδίου- και ο πολιτιστικός οργανισμός NEON.

 

Το πρόγραμμα των Δύο Χωριών στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός περιλαμβάνει δύο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Η πρώτη είναι μία ατομική έκθεση του Αμερικανού φιλέλληνα καλλιτέχνη Matthew Palladino. Η δεύτερη έκθεση θα γίνει τον Φεβρουάριο και θα είναι μία ομαδική έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών με έργα που θα εκτίθενται δίπλα -και σε διάλογο- με έργα της συλλογής του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

 

Ο Matthew Palladino παρουσιάζει στην Αθήνα γλυπτικά ανάγλυφα που θυμίζουν αρχαίες μετόπες
Matthew Paladino, In A Gadda (In The Garden)

 

Τα εγκαίνια της δεύτερης ατομικής έκθεσης του Matthew Palladino θα πραγματοποιηθούν στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, παρουσία του καλλιτέχνη, την Τρίτη 27 Νοεμβρίου στις 19:00.

 

Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Ουροβόρος» και αποτελείται από 6 νέα έργα. Τα έργα αυτά είναι γλυπτικά ανάγλυφα που θυμίζουν αρχαίες μετόπες. Το περιεχόμενο των μετοπών αλληλοσχετίζεται θεματικά, έτσι ώστε, το σύνολο των μεμονωμένων σκηνών που απεικονίζουν να σχηματίζει μια γενικότερη εικόνα κάποιου ιστορικού ή μυθικού γεγονότος της σύγχρονης πραγματικότητας.

 

Ο Palladino ξεκίνησε μελετώντας θραύσματα πάνω σε μετόπες αρχαίων ναών και συνέχισε με τη μετατροπή αρχαίων θεμάτων και συμβόλων στη σύγχρονη μορφή τους, όπως ο ίδιος θεωρεί πως έχουν διαμορφωθεί σήμερα στη συλλογική συνείδηση.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ο Palladino έχει αναπτύξει μία ζωγραφική πρακτική που αναθεωρεί τα συνήθη υλικά της αφηγηματικής ζωγραφικής. Στην έκθεση αυτή, ο καλλιτέχνης συνεχίζει την ερευνά του πάνω στις θεωρητικές πιθανότητες που παρουσιάζει η μετατροπή των γλυπτικών ανάγλυφων σε μέσο σύγχρονης ζωγραφικής.

 

Ο Matthew Palladino παρουσιάζει στην Αθήνα γλυπτικά ανάγλυφα που θυμίζουν αρχαίες μετόπες
Matthew Palladino, Rainbow Wires

 

Για την κατασκευή των έργων που παρουσιάζονται, χρησιμοποιεί μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της 3D σχεδίασης και της προσθετικής κατασκευής. Την ίδια στιγμή, για τη δημιουργία μέρους των έργων αυτών (συγκεκριμένα για τη δομή των ανάγλυφων και τις τρισδιάστατες μορφές) απαιτούνται υψηλά επίπεδα χειροτεχνίας και παραδοσιακές μέθοδοι ζωγραφικής με το χέρι.

 

Αυτό το υβρίδιο παλαιών και νέων δημιουργικών πρακτικών, καθώς και η αντικατάσταση παλαιότερων συμβόλων με σύγχρονα, είναι στοιχεία που ενέπνευσαν και τα Δύο Χωριά να παρουσιάσουν την έκθεση «Ουροβόρος» στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.

 

Ο Matthew Palladino ζει και εργάζεται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Γεννήθηκε το 1985 στο Σαν Φρανσίσκο. Σπούδασε ζωγραφική στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Έργα του βρίσκονται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Whitney Μuseum της Νέας Υόρκης.

 

Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις στην γκαλερί Nanzuka του Χονγκ Κονγκ (2017), στην γκαλερί Retrospective της Νέας Υόρκης (2015) και στην γκαλερί Garth Greenan της Nέας Υόρκης (2014), ανάμεσα σε άλλες. Για τη δουλειά του έχουν δημοσιευτεί αφιερώματα και κριτικές στα New York Times, Art Forum, Juxtapoz.

 

Ο Matthew Palladino παρουσιάζει στην Αθήνα γλυπτικά ανάγλυφα που θυμίζουν αρχαίες μετόπες
Matthew Palladino, Tablet

 

Info

Ουροβόρος

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018, 19:00

Διάρκεια έκθεσης: 28 Νοεμβρίου 2018 – 10 Ιανουαρίου 2019

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Σάββατο: 12:00 - 20:00 ή κατόπιν ραντεβού