Το new entry της εβδομάδας: Daphne

Το new entry της εβδομάδας: Daphne Facebook Twitter
0


Είναι ωραίο να συναντάς νέα παιδιά που κάνουν όνειρα για το μέλλον ακόμη και όταν η πραγματικότητα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για φαντασιώσεις. Η Δάφνη, όμως, που σε λίγες μέρες θα κλείσει τα 24 και μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ της με το συγκρότημά της, Daphne and the Fuzz, δεν το βάζει κάτω.


«Ονειροπολώ ακόμη» λέει. «Δεν σκέφτομαι ρεαλιστικά και δεν θέλω να σκέφτομαι ρεαλιστικά. Θέλω να σκέφτομαι ότι μπορώ να καταφέρω τα πάντα». Πριν από μερικούς μήνες τελείωσε τις σπουδές της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Πάντειο, έναν τομέα που δεν θέλει να ακολουθήσει. Ήδη έχει ξεκινήσει μαθήματα σκηνοθεσίας στη Σχολή Σταυράκου. Η δημιουργικότητα φαίνεται ότι τη χαρακτηρίζει γενικά ως άτομο. «Η μουσική ήταν στη ζωή μου από πάντα» αναφέρει. «Η μητέρα μου, αν και δεν ήταν μουσικός, έκανε μουσικοκινητική σε παιδιά και εγώ συμμετείχα. Η μουσικοκινητική είναι σαν ένα θεατρικό παιχνίδι με μουσικά όργανα. Μου είχε μάθει λίγο πιάνο και ταυτόχρονα τραγουδούσα. Όταν ήμουν μικρή, ήθελα να κάνω ακορντεόν, αλλά επειδή ήμουν 8 χρονών, μου έλεγαν ότι δεν θα μπορούσα να το κρατήσω, έτσι άρχισα βιολί. Είναι, όμως, ένα από τα πιο δύσκολα όργανα και σταμάτησα σε ενάμιση χρόνο. Στο γυμνάσιο παράτησα τις κλασικές σπουδές και έκανα τζαζ πιάνο, αλλά και αυτό με κούρασε. Γενικά, δεν έχω πολλή υπομονή ως άνθρωπος. Έγραφα πάντα μουσική και τραγούδια. Όταν τελείωσα το σχολείο, μάζεψα 10 κομμάτια και τα ανέβασα στο YouTube – τότε έπαιζα μόνο για τους φίλους μου. Τα άκουσε ο Αλέξανδρος Βούλγαρης και με κάλεσε να τα παίξω στο φεστιβάλ που έκανε και έτσι σκέφτηκα για πρώτη φορά ότι ήταν ωραίο να παίζω μπροστά σε κοινό τα δικά μου κομμάτια. Την μπάντα την έκανα στο ωδείο. Προσφέρθηκαν κάποια παιδιά να τα παίξουμε μαζί. Τώρα, μόνο εγώ και ο ντράμερ είμαστε από την αρχή. Μου αρέσει να είμαι σε ένα συγκρότημα. Επίσης, τις ενορχηστρώσεις τις κάνουμε όλοι μαζί».

Προσωπικά, έχω μεγάλες προσδοκίες. Θέλω να το προσπαθήσω όσο περισσότερο γίνεται για να φτάσω κάπου με την μπάντα.

Τα 10 κομμάτια του άλμπουμ είναι αρκετά χαρούμενα. Κρύβουν μια φρεσκάδα και ταυτόχρονα μια αθωότητα. Είναι αρκετά ποπ, αν και η ίδια δεν θέλει να με καμία δύναμη χαρακτηρίσει τη μουσική της. Κάθε φορά που τη ρωτάνε τι μουσική παίζει, αρνείται να απαντήσει. Το θεωρεί δύσκολο. Έτσι και τώρα. Αγγλικό στίχο γράφει από 12 χρονών και αυτό το αποδίδει κυρίως στα ακούσματά της.


«Από ελληνική μουσική έχω ακούσει μόνο Χατζηδάκι και ρεμπέτικα. Δεν έχω ένα ευρύ φάσμα επιρροών. Και από ποπ μουσική δεν με έχει εμπνεύσει κάτι, να πω ότι θα γράψω στίχους αντίστοιχους. Ελληνικούς στίχους έγραφα, αλλά ήταν πιο πολύ σαν εφηβικά ποιήματα. Δεν σκέφτηκα όμως ποτέ να τα μελοποιήσω. Μικρή άκουγα ό,τι άκουγαν οι γονείς μου. Όταν μάθαινα τζαζ πιάνο, είχα επηρεαστεί από τον Σινάτρα πάρα πολύ και από τα μιούζικαλ. Τέτοια κομμάτια άρχισα να παίζω στο πιάνο, χωρίς να έχω κάποια ιδιαίτερη επαφή με την τζαζ. Δεν είναι, όμως, τζαζ οι καταβολές μου, πιο πολύ έχω κάποια ποπ στάνταρ σε αυτά που κάνω. Στο γυμνάσιο, βέβαια, ήμουν πωρωμένη με Bon Jovi και Offspring, αλλά αυτά ήταν εφηβικά ξεσπάσματα περισσότερο. Από σύγχρονες μπάντες, μου αρέσουν πάρα πολύ οι Pulp, επειδή έχουν άμεσο στίχο, οι Girls και οι Tame Impala τελευταία». Τη ρωτάω αν την προβληματίζει η κατάσταση που επικρατεί τελευταία στην Ελλάδα σε σχέση με αυτά που κάνει και με τη μουσική γενικότερα.

Το new entry της εβδομάδας: Daphne Facebook Twitter
Δεν σκέφτομαι ρεαλιστικά και δεν θέλω να σκέφτομαι ρεαλιστικά. Θέλω να σκέφτομαι ότι μπορώ να καταφέρω τα πάντα... Φωτό: Freddie F./ LIFO


Είναι πολύ θετικό το ότι συνέχεια εμφανίζονται καινούργιες μπάντες και μουσικοί με πολύ αξιόλογο περιεχόμενο. Το πρόβλημα είναι ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα δεν μας επιτρέπουν να ασχολούμαστε αποκλειστικά με τη μουσική, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πάντα χρόνος να συνεχίσουμε με συνέπεια αυτό που κάνουμε. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει τεράστια ποικιλομορφία στα μουσικά είδη. Αν και με καλλιτεχνικούς όρους αυτό μόνο θετικό θα μπορούσε να είναι, η έλλειψη οργανωμένης μουσικής σκηνής τελικά δεν βοηθάει στο να επικοινωνήσουν οι μπάντες τη μουσική τους ούτε με μεγάλο μέρος του ελληνικού κοινού αλλά ούτε και με το εξωτερικό. Σίγουρα, είναι λιγότερο μεμονωμένες οι προσπάθειες απ' ό,τι παλιότερα, αλλά ακόμα έχουμε πολύ δρόμο για να βγει προς τα έξω κάτι οργανωμένο και με συνοχή. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη. Δεν θέλω να βλέπω τι γίνεται γύρω μου. Κλείνω τα μάτια σε ό,τι συμβαίνει. Δεν είμαι περήφανη που το λέω αυτό, βέβαια. Έχω ξεχάσει το γεγονός ότι δεν είναι εύκολο να βρει δουλειά κάποιος αυτήν τη στιγμή. Αισθάνομαι ότι θα πάθω κατάθλιψη. Βασικά, θα έβαζα τα κλάματα συνέχεια με αυτά που γίνονται. Αυτή την εποχή, πρέπει να γίνεσαι όλο και πιο σκληρός για να επιβιώσεις. Προσωπικά, έχω μεγάλες προσδοκίες. Θέλω να το προσπαθήσω όσο περισσότερο γίνεται για να φτάσω κάπου με την μπάντα. Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμη τις δυνατότητες που μπορεί να έχει μια ελληνική μπάντα και πού μπορεί να φτάσει. Θα ήθελα να γυρίσω κάποια στιγμή τον κόσμο και να παίζω τη μουσική μου. Δεν ξέρω αν είναι εφικτό όλο αυτό. Σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχουν πιο πολλές ευκαιρίες όσον αφορά τη μουσική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σου χτυπήσουν την πόρτα επειδή έχεις ένα συγκρότημα. Όσο τρέξιμο κι αν χρειάζεται στην Αθήνα για να γίνει κάτι, για να βγάλω π.χ. ένα άλμπουμ, εκεί υποθέτω ότι θα χρειάζεται 15 φορές περισσότερο, αλλά ίσως να έχεις και 15 φορές μεγαλύτερη ανταπόκριση. Θα προσπαθήσω και θα δω μέχρι πού μπορώ να φτάσω. Ακόμη και τα εμπόδια που θα συναντάω, θέλω να βρίσκω τρόπους να τα προσπερνάω. Θέλω να πάω όσο πιο μακριά γίνεται».

Το new entry της εβδομάδας: Daphne Facebook Twitter
Όσο τρέξιμο κι αν χρειάζεται στην Αθήνα για να γίνει κάτι, για να βγάλω π.χ. ένα άλμπουμ, εκεί υποθέτω ότι θα χρειάζεται 15 φορές περισσότερο, αλλά ίσως να έχεις και 15 φορές μεγαλύτερη ανταπόκριση... Φωτό: Freddie F./ LIFO

Info:

Ακούστε το πρώτο άλμπουμ των Daphne and the Fuzz εδώ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT