Η τζαζ πρωταγωνιστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών

Κύκλος Τζαζ Facebook Twitter
Ο Anouar Brahem και το κουαρτέτο του επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος δύο χρόνια μετά την καταπληκτική εμφάνισή του στην Αθήνα.
0



ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ που γνώρισε το περασμένο καλοκαίρι, επιστρέφει το Τζαζ στην Πλατεία, ένα μίνι φεστιβάλ που εγκαινιάστηκε πέρσι και έχει γίνει ήδη θεσμός. Οι live τζαζ βραδιές στο προαύλιο ανάμεσα στους Χώρους Α, Β, Ε και Η της Πειραιώς 260 μάζεψαν ένα πολυπληθές κοινό κάθε ηλικίας και αγκαλιάστηκαν με ιδιαίτερη θέρμη, δημιουργώντας ένα κλίμα ενθουσιασμού. Πέντε ξεχωριστά τζαζ σχήματα υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του διακεκριμένου σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα θα στήνουν μετά το τέλος των παραστάσεων μια γιορτή τζαζ με ελεύθερη είσοδο για όλες και για όλους, η οποία θα συνοδεύσει το πρόγραμμα της Πειραιώς 260 σε όλη του τη διάρκεια, από αρχές Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου. Πρόκειται για το Adedeji Adetayo Sextet του Νιγηριανού τραγουδιστή, κιθαρίστα και συνθέτη Adedeji Adetayo με afrobeat και afro soul ρυθμούς· το Spyros Panagiotopoulos Quintet (BFAM) του ντράμερ Σπύρου Παναγιωτόπουλου, που θα παρουσιάσει το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Happy Hour»· το νέο πρότζεκτ της ερμηνεύτριας Τέρης Βακιρτζόγλου με τίτλο Terry’s Quartet· το Apostolos Leventopoulos Τrio, που μαζί με τον Βασίλη Ξενόπουλο μας προσκαλεί σε απρόσμενες παραδοσιακές και μοντέρνες τζαζ προσεγγίσεις· τέλος, οι Crazy People Music, δηλαδή οι μουσικοί Αντώνης Ανδρέου, Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, Δημήτρης Τσάκας, Adedeji Adetayo, Κωστής Χριστοδούλου, Δημήτρης Σεβδαλής και Γιώργος Γεωργιάδης, κλείνουν το πρόγραμμα της Πειραιώς 260 με ένα μεγάλο πάρτι.  

Τζαζ, όμως, έχει και το Ηρώδειο, με καλεσμένους σπουδαία ονόματα με μεγάλη ιστορία στο είδος, όπως ο κορυφαίος Herbie Hancock, ένας από τους ζωντανούς θρύλους της τζαζ που ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 11 ετών και σήμερα, στα 83 του χρόνια, συνεχίζει να μαγεύει τους ακροατές με τις μαγικές και αθάνατες συνθέσεις του. 

José James Facebook Twitter
Ο José James θα δώσει μια συναυλία που θα αποτίσει φόρο τιμής στην Billie Holiday, τον Bill Withers και την Erykah Badu. 

Ο Anouar Brahem και το κουαρτέτο του επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος δύο χρόνια μετά την καταπληκτική εμφάνισή του στην Αθήνα. Ο κορυφαίος δεξιοτέχνης στο ούτι από την Τυνησία συνδέει μοναδικά τη μουσική παράδοση της Ανατολής με τη Δύση και τον ήχο της τζαζ, δημιουργώντας αξέχαστες παραστάσεις. 

Για πρώτη φορά έρχεται στην Ελλάδα ο «τζαζ τραγουδιστής της χιπ χοπ γενιάς», όπως τον αποκαλούν, ο José James, για μια συναυλία που θα αποτίσει φόρο τιμής στην Billie Holiday, τον Bill Withers και την Erykah Badu. 

Η μοναδική φωνή του Gregory Porter θα ακουστεί επίσης για πρώτη φορά στο Ηρώδειο. Ο Αμερικανός βαρύτονος έχει καταφέρει να συστήσει τη σύγχρονη τζαζ σε χιλιάδες κόσμο παγκοσμίως και δεν είναι τυχαίο που τον θεωρούν ως άξιο απόγονο του Nat King Cole. 

Μία ακόμη βελούδινη φωνή, αυτή της εκκεντρικής Μelody Gardot, θα ανέβει στη σκηνή του ρωμαϊκού θεάτρου. Με εμφάνιση σταρ από τη δεκαετία του ’40, η Αμερικανίδα ντίβα βάζει σοβαρό στοίχημα ότι θα κερδίσει το κοινό του Φεστιβάλ με την αισθαντική ερμηνεία της. 

Μelody Gardot Facebook Twitter
Η εκκεντρική Μelody Gardot, θα ανέβει στη σκηνή του Ηρώδειου.

Herbie Hancock
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
11/7, 21:00

Gregory Porter 
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
24/6, 21:00

Anouar Brahem Quartet
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
5/7, 21:00

Μelody Gardot 
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
12/7, 21:00

José James
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
8/7, 21:00

Τζαζ στην Πλατεία
Πειραιώς 260
7-20/7, 23:00
7-9/6: Adedeji Adetayo Sextet
3-5/6: Spyros Panagiotopoulos Quintet (BFAM)
9-11/7: Terry’s Quartet
17-19/7: Apostolos Leventopoulos Trio feat. Vasilis Xenopoulos
20/7: Crazy People Music

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

KET: «Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να υπάρχουμε τόσα χρόνια είναι ένα μικρό θαύμα»

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων / KET: «Καταφέραμε να υπάρχουμε τόσα χρόνια, κι αυτό είναι ένα μικρό θαύμα»

Μια μεγάλη συζήτηση για την ιστορία του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων, ενός από τους βασικούς πυρήνες της πειραματικής και ανεξάρτητης μουσικής σκηνής της πόλης και όχι μόνο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
102΄ με την Tάμτα και την Ανίτα Ρατσβελισβίλι

Μουσική / Tάμτα - Ανίτα Ρατσβελισβίλι: «Μάθαμε να ζούμε με το τραύμα»

Δυο διάσημες και πετυχημένες Γεωργιανές συναντιούνται στην ΕΛΣ και μιλούν για τις δυσκολίες που τις διαμόρφωσαν και την κουλτούρα της χώρας τους, που την κουβαλάνε μαζί τους παντού, ακόμα και όταν τις πληγώνει.
M. HULOT
Η επιστροφή της Lily Allen

Μουσική / Η Lily Allen επιστρέφει με το πιο θεαματικό ξεκατίνιασμα στην ιστορία της ποπ

Το «West End Girl» της Lilly Allen και ένα αριστουργηματικό ραπ άλμπουμ από την CupcakKe αποτελούν τα πιο δυνατά και τολμηρά, από πλευράς στιχουργικής, άλμπουμ της χρονιάς. Μια καλή εβδομάδα για τη μουσική.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
BOYS’ SHORTS INTERVIEW

Μουσική / Boys’ Shorts: «Δεν φταίνε τα τρανς άτομα που έχει γίνει μίζερη η ζωή σου»

To eyeliner και το electroclash έφερε κοντά το ντουέτο των DJs, που εμπνεύστηκαν το όνομά τους από τον Boy George. Έπαιξαν στο Berghain, και η φήμη τους εκτοξεύτηκε. Πλέον το mantra τους είναι το «enjoy the moment».
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Παιδί Τραύμα: Τραγουδάκια λέω που αύριο θα ξεχαστούν, δεν κάνω καμία επανάσταση, δεν αλλάζω τον κόσμο

Μουσική / Παιδί Τραύμα: «Τραγουδάκια λέω, που αύριο θα ξεχαστούν, δεν αλλάζω τον κόσμο»

Στο νέο του άλμπουμ, το Παιδί Τραύμα χρησιμοποιεί τις έννοιες της φυγής και της συγχώρεσης για να μιλήσει για το αδιέξοδο του ψηφιακού κόσμου και την αναζήτηση της αλήθειας με τραγούδια που ξεφεύγουν από το mainstream.   
M. HULOT
Οι Tame Impala φτιάχνουν έναν δίσκο εμπνευσμένο από τα bush doofs της Αυστραλίας

Μουσική / «Deadbeat» των Tame Impala: Μια lo-fi ωδή στα rave πάρτι από ένα σπουδαίο συγκρότημα

Είναι η πρώτη του δουλειά που δεν περιέχει ούτε μια ροκ στιγμή. Σύμφωνα με τον Chris Deville: «Οι Tame Impala έχουν μεταμορφωθεί σταδιακά από ένα από τα σπουδαιότερα ροκ συγκροτήματα της γενιάς τους σε… κάτι άλλο».
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Το Μονόγραμμα του Έρωτα και της Μουσικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Το Μονόγραμμα του Έρωτα και της Μουσικής

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμά τη μνήμη του Οδυσσέα Ελύτη με αφορμή τα τριάντα χρόνια από τον θάνατό του, παρουσιάζοντας το «Μονόγραμμα» του Γιώργου Κουρουπού, που βασίζεται στο ομότιτλο έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή, στις 24 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

Οπτική Γωνία / Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

«Ό,τι όμως και αν υπήρξε ο Διονύσης Σαββόπουλος, είχε τη δόνηση, τον λοξό τόνο, μια διάθεση μεταμόρφωσης και γιορτής. Επέστρεφε σε μια πάμφωτη αυλή, περιμένοντας τους φίλους, το νόημα της συνάθροισης».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ