Black Lips: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για αυτά τα κακά παιδιά της ροκ
Είναι υπεύθυνοι εν μέρει για την αναβίωση του garage punk στη χώρα τους αλλά και σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Φέτος κυκλοφόρησαν ένα νέο άλμπουμ με τίτλο «Satan’s graffiti or God’s art?», έκαναν για πρώτη φορά μια γυναίκα μέλος του γκρουπ και τίποτα δεν φαίνεται να τους σταματάει.

 

Αυτήν τη στιγμή σε κανένα άλλο συγκρότημα στη ροκ μουσική δεν ταιριάζει καλύτερα ο χαρακτηρισμός «κακά παιδιά» απ’ ό,τι στους Black Lips. Τον έχουν κατοχυρώσει με κάποιον τρόπο. Ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια τους λέγεται «Bad Kids». Όμως δεν τους αποκαλούν έτσι τυχαία. Είναι διαβόητοι για όσα κάνουν στη σκηνή κατά τη διάρκεια των συναυλιών τους αλλά και εκτός. Εντάξει, ίσως έχουν μεγαλώσει λίγο από τότε που ξεκίνησαν, αλλά δεν έχουν χάσει καθόλου την όρεξή τους. Άργησαν, βέβαια, λίγο να γίνουν γνωστοί, είναι ωστόσο υπεύθυνοι για όλη αυτή την αναβίωση του garage punk στη χώρα τους αλλά και σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Φέτος κυκλοφόρησαν ένα νέο άλμπουμ με τίτλο «Satan’s graffiti or God’s art?», έκαναν για πρώτη φορά μια γυναίκα μέλος του γκρουπ και τίποτα δεν φαίνεται να τους σταματάει. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται στην Ελλάδα. Η τελευταία ήταν στο Plisskën Festival το 2014. Μετά από τρία χρόνια θα έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε την Πέμπτη 24 Αυγούστου στην Αθήνα, στο Gagarin205.

 

1.

Η μπάντα γεννήθηκε το 1999 στο Dunwoody της Georgia από τους Cole Alexander (κιθάρα, φωνητικά), Jared Swilley (μπάσο) και τον Ben Eberbaugh (κιθάρα). O Joe Bradley ανέλαβε τα ντραμς μερικούς μήνες αργότερα. Είχε αποφοιτήσει νωρίτερα από το λύκειο και τότε πήγαινε στο κολέγιο. Ο Swilley και ο Eberbaugh έφυγαν από τους Renegades και στους Reruns αντίστοιχα για να σχηματίσουν τους Black Lips.

 

2.

Οι Alexander και Swilley είχαν αποκτήσει κακή φήμη από έφηβοι, κυρίως από τις πλάκες που έκαναν στο σχολείο. Μάλιστα θεωρήθηκαν τόσο ατίθασοι, που δεν κατάφεραν να βγάλουν την τελευταία τάξη του λυκείου. Αποβλήθηκαν το 1999, επειδή τότε συνέβη και η σφαγή στο λύκειο Κολουμπάιν. Τους θεώρησαν κάτι σαν «υποπολιτισμικό κίνδυνο», ικανούς δηλαδή να κάνουν κάτι ανάλογο! Ευτυχώς που έφτιαξαν τους Black Lips τελικά.

 

3.

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει μια περιοδεία τους το 2002, ο Ben Eberbaugh σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Τον χτύπησε ένας μεθυσμένος οδηγός, καθώς οδηγούσε το αμάξι του. Παρά την απώλεια του ιδρυτικού μέλους τους, το συγκρότημα αποφάσισε να συνεχίσει την περιοδεία και χωρίς αυτόν, επειδή θεώρησαν ότι αυτό θα ήθελε να κάνουν.

 

Black Lips: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για αυτά τα κακά παιδιά της ροκ
Πολλές φορές μπορεί να κάνουν εμετό (ο Cole έχει μια αδιευκρίνιστη αρρώστια που του προκαλεί συχνά εμετούς), να ουρήσουν, να βγουν γυμνοί, να εμφανίσουν ζώα, π.χ. κοτόπουλα, να βάλουν φωτιά στις κιθάρες τους κ.λπ. ‒ η λίστα είναι ατελείωτη.

 

4.

Οι Black Lips έχουν γίνει διάσημοι για τον τρόπο που προκαλούν πάνω στη σκηνή. Πολλές φορές μπορεί να κάνουν εμετό (ο Cole έχει μια αδιευκρίνιστη αρρώστια που του προκαλεί συχνά εμετούς), να ουρήσουν, να βγουν γυμνοί, να εμφανίσουν ζώα, π.χ. κοτόπουλα, να βάλουν φωτιά στις κιθάρες τους κ.λπ. ‒ η λίστα είναι ατελείωτη. Έχουν επηρεαστεί από το καλλιτεχνικό κίνημα του βιεννέζικου αξιονισμού της δεκαετία του ’60 και από τον διαβόητο μουσικό GG Allin. Σύμφωνα με τον Alexander, όλα αυτά τα έκαναν στην αρχή της καριέρας τους επειδή δεν ήξεραν να παίζουν τα όργανά τους, αλλά έχουν ωριμάσει πλέον. Ωστόσο, αυτοί οι θεατρινισμοί τούς έκαναν γνωστούς. Ο Swilley πρόσφατα είπε: «Δεν μου φαίνονται και τόσο παλαβά όσα κάνουμε. Δεν έχουμε κάνει δα και καμιά ανθρώπινη θυσία επί σκηνής ή κάτι παρόμοιο».

 

5.

To γκρουπ έχει προκαλέσει συζητήσεις όσον αφορά τις χώρες όπου επιλέγει να κάνει περιοδείες, μια και τις περισσότερες από αυτές δεν τις επισκέπτονται συχνά ροκ συγκροτήματα. Έχουν παίξει π.χ. στη Μέση Ανατολή, σε χώρες όπως το Ιράκ ‒μάλιστα, το «Vice» έχει κάνει ντοκιμαντέρ γι’ αυτές τους τις εμφανίσεις ‒, ενώ έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να παίξουν στην Αφρική, στη Νότια Αμερική, στην Κίνα και στην Ινδονησία. Κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας τους στην Ινδία το 2009, μετά από μια εμφάνισή τους στο Τσενάι, φοβήθηκαν ότι θα τους συλλάβουν και θα τους φυλακίσουν λόγω του ότι επιδόθηκαν σε ομοφυλοφιλικές πράξεις πάνω στη σκηνή. Έτσι αποφάσισαν να διακόψουν την περιοδεία και να φύγουν από τη χώρα.

 

6.

Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει 8 άλμπουμ συνολικά. Το πρώτο τους άλμπουμ ήταν το «Black Lips!» που βγήκε το 2003. To 2007 υπέγραψαν στη Vice Records και έβγαλαν το «Good, bad, not evil» και από τότε κυκλοφορούν εκεί τη μουσική τους. Στο «Arabia Mountain» που έβγαλαν το 2009 την παραγωγή ανέλαβε ο Mark Ronson. Στο φετινό άλμπουμ τους την παραγωγή έκανε ο Sean Lennon και κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων γνώρισαν και τη μητέρα του, τη Yoko Ono.

 

7.

Ένα από τα πιο διαβόητα και διάσημα live τους έγινε στο Λονδίνο, τον Σεπτέμβριο του 2008, όπου σχεδόν όλοι όσοι κάθονταν στις πρώτες σειρές πέρασαν από τη σκηνή και έκαναν stage diving, ενώ το συγκρότημα έπαιζε. Υπάρχει ένα στιγμιότυπο από το τέλος της συναυλίας σε ένα βίντεο στο YouTube, που αποτυπώνει ακριβώς την ατμόσφαιρα που επικρατεί γενικά στις εμφανίσεις τους.

 

 

8.

Φέτος απέκτησαν δύο νέα μέλη, τον Oakley Munson στα ντραμς και τη Zumi Rosow στο σαξόφωνο. Η Rosow, παρά το ανατολικοευρωπαϊκό επίθετό της, κατάγεται από την Καλιφόρνια και πριν από τους Black Lips έφτιαχνε κοσμήματα.

 

9.

Τρεις από τους Black Lips, οι Alexander, Swilley και Bradley, σχημάτισαν το 2002 τους Spooks, μια ghost-rock μπάντα που παίζει μόνο την περίοδο του Halloween. Φορούν άσπρα σεντόνια και οι εμφανίσεις τους περιλαμβάνουν αίμα, μέλη από ζώα κι ένα πριόνι. Κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ το 2008, με τίτλο «Deathfrombeyondthegrave».

 

10.

Την πρώτη φορά που έπαιξαν στην Ελλάδα ήταν το 2008, στο Gagarin205. Σε μία από τις επισκέψεις τους εδώ, όπως αποκάλυψε ο Swilley πρόσφατα σε μια συνέντευξή του, τους είχαν συλλάβει, αλλά δεν θυμάται ακριβώς για ποιον λόγο –ίσως λόγω κάποιας πολιτικής αναταραχής‒ και αφού τους ανέκριναν, κατέληξαν να περάσουν τη νύχτα τους στο αστυνομικό τμήμα.

 

24/8, Gagarin205, Λιοσίων 205, 21:00, είσοδος: €22-25