Το θέατρο Ακροπόλ παρουσιάζει τον «Κουρέα της Σεβίλλης» του Μπομαρσέ, με τον Βασιλη Χαραλαμπόπουλο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, τον Οκτώβριο του 2020.

 

Το 1775, στις παρυφές της Γαλλικής επανάστασης, ο Καρόν ντε Μπομαρσέ εμπνεόμενος από τον διαφωτισμό και τα κηρύγματα του Βολταίρου, του Ρουσσώ, κι επηρεασμένος, εκτός των άλλων, από τον Μολιέρο και τον Μαριβώ, γράφει τον περίφημο «Κουρέα της Σεβίλλης» που ανεβαίνει στο θέατρο με πρωτοφανή επιτυχία και στη συνέχεια μεταμορφώνεται από τον Τζοακίνο Ροσίνι σε μια από τις πιο διάσημες όπερες παγκοσμίως.

 

Ο περίφημος Φίγκαρο εμφανίζεται για πρώτη φορά στη θεατρική πινακοθήκη ως ένας μυθικός χαρακτήρας τυχοδιώκτη πονηρού καταφερτζή, αλλά και ονειροπόλου, ο οποίος ήταν προάγγελος μιας επανάστασης που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο.

 

Στην ιστορία του έργου μπαίνει ανάμεσα στη διαμάχη του γερο Ντοτόρε Μπάρτολο και του νεότερού του κόμη Αλμαβίβα, που μάχονται για το ποιος θα καταφέρει να παντρευτεί την πανέμορφη Ροζίνα. Παρά τις μάταιες προφυλάξεις του Μπάρτολο, ο Φίγκαρο με τα πανέξυπνα τεχνάσματά του καταφέρνει να κερδίσει ο αριστοκράτης κόμης Αλβαβίβα τη Ροζίνα κι ως εκ τούτου στο τέλος να νικήσει ο έρωτας.

 

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος θα υποδυθεί τον Φίγκαρο στον «Κουρέα της Σεβίλλης»

 

Αξιοσημείωτο είναι το πετυχημένο ανέβασμα του έργου από το Εθνικό Θέατρο το 1948 έως το 1950, σε μετάφραση Δημήτρη Ροντήρη και σκηνοθεσία Κλ. Κλώνη, όπου τον ρόλο του Φίγκαρο υποδύθηκε ο νεαρός τότε Δημήτρης Χορν, της Ροζίνας η Έλλη Λαμπέτη, του κόμη Αλμαβίβα ο Ανδρέας Φιλιππιδης και του γιατρού Μπάρτολο ο Χριστόφορος Νέζερ.

 

Η Σοφία Σπυράτου στήνει φέτος μία παράσταση κωμική, φασαριόζικη κι ονειροπόλα, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία και ταξιδεύοντας τον θεατή μέσα από την καινούρια μετάφραση-διασκευή της Λουίζας Μητσάκου, με μια γλώσσα σημερινή. Στο ίδιο ύφος, ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο, θα κινηθούν τα σκηνικά και τα κοστούμια του Μανόλη Παντελιδάκη.

 

Η μουσική της παράστασης θα εκτείνεται από θέματα του Ροσίνι, παιγμένα με αμιγώς κλασικό τρόπο, έως διασκευασμένες και πρωτότυπες μελωδίες, σε σύγχρονο μουσικό ύφος

  

Τον ρόλο του Φίγκαρο αναλαμβάνει ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, που θα κληθεί βέβαια να ερμηνεύσει και την περίφημη άρια του Ροσίνι ελαφρά πειραγμένη. Στο ρόλο του Ντοτόρε Μπάρτολο ο Φάνης Μουρατίδης. Η υπόλοιπη διανομή των βασικών πρωταγωνιστών συνεχίζεται και θα αποτελείται από ταλαντούχους νέους αλλά και καταξιωμένους ηθοποιούς καθώς και μουσικούς, τραγουδιστές και χορευτές, ένα σύνολο 17 ατόμων.

 

Συντελεστές

Διασκευή-μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου

Σκηνοθεσία-χορογραφία: Σοφία Σπυράτου

Σκηνικά-κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης

Μουσική επεξεργασία-πρωτότυπη μουσική: Μιλτιάδης Παπαστάμου

Σχεδιασμός φωτισμών: Λευτέρης Παυλόπουλος

Παραγωγή: Θέαμα Ακροπόλ

Στο ρόλο του Φίγκαρο: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

Στο ρόλο του Ντον Μπάρτολο: Φάνης Μουρατίδης