Ο Λεωνίδας Καβάκος επιστρέφει στη σκηνή του Ηρωδείου, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1984 σε συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. 

Στην Αθήνα οι Έλληνες τον υποδέχονται κάθε φορά σαν ροκ σταρ. Οι διεθνείς σκηνές επιμένουν πως πρόκειται για τον σπουδαιότερο βιολιστή που έβγαλε αυτή η χώρα. Οι κριτικοί υποκλίνονται. Και οι διακρίσεις αποτελούν ρουτίνα. Πολυβραβευμένος στο υψηλότερο επίπεδο του καλλιτεχνικού στίβου, δεξιοτέχνης με σπάνια ποιότητα, διαρκώς παρών στις σημαντικότερες μουσικές αίθουσες του κόσμου, υποψήφιος για Γκράμι και «Artist οf the year» («Καλλιτέχνης της χρονιάς») για το 2014 στην ψηφοφορία του περιοδικού «Gramophone», ο Λεωνίδας Καβάκος επιστρέφει στη σκηνή του Ηρωδείου, σε αυτό που αναμένεται να είναι η μεγάλη και σπουδαία συναυλία του καλοκαιριού.

 

Στις 22 Ιουνίου, η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης υπό την μπαγκέτα του αρχιμουσικού της Φιλίπ Ζορντάν ενώνει τις δυνάμεις της με τον Έλληνα βιολονίστα σε ένα καλοκαιρινό μουσικό γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στους λάτρεις του κλασικού ρεπερτορίου. Το κορυφαίο σύνολο, που ιδρύθηκε το 1900 και έχει συνεργαστεί με θρύλους της μουσικής, όπως οι Ρίχαρντ Στράους, Βίλχελμ Φουρτβένγκλερ, Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, Λέοναρντ Μπερνστάιν, Ζορζ Πρετρ και Bλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ, θα ερμηνεύσει μαζί με τον Καβάκο το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε μι ελάσσονα - έργο 64 του Μέντελσον, τη Συμφωνία αρ. 31 σε ρε μείζονα KV 297 (του Παρισιού) του Μότσαρτ και τη Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα - έργο 92 του Μπετόβεν.

 

O Λεωνίδας Καβάκος επιστρέφει στο Ηρώδειο με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης
Η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης. Φωτο: Stefan Olah


Μοναδικός συνδυασμός ηρεμίας, σοφίας, μοναδικού ταλέντου και βιρτουοζιτέ, ο 51χρονος βιολονίστας είναι μαθημένος στα δύσκολα. Όπως συχνά γράφουν οι πλέον αυστηροί κριτικοί, το πρόβλημα με τις ερμηνείες του είναι πως «είναι τόσο άψογες που δεν μπορείς να κολλήσεις σε μία μόνο σύνθεση». Πράγματι! Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμα πρόβλημα με τον Καβάκο: ένας δίσκος ή μια συναυλία του δεν φτάνει ποτέ. Πόσο μάλλον που φέτος συμπράττει στο Ηρώδειο με μια ορχήστρα που εμφανίστηκε τελευταία φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών το 1967, υπό τη διεύθυνση του Βόλφγκανγκ Σαβάλις...

 

Ιnfo:

Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης – Λεωνίδας Καβάκος

Έργα Μέντελσον, Μότσαρτ, Μπετόβεν

Ηρώδειο

22 Ιουνίου, 21:00

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO