Όταν η ντίσκο συνευρέθηκε στην πίστα με το πανκ: 40 χρόνια από την κυκλοφορία του “Heart of Glass”

Όταν η ντίσκο συνευρέθηκε στην πίστα με το πανκ: 40 χρόνια από την κυκλοφορία του “Heart of Glass” Facebook Twitter
0

Δεν ήταν η πρώτη «ανίερη» - σύμφωνα με τους πιο στενόμυαλους - συνεύρεση του πανκ με τη ντίσκο, ήταν όμως με διαφορά η πιο επιτυχημένη. Το τραγούδι πάντως είχε γραφτεί αρκετά χρόνια πριν γίνει διάσημο το γκρουπ, πριν ακόμα γίνει ένα από τα εμβληματικά συγκροτήματα της πρώιμης πανκ σκηνής στη Νέα Υόρκη, πριν καν υπάρξουν οι Blondie.

Ήταν αρχές του 1974 και η Debbie Harry με τον Chris Stein είχαν μόλις ξεκινήσει τη σχέση τους και τα σχέδια τους για τη δημιουργία ενός γκρουπ, όταν έγραψαν μαζί αυτό το τραγούδι που για χρόνια πριν κυκλοφορήσει δεν είχε τίτλο και αναφερόταν ως "The Disco Song".

 

Blondie - Heart Of Glass

Ο τίτλος δόθηκε τελικά το 1978 όταν ηχογραφήθηκε κι αφού είχε ήδη δοκιμαστεί στις συναυλίες όπου η μπάντα το έπαιζε για να «τρολάρει» τους πιο σκληροπυρηνικούς new wave / punk οπαδούς της.

«Όταν ηχογραφήσαμε το 'Heart of Glass', θα έλεγε η Debbie Harry χρόνια αργότερα, «δεν ήταν καθόλου cool στον κύκλο μας να παίζεις ντίσκο, γι' αυτό ίσως και επιμείναμε. Δεν περιμέναμε ότι θα γνώριζε επιτυχία».

Το κομμάτι γνώρισε αυτομάτως σχεδόν τεράστια παγκόσμια επιτυχία όταν κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1979, όμως πολλοί οπαδοί της μπάντας από την σκηνή της Νέας Υόρκης δεν έκρυψαν την δυσαρέσκειά τους για τον «ντίσκο ρυθμό» του τραγουδιού, φτάνοντας μάλιστα να κατηγορήσουν το γκρουπ για «ξεπούλημα».
Ήταν η εποχή που συναντούσες πολλά άτομα με μπλουζάκια που έγραφαν "Death to Disco" στις ροκ συναυλίες.

«Το ξέραμε ότι θα αποξενώναμε μέρος του κοινού μας» θυμόταν αργότερα ο Chris Stein, «αλλά ποτέ δεν είχα συμπάθεια για τα στενόμυαλα άτομα. Άμα άκουγες τι έλεγαν κάποιοι τότε, θα νόμιζες ότι ξαφνικά γίναμε οι Bee Gees».

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρίστος Γαλιλαίας: ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μιλάει στην LIFO

Μουσική / Χρίστος Γαλιλαίας: «Το Μέγαρο είναι μια ευκαιρία για να προσφέρω στον τόπο»

Με αφορμή το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μιλάει στη LiFO για την πόλη του, για την απουσία μουσικής παιδείας και για το προσωπικό του όραμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Συνέντευξη Chris Liebing

Μουσική / Chris Liebing: «Είμαι παιδί της μουσικής των '80s και το λατρεύω αυτό»

Μια συνέντευξη με τον Γερμανό δημιουργό που παρέδωσε κυριολεκτικά την ψυχή του στην techno και συνεργάστηκε με κάποιες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ηλεκτρονικού ήχου, λίγο πριν από την εμφάνισή του στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ