No Sir!: Ο Άλμπερτ Φίνεϊ, ο Ντέιβιντ Μπόουι και οι άλλοι που απέρριψαν μετά βδελυγμίας τον τίτλο του Ιππότη

No Sir!: Ο Άλμπερτ Φίνεϊ, ο Ντέιβιντ Μπόουι και οι άλλοι που απέρριψαν μετά βδελυγμίας τον τίτλο του Ιππότη Facebook Twitter
Ο Άλμπερτ Φίνεϊ είχε απορρίψει τον τίτλο του ιππότη το 2000 δηλώνοντας απερίφραστα ότι δεν πρόκειται για τίτλο αναγνώρισης αλλά για «αρρώστια που διαιωνίζει τον σνομπισμό και τη μοναρχία».
0

Το σύστημα με το οποίο η βρετανική μοναρχία τιμά «κοινούς θνητούς» και χρήζει «ιππότες» που ακολούθως φέρουν τον τίτλο «Sir» ή «Dame» πριν το μικρό τους όνομα, είναι παροιμιωδώς πολύπλοκο και περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από Τάξεις, Τάγματα, Αξιωματούχους, Μέλη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και άλλους τίτλους τιμής υποδεέστερους του «Ιππότη».

Είναι πολλοί οι επώνυμοι Βρετανοί πολίτες από όλους τους χώρους που έχουν αποδεχτεί αυτούς τους τίτλους – ειδικά τους κατώτερους – υπάρχει όμως και η λίστα των εκλεκτών «αντιφρονούντων» εκπροσώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών που έχουν απορρίψει για διάφορους – ιδεολογικούς κυρίως λόγους - αυτή την «ύστατη τιμή» εκ μέρους της βρετανικής μοναρχίας, και ειδικότερα τον τίτλο του ιππότη.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Άλμπερτ Φίνεϊ, ο μέγιστος ηθοποιός που μας αποχαιρέτησε πριν λίγες μέρες και είχε απορρίψει τον τίτλο του ιππότη το 2000 δηλώνοντας απερίφραστα ότι δεν πρόκειται για τίτλο αναγνώρισης αλλά για «αρρώστια που διαιωνίζει τον σνομπισμό και τη μοναρχία».

No Sir!: Ο Άλμπερτ Φίνεϊ, ο Ντέιβιντ Μπόουι και οι άλλοι που απέρριψαν μετά βδελυγμίας τον τίτλο του Ιππότη Facebook Twitter
Ντείβιντ Μπόουι: «Ειλικρινά, δεν γνωρίζω σε τι μπορεί να χρησιμεύουν αυτά τα πράγματα»

Την ίδια χρονιά τον «ύψιστο» αυτό τίτλο τιμής είχε απορρίψει και ο Ντείβιντ Μπόουι, εκφράζοντας απλά την δυσανεξία και την αμηχανία του: «Ειλικρινά, δεν γνωρίζω σε τι μπορεί να χρησιμεύουν αυτά τα πράγματα».
Το χρίσμα είχε απορρίψει και ο Στίβεν Χόκινγκ στα μέσα της δεκαετίας του '70 ως μια μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στην έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης επιστημονικών ερευνών από το βρετανικό κράτος.

Πιο πρόσφατα, είχε αρνηθεί την «ιπποσύνη» ως ανταμοιβή για την παραγωγή της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών του 2012 στο Λονδίνο, ο σκηνοθέτης του "Trainspotting" και του "Steve Jobs" μεταξύ άλλων, Ντάνι Μπόιλ, λέγοντας «δεν είναι για μένα αυτά, και θεωρώ ότι είναι και λάθος γενικά».

Άλλοι κορυφαίοι βρετανοί ηθοποιοί που απέρριψαν το χρίσμα ήταν ο Πίτερ Ο' Τουλ και ο Πολ Σκόφιλντ, ενώ ανάμεσα στους συγγραφείς που αρνήθηκαν ακόμα και να το σκεφτούν ήταν ο Άλντους Χάξλεϊ και ο Χάρολντ Πίντερ.

No Sir!: Ο Άλμπερτ Φίνεϊ, ο Ντέιβιντ Μπόουι και οι άλλοι που απέρριψαν μετά βδελυγμίας τον τίτλο του Ιππότη Facebook Twitter
Ντόρις Λέσινγκ: «Δεν αποδέχομαι καμία αναγνώριση στο όνομα μιας ανύπαρκτης Αυτοκρατορίας»

Το αντίστοιχο χρίσμα ("Dame") για τις γυναίκες έχουν απορρίψει μεταξύ άλλων, η συγγραφέας Ντόρις Λέσινγκ δηλώνοντας ότι δεν αποδέχεται τίποτα στο όνομα μιας μη υπαρκτής Αυτοκρατορίας, η Τζούλι Κρίστι και η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, η οποία όμως αργότερα αποδέχτηκε κάποιους «κατώτερους» και πιο διακριτικούς τίτλους εκ μέρους του κατεστημένου.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.
Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Culture / Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε να πραγματοποιήσει δύο μόνο παραστάσεις στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου», έρχεται σε on demand προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ