Για την νέα του ταινία Tenet, ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν λυπήθηκε ούτε τα έξοδα αλλά ούτε και τα αεροπλάνα, αφού έριξε ένα πραγματικό αεροσκάφος σε κτήριο, σε μία από τις κυριολεκτικά πιο εκρηκτικές σκηνές των γυρισμάτων. 

 

Η πρόσκρουση φαίνεται στο τέλος του τρέιλερ που ακολουθεί, στο κατασκοπικό δράμα με θέμα την «αναστροφή χρόνου», που θα κυκλοφορήσει το φετινό καλοκαίρι. Ο John David Washington, που ενσαρκώνει τον ανώνυμο, για την ώρα, πρωταγωνιστικό ρόλο, δήλωσε το CinemaBlend πως όλη η ομάδα κατενθουσιάστηκε την ημέρα που ο Νόλαν γύρισε την πρόσκρουση του αεροπλάνου. 

 

«Αυτό ήταν ένα πραγματικό αεροπλάνο πάνω σε ένα πραγματικό κτήριο. Έριξαν το αεροσκάφος πάνω του. Και εμείς, καστ και συνεργείο ήμασταν όλοι παρόντες. Ήταν επικό! Ήταν απίστευτο, όλοι ζητωκραυγάζαμε και φωνάξαμε "Cut!" όταν ο Κρις θεώρησε ότι «το είχε». Αυτό που είδατε, πραγματικά συνέβη, τουλάχιστον το βράδυ που ήμουν εκεί». 

  

Ο ίδιος ο Νόλαν εξήγησε μιλώντας στο Total Film πως στην αρχή σκεφτόταν να γυρίσει την σκηνή με μινιατούρες σε μικροσκοπικά σκηνικά και να συμπληρώσει τα υπόλοιπα με εφέ. «Ωστόσο ενώ ψάχναμε για τοποθεσίες στο Βίκτορβιλ, η ομάδα βρήκε ένα μεγάλο σμήνος παλιών αεροπλάνων. Αρχίσαμε να τα υπολογίζουμε και έγινε γρήγορα προφανές ότι θα ήταν βασικά πιο αποτελεσματικό να αγοράσουμε ένα αεροπλάνο σε κανονικό μέγεθος και να το γυρίσουμε με κάμερα από το να φτιάξουμε μινιατούρες.

 

»Είναι παράξενο που μιλώ για αυτό, ήταν μία παρορμητική αγορά, υποθέτω, αλλά το κάναμε και δούλεψε πολύ καλά, μαζί με τον Σκοτ Φίσερ, τον συντονιστή μας για τα ειδικά εφέ, και τον Νέιθαν Κρόουλι, τον σχεδιαστή παραγωγής που βρήκε τρόπο για να γυρίσουμε αυτή την μεγάλη σεκάνς με κάμερα. Ήταν εκπληκτικό»

 

Σε μια εποχή που οι περισσότεροι σκηνοθέτες και παραγωγοί στρέφονται στην ευκολία των ψηφιακών γραφικών (CGI), για τις σκηνές δράσης και απόλυτης καταστροφής, ο Νόλαν διατηρεί κάποιες από τις «εμμονές» των παλιών φιλμογράφων.

 

Άλλωστε και στο φιλμ Dunkirk το 2017, ο Νόλαν είχε χρησιμοποιήσει πραγματικά μαχητικά αεροπλάνα και πολεμικά πλοία.  O Neil Andrea, που είχε συνεργαστεί με τον Νόλαν για εκείνο το φιλμ, δήλωνε παλιότερα στον Independent: «Πετούσαν Messerschmitts πάνω από τα κεφάλια μας, χιλιάδες κομπάρσοι στην παραλία, ένα πολεμικό πλοίο 100 μέτρων και αντιτορπιλικά στο ίδιο πλάνο. Ορισμένες ημέρες, βρίσκονταν πάνω από 60 πλοία στη θάλασσα».

 

Η πρεμιέρα της ταινίας αναμένεται να γίνει στις 17 Ιουλίου, παρά τα αυστηρά μέτρα που επιβάλλει η πανδημία.