13 σταθμοί στην ιστορία του voguing

Vogue, strike a pose! Facebook Twitter
Φυσικά, η Beyoncé δεν εφηύρε τον τροχό. Δεν είναι η πρώτη σούπερ σταρ που καταφεύγει στο voguing για να επαναπροσδιορίσει την καριέρα της ‒ ας όψεται η Μαντόνα.
0

Η Beyoncé ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία της για το «Renaissance» και οι πρώτες εικόνες και ανταποκρίσεις από την πρεμιέρα της στη Στοκχόλμη υπόσχονται ένα εντυπωσιακό, φαντασμαγορικό σόου, τίγκα στο γκλίτερ και τις ντισκομπάλες. Είναι η πρώτη σόλο περιοδεία της από τη «Formation Tour» του 2016, διαρκεί 3 ώρες και περιλαμβάνει 57 εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο.

Το «Renaissance» είναι το πρώτο άλμπουμ της το οποίο επέλεξε να μην προωθήσει με κανένα από τα πατροπαράδοτα μέσα. Δεν έβγαλε κανένα βίντεο ούτε visuals, γεγονός για το οποίο την κατηγορούσαν για μήνες στα social media.

Μάλιστα, σε ένα στιγμιότυπο δείχνει να τρολάρει και απευθύνεται στους επικριτές της και στους γκρινιάρηδες φαν της με ένα voice-over σε στυλ ballroom: «Ζητήσατε από τη βασίλισσα τα visuals, αλλά μια βασίλισσα κινείται στους δικούς της ρυθμούς και εκείνη αποφασίζει αν θέλει να σας δώσει μια πρόγευση. Γι’ αυτό, πάρτε πιρούνι και κουτάλι, κι ετοιμαστείτε». 

Η Beyoncé δεν εφηύρε τον τροχό. Δεν είναι η πρώτη σούπερ σταρ που καταφεύγει στο voguing για να επαναπροσδιορίσει την καριέρα της ‒ ας όψεται η Μαντόνα. Υπάρχει ατελείωτο υλικό από διάφορα κλασικά, πια, κομμάτια που καθόρισαν την κουλτούρα του ballroom και δοξάζουν τη θηλυκότητα και την queer ταυτότητα.

H λέξη «ballroom» δεν είναι τυχαία, καθώς ο δίσκος της είναι ένας φόρος τιμής στην queer σκηνή του Χάρλεμ, ενώ οι χορευτές που τη συνοδεύουν στο τουρ είναι γνωστοί ballroom performers, όπως η κορυφαία Honey Balenciaga.

Και όπως ήταν αναμενόμενο, και σε αυτά τα ρημάδια τα visuals, για τα οποία γκρινιάζουν όλοι, κυριαρχούν σκηνές με κόσμο που χορεύει και διασκεδάζει σε κλαμπ ‒ στο επίκεντρο βρίσκεται η γκέι και η τρανς κοινότητα, όπως και φωτογραφίες του γκέι θείου της, και καλώς. Άραγε τα έδειξε αυτά στο Ντουμπάι που εμφανίστηκε πρόσφατα;

Φυσικά, η Beyoncé δεν εφηύρε τον τροχό. Δεν είναι η πρώτη σούπερ σταρ που καταφεύγει στο voguing για να επαναπροσδιορίσει την καριέρα της ‒ ας όψεται η Μαντόνα. Υπάρχει ατελείωτο υλικό από διάφορα κλασικά, πια, κομμάτια που καθόρισαν την κουλτούρα του ballroom και δοξάζουν τη θηλυκότητα και την queer ταυτότητα.

Ένας απόλυτος οδηγός για κομμάτια που πρέπει να γνωρίζεις. Το διαδίκτυο φαίνεται να συμφωνεί στα περισσότερα από αυτά.

madonna Facebook Twitter

MFSB, «Love is the message» (1974)

Δεν είναι απλώς το απόλυτο gay anthem αλλά ένα από τα σπουδαιότερα χορευτικά κομμάτια που έχουν γραφτεί ποτέ. Κυρίως το συνδέουν με τον παλιό τρόπο που έκαναν voguing οι περφόρμερ στα ballrooms και είναι ιδανικό κομμάτι για να κάνει κανείς πασαρέλα και να ποζάρει.

MFSB - Love Is the Message (Official Audio) ft. The Three Degrees

George Kranz, «Din Daa Daa» (1984)

Απρόσμενο χιτ για την εποχή από τον Βερολινέζο ντράμερ και ερμηνευτή George Kranz. Παιζόταν ασταμάτητα στα κλαμπ και στο ραδιόφωνο της εποχής και είναι ένα από τα πιο δύσκολα και περίπλοκα κομμάτια για τους χορευτές που επιχειρούσαν να κάνουν voguing στον ρυθμό του. Ο κανονικός του τίτλος ήταν «Trommeltanz».

George Kranz - Din Daa Daa

Ellis D Presents Boom Boom, «Work this pussy (Hurt me mix)» (1989)

Ήταν ένα κομμάτι που έκανε διάσημο ο Junior Vasquez –το πραγματικό του όνομα είναι Ellis D‒ στο Sound Factory, το κλαμπ όπου έπαιζε τότε, με τους θαμώνες να παθαίνουν παράκρουση κάθε φορά που το άκουγαν. O μύθος θέλει τη Μαντόνα να έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το voguing στο συγκεκριμένο κλαμπ.

Ellis D. Presents Boom-Boom ‎– Work This Pussy (Hurt Me Mix)

David Ian Xtravaganza and Johnny Dynell, «Elements of Vogue (David DePino Mix)» (1989)

Με αναφορές στο «Love is the message», λειτουργεί ως η απόλυτη εισαγωγή στον κόσμο του voguing, με στίχους όπως «Give them face, give them body, walk in beat, strike a pose» να δίνουν τις οδηγίες για το πώς να το χορέψεις. Το ερμήνευαν μέλη του θρυλικού House of Xtravaganza.

Elements Of Vogue (David DePino's 1989 Original Mix) Johnny Dynell feat. David Ian Xtravaganza

Malcolm McLaren, «Deep in vogue» (1989)

Από τους Sex Pistols στο voguing, o νονός του πανκ κυκλοφόρησε ένα από τα ιστορικότερα κομμάτια για την ballroom κουλτούρα, το οποίο θα σκαρφάλωνε στο Billboard έναν χρόνο προτού σκάσει η Μαντόνα. Στο βίντεο εμφανιζόταν και ακουγόταν ο τρομερός Willi Ninja του House of Ninja, ενώ το σκηνοθετούσε η Jennie Livingston, που αργότερα έκανε το «Paris is burning» (1990).

Malcolm McLaren, The Bootzilla Orchestra - Deep in Vogue

Fast Eddie, «Let’s go» (1989)

Ένα chicago house κομμάτι από έναν από τους πρωτοπόρους του είδους, που αποθεώθηκε και συνεχίζει να παίζεται στα ballrooms εδώ και δεκαετίες, συνήθως ξεκινώντας τον χορό και τα vogue battles, ταιριάζοντας σε κάθε κατηγορία.

Fast Eddie - Let's Go (Don't U Want Some More)

Masters at Work, «The ha dance (Pumpin’ Dubb)» (1991)

Ένα από τα κομμάτια που έχει καθορίσει τη μοντέρνα σκηνή του ballroom είναι γνωστό για το sample που χρησιμοποιεί και προέρχεται από μια ακαταλαβίστικη φράση των Eddie Murphy και Dan Aykroyd στην ταινία Πολυθρόνα για δύο (1983). Ο κοφτερός μεταλλικός ρυθμός του ήταν ό,τι έπρεπε για τις πιο δραματικές και εντυπωσιακές κινήσεις των voguers.

Masters at Work - The Ha Dance (Ken/Lou Mixx) [1991]

Kevin Aviance, «Cunty (The Feeling)» (1995)

Αποθεώθηκε την εποχή του vogue femme, όπου κυριαρχούσε μια πιο θηλυκή αισθητική, επειδή περιείχε τη λέξη «cunt» (αιδοίο), έτσι ο χαρακτηρισμός «cunty» έγινε η απόλυτη μορφή επαίνου και επευφημίας μεταξύ των voguers.

Kevin Aviance - Cunty (The Feeling)

Armand Van Helden, «The Witch Doktor» (1996)

Ένα από τα αγαπημένα κομμάτια των club kids της Νέας Υόρκης και αντιπροσωπευτικό του νέου τρόπου voguing, με τους χορευτές να κάνουν πιο αθλητικές κινήσεις, που κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 και έδινε περισσότερο έμφαση στον επιθετικό ήχο του χιπ-χοπ.

Armand Van Helden - Witch Doktor

Basement Jaxx, «Fly Life» (1997)

Ένα κλασικό κομμάτι πασαρέλας από το βρετανικό ντουέτο των Felix Buxton και Simon Ratcliffe. Fun fact: Σχημάτισαν τους Basement Jaxx από την αγάπη τους για τους Masters at Work.

Basement Jaxx - Flylife

Madonna, «Vogue» (1990)

Μπορεί η Μαντόνα να κατηγορήθηκε αρκετά για το συγκεκριμένο κομμάτι, και για το ότι εκμεταλλεύτηκε τους χορευτές που τη συνόδευσαν στην «Blonde AmbitionTour», η αλήθεια όμως είναι ότι η διαχρονικότητά του παραμένει αδιαμφισβήτητη, επιπλέον έφερε στο φως την ballroom κουλτούρα και για ένα χρονικό διάστημα πίστευες ότι θα γίνει το επόμενο μεγάλο ρεύμα της ποπ κουλτούρας. Τελικά χρειάστηκαν 30 χρόνια.

Madonna - Vogue

Tronco Traxx, «Walk for me» (1995)

Ένα κομμάτι που έσπασε τα όρια του ballroom και αποδείχτηκε σημαντικό κεφάλαιο στην εξέλιξη του footwork, με τον πρωτοπόρο DJ Rashad να το σαμπλάρει ανελέητα, ενώ πέρασε μέχρι και στη Βρετανία και στη δουλειά παραγωγών όπως οι Joy Orbison και Boddika.

TRONCO TRAXX - WALK FOR ME

Vjuan Allure, «The Ha Allure» (1999)

Το κομμάτι γεννήθηκε από τον θυμό και την απόγνωση που ένιωθε ο Vjuan Allure επειδή τα ballroom kids στο Ντιτρόιτ όπου έπαιζε δεν χόρευαν με τίποτα και μόνο όταν έμπαινε το κλασικό κομμάτι των Masters at Work σηκώνονταν. Έτσι αποφάσισε να κάνει τη δική του εκδοχή και να χαρακτηρίσει το νέο ήχο του είδους.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάριος Βεάνος: «Έπαιρνα το ντέφι, ανέβαινα στο τραπέζι και γινότανε χαμός»

Queer History / Μάριος Βεάνος: «Έπαιρνα το ντέφι, ανέβαινα στο τραπέζι και γινότανε χαμός»

Ένας θρύλος της νύχτας που άφησε εποχή στα σκυλάδικα της ελληνικής περιφέρειας. Τόσο που ο Θάνος Αλεξανδρής τού αφιέρωσε ολόκληρο κεφάλαιο στο βιβλίο «Αυτή η νύχτα μένει».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πτώση του Χούλιο Ιγκλέσιας: Πώς ο διάσημος τραγουδιστής χάθηκε στο δικό του Τρίγωνο των Βερμούδων

Μουσική / Η πτώση του Χούλιο Ιγκλέσιας: Πώς χάθηκε στο δικό του Τρίγωνο των Βερμούδων

Ο πιο διάσημος Ισπανός τραγουδιστής πέρασε τα τελευταία 40 χρόνια κρυμμένος σε επαύλεις. Πλέον, λόγω κατηγοριών για σεξουαλική κακοποίηση και σωματεμπορία, η ιδιωτική του ζωή βγαίνει στο φως.
THE LIFO TEAM
8 φορές που το πάρτι πήρε φωτιά - κυριολεκτικά

Μουσική / 10 φορές που το πάρτι έγινε εφιάλτης

Με αφορμή τη φωτιά που ξέσπασε στο ελβετικό κλαμπ την Πρωτοχρονιά, κάνουμε μια αναδρομή σε παρόμοια πολύνεκρα δυστυχήματα τα τελευταία 80 χρόνια, από τη Βοστώνη και την Αργεντινή μέχρι τη Σουηδία και τις Φιλιππίνες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Το Piandaemonium στο Μέγαρο: 12 πιανίστες και 6 πιάνα συνομιλούν και αλληλεπιδρούν

Μουσική / Πανδαιμόνιο πιάνων στο Μέγαρο Μουσικής

Το Piandaemonium, το μοναδικό παγκοσμίως συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη με τους 12 πιανίστες, θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με δυνατούς ήχους, τζαζ αναμνήσεις, Προκόφιεφ και παραδοσιακές μελωδίες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΕΠΕΞ Η τυραννία του Berghain

Μουσική / H τυραννία του Berghain

Με τη νεότερη γενιά των «ρέιβερ» να στρέφεται κυρίως σε hard ή εναλλακτικά πιο εύπεπτους ήχους και τους παλιούς να αρνούνται να δεχτούν οποιαδήποτε υποκατηγορία τέκνο ως αληθινή, το είδος έχει φτωχύνει σε πολυμορφία και τείνει να περιοριστεί στα δύο δίπολα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Ένα live οικονομικής ενίσχυσης επιζωσών έμφυλης βίας

Μουσική / Larry Gus, The Boy, Δεσποινίς Τρίχρωμη και Aeon σε ένα λάιβ για καλό σκοπό

Τέσσερις τραγουδοποιοί ενώνουν τις δυνάμεις τους στο Gagarin 205 για την ενίσχυση επιζωσών έμφυλης βίας, καθώς τα έσοδα θα διατεθούν για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων όσων κατήγγειλαν τον κακοποιητή τους.
M. HULOT