Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών Facebook Twitter
0

Πενήντα χρόνια έχουν περάσει από τον θάνατο του Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962), γεγονός που δίνει αφορμή για μία συναυλία αφιερωμένη στο έργο του. Για την έναρξη της συναυλίας της 28ης Ιουνίου επελέγη το «Τρίπτυχο» για ορχήστρα, με το οποίο ο σπουδαίος συνθέτης, «πατριάρχης της ελληνικής εθνικής σχολής»  κατά τον Βασίλη Χριστόπουλο, καλλιτεχνικό διευθυντή της ΚΟΑ απέδωσε φόρο τιμής στη μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη στην εναρκτήρια συναυλία της νεοσύστατης τότε Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών μεσούσης της γερμανικής κατοχής στις 28 Φεβρουαρίου 1943. Την ίδια ημέρα κηδεύτηκε ο Κωστής Παλαμάς, τον οποίο ο Καλομοίρης θεωρούσε πνευματικό του δάσκαλο και του οποίου ποίηση είχε μελοποιήσει. Ο Μανώλης Καλομοίρης, σύμφωνα με τον Χριστόπουλο, που θα διευθύνει την συναυλία, δεν υπήρξε μόνο «σημαντικός συνθέτης που, εμπνευσμένος από τη γερμανική σχολή και ιδιαίτερα τον Βάγκνερ, επηρέασε αποφασιστικά τη διαμόρφωση ενός νέου ελληνικού μουσικού ιδιώματος, σε αντιδιαστολή με την ιταλίζουσα μουσική γλώσσα των Επτανήσιων συνθετών. Επιπλέον, άφησε σημαντική παρακαταθήκη για τη μουσική παιδεία των επομένων γενεών μέσω των ωδείων που ίδρυσε».

Η δεύτερη επιλογή έχει να κάνει με τον σολίστα στο πιάνο Βασίλη Βαρβαρέσο. Ήταν δική του πρόταση το Κονσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα σε σολ ελάσσονα, έργο 16 του Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953), έργο ιδιαίτερα απαιτητικό τόσο για το πιάνο, λόγω και της περίφημης δυσκολότατης «καντέντζας» του (μέρους σολιστικής δεξιοτεχνίας χωρίς τη συμμετοχή της ορχήστρας), όσο και για την ορχήστρα. Γραμμένο από τον Ρώσο συνθέτη το 1912-1913 για έναν φίλο του που αυτοκτόνησε, δίχασε κοινό και κριτικούς στην πρώτη του εκτέλεση και χαρακτηρίστηκε «φουτουριστικό». Το χειρόγραφο χάθηκε κατά την Οκτωβριανή Επανάσταση και ο Προκόφιεφ το ξαναέγραψε δέκα χρόνια μετά από μνήμης. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί η Συμφωνία αρ. 4 σε φα ελάσσονα, έργο 36 του Τσαϊκόφσκι (1840-1893). Ποια η σύνδεση των έργων της συναυλίας; Ο Βασίλης Χριστόπουλος εξηγεί: «Καταρχάς υπάρχει ο συνδετικός κρίκος, που είναι το παιχνίδι της μοίρας. Η μεγαλειώδης Τέταρτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι διέπεται από έντονο μεταφυσικό στοιχείο. Το έργο ξεκινάει με ένα απειλητικό σάλπισμα με τρομπέτες που διακόπτεται απότομα από την ορχήστρα, αφήνοντας μια εκκωφαντική σιωπή. Το ίδιο θέμα επανέρχεται στην τελική κορύφωση, διακόπτοντας τη θορυβώδη γιορτή του τέταρτου μέρους, ένα μουσικό “πανηγύρι” σχεδόν κινηματογραφικού χαρακτήρα, αποτελώντας ένα σαφές μουσικό μήνυμα του συνθέτη ότι το πεπρωμένο έρχεται για όλους αμείλικτο, ακόμα και αν καταφέρουμε να το αγνοήσουμε για λίγο». Η Συμφωνία ενσωματώνει παραδοσιακά μοτίβα της παραδοσιακής μουσικής της χώρας του συνθέτη (ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ Τσαϊκόφσκι και Καλομοίρη) π.χ. στην πανέμορφη λυρική καντσονέτα του δευτέρου μέρους. Το έργο γράφτηκε το 1877-1878, εποχή που ο σπουδαίος Ρώσος συνθέτης ταλανιζόταν από την εσωτερική του μάχη με την ομοφυλοφιλία του, όταν, στέλνοντας την παρτιτούρα στην πάμπλουτη χορηγό του που ποτέ δεν συνάντησε, Ναντέζντα φον Μεκ, της έγραψε «εδώ διατυπώνεται ο απόηχος των πιο προσωπικών σκέψεων και συναισθημάτων» και ότι μουσικά εκφράζεται όλη «η μοιραία δύναμη που εμποδίζει τον άνθρωπο να κατακτήσει την ευτυχία». Ένα έργο το οποίο «υπερβαίνει τα αυστηρά δομικά πρότυπα της γερμανικής συμφωνικής γραφής, προτείνοντας μια μελαγχολική μουσική αυτοβιογραφία στην οποία δεσπόζουν το ακραίο ρομαντικό πάθος και το υπερχειλίζον μελωδικό υλικό», όπως σημειώνει ο Γιάννης Σβώλος.

Τη βραδιά της 5ης Ιουλίου θα διευθύνει ένας αρχιμουσικός με σημαντική πορεία στη Γερμανία, ο Στέφανος Τσιαλής, με σολίστ τον μόλις 22 χρόνων κλαρινετίστα Διονύση Γραμμένο. Η συναυλία θα αποτελείται από την εισαγωγή της ηρωικής όπερας «Ευρυάνθη» του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ (1786-1826), σε συνδυασμό με ένα από τα ωριμότερα και αριστουργηματικότερα έργα του Μότσαρτ (1756-1791), το Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα σε λα μείζονα, KV 622, που έγραψε λίγο πριν από τον θάνατό του και, τέλος, τη Συμφωνία αρ.9 σε μι ελάσσονα, έργο 95 «Του νέου κόσμου», που έγραψε το 1893 ο Τσέχος Αντονίν Ντβόρζακ (1841-1904) κατά την παραμονή του στην Αμερική. Ο Τσιαλής εξηγεί: «Η επιλογή των έργων έχει μια δραματουργική συνοχή, ίσως περισσότερο γεωγραφική, παρά ιστορική. Και οι τρεις συνθέτες είναι κορυφαίοι εκπρόσωποι μιας ευρέως εννοούμενης γερμανικής μουσικής παράδοσης, ενώ και οι τρεις τους είχαν στενές σχέσεις με τη Βιέννη, που συνδέεται περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη πόλη με την παράδοση αυτή. Εκεί έζησε τα πιο δημιουργικά του χρόνια ο Μότσαρτ, η “Ευρυάνθη” πρωτοπαρουσιάστηκε εκεί, πολλά έργα του Ντβόρζακ πρωτοπαίχτηκαν επίσης στη Βιέννη. Το Kοντσέρτο για κλαρινέτο, που ανήκει στα ύστατα έργα του Μότσαρτ, είναι στραμμένο ήδη προς τον γερμανικό ρομαντισμό, όπως και ο “Μαγικός Αυλός” της ίδιας περιόδου (1791). Η επιρροή του, ειδικά της όπερας, είναι σαφής στον Βέμπερ. Ενώ, παρά τη σαφή επίδραση της τσέχικης λαϊκής μουσικής στη “Συμφωνία του Νέου Κόσμου”, ο Ντβόρζακ δεν παύει να έχει τις καταβολές του στη γερμανική ρομαντική μουσική παράδοση. Για μένα προσωπικά αυτή η συμφωνία έχει ξεχωριστή σημασία. Παρά τον τίτλο, στο έργο είναι πασίδηλη η νοσταλγία του συνθέτη για τον τόπο του. Γνωρίζουμε ότι ο Ντβόρζακ, παρά τις μεγάλες του επιτυχίες στην Αμερική, υπέφερε πολύ από το γεγονός ότι ζούσε μακριά από την πατρίδα του. Αν και οι αποστάσεις σήμερα έχουν εκμηδενιστεί, μπορώ εξ ιδίας πείρας να πω ότι κατανοώ πλήρως τι θέλει να πει με τη μουσική αυτή της ξενιτιάς ο Ντβόρζακ». Πρόκειται για έργο κατασταλαγμένης συμφωνικής μουσικής, εμπνευσμένης από έναν νέο τόπο βιομηχανικής προόδου, όπου η τεχνολογία αντικατοπτρίζεται στη μουσική με μηχανικούς ρυθμούς κι επαναλαμβανόμενα μουσικά μοτίβα. «Θα μπορούσε κανείς να διακρίνει μια νοητή μουσική γραμμή που ενώνει τη σκοτεινή ύστερη ενορχήστρωση του Μότσαρτ με το σλαβικό ιδίωμα του Ντβόρζακ. Αλλά, επιτέλους, ας μην τα αναλύουμε όλα εγκεφαλικά και δραματουργικά. Σημασία έχει ότι θ’ ακουστεί ωραία μουσική!», καταλήγει ο Βασίλης Χριστόπουλος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ