Το πρόγραμμα των νέων εκθέσεων ξεκινά από τις 3 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη και είναι πλούσιο σε έμπνευση, χρώμα και φιλοδοξία.

 

Την αρχή κάνει η «Η Σχολή των Αθηνών» που ανοίγει στις 3 Σεπτεμβρίου 2020, στο κτίριο της Πειραιώς, και θα διαρκέσει έως τις 11 Οκτωβρίου 2020.

 

Η Σχολή των Αθηνών του Ραφαήλ αναπαριστά μια φιλοδοξία, ένα ουτοπικό όραμα ενός ελεύθερου, ανοιχτού, άτυπου και κοινού χώρου μάθησης. Είναι ένας χώρος που βρίσκεται στο «ενδιάμεσο». Ούτε μέσα ούτε έξω, δεν έχει τις ιδιότητες ενός δωματίου, αλλά ούτε είναι ένας χώρος καθαρά για κυκλοφορία.

 

Είναι μνημειακός, αλλά ταυτόχρονα γενναιόδωρος και απλός. Δεν είναι τάξη και όμως βλέπουμε στους χώρους αυτούς μελετητές και μαθητές να συζητούν, να διδάσκουν, και να μαθαίνουν.

 

Παρόλο που θεωρούμε ότι η μάθηση συνήθως λαμβάνει χώρα στην τάξη, εκπαιδευτικοί και αρχιτέκτονες έχουν αναγνωρίσει εδώ και χιλιάδες χρόνια ότι πραγματοποιείται επίσης στο «ενδιάμεσο»: στους διαδρόμους, στις σκάλες, στο κυλικείο, στο προαύλιο.

 

Ο Σωκράτης δίδαξε στην Αρχαία Αγορά. Ο Πλάτωνας ίδρυσε την Ακαδημία του στον Ελαιώνα της Αθήνας, όπου συχνά δίδασκε, ενώ περπατούσε. Μεσαιωνικά κολέγια ήταν οργανωμένα γύρω από μία κοινόχρηστη αυλή και πανεπιστήμια του 20ου αιώνα είναι γεμάτα από άτυπους μαθησιακούς χώρους.

 

Μουσείο Μπενάκη: Οι εκθέσεις που ξεκινούν Σεπτέμβρη και Οκτώβρη
«Η Σχολή των Αθηνών»

 

Η έκθεση «Η Σχολή των Αθηνών» παρουσιάζει φυσικά μοντέλα εβδομήντα διαφορετικών ακαδημαϊκών κοινών χώρων από την ιστορία και τον κόσμο, υλοποιημένων και μη. Χωρίς να είναι πλήρης ή απόλυτη, αυτή η επιλογή έχει σκοπό να παράσχει ένα ποικίλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα συναρπαστικών έργων.

 

Υπό την επιμέλεια των Νeiheiser Argyros, Η Σχολή των Αθηνών στο Μουσείο Μπενάκη αποτελεί συνέχεια της έρευνας που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Περίπτερο Ελλάδος στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία το 2018 και αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) και της Architectural Association (ΑΑ) στο Λονδίνο.

 

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, Νeiheiser Argyros

Συντονισμός: Ναταλία Μπούρα

Εισιτήρια: € 7, € 3.5

 

 

Athens Photo Festival 2020

Η διάρκεια της έκθεσης είναι από 17 Σεπτεμβρίου ως 15 Νοεμβρίου 2020, στην Πειραιώς 138, σε επιμέλεια του Μανόλη Μωρεσόπουλου και διοργάνωση του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας.

 

Εισιτήρια: € 8, € 4

 

Τα εισιτήρια του APhF δεν εντάσσονται στις κατηγορίες εισιτηρίων του Μουσείου Μπενάκη λόγω της αυτόνομης διαχείρισής του APhF.

 

Μουσείο Μπενάκη: Οι εκθέσεις που ξεκινούν Σεπτέμβρη και Οκτώβρη
Στο σπίτι του Παναγιώτη Τέτση:Νυχτερινό στο σαλόνι, 50Χ40 εκ., λάδι σε καμβά, 2017,ιδιωτική συλλογή

 

Λήδα Κοντογιαννοπούλου: Τι σπίτι της Μνήμης

Πινακοθήκη Γκίκα

Διάρκεια έκθεσης: 16 Σεπτεμβρίου - 7 Νοεμβρίου 2020

 

Με την έκθεση «Το Σπίτι της Μνήμης» κλείνει ένας τετραετής κύκλος δουλειάς της Λήδας Κοντογιαννοπούλου.

 

Από τα τέλη του 2015 και μέχρι το καλοκαίρι του 2019, η Λήδα Κοντογιαννοπούλου επισκεπτόταν και αποτύπωνε ζωγραφικά τα σπίτια τριών κορυφαίων της τέχνης του 20ού αιώνα, του Παναγιώτη Τέτση, της Ναταλίας Μελά, του Γιώργου Σεφέρη.

 

Τους δύο πρώτους τους είχε γνωρίσει προσωπικά και τους συναναστράφηκε. Στην έκθεση όμως πρωταγωνιστεί το σπίτι του Σεφέρη, η θρυλική πλέον «Άγρας 20».

 

Από τα εσωτερικά των σπιτιών αυτών, η Κοντογιαννοπούλου δεν μας δίνει απλές απεικονίσεις τους, αλλά, με τα λόγια του Δημήτρη Πικιώνη για τον Νίκο Εγγονόπουλο και τις δικές του προσόψεις Ελληνικών Σπιτιών, «ψυχογραφίες σπιτιών» με «διεισδυτική και ποιητική απόδοση του θέματος».

 

Πηγές αναφοράς της Κοντογιαννοπούλου είναι τα ανήσυχα εσωτερικά του Edward Hopper και οι γαλήνιες νεκρές φύσεις του Giorgio Morandi.

 

Σχεδιασμός έκθεσης: Διονύσης Φωτόπουλος

Σκηνοθεσία συνοδευτικής προβολής: Λάκης Παπαστάθης

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

Συντονισμός: Κωνσταντίνος Παπαχρίστου

Εισιτήρια: € 5

 

Μουσείο Μπενάκη: Οι εκθέσεις που ξεκινούν Σεπτέμβρη και Οκτώβρη
Κατερίνα Κατσιφαράκη: Οικείο-Οικείν

 

Κατερίνα Κατσιφαράκη: Οικείο-Οικείν

NH.M.A.

Διάρκεια έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίου 2020 - 9 Ιανουαρίου 2021

 

Το Μουσείο Μπενάκη και η Νηματουργία Μέντης - Αντωνόπουλος (ΝΗ.Μ.Α.) φιλοξενούν την ατομική έκθεση «Οικείο-Οικείν» της Κατερίνας Κατσιφαράκη. Το εικαστικό έργο της Κατσιφαράκη περιστρέφεται γύρω από την έννοια του αεικίνητου.

 

Η εφήμερη κατοίκηση, οι ρίζες και το ξερίζωμα, η αδιάλειπτη μετακίνηση από τόπο σε τόπο, η παρατήρηση του φαινομενικά ασήμαντου και η ανάδειξη του φευγαλέου βρίσκονται στο επίκεντρο της δουλειάς της.

 

Λέγεται συχνά ότι η ζωή «ξετυλίγεται» μπροστά στα μάτια μας. Ότι η μνήμη είναι ένα «νήμα» που δύναται να κατευθύνει την πορεία της. Ότι η χαρά και η γαλήνη πρέπει πρώτα να «ριζώσουν» προκειμένου να επιβιώσουν.

 

Οι φωτογραφίες, τα βίντεο, οι εγκαταστάσεις και τα αντικείμενα της Κατσιφαράκη, που εκτίθενται διακριτικά στους χώρους της κλωστοϋφαντουργίας, έρχονται να επιβεβαιώσουν τη μεταφορική δύναμη του νήματος και τη σχέση του με τη φύση. Μέσα από αυτή τη συγκατοίκηση εικόνων, νημάτων, τοπίων και μηχανών, η νομαδική-ριζωματική σκέψη διεκδικεί ξανά την προσοχή μας.

 

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο Χριστόφορος Μαρίνος και τον συντονισμό ο Κωνσταντίνος Παπαχρίστου.

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

 

Μουσείο Μπενάκη: Οι εκθέσεις που ξεκινούν Σεπτέμβρη και Οκτώβρη
Pernille Koldbech Fich: Preparing for the Beach

 

Pernille Koldbech Fich: Preparing for the Beach

Πειραιώς 138

Διάρκεια έκθεσης: 1 Οκτωβρίου 2020 – 22 Νοεμβρίου 2020

 

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικά έργα και σύντομα κείμενα από ηχογραφήσεις της Δανής καλλιτέχνιδος που καταγράφουν την ζωή «λεσχών φιλίας» (υπερηλίκων).

 

Εξετάζοντας το παρελθόν και το παρόν, τα έσχατα στάδια της ζωής των γυναικών αυτών δομούνται με αφηγήσεις τόσο φανταστικές όσο και πραγματικές.

 

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

Συντονισμός: Αλίκη Τσίργιαλου

Εισιτήρια: € 6, € 3.