Γιατί θα πάμε φέτος στο Roskilde Festival

Γιατί θα πάμε φέτος στο Roskilde Festival Facebook Twitter
Η μεγάλη πορτοκαλί σκηνή του Roskilde
4

Από τον Πάνο Μπάρτζη

Γιατί θα πάμε φέτος στο Roskilde Festival Facebook Twitter
Ευτυχισμένες φεστιβαλίστριες.

 

 

Επειδή καλοκαίρι σημαίνει (και) Φεστιβάλ, από τις 29 Ιουνίου μέχρι και τις 6 Ιουλίου, το δανέζικο Roskilde Festival είναι λίγο απ'όλα τα παρακάτω (αλλά κι ακόμα πολλά περισσότερα):

 

1. Για όσους μετράει το μέγεθος, είναι το μεγαλύτερο στη Βόρεια Ευρώπη. Και για όσους μετράει και η διάρκεια, μιλάμε για ένα από τα παλαιότερα στην Ευρώπη: φέτος κλείνει 43 συνεχόμενα χρόνια ύπαρξης.

2. Αν η ηθική παράμετρος είναι ψηλά στις προτεραιότητές σας, το RF ξεκίνησε σαν μια φιλανθρωπική/μη κερδοσκοπική εκδήλωση από δύο μαθητές. 43 χρόνια μετά, παραμένει μη κερδοσκοπικό, με όλα τα έσοδα να καταλήγουν τόσο σε τοπικές όσο και διεθνείς φιλανθρωπικές δράσεις. Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη εμπορικών λογότυπων πάσης φύσεως χορηγών σε όλη την έκταση του Φεστιβάλ.

 

 

3. Αν ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά σας κάνουν "κάτι", το RF κάθε χρόνο στήνεται (από το τίποτα) και λειτουργεί βασιζόμενο σε 30.000-35.000 εθελοντές, η πλειοψηφία των οποίων προέρχονται από την τοπική κοινότητα: το 2012 για παράδειγμα, όλοι οι χώροι φύλαξης αποσκευών και φόρτισης ηλεκτρονικών συσκευών λειτουργούσαν κάτω από την ευθύνη του τοπικού συλλόγου τριάθλου - ακόμα θυμάμαι μια συμπαθέστατη κυρία 70+ ετών την οποία πετύχαινα αρκετά συχνά στη βάρδια της, να απολαμβάνει το όλο σκηνικό. Και το πιο τρελλό; να βλέπεις αυτό το σύστημα των 30+ χιλιάδων εθελοντών να δουλεύει άψογα σε 24ωρη βάση καθ'ολη τη διάρκεις του Φεστιβάλ!

4. Αν έχετε περιβαλλοντικές ευαισθησίες, τότε το RF είναι στο στοιχείο σας: Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανακύκλωση περίπου του 97% των απορριμάτων σε 15+ διαφορετικές κατηγορίες.

5. Αν η μουσική είναι το μόνο που σας νοιάζει (ας μη ξεχνάμε οτι μιλάμε για μουσικό φεστιβάλ), το RF προσφέρει κάθε χρόνο 160+ συγκροτήματα από σχεδόν κάθε γωνιά του μουσικού φάσματος, μοιρασμένα σε 8 stages και απλωμένα σε 4+4 μέρες. Και κάθε μπάντα έχει αρκετό διαθέσιμο χρόνο μπροστά στο κοινό της: Οι μικρότερες μπάντες έχουν να καλύψουν τουλάχιστον μία ώρα, οι headliners έχουν σχεδόν ανοιχτό πρόγραμμα - η πλειοψηφία τους φτάνει να παίζει (ή και πολύ συχνά να ξεπερνά τις) 2μιση ώρες!

6. Για όσους το φαγητό είναι η κυρίαρχη απόλαυση της ζωής, υπάρχουν εκατοντάδες επιλογές να χορτάσουν: από απλά hamburgers και βιολογικά hot dogs, μέχρι Pad Thai, burritos, γκουρμέ σάντουιτς, εντυπωσιακά brunch, τάρανδο κατσαρόλας (!), sushi, βιολογικά φρούτα - η λίστα σχεδόν δεν έχει τέλος. Επιπλέον, κάθε χρόνο διοργανώνονται εξειδικευμένα food events τα οποία, εκτός του πειραματικού χαρακτήρα τους, επιδιώκουν να βγάλουν το κοινό από το comfort zone τους, αλλά και να το ευαισθητοποιήσουν τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Α, και για να μη ξεχνιόμαστε, όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο καφές, το τσάι, το ρύζι και τα ζυμαρικά που προσφέρονται είναι (υποχρεωτικά) βιολογικά, όλα τα περίπτερα φαγητού πρέπει να προσφέρουν τουλάχιστον ένα χορτοφαγικό πιάτο και τουλάχιστον το 30% των προϊόντων τους να είναι βιολογικά.

7. Οι πότες βρίσκονται στον παράδεισό τους: η μπύρα ρέει άφθονη (περίπου 1.000.000 λίτρα / 4 μέρες μόνο από τα μπαρ δίπλα από τα stages), τα cocktails (αν δε πας να τα βρεις) θα ερθουν εκείνα να σε βρουν χάρη στους εθελοντές - κινούμενα mini cocktail bars. Προσωπικό highlight, τα strawberry daquiris φτιαγμένα με ρούμι 7 ετών και φρεσκοκομμένες φράουλες (μια και η χώρα βγάζει τις καλύτερες φράουλες στον κόσμο, απ' οτι λέγεται).

Γιατί θα πάμε φέτος στο Roskilde Festival Facebook Twitter

8. Επειδή όμως το φαγητό δεν είναι η μόνη απόλαυση στη ζωή, εκτός απο τις καλύτερες φράουλες στον κόσμο η χώρα φαίνεται να βγάζει πολύ όμορφα αγόρια και κορίτσια: αν προσθέσεις και το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά φιλικοί και ανοιχτοί συν το οτι μιλάνε όλοι πολύ καλά Αγγλικά, έχεις έναν (ή και περισσότερους) λόγο να απολαύσεις το RF.

9. To "Orange Feeling" - η μοναδική ατμόσφαιρα που έχει αυτό το Φεστιβάλ. Οι παλιότεροι λένε οτι είναι το μόνο που εξακολουθεί και διατηρεί κάτι από το Woodstock μέσα του. Οι νεότεροι μιλάνε για μια καθαρτική εμπειρία ζωής. Κάποιοι δε διστάζουν να το χαρακτηρίσουν "ίσως το καλύτερο Φεστιβάλ στον κόσμο" (ναι, η παράφραση του γνωστού σλόγκαν δεν είναι τυχάια!). Ότι κι αν συμβαίνει από όλα αυτά, μόνο και μόνο το να βλέπεις μια πόλη 130 περίπου χιλιάδων ανθρώπων να στήνεται απο το πουθενά, στη μέση του πουθενά, και να λειτουργεί σαν ένας ζωντανός οργανισμός με κοινό ρυθμό για 8 συνεχόμενες μέρες, αρκεί για να σε κάνει να καταλάβεις ότι κάτι το ιδιαίτερο, κάτι το μοναδικό υπάρχει κάθε χρονιά στο Roskilde Festival. Και κάθε καινούρια χρονιά θα εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί και να μας περιμένει ξανά και ξανά...

 Για τι ανυπομονούμε φέτος:

 

1. Να δούμε την επιστροφή των Rolling Stones κάτω από την πορτοκαλί τέντα - σύμβολο του RF, μετά από 37 χρόνια. Η συγκεκριμένη τέντα συνόδευε τους Stones στην παγκόσμια περιοδεία τους το 1977 και αγοράστηκε από το Φεστιβάλ ένα χρόνο αργότερα.

 

2. Να δοκιμάσουμε άγνωστες μουσικές (σαν τους Κορεάτες Jambinai) και να ανακαλύψουμε υποσχόμενα ονόματα (σαν τους Δανούς Blaue Blume).

3. Να απολαύσουμε μουσικούς σαν τον Damon Albarn, τους Mogwai, τη Julia Holter και τον Trentemøller.

4. Να χορέψουμε με τους Major Lazer, Stevie Wonder, Chromeo, Kavinsky, Outkast, Icona Pop, Future Islands, Moderat, Lykke Li και Haim.

5. Να πιούμε την βιολογική draft μπύρα που για πρώτη φορά φέτος θα προσφέρεται απο την Tuborg, αλλά και την ειδικα δημιουργημένη για το φετινο φεστιβάλ βιολογική μπύρα απο τη μικροζυθοποιία Jacobsen (Pale Ale, 6% alc, παραγωγή 6500 λίτρα).

Γιατί θα πάμε φέτος στο Roskilde Festival Facebook Twitter
Ο χώρος του Camping
Γιατί θα πάμε φέτος στο Roskilde Festival Facebook Twitter

6. Να συμμετέχουμε στη σειρά αφιερωμάτων για τον Pete Seeger, όπου το κοινό, υπό την καθοδήγηση ενός ιδιαίτερα χαρισματικού συνθέτη, θα γίνει η χορωδία που θα αναβιώσει το πνεύμα του μεγάλου μουσικού και ακτιβιστή.

7. Να τεστάρουμε τις ανοχές μας δοκιμάζοντας έντομα στο Foodcamp:Insects, και να ξαφνιαστούμε δοκιμάζοντας τις χειροποίητες σοκολάτες με τα ασυνήθιστα καρυκεύματα του chef Jacob Mielcke.

8. Να εξερευνήσουμε το Art Zone, όπου 21 project τέχνης, 150 καλλιτέχνες και 75 εθελοντές προσκαλούν το κοινό να παρακολουθήσει, να συμμετέχει, να συνδημιουργήσει ή απλά να παίξει μέσα σε 6 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα τέχνης.

9. Να πάρουμε μαζί μας φεύγοντας ένα μικρό κομμάτι από το Orange Feeling, αφήνοντας πίσω 8 μέρες συμβίωσης με 100.000 φίλους. Και να αρχίσουμε να μετράμε ανάποδα για το επόμενο RF!

Στα παρακάτω links μπορείτε να ακούσετε όλα τα συγκροτήματα του φετινού Roskilde Festival, με τη σειρά που θα εμφανιστούν:

 

Roskilde Rising 2014 - Monday by Sonicziggy on Mixcloud

Apollo Countdown 2014 - Monday by Sonicziggy on Mixcloud

 

 

Roskilde Rising 2014 - Tuesday by Sonicziggy on Mixcloud

 

 

Apollo Countdown 2014 - Tuesday by Sonicziggy on Mixcloud

 

Roskilde Rising 2014 - Wednesday by Sonicziggy on Mixcloud

 

Apollo Countdown 2014 - Wednesday by Sonicziggy on Mixcloud

 

Roskilde Festival 2014 - Thursday 03.07.2014 by Sonicziggy on Mixcloud

 

Roskilde Festival 2014 - Friday 04.07.2014 by Sonicziggy on Mixcloud

 

Roskilde Festival 2014 - Saturday 05.07.2014 by Sonicziggy on Mixcloud

 

Roskilde Festival 2014 - Sunday 06.07.2014 by Sonicziggy on Mixcloud

 

Μουσική
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τόλγκα Τουζούν

Μουσική / Τόλγκα Τουζούν: «Ξέρω ότι η μουσική που γράφω δεν θα γίνει ποτέ δημοφιλής»

Ο δημιουργός του ορατορίου «Φάλαινα στην πόλη ή Γιατί το έκανες αυτό;» που παρουσιάζεται στο 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής μιλάει για τη σχέση του με τη σύγχρονη μουσική σκηνή τόσο στη χώρα του, την Τουρκία, όσο και διεθνώς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ

σχόλια

4 σχόλια
Είμαι από τους τυχερούς που βρέθηκα στο φεστιβάλ το 2007 και πέτυχα και τον Trentemoller στα "γεννοφάσκια" του καθώς και άλλους πολλούς! Είναι πραγματικά όμορφο φεστιβάλ, εμπειρία ζωής...αξίζει όποιος πάει να μείνει στο camping για να μη χάσει την όλη ατμόσφαιρα. Προσοχή όμως! Συμβουλευτείτε έμπειρους από camping φίλους και προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα. Αν ξεκινήσει να βρέχει (διόλου σπάνιο) ξεχνάει να σταματήσει και το κάνει σε άφιονη ποσότητα! Μέσα στα plus του φεστιβάλ, το δωρεάν λασπόλουτρο ;-)
αυτα ειναι.. εθελοντισμος χιλιαδων ατομων... δειτε στις φωτο πως εχουν κατασκηνωσει, σε τετραγωνακια που φαινονται απο ψηλα.. φανταστειτε αντιστοιχα κατι τετοιο εδω.. χαχαχαχαχαχαχαχαχα ρε γελαω για να μην κλαιω που ειμαστε τοσο μα τοσο μα τοσο... δεν βρισκω καν λεξη.. απιστευτο φεστιβαλ! theodorus καλα να περασεις!!!το κοστος για τους περισσοτερους νομιζω οτι υπερβαινει τον μισθο τους!