Ο Δημήτρης Καραντζάς ετοιμάζεται να εγκατασταθεί σε έναν νέο θεατρικό χώρο στην Αθήνα, μαζί με έναν πυρήνα αγαπημένων ηθοποιών που θα συμμετέχουν στις παραστάσεις του.

 

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης που ανεβάζει αυτό το διάστημα τις Τρεις Αδελφές του Τσέχοφ στο Θέατρο Βεάκη, ενώ για τον Μάρτιο έχει προγραμματίσει την όπερα Πάπισσα Ιωάννα του Γιώργου Βασιλαντωνάκη στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με την έναρξη της επόμενης σεζόν πρόκειται να εγκατασταθεί σε έναν νέο, δικό του θεατρικό χώρο, περισσότερες λεπτομέρειες για τον οποίο θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

Έπειτα από μια δεκαετία αλλεπάλληλων θεατρικών επιτυχιών που τον ανέδειξαν σε μία από τις πιο ηχηρές φωνές του νέου ελληνικού θεάτρου, ο Καραντζάς δηλώνει έτοιμος για το επόμενο μεγάλο του βήμα, σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στη LiFO:

 

«Ο λόγος που από του χρόνου θα έχω έναν χώρο δικό μου είναι γιατί θέλω να ησυχάσει λίγο το κομμάτι της οικονομικής ανασφάλειας. Δεν είναι αμελητέο, αλλά δεν μπορεί να είναι και ο λόγος για τον οποίο κάνεις αυτήν τη δουλειά. [...] Σε αυτό τον νέο χώρο μια ευρεία ομάδα ανθρώπων θέλω να είναι ο πυρήνας. Στη χειρότερη περίπτωση θα μπορώ να κάνω δύο παραστάσεις (τη σεζόν), στην καλύτερη μόνο μία. Το ψάχνω πάρα πολύ.

 

[...] Είναι ένα άνοιγμα (ο νέος χώρος) αλλά και μία ησυχία. Και μόνο το πολύ πρακτικό, ότι έχεις τα κλειδιά ενός χώρου και μπορείς να πας για πρόβα ό,τι ώρα θες, με όποιον θες, είναι πολύ σημαντικό. Θα είναι ένας προϋπάρχων, αμφιθεατρικός χώρος 200 θέσεων. Δεν ήθελα πιο μεγάλο, γιατί τότε βάζεις άλλες σκοτούρες στην πλάτη σου.

 

Άρχισα να θέλω να ασχοληθώ με το θέατρο πηγαίνοντας στο Κυκλάδων, το Αμόρε, το Θησείο, το Κεφαλληνίας, σε χώρους όπου ήξερα ότι είναι ένας άνθρωπος που κάνει αυτήν τη δουλειά. Κατά κάποιο τρόπο μου δημιουργεί κι εμένα μια συγκίνηση επιστροφής στη σημασία ενός χώρου που είναι κάτι συγκεκριμένο, που έχει ταυτότητα.

 

Επειδή με ενδιαφέρει το αρχαίο δράμα δωματίου, με αφορμή τη "Μήδεια" που είχα κάνει, και το πώς επιστρέφεις στην τραγωδία με έμφαση στο επιχείρημα και όχι στη μεγάλη κλίμακα, όπου μπορείς να χάσεις πολλά πράγματα, θα κάνω πρώτα μια διασκευή του "Ιππόλυτου", τον Οκτώβριο, για αρχή, με τη Στεφανία Γουλιώτη, την Αλεξία Καλτσίκη, τη Θεοδώρα Τζήμου, τον Μιχάλη Σαράντη και τον Αναστάση Ροϊλό. Και μετά θα έχουμε πάλι Τσέχοφ, τον "Θείο Βάνια", από το 2021 –παρότι η φετινή παράσταση της Μαγκανάρη μου άρεσε πάρα πολύ– με τον Χρήστο Λούλη, τον Γιώργο Γάλλο, την Τζήμου, την Ηρώ Μπέζου, τον Χατζόπουλο. Επίσης έχει αποφασιστεί ότι τη δεύτερη σεζόν του νέου θεάτρου θα κάνω τον "Ριχάρδο Β'" με τον Χρήστο Λούλη. Το καλοκαίρι δεν θα δουλέψω γιατί αυτό το εγχείρημα έχει πολλά οργανωτικά θέματα».