Στάθης Καραπάνος: «Είμαι πιο ώριμος από τους συνομηλίκους μου»

Στάθης Καραπάνος: «Είμαι πιο ώριμος από τους συνομηλίκους μου» Facebook Twitter
0

Είναι μόλις 24 ετών, αλλά πριν λίγες μέρες έγινε ο πρώτος φλαουτίστας στον οποίο απονέμεται το, υψηλού κύρους, Leonard Bernstein Award. Έχει ζήσει σε τέσσερις διαφορετικές χώρες και πιστεύει ότι η μουσική για να σε ταξιδέψει χρειάζεται απλώς την προσοχή σου. Ο λόγος για τον Στάθη Καραπάνο, ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα, για να συμπράξει με την γνώριμή του Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο ιδιαιτέρως γοητευτικό Κοντσέρτο για φλάουτο του Αράμ Χατσατουριάν.

Η μητέρα σας είναι χορεύτρια και ο πατέρας σας τραπεζικός. Θυμάστε να υπάρχει πάντα μουσική στο σπίτι σας;
Πάντοτε υπήρχε μουσική στο σπίτι μας, όλων των ειδών. Παρακολουθούσα από μικρός την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τα κυριακάτικα πρωινά τις συναυλίες για τα παιδιά, αλλά και όλες τις μεγάλες συναυλίες που γίνονταν – που γίνονται ακόμη και σήμερα.


Η στάση σώματος του ερμηνευτή παίζει σημαντικό ρόλο στην ερμηνεία ενός φλαουτίστα. Ο χορός που δίδασκε η μητέρα σας, η κίνηση, σας επηρέασε με κάποιο τρόπο;
Ναι, με επηρέασε πολύ γιατί την έβλεπα να χορεύει και μου έκανε πάντα εντύπωση πόσο κομψή και αέρινη ήταν. Παρακολουθούσα συχνά μπαλέτο και μου άρεσαν πάρα πολύ οι κινήσεις που έμοιαζαν να αψηφούν τη βαρύτητα.


Ξεκινήσατε μαθήματα φλάουτου σε ηλικία 5 ετών. Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο μουσικό όργανο;
Απλά ήξερα ότι το ήθελα! Θυμάμαι ότι από 5 ετών ζητούσα από τους γονείς μου να μάθω να παίζω φλάουτο και μετά από παρακάλια ενός έτους κατάφερα να τους πείσω. Μου πήρανε το πρώτο μου φλάουτο και ξεκίνησα μαθήματα στο Ωδείο Αθηνών με την Μυρτώ Τσακίρη, στην οποία οφείλω πολλά για την εξέλιξή μου.

Στάθης Καραπάνος: «Είμαι πιο ώριμος από τους συνομηλίκους μου» Facebook Twitter


Μετακομίσατε από την Ελλάδα στη Σόφια της Βουλγαρίας όταν ήσασταν 8 ετών όπου και συνεχίσατε τις μουσικές σπουδές. Πώς βιώσατε αυτή τη μετάβαση;
Στην αρχή ήταν μία δύσκολη μετάβαση καθώς δεν μιλούσα τη γλώσσα. Η Βουλγαρία έχει μία διαφορετική κουλτούρα αλλά σίγουρα με βοήθησε το ότι έχουν πάρα πολύ ανεπτυγμένη την κλασική μουσική, το μπαλέτο και την όπερα οπότε σίγουρα κέρδισα πολλά από αυτό ταξίδι μου.


Το καθημερινό σας πρόγραμμα ήταν φαντάζομαι αυστηρό, ώστε να μπορείτε να συνδυάζετε το σχολείο με τα μαθήματα σε υψηλό επίπεδο. Αισθανθήκατε ποτέ ότι έχετε μία απόσταση από τους συνομηλίκους σας ότι είστε πιο ώριμος και υπεύθυνος ίσως;
Πιο υπεύθυνος σίγουρα όχι! Πιο ώριμος ναι! Στη Βουλγαρία ξεκινάνε το σχολείο σε μεγαλύτερη ηλικία και ήμουνα ο πιο μικρός στην τάξη μου, οπότε υπήρχε φυσικά μία απόσταση μεταξύ εμού και τον συμμαθητών μου. Με το που γνώρισα την μελλοντική μου καθηγήτρια στη Γερμανία, η οποία μου είπε ότι θα φύγει σε λίγα χρόνια, αποφάσισα να πάω στο πανεπιστήμιο στη Γερμανία στην Καρλσρούη όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Γι' αυτό τον λόγο, ζήτησα τη βοήθειά του σχολείου μου, ώστε να κάνω ταυτόχρονα τις δύο τάξεις του Λυκείου μαζί με τις αντίστοιχες ελληνικές πανελλήνιες εξετάσεις κι αν περάσω επιτυχώς να πάω στο πανεπιστήμιο στην Καρλσρούη, όπου και πάλι ήμουνα ο πιο μικρός.


Έχετε μετακομίσει από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και από εκεί στη Γερμανία και τη Γαλλία για να συνεχίσετε τις σπουδές σας. Τι σας έχει προσφέρει αυτή η πολυπολιτισμικότητα την οποία έχετε συνηθίσει;
Στάθηκα πολύ τυχερός καθώς σε κάθε μία από αυτές τις χώρες βρήκα ένα σπίτι και μία οικογένεια, στις οποίες χρωστάω πολλά. Οπότε κατάφερα πολύ εύκολα να υιοθετήσω τις κουλτούρες της καθεμίας, να προσαρμοστώ στους διαφορετικούς πολιτισμούς, να κρατήσω τα καλύτερα σημεία, αλλά και να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερα για τον κόσμο, τη μουσική και τη ζωή. Δυστυχώς ή ευτυχώς όσο πιο πολλά μάθαινα τόσο πιο πολύ καταλάβαινα ότι ξέρω πολύ λίγα.


Έχετε πει ότι η πιο σημαντική κουλτούρα για εσάς είναι η μουσική καθώς δεν έχει όρια και δεν απαιτεί τίποτα από τον ακροατή, απλώς την προσοχή του. Πιστεύετε ότι η μουσική μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά γεφυρώνοντας ίσως αντιθέσεις ή καταργώντας ανθρώπινα σύνορα όπως έχουμε δει μέσα από προσπάθειες πολλών καταξιωμένων καλλιτεχνών;
Σίγουρα λειτουργεί λυτρωτικά και όχι μόνο. Η μουσική έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσο για πάρα πολλά πράγματα. Αν κάποιος έχει όρεξη να ακούσει και να παίξει μουσική μπορεί να συμβούν θαύματα. Η μουσική πρέπει να αγκαλιάζει όλους τους ακροατές και να μην απευθύνεται μόνο σε μία ελίτ αλλά να υπηρετεί την τέχνη, την ομορφιά στη ζωή, την ομορφιά γύρω μας και να μας συνοδεύει στις χαρές, τις λύπες μας και κάθε σημαντική στιγμή της ζωής μας.


Έχετε επίσης πει ότι δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα για τον ακροατή καθώς η μουσική μιλά απευθείας στην ψυχή. Θεωρείτε άρα ότι το κοινό είναι καλό να προσέρχεται tabula rasa στις συναυλίες, ώστε αυτή η διαδικασία να παραμένει αδιαμεσολάβητη;
Φυσικά και είναι επιθυμητό αν κάποιος έχει μία προηγούμενη ενασχόληση με τη μουσική, αλλά δεν είναι κάτι το αναγκαίο. Δεν είναι αυτή η προϋπόθεση για να μπορέσει να απολαύσει τη μουσική γιατί η μουσική ως τέχνη πρέπει να απευθύνεται σε όλους. Απλά χρειάζεται να καθίσεις να ακούσεις με προσοχή και σεβασμό κι εκείνη θα σε ταξιδέψει.

Στάθης Καραπάνος: «Είμαι πιο ώριμος από τους συνομηλίκους μου» Facebook Twitter


Πριν λίγες μέρες λάβατε το ιδιαίτερα σημαντικό Leonard Bernstein Award και γίνατε ο πρώτος φλαουτίστας στον οποίο απονέμεται. Πώς αισθάνεστε πού βρίσκεστε στο πάνθεον μαζί με καλλιτέχνες όπως ο Lang Lang, ο Cameron Carpenter και ο Martin Grubinger; Ανεβάζει τον πήχη για εσάς αυτή η διάκριση;
Ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Το ότι βραβεύτηκα με το συγκεκριμένο βραβείο, το βραβείο Μπερνστάιν. Με γεμίζει χαρά, τιμή αλλά και ευθύνη, καθώς πρέπει να φανώ αντάξιος των όσων συμβολίζει. Προφανώς και δεν τολμώ να πω ότι είμαι στο επίπεδο των καλλιτεχνών που έχουν βραβευθεί με το συγκεκριμένο βραβείο, είναι καλλιτέχνες και άνθρωποι τους οποίους έχω τη χαρά να συναναστρέφομαι και να κερδίζω εμπειρία και γνώσεις απ' αυτούς. Το ότι έχω αυτή τη διάκριση σίγουρα ανεβάζει τον πήχη για μένα, ώστε να τιμήσω τα όσα πρεσβεύει, αλλά και όσους εκπροσωπεί.


Όσοι συνεργάζονται μαζί σας λένε ότι ξεχωρίζετε όχι μόνο για την τεχνική σας αλλά και για την εκφραστικότητα, το συναίσθημα, το ότι βάζετε ψυχή σας στην ερμηνεία όπως σχολίασε ο Κρίστοφ Έσενμπαχ. Αυτό είναι ένα στοιχείο έμφυτο ή μπορεί κάποιος να το καλλιεργήσει πιστεύετε;
Είναι καλοσύνη τους που το λένε και εύχομαι να μην τους απογοητεύσω ποτέ. Σχετικά με το αν είναι έμφυτο ή καλλιεργήσιμο αυτό το χαρακτηριστικό, πιστεύω ότι για να αναδειχθεί ένα ταλέντο ή οτιδήποτε άλλο πρέπει να καλλιεργηθεί. Μόνο έτσι θα αναδειχθεί. Η μουσικότητα, το ταλέντο, το μουσικό αυτί, είναι καλό να υπάρχουν αλλά θα πρέπει να τα καλλιεργούμε κι εμείς, ώστε μέσα από σκληρή δουλειά να γίνουν κομμάτι του χαρακτήρα μας. Είναι σαν να έχουμε ένα ακατέργαστο διαμάντι που θα πρέπει όμως να το καθαρίσουμε και να εργαστούμε σκληρά ώστε να το κάνουμε ένα όμορφο διαμαντάκι. Ένα διαμαντάκι που βρίσκεται μέσα στον καθένα ξεχωριστά.


Έχετε συνεργαστεί με πολλές ορχήστρες σε όλη την Ευρώπη, ενώ ήσασταν και Κορυφαίος Ά στα φλάουτα της ΚΟΑ. Πώς αισθάνεστε που επιστρέφετε σε ένα τόσο γνώριμο περιβάλλον; Επηρεάζει την ερμηνεία σας η σχέση με τους μουσικούς μιας ορχήστρας;
Αισθάνομαι σαν να γυρνάω στο σπίτι μου. Ακούω την ΚΟΑ από πολύ μικρός και είναι η Ορχήστρα που μου έδωσε τις πρώτες μου ευκαιρίες όχι μόνο ως σολίστ, αλλά και ως μέλος της. Είναι για μένα τιμή και χαρά να ερμηνεύω ένα τόσο απαιτητικό κομμάτι για φλάουτο στο μέρος όπου ξεκίνησαν όλα για εμένα.


Info:

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, 20:30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ