Η Τέχνη του Paul McCartney σε ένα χορταστικό tribute με 34 τραγούδια

Η Τέχνη του Paul McCartney σε ένα χορταστικό tribute με 34 τραγούδια Facebook Twitter
Από τους τίτλους και μόνο, γίνεται κατανοητό πως τη μερίδα του λέοντος στο διπλό αυτό tribute CD καταλαμβάνουν οι συνθέσεις του McCartney από την περίοδο με τους Beatles δίπλα σε κομμάτια της σόλο δισκογραφίας του κι αυτής με τους Wings από τις αρχές του 1970.
0

Η Τέχνη του Paul McCartney σε ένα χορταστικό tribute με 34 τραγούδια Facebook Twitter
The Art Of McCartney (Vinyl Box Set)

 

Δανείζομαι σαν υπότιτλο του άρθρου τον αντίστοιχο υπότιτλο από το εξώφυλλο της συγκεκριμένης ολοκαίνουργιας έκδοσης που κυκλοφόρησε παγκοσμίως στα τέλη του 2014. Για να μη νομίζει κανείς πως θρύλοι της rock μπήκαν στο στούντιο για να διασκευάσουν τον Paul McCartney επί τούτου, την περασμένη χρονιά δηλαδή, είναι σωστό πρώτα απ' όλα να πούμε πως μόνο 5 από τα 34 κομμάτια ηχογραφήθηκαν μεσ' στο ΄14.

 

Όλα τα άλλα γράφτηκαν από το 2003 και λίγο μετά, τότε που ο McCartney δούλευε στο στούντιο με τον παραγωγό Ralph Sall ένα τραγούδι του πού'χε μείνει εκτός από το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ, ''Ram'', του 1971. Ο δαιμόνιος Sall είχε την ιδέα να αξιοποιήσει την υπάρχουσα μπάντα, αποτελούμενη από μουσικούς που συνόδευαν τον McCartney στις συναυλίες του (οι Rusty Anderson - Brian Ray στις κιθάρες, ο Paul ''Wix'' Vickens στα κίμπορντς, ο Abe Laboriel Jr. στα ντραμς) και να καλέσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς rock σκηνής για να ηχογραφήσουν τραγούδια του. Πρώτος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ralph Sall, με τη συναίνεση - εννοείται - του McCartney, ήταν ο Brian Wilson των Beach Boys που είπε το ''Wanderlust''.

 

Στο ''The Art of McCartney'' κοντράρονται ο τίτλος με το περιεχόμενο. Γιατί ναι μεν δεν κομίζουν καμία πρωτοτυπία τα covers των τραγουδιών του, μας θυμίζουν όμως πόσο σπουδαίος καλλιτέχνης υπήρξε ο Paul McCartney από το 1957, από τότε που γνώρισε τον John Lennon.

 

Ακολούθησαν ο Roger Daltrey των Who στο ''Helter Skelter'', ο Paul Rodgers των Free/ Bad Company στο ''Let me roll it'', ο Alice Cooper στο ''Eleanor Rigby'', ο B.B. King στο ''On the way'', ο Steve Miller στα ''Junior's farm'' και ''Hey Jude'', η Chrissie Hynde των Pretenders στο ''Let it be'', ο βετεράνος Allen Toussaint στο ''Lady Madonna'', αλλά και πιο απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως οι Def Leppard στο ''Helen wheels'', οι Kiss στο ''Venus in Mars/ Rock Show'' ή η νέα Αγγλίδα τραγουδοποιός Corinne Bailey Rae στο ''Bluebird''. Μέχρι και οι Cure επιστρατεύθηκαν στην επανεκτέλεση του ''Hello goodbye'' με τη σύμπραξη μάλιστα του James McCartney, μοναχογιού του Sir Paul. Το κομμάτι με τους Cure/ James McCartney, αν και ηχογραφημένο πριν μία δεκαετία κι αυτό, κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο - για την ακρίβεια ανέβηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του αμερικανικού περιοδικού ''Rolling Stone'' ως προπομπός της παρούσας έκδοσης.

 

 

Από τους τίτλους και μόνο, γίνεται κατανοητό πως τη μερίδα του λέοντος στο διπλό αυτό tribute CD καταλαμβάνουν οι συνθέσεις του McCartney από την περίοδο με τους Beatles δίπλα σε κομμάτια της σόλο δισκογραφίας του κι αυτής με τους Wings από τις αρχές του 1970.

 

Δεν υπάρχει επίσης καμία ενορχηστρωτική καινοτομία, αν υποτεθεί πως η ίδια μπάντα έπαιξε σε όλα τα tracks και οι, ανομοιογενείς μεταξύ τους, καλλιτέχνες απλά έβαλαν τη φωνή και την ερμηνεία τους. Δεν συναντάμε εν ολίγοις καμία pop metal προσέγγιση από τους Def Leppard, λόγου χάριν, ή και αντίστοιχη hard rock από τους Heart, τον Alice Cooper κλπ. Ίσως μοναδικές ''παραφωνίες'' να είναι ένα πιο reggae ''Come and get it'' λόγω Toots Hibbert και ένα πιο bluesy ''On the way'' λόγω B.B. King. Μέσα σ' όλο το πακέτο, όμως, ξεχωρίζουν κάποιοι καλλιτέχνες που φαίνεται να οικειοποιήθηκαν περισσότερο από τους άλλους τα κομμάτια του McCartney σα να τα είχαν γράψει οι ίδιοι μια φορά κι έναν καιρό.

 

 

Αναφέρομαι στον Willie Nelson που μετέτρεψε το ''Yesterday'' σε μια συγκλονιστική country μπαλάντα, ακόμη και στον τέως Cat Stevens και νυν Yusuf Islam που απέδωσε το ''The long and winding road'' λες και γύρισε κι αυτός σχεδόν 40 χρόνια πίσω, τότε που ηχογραφούσε το δικό του, ''Matthew and son''.

 

Το να ακούς, τέλος, τον γερόλυκο Bob Dylan να αποδίδει με την τσακισμένη χαρακτηριστική φωνή του το ''Things we said today'' (μία από τις λίγες ηχογραφήσεις του 2014), σίγουρα έχει το γούστο του. Όχι ότι είναι η πρώτη φορά που ο Dylan τραγουδάει Beatles και, μεταξύ μας, υπάρχει καλλιτέχνης της διεθνούς σκηνής που να μην έχει πει/ ηχογραφήσει κάτι δικό τους; Σαν τους Τσιτσάνη/ Βαμβακάρη/ Χατζιδάκι ένα πράγμα, για να πάμε και στα καθ'ημάς, που πάντα θα εμφανίζονται επανεκτελέσεις τους στην ελληνική δισκογραφία.

 

 

Κατά τα άλλα, στο ''The Art of McCartney'' κοντράρονται ο τίτλος με το περιεχόμενο. Γιατί ναι μεν δεν κομίζουν καμία πρωτοτυπία τα covers των τραγουδιών του, μας θυμίζουν όμως πόσο σπουδαίος καλλιτέχνης υπήρξε ο Paul McCartney από το 1957, από τότε που γνώρισε τον John Lennon.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ