Σε προχωρημένη ηλικία πια ο φημισμένος για τις πλωτές εγκαταστάσεις του Christo ακυρώνει το φιλόδοξο project "Over the River", το οποίο θα κάλυπτε 42 μίλια του ποταμού Αρκάνσας με ασημένιο ύφασμα για περίπου 14 μέρες. Το project θα λάμβανε χώρα στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας του Βούλγαρου καλλιτέχνη για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ και ταυτόχρονα θα αποτελούσε και κάλεσμα προς άλλους καλλιτέχνες να υψώσουν το καλλιτεχνικό τους ανάστημα κόντρα στις αποφάσεις των τελευταίων ημερών. 

 

"Προέρχομαι από μία κομμουνιστική χώρα. Χρησιμοποιώ τα δικά μου λεφτά και τον δικό μου προσωπικό κόπο και τα δικά μου σχέδια, ακριβώς επειδή θέλω να είμαι απολύτως ανεξάρτητος. Και τώρα, εδώ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι πρακτικά ο ιδιοκτήτης αυτής εδώ της γης. Δεν μπορώ να υλοποιήσω το project σε γη που ανήκει σε άλλον", δήλωσε στους New York Times, o Christo, ο οποίος ας σημειωθεί ότι απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα το 1973. 

 

O Christo ακυρώνει φιλόδοξο καλλιτεχνικό project στο Αρκάνσας σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τον Τραμπ
Κρίστο και Ζαν-Κλοντ στα εγκαίνια του έργου τους The Gates, στο Σέντραλ Παρκ, το 2005. Εδώ μαζί με τον τότε δήμαρχο, Μάικλ Μπλούμπεργκ

 

Μέχρι πριν αποφασίσει να ακυρώσει το "Over the River", πάνω στο οποίο εργαζόταν μαζί με την επίσης γνωστή καλλιτέχνη και σύζυγο του Jeanne Claude to 1992, ο Yavashev είχε δαπανήσει γύρω στα 15 εκ. δολάρια, αντιμετωπίζοντας δεκάδες γραφειοκρατικά προβλήματα και νομικού τύπου δυσκολίες. Βέβαια, αυτά ακριβώς ήταν μέρος της καλλιτεχνικής του ρουτίνας και ποτέ άλλοτε δεν τον πτόησαν, παρά τις καθυστερήσεις ετών. Ό,τι δεν κατάφεραν αυτοί οι δύο παράγοντες τα προηγούμενα χρόνια, φαίνεται ότι το κατάφερε τώρα η εκλογή του Τραμπ σε συνάρτηση με το ότι ο Christo είναι πια 81 ετών και δεν έχει την πίστωση χρόνου να περιμένει εγκρίσεις και νομικές διευθετήσεις για την υλοποίηση των έργων του. 

 

"Κυνηγώντας το συγκεκριμένο έργο και υπομένοντας νομικές διαφωνίες με την Πολιτεία του Κολοράντο για περισσότερο από 20 χρόνια, δεν επιθυμώ πια να περιμένω να ολοκληρωθεί. Αποφάσισα να αφιερώσω όλη μου την ενέργεια, τον χρόνο και τους οικονομικούς πόρους στην αποπεράτωση του Μααταμπά, του έργου πάνω στο οποίο εργάζομαι στο Άμπου Ντάμπι, έργο που σχεδιάσαμε εγώ και η Ζαν Κλωντ για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πριν από περίπου 40 χρόνια", ανέφερε επιπροσθέτως και σε σχετική του δήλωση ο καλλιτέχνης. 

 

O Christo ακυρώνει φιλόδοξο καλλιτεχνικό project στο Αρκάνσας σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τον Τραμπ
Ο καλλιτέχνης στο στούντιο του με ένα προσχέδιο του Mastaba (από το 2012), Photo: Wolfgang Volz, © Christo

 

Το Μασταμπά υπήρξε ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα του ζευγαριού, προορισμένο για την έρημο του, περίπου 100 μίλια δυτικά της πόλης. Μαζί το σχεδίασαν το 1977, ένα τεράστιο τραπέζιο ύψους 492 ποδών, αποτελούμενο από περίπου 400.000 βαρέλια, που ως σύνθεση θα θύμιζαν πυραμίδα και θα αποτελούσαν ένα από τα λιγοστά έργα μόνιμου χαρακτήρα του ζευγαριού. 

 

"Υπήρξα τυχερός που είχα την ευκαιρία να δουλέψω με μερικούς εξαιρετικά αφοσιωμένους κατοίκους του Κολοράντο, καθώς και με στελέχη της Πολιτείας που υπήρξαν μέρος του project. Είμαι ευγνώμων σε όλους όσοι υπήρξαν κομμάτι αυτής της διαδρομής", καταλήγει η ευγενική ανακοίνωση του Christo. 

 

Με στοιχεία από ArtNewspaper